Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Omega B 3.0 v6 Automat czy manual

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
56 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 27 września 2011 - 16:37

Pojawiła się taka (może i nie czarna - ale też ładna moim zdaniem)

http://otomoto.pl/op...-C20854074.html

I chciałbym zapytać Was o zdanie. Jutro mam dostać więcej zdjęć na maila (zdjęcia wnętrza i silnika) oraz więcej informacji na temat instalacji gazowej.

#22 OFFLINE   Marcell

Marcell
  • 262 postów

Napisany 28 września 2011 - 01:47

Te auto prezentuje sie dobrze, fajny kolor, ciekawe jak z reszta ale cena jest adekwatna bo te auta po tyle chodzą.

Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6 ;)

Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną :D
Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:

Miałem Irmschera 3.0 - stan perła, sprzedałem (co niektórych zdziwi 100% sprawne auto) tylko dlatego ze to był manual a chciałem automata. Jak chcesz jeździć z klasą tylko automat.

Jak kolega chce 14 tys to niezły numer, za ta kase mam dobre BMW czy Audi - ludzie to mają pomysły:masakra:

#23 OFFLINE   krzysiek1989

krzysiek1989
  • 770 postów

Napisany 28 września 2011 - 07:27

Ja tez dlugo bylem sceptycznie nastawiony do automatu(awaryjnosc)
ale zaryzykowalem i teraz mam auto w automacie i kazde moje nastepne tez bedzie w automacie-wygoda ponad wszystko jak pisali koledzy.
teraz jak wsiadam w auta kolegow z manualami to odpalam na biegu bez wciskania sprzegla lub probuje wrzucac bieg tylko przy wcisnietym hamulcu:D (lewa noga nie chce sie odrywac od podlogi :D ) czlowiek szybko przyzwyczaja sie do lepszego:D

#24 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 28 września 2011 - 09:36

Co do Omci z linku - dostałem fotki na maila i rzeczywiście autko zadbane w środku...

Ale :(

Nie działa podgrzewanie foteli, oraz wyświetlacz komputera jest częściowo uszkodzony a instalacja gazowa jest zwykła - nie sekwencyjna ....

Poza Tym właściciel twierdzi że reszta działa bez zarzutów.

Ta już bardziej Odpowiada moim oczekiwaniom : http://moto.allegro....1836239749.html mimo skąpości informacji ... Jestem za granicą i nawet zadzwonić do człowieka nie mogę.

#25 OFFLINE   KrzysiekOmega

KrzysiekOmega
  • 36 postów

Napisany 28 września 2011 - 09:46

Ta już bardziej Odpowiada moim oczekiwaniom : http://moto.allegro.....836239749.html mimo skąpości informacji ... Jestem za granicą i nawet zadzwonić do człowieka nie mogę.

Tej nie kupuj :) ktos kto pisze " OKAZJA " w tytule ogloszenia to znaczy ze MINA :D

#26 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 28 września 2011 - 10:00

Tej nie kupuj :) ktos kto pisze " OKAZJA " w tytule ogloszenia to znaczy ze MINA :D

Poprosiłem póki co o więcej zdjęć i informacji na maila od sprzedawcy - zobaczymy jak to wyjdzie ;) Nie nastawiam się od razu na Kupno tej konkretnej.

ewentualnie jeszcze tą biorę pod uwagę : http://otomoto.pl/op...-C20821673.html

albo tą : http://moto.allegro....1842344412.html

#27 OFFLINE   mb_asasello

mb_asasello
  • 78 postów

Napisany 28 września 2011 - 17:28

Jeśli mogę coś doradzić - po pierwsze automat to super sprawa. Sam byłem bardzo sceptycznie nastawiony, po pierwszym tygodniu jeżdżenia stałem się fanem automatu. Po drugie - widzę, że szukasz po całej Polsce - zastanów się, czy to najlepszy pomysł. Jednak jak pojedziesz po auto 200-400km to masz dużo większe parcie, żeby kupić. Po trzecie - jeśli Ci się nie spieszy może poczekaj, aż w dziale "sprzedam" ktoś z forumowiczów będzie się swojej pozbywał - to są często auta zadbane, których historię możesz spokojnie na forum prześledzić.
No i pozdrowienia dla Radomianina :) - moje miasto rodzinne

#28 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 28 września 2011 - 17:53

dzięki za porady, ale jak mówiłem - nie mam ciśnienia i mam możliwość przejechania nawet tych 200 - 400 km żeby sprawdzić auto bez konieczności jego kupowania, dlatego każdą sztukę dokładnie najpierw badam na zdjęciach (nie tylko tych wystawionych na aukcjach, zawsze prosze o dodatkowe fotki) i zadaje sporo pytań czy warto w ogóle się wybierać w podróż aby tylko zobaczyć dane autko ;)

Na forum, jak napisałeś - są auta zadbane i często dopracowane pod względem wizualnym a co za tym idzie Ceny są dosyć wysokie (patrz ostatnie ogłoszenie o 3.0 v6 w dziale Sprzedam - 10500 PLN)

#29 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 28 września 2011 - 23:08

Na forum, jak napisałeś - są auta zadbane i często dopracowane pod względem wizualnym a co za tym idzie Ceny są dosyć wysokie (patrz ostatnie ogłoszenie o 3.0 v6 w dziale Sprzedam - 10500 PLN)

nie wiem czy sporo czytałeś w innych wątkach nt. kupna omegi czy nie ale taniej zadbanej nie znajdziesz :)

Jak kolega chce 14 tys to niezły numer, za ta kase mam dobre BMW czy Audi - ludzie to mają pomysły:masakra:

Kolega przyjrzy się dokładniej autu na moim zdjęciu- może się coś więcej rozjaśni skąd "AŻ 14 TYŚ" :D

#30 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 29 września 2011 - 09:34

Hehe śmieszą mnie wypowiedzi niektóre...
OKAZJA w ogłoszeniu oznacza w większości przypadków iż ktoś chce zwrócić uwagę na swoje ogłoszenie i to faktycznie działa. Bo skoro ktoś pisze że okazja to pewnie tak jest. takie psychologiczne oddziaływanie, Hłyt marketingowy :p

Co do wyboru manual a automat zawsze polecę i sam wybiorę manuala. Automat można wybrać ale w nowym lub prawie nowym aucie. Automat w Omedze ( jeżeli działa tak jak powinien co nie jest normą, sam się o tym wiele razy przekonałem ) ma tylko takie plusy że to wygoda iż nie musisz zmieniać biegów.
Reszta to same minusy przy skrzyni automatycznej.
Do 6tysi ciężko to fakt będzie znaleźć coś zadbanego a już na pewno nie MV6 choć coś w dobrym stanie można wyhaczyć. Omega B to maks 10tysi takie moje zdanie więcej bym nie zapłacił. Powyżej 10tysi można już szukać B FL ( wiadomo zadbana FL to blizej 20 niz 10tysięcy... )

#31 OFFLINE   KrzysiekOmega

KrzysiekOmega
  • 36 postów

Napisany 29 września 2011 - 13:12

Hehe śmieszą mnie wypowiedzi niektóre...
OKAZJA w ogłoszeniu oznacza w większości przypadków iż ktoś chce zwrócić uwagę na swoje ogłoszenie i to faktycznie działa. Bo skoro ktoś pisze że okazja to pewnie tak jest. takie psychologiczne oddziaływanie, Hłyt marketingowy

tak ?? to najlepiej niech kazdy niech w swoim ogloszeniu napisze " Okazja " , " Promocja " i " Wietrzenie magazynów " :) haha Okazja to sciema zeby sie pozbyc auta ktore lada chwila sie zepsuje - ja tak robie :p hehe

Co do wyboru manual a automat zawsze polecę i sam wybiorę manuala. Automat można wybrać ale w nowym lub prawie nowym aucie. Automat w Omedze ( jeżeli działa tak jak powinien co nie jest normą, sam się o tym wiele razy przekonałem ) ma tylko takie plusy że to wygoda iż nie musisz zmieniać biegów.
Reszta to same minusy przy skrzyni automatycznej.
Do 6tysi ciężko to fakt będzie znaleźć coś zadbanego a już na pewno nie MV6 choć coś w dobrym stanie można wyhaczyć. Omega B to maks 10tysi takie moje zdanie więcej bym nie zapłacił. Powyżej 10tysi można już szukać B FL ( wiadomo zadbana FL to blizej 20 niz 10tysięcy... )

a tu masz 100 % racji wszyscy jacys w miare rozgarnieci mechanicy odradzaja kupno omegi a co dopiero jeszcze omegi z automatem ;)

#32 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 29 września 2011 - 13:46

tak ?? to najlepiej niech kazdy niech w swoim ogloszeniu napisze " Okazja " , " Promocja " i " Wietrzenie magazynów " :) haha Okazja to sciema zeby sie pozbyc auta ktore lada chwila sie zepsuje - ja tak robie :p hehe

a tu masz 100 % racji wszyscy jacys w miare rozgarnieci mechanicy odradzaja kupno omegi a co dopiero jeszcze omegi z automatem ;)

z tego co widzę to sam jeździsz Omegą co dopiero jeszcze w automacie - czyżbyś nie słuchał w miarę rozgarniętych mechaników? Czy może kupiłeś a teraz żałujesz?

Interesują mnie zarówno opinie techniczne jak i użytkowe od ludzi którzy realnie jeżdżą taką omegą z automatem

Co powiecie o Tej : http://moto.allegro....1848863119.html ??

Wg sprzedawcy uszkodzona Pompa wody i termostat - orientuje się ktoś jakie byłyby to koszta naprawy ?

#33 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 29 września 2011 - 14:40

bomba zegarowa, za tą kasę kupisz sobie kłębek nerwów a nie auto. Kierownica jakby ktoś nią zębami kręcił a przebieg deklarowany by tak jej nie wysłużył, fotel przedarty, wydłubane spryskiwacze xenonów. Nie pamiętam dobrze ale chyba w tym roczniku znaczek na klapie powinien być chyba wypukły a nie w postaci naklejki więc może i klapa tylna wymieniana ale mogę się mylić. No i cena... Pompa wody i termostat to grosze ale może grzeje się lub cieknie z innego powodu.. Duże ryzyko wg mnie. Poza tym fajne jest jak ktoś pisze, że full opcja bez tego tego tego i tego.

#34 OFFLINE   KrzysiekOmega

KrzysiekOmega
  • 36 postów

Napisany 29 września 2011 - 14:50

[quote name='VeR']z tego co widzę to sam jeździsz Omegą co dopiero jeszcze w automacie - czyżbyś nie słuchał w miarę rozgarniętych mechaników? Czy może kupiłeś a teraz żałujesz?[/quot]

Juz nie jezdze bo sprzedalem :) nie sluchalem Jestem uparty i przekorny i wole sie przekonac na wlasnej skorze .

[quote name='sylwunio']

bomba zegarowa, za tą kasę kupisz sobie kłębek nerwów a nie auto. Kierownica jakby ktoś nią zębami kręcił a przebieg deklarowany by tak jej nie wysłużył, fotel przedarty, wydłubane spryskiwacze xenonów. Nie pamiętam dobrze ale chyba w tym roczniku znaczek na klapie powinien być chyba wypukły a nie w postaci naklejki więc może i klapa tylna wymieniana ale mogę się mylić. No i cena... Pompa wody i termostat to grosze ale może grzeje się lub cieknie z innego powodu.. Duże ryzyko wg mnie. Poza tym fajne jest jak ktoś pisze, że full opcja bez tego tego tego i tego. [/quote]

no co ?? typowe auto DEE JAYA :D hehe

#35 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 29 września 2011 - 15:22

omega 3.0 nie ma tanich części i robocizny, jeżeli już ktoś Tobie zrobi i nie spaprze to i skasuje odpowiednio. Mechanicy i warsztaty kasują Ciebie najczęściej wg pojemności silnika a 3.0 to na warunki polskie duzy motor. Nie pakuj się w te tanie okazje bo przez rok będziesz doprowadzal auto do kultury i umoczysz grube tysiące.

Proponuję Tobie najlepiej poczytać wątki u nas ile ludzie wydali na naprawy na swojej omegi na te teoretycznie "wsiadać i jechać" z opisów i wtedy sobie odnieś ile można włożyć jak kupisz jeszcze do zrobienia. Czytaj duzo na tym forum a sam wyciągniesz wnioski.

#36 OFFLINE   mb_asasello

mb_asasello
  • 78 postów

Napisany 29 września 2011 - 16:00

Ano właśnie, licz się z tym, że to nie jest 1,0 od corsy gdzie masz rozrząd z robotą za 200PLN :) W tym silniku podstawowy przegląd po zakupie auta z niepewnych rąk, czyli moim zdaniem wymiana rozrządu + przewody, świece, filtry i olej - i koło 3 tys. zostawiasz u mechanika. A jak wyjdzie cokolwiek jeszcze (np. hamulce) - lecisz dużo głębiej.
Co do ASB - zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy. Ja jestem b. zadowolony, mam dwójkę znajomych z Omegami z ASB - też są zadowoleni. Jakby nie patrzeć to jak skrzynia padnie zawsze można od któregoś z handlarzy forumowych kupić po prostu sprawną skrzynię i z przekładką wyjdzie 1000-1300PLN :)

#37 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 29 września 2011 - 17:33

wymiana rozrządu + przewody, świece, filtry i olej - i koło 3 tys. zostawiasz u mechanika

nie no aż tyle to może nie, ja za podobny manewr zamknąłem się w 2tys z czego doszły klocki i tarcze, w każdym razie 3.0 to nie miejskie wozidełko tylko bądź co bądź klasa średnia wyższa( jak na tamte lata) więc i koszty są rzędu średnie wyższe. Koniec końców jeśli jednak trafisz na zadbany egzemplaż ( nie za 3 tysie) i będziesz o niego dbać to pozostanie jedynie eksploatacja i radość. rozejrzyj się za 2.0 16V z cyklonem, osiągi może gorsze ale komfort ten sam. Z resztą w rozmowie na priv wspomniałeś że jesteś studentem i że koszt też ma znaczenie a 2.5 czy 3.0 piją swoje i przy pełni radochy studencka kiesa może popiszczeć z bólu

#38 OFFLINE   dawid MV6

dawid MV6

Zbanowany

• 26 postów

Napisany 30 września 2011 - 06:54

Drodzy koledzy...2 lata temu miałem omege B 2.0 16 V 136 KM manual i sprzedałem potem kupiłem BMW e39 520D manual jezdzilem rok sprzedałem..teraz kupiłem coś o czym marzyłem omege 3.0 MV6 automat i powiem jedno - każde następne auto będzie automatem. Po 1sze w automacie nie ma opcji zajechać silnik predzej rozwali sie skrzyni ale nie silnik po drugie komfort jazdy jest szokujący!!! Oczywiście trafić dobry automat to bardzo ciężko ale nie nie możliwe. Ja trafilem ome z oryginalnym nalotem 145 tys (juz widze te spojrzenia i smiechy ale tak jest i mam na to 10000% dowody) i zmieniłem olej w skrzyni i filtr i jak narazie wszystko ok. Automat wypije do 2 litrow wiecej to na pewno ale z drugiej strony omega 3.0 jest moze szybkim autem ale to nie wyscigowka to jest limuzyna i trzeba sie delektowac jazda a nie chodzic bokiem w zakretach to moje zdanie. Reasumuja automat w duzych pojemnosciach fajna rzecz ale trzeba dobrze trafic. AHa i jeszcze jedno ja naprawde mialem parę aut i prosze mi wierzyć jesli ktos mysli ze za 7 czy 8 tys dostanie dobra omege 3.0 to jest w bledzie. Ja szukalem omy c do 15-16 tys nie bylo. Kupilem za 10 tys B z 1997 jest perfekcyjna a wlozylem juz 3 tys do jeszcze wiekszej perfekcji wiec prosze jesli ktos nie chce strzelic sobie w kolano to naprawde niech wyjdzie z przekonania ze 8 tys kupic dobre auto...nie da sie, nie ma okazji - jedyna opcja to gdy zna sie przeszlosc auta. W obecnej chwili ja swoja omega chce sprzedac i kupic co bo mam taka upatrzana w niemczech za 5 tyś euro...nie bede pokazywal linka do aukcji mojej kluski ale moge powiedziec ze to jest rodzynek jakich juz nie ma. To jest jak choroba jazda omega z tego sie nie zdrowieje:)

#39 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 30 września 2011 - 08:23

To jest jak choroba jazda omega z tego sie nie zdrowieje

Wiem coś o tym, to już moja 3cia omega ale obawiam się, że wirus puszcza, Lincoln Mark VIII za bardzo mnie korci

#40 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 30 września 2011 - 10:05

Po 1sze w automacie nie ma opcji zajechać silnik predzej rozwali sie skrzyni ale nie silnik po drugie komfort jazdy jest szokujący!!!

Automat wypije do 2 litrow wiecej to na pewno

AHa i jeszcze jedno ja naprawde mialem parę aut i prosze mi wierzyć jesli ktos mysli ze za 7 czy 8 tys dostanie dobra omege 3.0 to jest w bledzie.

Dlaczego nie zajedziesz silnika ze skrzynia automatyczna? Tak samo zajedziesz jak i w manualu, szczególnie przy tak starych konstrukcjach jakimi dysponuje Omega.

Automat wypije ok 2litrów więcej w przypadku Omegi, a nawet dużo więcej niż 2litry.

Ja swoją MV6 z 99roku sprzedałem za właśnie taką kwotę wiem ze za tanio ale sprzedałem i wnętrze jak nowe silnik stan perfekcyjny skrzynia idealna nowe sprzęgło ksenony nawigacja jasne skóry.

Zgodzę się ze automat to komfort jazdy i do normalnej jazdy automat to super sprawa,poza sportową jazdą. Ale mnóstwo wad automatu odpycha mnie skutecznie od niego szczególnie w Omedze.
Przede wszystkim kiepska reakcja na operowanie pedałem gazu, czasem wyrywa jak rakieta a czasem zamula ;/ Na śliskiej nawierzchni a nawet na suchej z większym silnikiem potrafi zerwać przyczepność co jest bardzo niebezpieczne. Nie chce żeby komputer-skrzynia decydowała za mnie jak mam jechać. Większe spalanie, gorsze osiągi, częstsze awarie, wyższe koszta eksploatacji...

No ale takie dyskusje były wiele razy poruszane na forum i każdy sam zdecyduje lub sam musi się przekonać co woli.

Co do głównego zapytania autora tematu, ja bym na Twoim miejscu wybrał Ecoteca 2.0 w manualnej skrzyni.