Opel Omega B 3.0 v6 Automat czy manual
Napisany 27 września 2011 - 16:37
http://otomoto.pl/op...-C20854074.html
I chciałbym zapytać Was o zdanie. Jutro mam dostać więcej zdjęć na maila (zdjęcia wnętrza i silnika) oraz więcej informacji na temat instalacji gazowej.
Napisany 28 września 2011 - 01:47
Jak kolega chce 14 tys to niezły numer, za ta kase mam dobre BMW czy Audi - ludzie to mają pomysły:masakra:Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6
![]()
Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną![]()
Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:
Miałem Irmschera 3.0 - stan perła, sprzedałem (co niektórych zdziwi 100% sprawne auto) tylko dlatego ze to był manual a chciałem automata. Jak chcesz jeździć z klasą tylko automat.
Napisany 28 września 2011 - 07:27
ale zaryzykowalem i teraz mam auto w automacie i kazde moje nastepne tez bedzie w automacie-wygoda ponad wszystko jak pisali koledzy.
teraz jak wsiadam w auta kolegow z manualami to odpalam na biegu bez wciskania sprzegla lub probuje wrzucac bieg tylko przy wcisnietym hamulcu:D (lewa noga nie chce sie odrywac od podlogi

Napisany 28 września 2011 - 09:36
Ale

Nie działa podgrzewanie foteli, oraz wyświetlacz komputera jest częściowo uszkodzony a instalacja gazowa jest zwykła - nie sekwencyjna ....
Poza Tym właściciel twierdzi że reszta działa bez zarzutów.
Ta już bardziej Odpowiada moim oczekiwaniom : http://moto.allegro....1836239749.html mimo skąpości informacji ... Jestem za granicą i nawet zadzwonić do człowieka nie mogę.
Napisany 28 września 2011 - 09:46
Ta już bardziej Odpowiada moim oczekiwaniom : http://moto.allegro.....836239749.html mimo skąpości informacji ... Jestem za granicą i nawet zadzwonić do człowieka nie mogę.
Tej nie kupuj

Napisany 28 września 2011 - 10:00
Tej nie kupuj
ktos kto pisze " OKAZJA " w tytule ogloszenia to znaczy ze MINA
Poprosiłem póki co o więcej zdjęć i informacji na maila od sprzedawcy - zobaczymy jak to wyjdzie

ewentualnie jeszcze tą biorę pod uwagę : http://otomoto.pl/op...-C20821673.html
albo tą : http://moto.allegro....1842344412.html
Napisany 28 września 2011 - 17:28
No i pozdrowienia dla Radomianina

Napisany 28 września 2011 - 17:53

Na forum, jak napisałeś - są auta zadbane i często dopracowane pod względem wizualnym a co za tym idzie Ceny są dosyć wysokie (patrz ostatnie ogłoszenie o 3.0 v6 w dziale Sprzedam - 10500 PLN)
Napisany 28 września 2011 - 23:08
Na forum, jak napisałeś - są auta zadbane i często dopracowane pod względem wizualnym a co za tym idzie Ceny są dosyć wysokie (patrz ostatnie ogłoszenie o 3.0 v6 w dziale Sprzedam - 10500 PLN)
nie wiem czy sporo czytałeś w innych wątkach nt. kupna omegi czy nie ale taniej zadbanej nie znajdziesz

Jak kolega chce 14 tys to niezły numer, za ta kase mam dobre BMW czy Audi - ludzie to mają pomysły:masakra:
Kolega przyjrzy się dokładniej autu na moim zdjęciu- może się coś więcej rozjaśni skąd "AŻ 14 TYŚ"

Napisany 29 września 2011 - 09:34
OKAZJA w ogłoszeniu oznacza w większości przypadków iż ktoś chce zwrócić uwagę na swoje ogłoszenie i to faktycznie działa. Bo skoro ktoś pisze że okazja to pewnie tak jest. takie psychologiczne oddziaływanie, Hłyt marketingowy

Co do wyboru manual a automat zawsze polecę i sam wybiorę manuala. Automat można wybrać ale w nowym lub prawie nowym aucie. Automat w Omedze ( jeżeli działa tak jak powinien co nie jest normą, sam się o tym wiele razy przekonałem ) ma tylko takie plusy że to wygoda iż nie musisz zmieniać biegów.
Reszta to same minusy przy skrzyni automatycznej.
Do 6tysi ciężko to fakt będzie znaleźć coś zadbanego a już na pewno nie MV6 choć coś w dobrym stanie można wyhaczyć. Omega B to maks 10tysi takie moje zdanie więcej bym nie zapłacił. Powyżej 10tysi można już szukać B FL ( wiadomo zadbana FL to blizej 20 niz 10tysięcy... )
Napisany 29 września 2011 - 13:12
Hehe śmieszą mnie wypowiedzi niektóre...
OKAZJA w ogłoszeniu oznacza w większości przypadków iż ktoś chce zwrócić uwagę na swoje ogłoszenie i to faktycznie działa. Bo skoro ktoś pisze że okazja to pewnie tak jest. takie psychologiczne oddziaływanie, Hłyt marketingowy
tak ?? to najlepiej niech kazdy niech w swoim ogloszeniu napisze " Okazja " , " Promocja " i " Wietrzenie magazynów "

Co do wyboru manual a automat zawsze polecę i sam wybiorę manuala. Automat można wybrać ale w nowym lub prawie nowym aucie. Automat w Omedze ( jeżeli działa tak jak powinien co nie jest normą, sam się o tym wiele razy przekonałem ) ma tylko takie plusy że to wygoda iż nie musisz zmieniać biegów.
Reszta to same minusy przy skrzyni automatycznej.
Do 6tysi ciężko to fakt będzie znaleźć coś zadbanego a już na pewno nie MV6 choć coś w dobrym stanie można wyhaczyć. Omega B to maks 10tysi takie moje zdanie więcej bym nie zapłacił. Powyżej 10tysi można już szukać B FL ( wiadomo zadbana FL to blizej 20 niz 10tysięcy... )
a tu masz 100 % racji wszyscy jacys w miare rozgarnieci mechanicy odradzaja kupno omegi a co dopiero jeszcze omegi z automatem

Napisany 29 września 2011 - 13:46
tak ?? to najlepiej niech kazdy niech w swoim ogloszeniu napisze " Okazja " , " Promocja " i " Wietrzenie magazynów "
haha Okazja to sciema zeby sie pozbyc auta ktore lada chwila sie zepsuje - ja tak robie
hehe
a tu masz 100 % racji wszyscy jacys w miare rozgarnieci mechanicy odradzaja kupno omegi a co dopiero jeszcze omegi z automatem
z tego co widzę to sam jeździsz Omegą co dopiero jeszcze w automacie - czyżbyś nie słuchał w miarę rozgarniętych mechaników? Czy może kupiłeś a teraz żałujesz?
Interesują mnie zarówno opinie techniczne jak i użytkowe od ludzi którzy realnie jeżdżą taką omegą z automatem
Co powiecie o Tej : http://moto.allegro....1848863119.html ??
Wg sprzedawcy uszkodzona Pompa wody i termostat - orientuje się ktoś jakie byłyby to koszta naprawy ?
Napisany 29 września 2011 - 14:40
Napisany 29 września 2011 - 14:50
Juz nie jezdze bo sprzedalem

[quote name='sylwunio']
bomba zegarowa, za tą kasę kupisz sobie kłębek nerwów a nie auto. Kierownica jakby ktoś nią zębami kręcił a przebieg deklarowany by tak jej nie wysłużył, fotel przedarty, wydłubane spryskiwacze xenonów. Nie pamiętam dobrze ale chyba w tym roczniku znaczek na klapie powinien być chyba wypukły a nie w postaci naklejki więc może i klapa tylna wymieniana ale mogę się mylić. No i cena... Pompa wody i termostat to grosze ale może grzeje się lub cieknie z innego powodu.. Duże ryzyko wg mnie. Poza tym fajne jest jak ktoś pisze, że full opcja bez tego tego tego i tego. [/quote]
no co ?? typowe auto DEE JAYA

Napisany 29 września 2011 - 15:22
Proponuję Tobie najlepiej poczytać wątki u nas ile ludzie wydali na naprawy na swojej omegi na te teoretycznie "wsiadać i jechać" z opisów i wtedy sobie odnieś ile można włożyć jak kupisz jeszcze do zrobienia. Czytaj duzo na tym forum a sam wyciągniesz wnioski.
Napisany 29 września 2011 - 16:00

Co do ASB - zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy. Ja jestem b. zadowolony, mam dwójkę znajomych z Omegami z ASB - też są zadowoleni. Jakby nie patrzeć to jak skrzynia padnie zawsze można od któregoś z handlarzy forumowych kupić po prostu sprawną skrzynię i z przekładką wyjdzie 1000-1300PLN

Napisany 29 września 2011 - 17:33
wymiana rozrządu + przewody, świece, filtry i olej - i koło 3 tys. zostawiasz u mechanika
nie no aż tyle to może nie, ja za podobny manewr zamknąłem się w 2tys z czego doszły klocki i tarcze, w każdym razie 3.0 to nie miejskie wozidełko tylko bądź co bądź klasa średnia wyższa( jak na tamte lata) więc i koszty są rzędu średnie wyższe. Koniec końców jeśli jednak trafisz na zadbany egzemplaż ( nie za 3 tysie) i będziesz o niego dbać to pozostanie jedynie eksploatacja i radość. rozejrzyj się za 2.0 16V z cyklonem, osiągi może gorsze ale komfort ten sam. Z resztą w rozmowie na priv wspomniałeś że jesteś studentem i że koszt też ma znaczenie a 2.5 czy 3.0 piją swoje i przy pełni radochy studencka kiesa może popiszczeć z bólu
Napisany 30 września 2011 - 06:54

Napisany 30 września 2011 - 08:23
Wiem coś o tym, to już moja 3cia omega ale obawiam się, że wirus puszcza, Lincoln Mark VIII za bardzo mnie korciTo jest jak choroba jazda omega z tego sie nie zdrowieje
Napisany 30 września 2011 - 10:05
Po 1sze w automacie nie ma opcji zajechać silnik predzej rozwali sie skrzyni ale nie silnik po drugie komfort jazdy jest szokujący!
![]()
Automat wypije do 2 litrow wiecej to na pewno
AHa i jeszcze jedno ja naprawde mialem parę aut i prosze mi wierzyć jesli ktos mysli ze za 7 czy 8 tys dostanie dobra omege 3.0 to jest w bledzie.
Dlaczego nie zajedziesz silnika ze skrzynia automatyczna? Tak samo zajedziesz jak i w manualu, szczególnie przy tak starych konstrukcjach jakimi dysponuje Omega.
Automat wypije ok 2litrów więcej w przypadku Omegi, a nawet dużo więcej niż 2litry.
Ja swoją MV6 z 99roku sprzedałem za właśnie taką kwotę wiem ze za tanio ale sprzedałem i wnętrze jak nowe silnik stan perfekcyjny skrzynia idealna nowe sprzęgło ksenony nawigacja jasne skóry.
Zgodzę się ze automat to komfort jazdy i do normalnej jazdy automat to super sprawa,poza sportową jazdą. Ale mnóstwo wad automatu odpycha mnie skutecznie od niego szczególnie w Omedze.
Przede wszystkim kiepska reakcja na operowanie pedałem gazu, czasem wyrywa jak rakieta a czasem zamula ;/ Na śliskiej nawierzchni a nawet na suchej z większym silnikiem potrafi zerwać przyczepność co jest bardzo niebezpieczne. Nie chce żeby komputer-skrzynia decydowała za mnie jak mam jechać. Większe spalanie, gorsze osiągi, częstsze awarie, wyższe koszta eksploatacji...
No ale takie dyskusje były wiele razy poruszane na forum i każdy sam zdecyduje lub sam musi się przekonać co woli.
Co do głównego zapytania autora tematu, ja bym na Twoim miejscu wybrał Ecoteca 2.0 w manualnej skrzyni.