Szukam teraz Sedana 3.0 V6 w Automacie (z Sekwencyjnym LPG) - świadoma i pewna decyzja ... Najwyżej później będę żałował, mam nadzieję że jednak nie

Napisany 30 września 2011 - 13:28
Napisany 30 września 2011 - 19:08
Dlaczego nie zajedziesz silnika ze skrzynia automatyczna? Tak samo zajedziesz jak i w manualu, szczególnie przy tak starych konstrukcjach jakimi dysponuje Omega.
Automat wypije ok 2litrów więcej w przypadku Omegi, a nawet dużo więcej niż 2litry.
Ja swoją MV6 z 99roku sprzedałem za właśnie taką kwotę wiem ze za tanio ale sprzedałem i wnętrze jak nowe silnik stan perfekcyjny skrzynia idealna nowe sprzęgło ksenony nawigacja jasne skóry.
Zgodzę się ze automat to komfort jazdy i do normalnej jazdy automat to super sprawa,poza sportową jazdą. Ale mnóstwo wad automatu odpycha mnie skutecznie od niego szczególnie w Omedze.
Przede wszystkim kiepska reakcja na operowanie pedałem gazu, czasem wyrywa jak rakieta a czasem zamula ;/ Na śliskiej nawierzchni a nawet na suchej z większym silnikiem potrafi zerwać przyczepność co jest bardzo niebezpieczne. Nie chce żeby komputer-skrzynia decydowała za mnie jak mam jechać. Większe spalanie, gorsze osiągi, częstsze awarie, wyższe koszta eksploatacji...
No ale takie dyskusje były wiele razy poruszane na forum i każdy sam zdecyduje lub sam musi się przekonać co woli.
Co do głównego zapytania autora tematu, ja bym na Twoim miejscu wybrał Ecoteca 2.0 w manualnej skrzyni.
Napisany 30 września 2011 - 19:21
Jezeli chcesz omege to dobry wybor, 3l lepsze od 2.5l, mniej pali i mocniejsze, widze ze kolega polubil omege ponad wszystko;)
Napisany 30 września 2011 - 19:28
Napisany 30 września 2011 - 19:57
Napisany 30 września 2011 - 20:04
Jezeli chcesz omege to dobry wybor, 3l lepsze od 2.5l, mniej pali i mocniejsze, widze ze kolega polubil omege ponad wszystko;)
Widze ze kolega nie potrafił jeździc automatem...Przy takich skrzyniach gaz sie trzyma rowno i zdecydowanie a nie wachlije jak szpadą. Po drugie trzeba sobie poszukac omege ktora ma TC i brak problemu z poślizgiem kól przy starcie. Zreszta nie przesadzajmy - to nie jest demon mocy i predkosci. Co do 2.0 to porażka - za słaby ten silnik i szybko ulega awarii, takie 2-litrowki to do vectry i astry proszę proponowac.
Jedyne co jeździ to 2.5 diesel i x25xe x30xe.
Napisany 30 września 2011 - 20:17
Napisany 30 września 2011 - 20:52
Napisany 30 września 2011 - 20:52
Widze ze kolega nie potrafił jeździc automatem...Przy takich skrzyniach gaz sie trzyma rowno i zdecydowanie a nie wachlije jak szpadą. Po drugie trzeba sobie poszukac omege ktora ma TC i brak problemu z poślizgiem kól przy starcie. Zreszta nie przesadzajmy - to nie jest demon mocy i predkosci. Co do 2.0 to porażka - za słaby ten silnik i szybko ulega awarii, takie 2-litrowki to do vectry i astry proszę proponowac.
Jedyne co jeździ to 2.5 diesel i x25xe x30xe.
Napisany 30 września 2011 - 21:16
Kolego nie znasz mnie więc nie piernicz farmazonów. Jakbyś miał 10% tego doświadczenia co ja z autami w tym Omegami to pogadamy... to była moja piata MV6 i 7 Omega z 3 litrowym silnikiem. 5 z tych 3 litrowych to automaty, Miałem inne wersje silnikowe tez z automatem.
Moją MV6 co sprzedałem 2 tygodnie temu kupił chłopak z forum zapytaj go bo dziś nawet z nim rozmawiałem i jest bardzo zadowolony, spalanie 11litrów LPG w manualnej skrzyni. Nikt mi nie wmówi bo spalanie i osiągi w tak starych konstrukcjach jak Omega to duża różnica.
Jeżeli Omega to tylko z 3litrowym silnikiem i najlepiej w full opcji- żadnych kompromisów. Ale jeżeli chcesz mieć ten sam komfort ale dużo niższe koszty utrzymania wtedy warto kupić Omegę nawet z 8zaworowym silnikiem koszty utrzymania Omegi 8zaworowej to bajka w porównaniu to MV6.
I taka właśnie Omegę bym polecił autorowi. 2.0 z klimą chętnie klimatronik w manualnej skrzyni 4x el.szyby i starczy z LPG rzecz jasna.
Ps. Marcell jeżeli twierdzisz ze Omega 2.5TD daje rad eto gratuluje poczucia humoru. O niebo lepszy już jest 2.0 16V.
Napisany 30 września 2011 - 22:46
Napisany 01 października 2011 - 18:04
Napisany 01 października 2011 - 18:07
moze masz lichy ręczny i stoisz lekko na górce? mruga Ci coś przy lewarku? Niech druga osoba pchnie kawałek w tył lub przód a Ty spróbuj zwolnić wajchę. Poza tym to nie temat o automatach i tego typu kwestiach i prędzej ja i Ty dostaniemy zjebe za offtop niż odpowiedź na Twoje pytanie. pzdr,witam mam problem z automatem przy odpalaniu nie mogę zwolnić wajchy z parkingu od razu, tylko po jakimś czasie ?
Napisany 01 października 2011 - 20:41
Marcell nie będę więcej głupio dyskutował bo swoimi argumentami obaliłeś swoją teorię
obstając za 2.5TD, w każdych testach widać że 2.5TD ma gorsze osiągi od 2.0 16V, a te kilka niutków więcej to już taki urok diesli. Mimo wszystko suche dane przemawiają za jednostką benzynową. Kultura pracy,koszty utrzymania także przemawiają za benzyniakiem.
Po 1 nie znam Cię , ale widzę że posiłkujesz się danymi z internetu więc masz mizerne pojęcie.
Po 2 sam handluję autami więc kolejny zonk, ilość aut jakimi jeździłem chcąc nie chcąc przekłada się na wiedzę na temat aut. To tak samo jak byś powiedział że mechanik samochody im więcej naprawia aut to wcale nie znaczy że się zna jak naprawić auto... Nie jestem omnibusem ale coś tam wiem![]()
Po 3 widzisz te 11 litrów a dokładnie 10-11 to jazda mieszana w trasie moja MV6 schodzi nawet poniżej 10litró i to gazu. Nie musisz wierzyć , Twój problem.
Po 4 Nie pierniczę tylko to są fakty silnik 2.5TD w Omedze to najgorszy silnik w Omedze. Spalanie podobne do 2.0 a ciągle to mułowate awaryjne TD.
VeR to musiałeś jechać strasznie zajechaną tą 2.0. Dla porównania moja MV6 w 4 osoby 240km/h według nawigacji i około 250km/h według licznika i to nie był koniec obrotomierza.
Wszystko zależy od kondycji auta.
Ps. 8lat temu kupiłem swoją pierwszą Omegę do dziś mam zawsze dla siebie jedną lub dwie Omegi ze względu iz lubię to auto za nieduże pieniądze jest to bardzo komfortowe auto nie tak strasznie drogie w utrzymaniu.
Napisany 01 października 2011 - 21:39
Napisany 02 października 2011 - 18:34