Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Omega B 3.0 v6 Automat czy manual

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
56 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 24 września 2011 - 16:30

Zwracam się dzisiaj do Was szanowni koledzy z pytaniem, jako że mam w planach kupno Opla Omegi B (min 95r) o jednostce 3.0 v6 Sedan (max do 6500 PLN) i zastanawia mnie którą opcję wybrać :

Ze skrzynią Automatyczną (podobnież więcej pali) czy ze skrzynią manualną?

Oczywiście w grę wchodzi tylko opcja z Gazem sekwencyjnym.

Jako że po mieście poruszam się średnio z prędkością koło 70-100 km/h na trasie wiadomo że więcej (z tym że auto głównie do jazdy po mieście, na trasę rzadko się wypuszczam).

Co możecie powiedzieć właśnie o spalaniu, awaryjności silnika jak i skrzyń, oraz o dostępności części. Czy może bardziej polecacie wersję silnika 2,5 v6 ?

Jeżeli temat już był to najmocniej przepraszam ale nie mogłem się go dopatrzeć w wyszukiwarce ani nawet w Googlach.

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.

#2 OFFLINE   Mariusz 88sw

Mariusz 88sw
  • 5 postów

Napisany 24 września 2011 - 18:16

witam.Ja od niedawna jezdze omega i jakims tam znawca nie jestem.Ja mam jednostke 2.5v6 i ogolnie jestem zadowolony.na Twoim miejscu jak 3.0 to ja bym wybral w automacie.Ponoc silniki nie sa dojechane.

#3 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 września 2011 - 21:52

jako że mam w planach kupno Opla Omegi B (min 95r) o jednostce 3.0 v6 Sedan (max do 6500 PLN) i zastanawia mnie którą opcję wybrać :

Oczywiście w grę wchodzi tylko opcja z Gazem sekwencyjnym.

Czy ja wiem czy w tej cenie kupisz coś fajnego i od razu z sekwencją :confused:
W samej bence coś powinieneś znaleźć (hmmm... coś o tym wiem :D).
Uważaj przy zakupie, rozważaj każdą opcję. Nie ponoś się emocjom.
Pozdro

#4 OFFLINE   Marcell

Marcell
  • 262 postów

Napisany 24 września 2011 - 22:05

2.5l chodzi .ale 3.0l pali mniej, obecnie wybrał bym manual, zawsze mniej do psucia i martwienia sie.

#5 OFFLINE   Shen

Shen

Młody Omaniak

• 103 postów

Napisany 25 września 2011 - 15:15

Marcell, czemu każdego zniechęcasz do tego automatu? To, że ty trafiłeś na akurat taki egzemplarz nie znaczy, że każdy taki jest.

#6 OFFLINE   Tsw

Tsw
  • 60 postów

Napisany 25 września 2011 - 17:15

Lepiej automat po prostu lepsze przyspieszenie i wygoda
A teraz skrzynie automat nie sa drogie;)
Mam nawet omcie na sell ale kombi 98r automat z lpg;)
A swoja mam w manual i o wiele lepiej jeździ się w automacie;)
Zalezy jak kto lubi;)

#7 OFFLINE   kondzio81

kondzio81
  • 107 postów

Napisany 25 września 2011 - 17:15

ta ja mam automata i zero problemów jest ok na zatłoczonych ulicach

#8 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 25 września 2011 - 20:08

Choć sam mam manual to po zatłoczonym mieście np: Wa-wa sprawdza się automat (opinia zasięgnięta od znajomych i tu na forum), oprócz tego silnik+automat ten 1-szy jest mniej wysilony (czyt. zajechany). Skrzynie używane są już chyba tańsze ? Owszem można trafić na zajechany wózek z automatem jak i z manualem,to już loteria.

#9 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 25 września 2011 - 21:24

Czyli automat powiadacie? Tej opcji się będę trzymał - W Radomiu korki też się zdarzają, a jeżeli jest prawdopodobieństwo że z automatem trafi mi się mniej dojechany silnik to jeszcze bardziej mnie skłania do wyboru tejże opcji.

Tyle że teraz mam problem ze znalezieniem auta o takich parametrach (szczególnie jeżeli chodzi o rok prod. bo mało ich znalazłem powyżej 96 roku ...)

Najchętniej przygarnąłbym czarnulę ale innymi kolorami też nie będę wybrzydzał :)

Ponawiam prośbę - jeżeli ktoś ma taką na sprzedaż, lub zna kogoś kto ma : Proszę o Kontakt.

Do Polski wracam 8 Października i po tym terminie będę intensywniej szukał niż tylko na alledrogo/otomoto ;)

Z góry dzięki za oferty

#10 OFFLINE   Tsw

Tsw
  • 60 postów

Napisany 25 września 2011 - 21:42

Automat jest spoko;)
Ładnie chodzi;)

#11 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 września 2011 - 22:40

Powiem tak. Pół roku jezdze a ASB. Bałem sie jak diabli kupujac pierwsze w zyciu auto z automatem.Ze bedzie sie psul, ze bedzie cos nie tak....Teraz po pol roku jestem wrecz pewien, ze nastepnego auta (gdy bede zmienial) napewno poszukam tez w automacie. Wygoda...przede wszystkim.....

#12 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 25 września 2011 - 23:32

Powiem tak. Pół roku jezdze a ASB. Bałem sie jak diabli kupujac pierwsze w zyciu auto z automatem.Ze bedzie sie psul, ze bedzie cos nie tak....Teraz po pol roku jestem wrecz pewien, ze nastepnego auta (gdy bede zmienial) napewno poszukam tez w automacie. Wygoda...przede wszystkim.....

No właśnie pamiętam , że miałeś manual 2,0 8v, a teraz jakie są wrażenia z tej przesiadki ?:D

#13 OFFLINE   Marcell

Marcell
  • 262 postów

Napisany 26 września 2011 - 06:21

Marcell, czemu każdego zniechęcasz do tego automatu? To, że ty trafiłeś na akurat taki egzemplarz nie znaczy, że każdy taki jest.

Sluchaj - moj automat chodzi pięknie, kiedys mialem omega A i tez chodził pieknie, ale obecnie jak bym kupowal jeszcze raz omege B czy B fl to w manualu poniewaz to kilka problemow mniej, odchodzi dodatkowa i nie tania obsługa, zimą zalecane jest rozgrzewanie, co z tego ze silnik moze byc w lepszym stanie ale inne problemiki dochodzą, wynikają problemy z chlodzeniem bo przeciez automat ma chlodzenie poprzez chlodnice ta samą co silnik (jednemu koledze poleciala woda do skrzyni aut.) takze dlatego takie zdanie.
Jak kolega chce czarnuleto bierz moją - wszystko sprawne.

#14 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 września 2011 - 06:49

Jak kolega chce czarnuleto bierz moją - wszystko sprawne.

no po za drożnością chłodnicy, którą wymienić trzeba, a się wzbraniasz kupę czasu...

a w temacie mam zestaw taki jak w opisie, jeśli śmigasz dużo po mieście to automat jest przyjemniejszy, ale koszy obsługi wyższe ( np. regularne wymiany oleju, wyższe spalanie około + 1-1,5l/100km :nie_wiem:) w manualach masz nieszczęsne koło dwumasowe które również do tanich nie należy, a przy tych pojemnościach często mają już dość... suma sumarum to eksploatacja wychodzi porównywalnie...

#15 OFFLINE   Verblein

Verblein
  • 202 postów

Napisany 26 września 2011 - 08:55

Jeździłem kluchą w manuału, teraz mam aftomata od trzech lat. Żadnych problemów, w zimę wsiadam i jadę, olej wymieniłem raz ....fajna sprawa. Następny też będzie w automacie...
Pozdro

#16 OFFLINE   sylwunio

sylwunio
  • 118 postów

Napisany 26 września 2011 - 13:36

Jako że po mieście poruszam się średnio z prędkością koło 70-100 km/h

ile ja bym oddał by średnia wychodziła 70-100km/h. Po Warszawie 35 to max średnia z ostatnich kilku miesięcy

#17 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów

Napisany 26 września 2011 - 15:38

Tyle że teraz mam problem ze znalezieniem auta o takich parametrach (szczególnie jeżeli chodzi o rok prod. bo mało ich znalazłem powyżej 96 roku ...)

Najchętniej przygarnąłbym czarnulę ale innymi kolorami też nie będę wybrzydzał :)

Ponawiam prośbę - jeżeli ktoś ma taką na sprzedaż, lub zna kogoś kto ma : Proszę o Kontakt.

Z góry dzięki za oferty

Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6 ;)

Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną :D
Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:

Miałem Irmschera 3.0 - stan perła, sprzedałem (co niektórych zdziwi 100% sprawne auto) tylko dlatego ze to był manual a chciałem automata. Jak chcesz jeździć z klasą tylko automat.

#18 OFFLINE   VeR

VeR

GSM Maniak

• 48 postów

Napisany 26 września 2011 - 16:36

Po 96 roku za cenę jaką wstawiłeś w pierwszym poście - 6,5 tys - nie znajdziesz omegi aby była niezła, 3.0 MV6 ;)

Mając budżet 14 tys móglbyś porozmawiać ze mną :D
Moje auto - Czarna perła, bananowe skóry, automat i coś więcej jak Omega :jump:

Nie zależy mi na perłowym lakierze czy Bananowej skórze (czy w ogóle na skórze) :)

Co mi potrzebne w Aucie to Radio, Tempomat, Ksenony, Alufelgi (chociaż parcia na to nie ma bo na stalówkach tez auto jeździ) klima i 4xelektryczne szyby. Chyba zbyt wymagający nie jestem ;) Oczywiście nie pogardzę jak auto będzie miało podgrzewane fotele czy nawigacje w dodatku ^^

#19 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów

Napisany 26 września 2011 - 16:47

Nie zależy mi na perłowym lakierze czy Bananowej skórze (czy w ogóle na skórze) :)

Co mi potrzebne w Aucie to Radio, Tempomat, Ksenony, Alufelgi (chociaż parcia na to nie ma bo na stalówkach tez auto jeździ) klima i 4xelektryczne szyby. Chyba zbyt wymagający nie jestem ;) Oczywiście nie pogardzę jak auto będzie miało podgrzewane fotele czy nawigacje w dodatku ^^

Jeżeli nie zależy na bogatym wyposażeniu wówczas będziesz mial łatwiej, MV6 jest bardzo mało ale takich z welurkiem automatów troszeczkę już znajdziesz. tylko znajdz dobra technicznie bo ogrom jest zajeżdzonych. W sumie to Tobie nie zazdroszczę bo w przypadku omeg 3.0 MV6 na Polskię jest do wyboru z 20 sztuk jak sobie przefiltrujesz :) Jezeli pasi Tobie też silnik 2.5 to już coś można wybrać ale nie nastawiaj się na dobre egzemplarze i że szybko znajdziesz - nie straszę oczywiście bo może będziesz mial fartą jak ja z Caterą, która pojawia się średnio raz na pół roku w ilość sztuk jeden :jump:

#20 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 września 2011 - 18:58

ja po 4latach eksploatacji nie zamieniłbym na manuala, kupilem ostatnio mlodsza 2.5td w manualu i nadal wole ta co mam w automacie mimo ze ma sporo wiecej km naleciane, na dluzsze trasy idealna i w korkach miejskich docenisz automat.