Opel Omega B 3.0 v6 Automat czy manual
Napisany 24 września 2011 - 16:30
Ze skrzynią Automatyczną (podobnież więcej pali) czy ze skrzynią manualną?
Oczywiście w grę wchodzi tylko opcja z Gazem sekwencyjnym.
Jako że po mieście poruszam się średnio z prędkością koło 70-100 km/h na trasie wiadomo że więcej (z tym że auto głównie do jazdy po mieście, na trasę rzadko się wypuszczam).
Co możecie powiedzieć właśnie o spalaniu, awaryjności silnika jak i skrzyń, oraz o dostępności części. Czy może bardziej polecacie wersję silnika 2,5 v6 ?
Jeżeli temat już był to najmocniej przepraszam ale nie mogłem się go dopatrzeć w wyszukiwarce ani nawet w Googlach.
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.
Napisany 24 września 2011 - 18:16
Napisany 24 września 2011 - 21:52
Czy ja wiem czy w tej cenie kupisz coś fajnego i od razu z sekwencją :confused:jako że mam w planach kupno Opla Omegi B (min 95r) o jednostce 3.0 v6 Sedan (max do 6500 PLN) i zastanawia mnie którą opcję wybrać :
Oczywiście w grę wchodzi tylko opcja z Gazem sekwencyjnym.
W samej bence coś powinieneś znaleźć (hmmm... coś o tym wiem

Uważaj przy zakupie, rozważaj każdą opcję. Nie ponoś się emocjom.
Pozdro
Napisany 24 września 2011 - 22:05
Napisany 25 września 2011 - 15:15
Napisany 25 września 2011 - 17:15
A teraz skrzynie automat nie sa drogie;)
Mam nawet omcie na sell ale kombi 98r automat z lpg;)
A swoja mam w manual i o wiele lepiej jeździ się w automacie;)
Zalezy jak kto lubi;)
Napisany 25 września 2011 - 17:15
Napisany 25 września 2011 - 20:08
Napisany 25 września 2011 - 21:24
Tyle że teraz mam problem ze znalezieniem auta o takich parametrach (szczególnie jeżeli chodzi o rok prod. bo mało ich znalazłem powyżej 96 roku ...)
Najchętniej przygarnąłbym czarnulę ale innymi kolorami też nie będę wybrzydzał

Ponawiam prośbę - jeżeli ktoś ma taką na sprzedaż, lub zna kogoś kto ma : Proszę o Kontakt.
Do Polski wracam 8 Października i po tym terminie będę intensywniej szukał niż tylko na alledrogo/otomoto

Z góry dzięki za oferty
Napisany 25 września 2011 - 22:40
Napisany 25 września 2011 - 23:32
Powiem tak. Pół roku jezdze a ASB. Bałem sie jak diabli kupujac pierwsze w zyciu auto z automatem.Ze bedzie sie psul, ze bedzie cos nie tak....Teraz po pol roku jestem wrecz pewien, ze nastepnego auta (gdy bede zmienial) napewno poszukam tez w automacie. Wygoda...przede wszystkim.....
No właśnie pamiętam , że miałeś manual 2,0 8v, a teraz jakie są wrażenia z tej przesiadki ?

Napisany 26 września 2011 - 06:21
Marcell, czemu każdego zniechęcasz do tego automatu? To, że ty trafiłeś na akurat taki egzemplarz nie znaczy, że każdy taki jest.
Sluchaj - moj automat chodzi pięknie, kiedys mialem omega A i tez chodził pieknie, ale obecnie jak bym kupowal jeszcze raz omege B czy B fl to w manualu poniewaz to kilka problemow mniej, odchodzi dodatkowa i nie tania obsługa, zimą zalecane jest rozgrzewanie, co z tego ze silnik moze byc w lepszym stanie ale inne problemiki dochodzą, wynikają problemy z chlodzeniem bo przeciez automat ma chlodzenie poprzez chlodnice ta samą co silnik (jednemu koledze poleciala woda do skrzyni aut.) takze dlatego takie zdanie.
Jak kolega chce czarnuleto bierz moją - wszystko sprawne.
Napisany 26 września 2011 - 06:49
no po za drożnością chłodnicy, którą wymienić trzeba, a się wzbraniasz kupę czasu...Jak kolega chce czarnuleto bierz moją - wszystko sprawne.
a w temacie mam zestaw taki jak w opisie, jeśli śmigasz dużo po mieście to automat jest przyjemniejszy, ale koszy obsługi wyższe ( np. regularne wymiany oleju, wyższe spalanie około + 1-1,5l/100km

Napisany 26 września 2011 - 08:55
Pozdro
Napisany 26 września 2011 - 13:36
ile ja bym oddał by średnia wychodziła 70-100km/h. Po Warszawie 35 to max średnia z ostatnich kilku miesięcyJako że po mieście poruszam się średnio z prędkością koło 70-100 km/h
Napisany 26 września 2011 - 15:38
Tyle że teraz mam problem ze znalezieniem auta o takich parametrach (szczególnie jeżeli chodzi o rok prod. bo mało ich znalazłem powyżej 96 roku ...)
Najchętniej przygarnąłbym czarnulę ale innymi kolorami też nie będę wybrzydzał
Ponawiam prośbę - jeżeli ktoś ma taką na sprzedaż, lub zna kogoś kto ma : Proszę o Kontakt.
Z góry dzięki za oferty
Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6

Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną

Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:
Miałem Irmschera 3.0 - stan perła, sprzedałem (co niektórych zdziwi 100% sprawne auto) tylko dlatego ze to był manual a chciałem automata. Jak chcesz jeździć z klasą tylko automat.
Napisany 26 września 2011 - 16:36
Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6
![]()
Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną![]()
Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:
Nie zależy mi na perłowym lakierze czy Bananowej skórze (czy w ogóle na skórze)

Co mi potrzebne w Aucie to Radio, Tempomat, Ksenony, Alufelgi (chociaż parcia na to nie ma bo na stalówkach tez auto jeździ) klima i 4xelektryczne szyby. Chyba zbyt wymagający nie jestem

Napisany 26 września 2011 - 16:47
Nie zależy mi na perłowym lakierze czy Bananowej skórze (czy w ogóle na skórze)
Co mi potrzebne w Aucie to Radio, Tempomat, Ksenony, Alufelgi (chociaż parcia na to nie ma bo na stalówkach tez auto jeździ) klima i 4xelektryczne szyby. Chyba zbyt wymagający nie jestemOczywiście nie pogardzę jak auto będzie miało podgrzewane fotele czy nawigacje w dodatku ^^
Jeżeli nie zależy na bogatym wyposażeniu wówczas będziesz mial łatwiej, MV6 jest bardzo mało ale takich z welurkiem automatów troszeczkę już znajdziesz. tylko znajdz dobra technicznie bo ogrom jest zajeżdzonych. W sumie to Tobie nie zazdroszczę bo w przypadku omeg 3.0 MV6 na Polskię jest do wyboru z 20 sztuk jak sobie przefiltrujesz

Napisany 26 września 2011 - 18:58