Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

manual czy automat

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
131 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   kuller20

kuller20

Zbanowany

• 289 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 18:30

No cóż niektórzy muszą dojrzeć do prawidłowych decyzji i przekonać się na własnej skórze :p

Uważasz że lepiej z manualem??

#102 OFFLINE   Marcin2013

Marcin2013

Obecnie A8 4.2

• 439 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 19:15

soczewka

to chyba osłabia świecenie, jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi

#103 OFFLINE   tomek mv6

tomek mv6
  • 204 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 19:15

Uważasz że lepiej z manualem??

E tam

No cóż niektórzy muszą dojrzeć do prawidłowych decyzji i przekonać się na własnej skórze :p

Mi sie wydaje ze jest dokladnie na odwrot.Wiekszosc ludzi zaczyna od manuala bo jest ich zdecydowana wiekszosc na rynku,i "zazeka sie jak zaba blota"za nigdy automatu,bo to jast inwalidow itp.znam wiele przypadkow ze wlasnie ludzie dojzewaja do automatu,a jak sprobuja to nawet nie mysla o powrocie.I nie sa to przypadki ze ci ludzie siedza tylko i pierdza w stolek i nie czerpia przyjemnosci z jazdy lub nie maja potrzeby kontroli nad autem.Poprostu dojzewaja

#104 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 22 kwietnia 2012 - 19:19

przede wszystkim samochodem mamy poruszać się komfortowo. Przejechać z pkt A do pkt B. A u nas w Polsce to każdy ma zacięcie kierowcy rajdowego i musi mieć pełną kontrolę nad samochodem.
Jak kilka osób pisało (w tym ja) jedyną zaletą manualnej skrzyni w codziennym użytkowaniu jest niższe spalanie i ew. możliwość holowania takiego samochodu

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#105 OFFLINE   kuller20

kuller20

Zbanowany

• 289 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 20:10

to chyba osłabia świecenie, jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi

Zależy, bo jak ja miałem ryfle zasyfiałem i zamontowałem ori soczewkę Hella to różnice widziałem. Ale jak jeszcze wsadziłem do tego HID to już było miodzio :D

Sądzę ze automat też sie da holować, przynajmniej znajomy swoje Audi holował a ma automat.
Tak każdy myśli że jedzie rajdowym samochodem, najlepsi są ci co z Diesla robią benzynę.

#106 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 20:16

Ta wyposażenie w omie to obowiązkowo climatrnik, soczewka, el.szyby.

wg mnie klimatyzacja w jakiejkolwiek postaci, bo jak jest to szyb nie otwieram. Lampy przede wszystkim muszą być nie zmatowione, żeby było coś widać.
Szukaj auta sprawnego, co znajdziesz to bierz, automat sromat wszystko jedno. Komfort wyboru to ma się w salonie, ja szukałem manuala z małym silnikiem a kupiłem 3.0 z automatem tylko dlatego, że wszystko co oglądałem nie nadawało się do niczego, a potrzebowałem szybko auta.
Dodatkowo omega jest tak sportowym autem jak kozia .... waltornią. Bez władowania w nią furmanki pieniędzy nadaje się przede wszystkim do komfortowego przemieszczania się po równych drogach przy czym automat ten komfort podnosi. Jak się dorośnie jeszcze do dojrzałej jazdy, a policjanta na drodze przestaje się traktować jak zło konieczne to okazuje się, że 3.0 z automatem wcale takie wolne nie jest ;) .
Automat dodatkowo wymaga od kierowcy żeby akurat nie był inwalidą jak wielu pisze. Trzeba mieć czucie w nodze żeby auto jechało tak jak chce kierowca.

#107 OFFLINE   matula

matula
  • 413 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 kwietnia 2012 - 20:20

Sądzę ze automat też sie da holować, przynajmniej znajomy swoje Audi holował a ma automat.

na własne ryzyko :)

co z Diesla robią benzynę.

... zostawiając czarną chmure za sobą :D

#108 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 kwietnia 2012 - 21:49

automat też sie da holować

W instrukcji obslugi jest podana bezpieczna predkosc holowania i max dystans (nie pamietam dokladnie ale chyba 30km/h i 50km).

EDIT: poszukalem i znalazlem (strona 132 instrukcji obslugi D lub 124 PL) - predkosc max holowania 80, dystans 100km.

#109 OFFLINE   Bobas

Bobas

Nr.Klubowy 327

• 532 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 kwietnia 2012 - 23:14

predkosc max holowania 80, dystans 100km

Hmm mnie uczono w warsztacie ze aftomat to max 40 km/h i max do 50 km (pracowałem seris BMW,Opel,Ford )

#110 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 22 kwietnia 2012 - 23:32

Dokładnie, im krócej tym lepiej. A są automaty których holować nie należy nawet na kilometr, mimo że producent nie zawsze jest łaskaw o tym poinformować :D

#111 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 kwietnia 2012 - 07:30

ale macie problem z holowaniem. lawet nie ma ? pozatym omegi rzadko jezdza na lawecie.
ten watek ciagnie sie bez sensu - kazda opcja ma przeciwnikow i zwolennikow.
ja mam 3.0 w automacie - fajna jazda wygodna. mam na placu 3.2 w manualu i to dopiero wymiata. az sam sie zastanawiam czy swojej na manual nie przelozyc. tyle ze lubie wygode.
sam musisz zadecydowac co chcesz.

#112 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 kwietnia 2012 - 07:54

Osobiście wolę się nie przyzwyczajać do automata. Jedyny plus automatu to to że nie trzeba zmieniać tak często biegów jak przy manualnej skrzyni, bo przecież w automacie skrzynia nie funkcjonuje tylko w jednym położeniu...
Manual dużo lepsza dynamika, przyśpieszenie i nie tylko z miejsca, mniejsze spalanie, moim zdaniem dużo mniejsza awaryjność, możliwość holowania, odpalenia na lince etc lepsza kontrola nad autem, no sporo plusów za manualną skrzynią.

W sumie faktycznie wszystko już powiedziane zostało w tym temacie. Skrzynia skrzynią pojeździj Omegą z manualną skrzynia i z automatem ale z takimi samymi silnikami, wtedy będziesz miał porównanie.

Ale pamiętaj, że skrzynie przełożyć w razie gdyby Ci się nie spodobał automat to żaden problem. A najważniejszy jest stan techniczny i ogólna kondycja auta, skrzynia to tylko dodatek.

#113 OFFLINE   qbeeck

qbeeck
  • 621 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 23 kwietnia 2012 - 08:32

Kuller to sprzedawaj jak najszybciej i kupuj kolejną:) Ja mam manuala i nie przeszkadza mi machanie dźwignią:) No chyba że dla Ciebie komfort liczy się przede wszystkim:p

#114 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów

Napisany 23 kwietnia 2012 - 09:52

ale macie problem z holowaniem. lawet nie ma ? pozatym omegi rzadko jezdza na lawecie.

moja jechała przed świętami ...no ale fakt, nie omega więc się nie liczy :p

#115 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 10 marca 2013 - 20:54

Też się wtrącę, chcę kupić kluche ale nie wiem czy 3,0 manual czy 3,2 automat i po przeczytaniu wszystkich postów dalej nic. wcześniej miałem kluche diesla ale teraz twierdzę " tato dlaczego ten samochód jest zepsuty - on nie jest zepsuty to diesel." Manualem wiem jak się jeździ a z automatem nie miałem do czynienia, głupio pojechać do kogoś kto chce sprzedać w automacie żeby sobie pojeździć z góry zakładając że się nie kupi. Może ktoś z okolic Rybnik - Wodzisław chwali automaty ma taki silnik i dałby się przejechać, bo trochę kusi wygoda jazdy a i żonka by się nie bała pojeździć tak dużym autem - oczywiście tylko latem i tylko odwożąc męża z imprezy:D bo zima, tył napęd i kobieta to się nie nadaje.

#116 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów

Napisany 10 marca 2013 - 23:02

Ale naprawdę masz wszystko już napisane ze szczegółami, ciężko cokolwiek dodać.
O silnikach też wszystko jest. Ewentualnie napisz w dziale regionalnym ktoś Ci zademonstruje zapewne jak się jeździ w V-ce z automatem.
Pozdro

#117 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 marca 2013 - 11:54

A ja bym wolał manuala, ale niestety w 3.2 tylko inwalida no ale jest moc :D

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#118 OFFLINE   qkasperq

qkasperq
  • 223 postów

Napisany 11 marca 2013 - 17:34

ja po zakupie automata 3.2 stwierdziłem ze teraz tez kupie nastepne auto z automatem choc spalanie moze byc wieksze delikatnie od manuala ale jest wygoda i niezamienił bym teraz na automat
pierwsza Omega B 1996r. 2.0 16Vmanual kombi
obecnie Omega B Fl 2001r. 3.2 V6 automat sedan

WYPADEK - przeczytaj jak pomóc lub zachować się podczas takiej sytuacji.
http://www.straz.szczecin.pl/rz/wypadek.pdf

#119 OFFLINE   smyk

smyk
  • 6 postów

Napisany 11 marca 2013 - 20:12

zadania podzielone,pare dni temu wywaliłem AR35 i wstawiłem manuala,w połączeniu ze sperka jezdzi mi sie o niebo lepiej,fakt wygody niema,ale jest co robić,i czuć auto w 100
%,i pod obciążeniem bardzo duzym,lepiej na manualu sie jedzie

#120 OFFLINE   koles43

koles43

została babcia i C5

• 470 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 11 marca 2013 - 23:23

Powiem wam tak pierwszy raz automatem jechałem 34 lata temu byłem w siódmym niebie dla normalnego nieśmiertelnika mieć samochód w automacie to było nie możliwe, auto dla bogatych mi się trafiło ( jeżdżić mając naście lat)bo kolegi ojciec kupił opla rekorda C cupe w automacie, wiecie co to było. Całe zycie wajchowałem i wajchuje ale w domu mam dwa automaty i nigdy nie kupie manuala