Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Broń dla każdego??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
67 odpowiedzi na ten temat

Ankieta: Jesteś za łatwiejszym dostępem do broni dla każdego? (1 użytkowników głosowało)

Jesteś za łatwiejszym dostępem do broni dla każdego?

1. nie mam zdania (1 głosów [2.70%] - Zobacz)

Procent głosów: 2.70%

2. nie (13 głosów [35.14%] - Zobacz)

Procent głosów: 35.14%

3. tak (23 głosów [62.16%] - Zobacz)

Procent głosów: 62.16%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1 OFFLINE   lukaszzak

lukaszzak
  • 190 postów

Napisany 01 listopada 2007 - 20:26

Miśki, taki trochę OT - kto z Was głosował na UPR? Chcieli wprowadzić broń dla każdego. Wówczas te małe ch :censored: zastanowiłyby się 3.000 razy zanim coś ukradną, bo jeśli nawet nie wiadomo jak szybko by biegali, to wprawne oko któregoś z sąsiadów namierzyłoby ich, a kula leci szybko.
Doszłoby do selekcji naturalnej, gnoje nie siedzieliby za nasze pieniądze w więzieniach, tylko za nasze pieniądze pochowaliby ich na wiejskim cmentarzu.

Wiem, że zaraz mogę doprowadzić do batali - czy mieć broń czy nie mieć broni. Są tego zwolennicy i przeciwnicy. Powiem Wam tylko jedną rzecz, podpierając się z resztą słowami Janusza Korwina Mikke:
Złodziej, bandyta broń mieć będzie, mimo, że posiadanie broni bez zezwolenia w Polsce jest nielegalne. A zwykły poczciwy obywatel broni mieć nie będzie. Zgadnijcie kto kogo w tym wypadku zabije?

Pamiętacie może masakrę w szkole (już nie pamiętam gdzie to dokładnie było) gdzie zginęły 32 niewinne osoby (uczniowie)? Teraz sobie wyobraźcie, jakby co czwarty z nich miał broń. Gwarantuje Wam, że sięgnąłby po broń i zabił bandytę. Może zginąłby tylko bandyta, może 4, 10 osób - ale nie 32!

Oczywiście to co napisałem powyżej jest w dużym uproszczeniu a temat jest jak rzeka.
Ja osobiście głosowałem na UPR/LPR, choć wiedziałem, że szanse są nikłe - ale zagłosowałem, bo tak czułem. Dobra, sorry za OT ale czytając ten wątek nóż mi się w kieszeni otwiera.

pozwoliłem sobie dołożyć ankietę do temat
VoIP - tanie rozmowy telefoniczne - PL 9gr, GSM 49gr. Przy doładowaniu do 480 minut gratis!
cotel

#2 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 01 listopada 2007 - 20:52

Miśki, taki trochę OT - kto z Was głosował na UPR? Chcieli wprowadzić broń dla każdego. Wówczas te małe ch :censored: zastanowiłyby się 3.000 razy zanim coś ukradną, bo jeśli nawet nie wiadomo jak szybko by biegali, to wprawne oko któregoś z sąsiadów namierzyłoby ich, a kula leci szybko.
Doszłoby do selekcji naturalnej, gnoje nie siedzieliby za nasze pieniądze w więzieniach, tylko za nasze pieniądze pochowaliby ich na wiejskim cmentarzu.

jak bedziesz startował w wyborach masz mój głos...

ja bym nie nazwał tego selekcją naturalna... raczej.... raczej.... prządkowaniem...

wole raz zapłacić ze swoich podaktów... :looz: niż płacić co miesiąc... i tak bandziory mają wiecej na utrzymanie... niż dzieci z domów dziecka czy w szpitalu pacjenci...
:bad: :bad: :bad:

#3 OFFLINE   lukaszzak

lukaszzak
  • 190 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 01:51

jak bedziesz startował w wyborach masz mój głos...

Dzięki, ale mam dla Nas smutną wiadomość - nie zamierzam.
A wiesz dlaczego?

Dlatego, że to bardzo zmienia ludzi - nawet uczciwi stają się krwiopijcami. Dojdziesz do władzy - stajesz się złodziejem. I niech mi tu nikt nie wyjeżdża z tekstami, że on to nie, bo jest uczciwy itp. itd. Jeśli tak myślisz, to gwarantuję Ci, że każdego da się złamać - na wiele sposobów. Gdybym tylko chciał i miałoby to sens (np. byłbyś kimś ważnym - np. wpływowym politykiem) to w ciągu miesiąca znalazłby się na Ciebie hak, wiedziałbym jaką masz cenę.

Ja też mam swoją cenę, ja też mam czułe punkty. Dlatego nie nadaję się do tej pracy, tak jak 100% naszych polityków. Wskaż mi ino tu teraz palcem, który z nich jest uczciwy to osobiście Ci pogratuluję, bo zakładać się nie będziemy, bo i tak przegrasz...

Nawet jakby się dostali, to i tak by to nie przeszło.

Tego nie wiesz ani Ty, ani nie wiem tego ja. Nie jesteśmy 100% wyborców. Ja na przykład byłbym za, nie wiem jak Ty, nie wiem jak moi znajomi, nie wiem jak Twoi. Ale czasem możnaby się zdziwić. A za karą śmierci jesteś za czy przeciw? Bo ja za.
Ile zarabiacie? Dużo, mało? Nie jest to ważne - płacimy wszyscy podatki - i z tych podatków opłacamy domy dziecka, bandytów. O ile ci pierwsi są potrzebującymi i niewinnymi ludźmi, których los pokarał (_ich_pokarał los) o tyle ci drudzy są winni i to oni pokarali los (_oni_pokarali los innych ludzi). Dlaczego mam spłacać błędy kogoś innego? Jeśli zabił z premedytacją - zabić też jego. Bo jeśli tego nie zrobimy, odsiedzi swoje 20 lat (hahaha, wyjdzie po 5) i zabije kolejną osobę - może to być twoja Matka, Żona, ............. dziecko ................. I co wtedy zrobisz? Uklękniesz, zapłaczesz - a on pójdzie siedzieć - znów na 5 lat - na tyle wyceniamy życie dziecka? Bo ja wyceniam śmierć za śmierć. Choć wierzący nie jestem, przypomnę jednak jedną z najmądrzejszych, moim skromnym zdaniem, maksym Starego Testamentu: Oko za oko, ząb za ząb. W Nowym Testamencie Bóg niestety zmienił zdanie, bo tam już musimy nastawiać drugi policzek... (i tu zejdzie zaraz na mnie jakaś plaga za bluźnierstwo - już cholender zaczynam kasłać...)

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać, nie zlinczuj mnie, lordzie...
Kurde, ale nam się OT zrobił - jak ktoś ma ochotę podebatować na takie tematy - dajcie proszę znać na PW, założymy temacik, może być burzliwie.
VoIP - tanie rozmowy telefoniczne - PL 9gr, GSM 49gr. Przy doładowaniu do 480 minut gratis!
cotel

#4 OFFLINE   Pafelek

Pafelek
  • 160 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 10:34

Kurde, ale nam się OT zrobił - jak ktoś ma ochotę podebatować na takie tematy - dajcie proszę znać na PW, założymy temacik, może być burzliwie.

Pewnie i tak bedzie najlepij sam wezme udzial w takim topicu .... z tym co pisesz napewno ogromna rzesza ludzi sie zgodzi i ja w ilus tam % tez :grin:
Seks jest jak OPEL OMEGA...radoś z jazdy :D

#5 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 14:49

Dzięki, ale mam dla Nas smutną wiadomość - nie zamierzam.

spoko

Dlatego, że to bardzo zmienia ludzi - nawet uczciwi stają się krwiopijcami.

niestety.... :cry:

Jeśli zabił z premedytacją

jeśli... to czasmi jst trudne do udowodnienia...
niemniej zawszeznajdzi się jakaś alternatywa....
np. prace leśne na syberii... albo w jakich kamieniłomach 2000km od najbliższej cywilizacji..

sory za OT,a le niech lordeks będzie wyrozumiały i poprzenosi te nasze rozważania do osobnego tematu bo widze ze sie niezła dyskusja rozkręca...
pozdr

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 listopada 2007 - 16:43

Tak czytam i chyba jednego w tym nie przewidzieliście. Zabić łatwo, ale żyć z tym trudniej. Wierzcie mi nawet jeśli zabijesz bandytę, to później nie jest tak wesoło. Coś o tym wiem.

Osobiście uważam, że powinno się pozwolić na szersze użycie broni policji niż, żeby zwykły kowalski ją dostał. Lepiej już chyba wprowadzić karę śmierci, albo złodziejowi rękę uciąć, gwałcicielowi przyrodzenie, a reszcie co popadnie ;).

Broń jest jak władza, gdy dostaje się w niepowołane ręce, to dzieją się straszne rzeczy. A raczej w takiej rzeczywistości to ja bym żyć nie chciał.

Zresztą później broń byłaby kradziona tak, jak dzisiaj są portfele i komórki. Bo nie wierzę że większość narodu trzymałaby ją pod poduchą. A to ułatwia dojście do takiego narzędzia zwykłemu kieszonkowcowi. Wtedy to dopiero by się zaczęło dziać.

#7 OFFLINE   hampster

hampster
  • 430 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 listopada 2007 - 18:11

Lepiej już chyba wprowadzić karę śmierci,

Niestety jesteśmy w UE. :(

złodziejowi rękę uciąć, gwałcicielowi przyrodzenie, a reszcie co popadnie

Osobiście jak ktoś będzie się dobierał do mojej własności, nieważne jakiej, napewno na Policję z nim nie pojadę. Po mojej interwencji odechce mu się na jakiś czas. (Oczywiście jeżeli będę w stanie dać mu radę :p)

Broń jest jak władza, gdy dostaje się w niepowołane ręce, to dzieją się straszne rzeczy. A raczej w takiej rzeczywistości to ja bym żyć nie chciał.

Za dużo idiotów żyje na świecie żeby rozdawać broń komu popadnie.

Myślę że powinni rozszeżyć uprawnienia policji odnośnie stosowania broni. Oczywiście z nadzorem po jej użyciu.

#8 OFFLINE   Hitokiri

Hitokiri
  • 15 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 18:54

Dlatego, że to bardzo zmienia ludzi - nawet uczciwi stają się krwiopijcami. Dojdziesz do władzy - stajesz się złodziejem.

Tak samo gdyby ktoś dostał broń, mógłby się zmienić. To też jest jakaś władza.

Za dużo idiotów żyje na świecie żeby rozdawać broń komu popadnie.

Zgodze się i uważam że raczej powinni więcej starań poczynić do tego żeby uniemożliwić bandytom dostęp do broni.
Ideałem by było gdyby całe to cholerstwo przetopić na spinacze biurowe. Miałbym kogoś zabić bo mi reflektor albo tylnią szybe w omesi rozbił? Niee..

#9 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 18:57

Oczywiście z nadzorem po jej użyciu.

co masz namyśli. Wydaje mi się że nadzór po użyciu mamy aż nadto. Kiedyś na warcie w wojsku kupel wystrzelił pocisk w powietrze. 2 tygodnie postępowania w tej sprawie.

#10 OFFLINE   hampster

hampster
  • 430 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 listopada 2007 - 19:41

Oczywiście z nadzorem po jej użyciu.

co masz namyśli. Wydaje mi się że nadzór po użyciu mamy aż nadto. Kiedyś na warcie w wojsku kupel wystrzelił pocisk w powietrze. 2 tygodnie postępowania w tej sprawie.

Nadzór musi jakiś być, żeby nie czuli się bezkarnie. Problem w przypadku twojego kumpla przypuszczam polegał na nieuzasadnionym użyciu broni. Dlatego się to tak ciągło. Jeżeli użycie było uzasadnione (tzw. strzał ostrzegawczy) - nie powinni się tyle czepiać. Aczkolwiek jakby się nie czepiali, to by każdy żołnież na warcie strzelał sobie w powietrze tłumacząc się strzałem ostrzegawczym.

#11 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 19:41

Wreszcie jakiś poważny temat.. he he..
Zgadzam się niestety z Hampsterem i Roozgą. Za dużo idiotów i imbecyli biega po świecie.
Przez wiele lat głosowałem tylko na mistrza Korvina i na UPR, ale chłopak sie deczko odrealnił. he he... i gdy chciał posłać ludzi zakażonych HIV na wyspy bezludne i pozwolić na noszenie broni, to zacząłem głosować na przeciwników liberałów.
Coraz bardziej nasza sytuacja prosi się o wskrzeszenie jakiegoś porządnego w miarę uczciwego generała lub innego oficjera, który by wziął to całe tałatajstwo za morde ichnie (jak swego czasu Margarita zwana Iron Lady na Wyspach) i o glebe.
Sądy powinne być nie 24 godzinne lecz 2 godzinne. Złapany na gorącym - 2 godz. na dołku i do obozu pracy. Co to jest za porządek, żeby złodzieje i bandyci mieli jakieś, kurde, "prawa człowieka", że nie wolno przymuszać ich do pracy w pierdlu i że trzeba gnoi jeszcze karmić. Nabroiłeś - idziesz do paki i sam na siebie zarabiasz , a nadwyżki z tego co zarobisz przeznaczane powinny być na walkę z przestępczością.
Ja bym lepiej uzbroił policję, dał im większe prawa i przywileje niż to było np. za komuny i płacił na tyle dobrze, żeby zapewnili mi bezpieczeństwo.
Ciekaw jestem jak tam teraz sobie radzą w New York'u? Jak Giliani? Czy jego pomysły się sprawdzają? Nie mam tam znajomków i nie wiem jak jest. Wiem tylko, że chłop zaczął od metody "zbitej szyby". Tzn. że jeżeli w jakimś budynku będzie zbita szyba i jeśli jej przez kilka dni nie wymienić, to ludzie zaczną tłuc pozostałe szyby, bo będą myśleli, że tu się tłucze szyby bezkarnie.. a zawsze chodzą po świecie jacyś wariaci, którzy lubią tłuc szyby. No i Guliani zaczął od zamalowywania grafiti w metrach, gdy znów powstawały od razu na końcowym przystanku je zamalowywano i tak przez kilka tygodnie w kółko. Po pewnym czasie okazało się, że na tej linii przestano zamalowywać wagony grafiti!!!
Więc może to jest metoda. Zacząć od nie tolerancji na agresję, złodziejstwo, chamstwo, bezczelność rozwydrzonych smarkli itp.
A broni bym jednak nie dawał: bo kto bronią wojuje to od niej ginie a ja wolę umrzeć spokojnie.. he he

#12 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 19:53

Co do Korwina - znam go osobiście, i już kilka razy dane było mi wysłuchać jego opinii na kilka spraw, w tym właśnie o broni.

Sam stwierdził, że jego pomysły są wypaczone trochę, ale po prostu sił mu brak gdy na to wszystko patrzy. Ma zbyt idealistyczne podejście do spraw, albo się za wcześnie, albo za późno urodził - jest nie z tej epoki ;)

EDIT

Problem w przypadku twojego kumpla przypuszczam polegał na nieuzasadnionym użyciu broni.

Wiesz akurat było uzasadnione, a i wierz mi nikt nie strzela ot tak na wartach. Za duża odpowiedzialność. Wierz mi

#13 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 20:40

nie chodzi o to żeby zabijać..... jes to sprzeczne z naturą człowieka....
chodzi o to że jak ktos kto będzie chciał mi zrobic kuku lub wtargnei na moją posesję... musi miec świadomość ze moge mu pociągnąć z dwururki.... i niestety dla nie go bedzie to jego wina....
co innego jest to czyte broń bede używał czy nie.... to jest temat rzeka...

chodzi przedewszystkim o to żeby konsekewntnie karać sprawców przestępstw.....
i dawac adekwatne kary do czymu i sprawiedliwe
jestem cały czas na stanowisku ze syberia i inne ciekwe regiony świata i kraju czekają....

nic nie możemy poradzić na to ze sie komuś geny źle ułozyły i jest lekko skrzywiony....
ale powinniśmy miec prawo do obrony... uzasadnionej....

#14 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 listopada 2007 - 20:59

Spoko ;)

Wszystko się mieści w granicach regulaminu i ja wszystko piszę jako forumowicz. Jeżeli piszę coś na zielono to dopiero jako mod.

A za karą śmierci jestem, tak samo jak za kilkoma innymi rzeczami i przeciwko innym też.

PS. Skąd wziąłeś mój cytat?

a le niech lordeks będzie wyrozumiały

A co to lordeks? Napis na dropsie? :p

Spadówa :p

Ja osobiście zgadzam się ze zdaniem Roozgi i Hampstera

#15 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:19

A co to lordeks? Napis na dropsie?

:hmm: :ziele: :bud: :metal:

#16 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:23

A co to lordeks? Napis na dropsie?

:hmm: :ziele: :bud: :metal:

Oj Adaś, Adaś. Chyba Cię stuknę w Rawie

piffkiem :piwo2:

#17 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:28

:smiech:

jak mnie dogonisz tą swoją padaczką....

:hehe:

#18 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:30

jak mnie dogonisz tą swoją padaczką....

Jak jechaliśmy do Lidzbarka, to tak Ci łatwo nie było uciekać :p

#19 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:33

Jak jechaliśmy do Lidzbarka, to tak Ci łatwo nie było uciekać

ktoś musiał cie skortować bo nie maileś podstawowego źródłą... łączności... CB i byś sie zagubił na zawiłościach mazowieckich pseudogróg.... :hehe:

#20 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 21:36

ktoś musiał cie skortować bo nie maileś podstawowego źródłą... łączności... CB i byś sie zagubił na zawiłościach mazowieckich pseudogróg....

Ech, tylko winni się tłumaczą :p

PS. Kończmy powoli OT.