Wibracje ukł. napędowego przy hamowaniu silnikiem
Napisany 29 lipca 2011 - 07:57
Napisany 31 lipca 2011 - 18:26
Zaskakujące są te wibracje na które się wczoraj natknąłem...identyczne jak te które nas gnębią, tylko o wiele słabsze, ale to by było logiczne, bo na biegu auto jest pod obciążeniem. zakres obrotów mniej więcej się zgadza... nie wiem czy się nie pokuszę o wymianę tego...
Jeśli auto wchodzi ci w wibrację bez obciążenia na postoju to może to być koło dwumasowe. Też walczę z tymi wibracjami i chyba zostaje mi ta opcja, chodź nie bardzo uśmiecha mi się wyciągać skrzynię i zmieniać całe sprzęgło z dwumasą za ładnych parę złociszy po to tylko żeby wykluczyć tą opcję.
Napisany 31 lipca 2011 - 18:56
Napisany 02 sierpnia 2011 - 11:05
Napisany 02 sierpnia 2011 - 21:15
Napisany 02 sierpnia 2011 - 22:16
Napisany 02 sierpnia 2011 - 22:41
nie wiem jak Ty ale ja jak poruszam samym wałem normalnie chwytając rękoma to mam dość duży luz, na pewno nie wynika on z luzu na samym wale tzn.ani na krzyżaku ani na wielowypuście, ani na łącznikach elastycznych, luz ten to ok.0.5cm.
mój kolega ma też ome 3.0 V6 w manualu i sprawdzałem u niego nie ma żadnego luzu.....
Napisany 03 sierpnia 2011 - 07:09
Napisany 03 sierpnia 2011 - 20:24
Napisany 03 sierpnia 2011 - 20:51
Napisany 03 sierpnia 2011 - 21:17
Napisany 07 sierpnia 2011 - 00:39

Napisany 07 sierpnia 2011 - 13:09
Napisany 07 sierpnia 2011 - 13:28
jest jeszcze jeden wał do podmiany ale ta oma na części jeszcze nie jest rozebrana, z czasem podmienię cały tylny most z przegubami + cały wał no chyba, że Ty wpadniesz co jest uszkodzone dokładnie, czy prędzej czy później będziemy wiedzieć co jest przyczyną ale będzie radość

Napisany 07 sierpnia 2011 - 17:42
Ok. dziś udało się wywalić wał z powrotem na wierzch.okazało się, że jeden łącznik wału jest już mocno nadwyrężony (ten przy skrzyni) ale nie byłem na to przygotowany, więc zamieniłem go na tył i tyle. przesmarowaliśmy wieloklin na wale, popsikaliśmy smarem krzyżak, oglądnęliśmy te tuleje samocentrujące - zadnych śladów przekoszenia, wibracji, uderzania, nierównomiernego obciążenia, więc dam sobie chyba spokój z ich wymianą... Założyliśmy wał z powrotem. Efekt nie ustąpił, ale stał się jakby mniej uciążliwy. Wibruje nadal, ale w mniejszym stopniu i dudnienie nie jest juz az tak donośne. Dodam jeszcze, iż ta okrągła masa która jest dookoła łącznika wału i skrzyni była trochę popękana, więc ją w ogole wyjęliśmy. Efekt zmiany charakterystyki jest odczuwalny, więc albo ma to związek z wałem, albo w okolicy...takie moje zdanie. I mam najważniejsze pytanie do fachowców:
CZY SĄ RÓZNICE POMIĘDZY WAŁAMI OD DIESLA, I OD 2,0 BENZYNY ORAZ 2,5 BENZYNY? Bo ze między automatem i manualem są to już wiem...
Napisany 08 sierpnia 2011 - 15:52

"Nie wiem czy dasz radę to zrobić. Ja nawet wymieniłem zawieszenie tylnego mostu i tylny most, wszystkie tarcze hamulcowe, łożyska. A w sumie to jak pomyśle to w ciągu roku wymieniłem cały tył a i tak nic to nie dało"
tak mi koleś napisał, w końcu sprzedał omegę bo miał już dość problemu, ja chwilowo zastanawiam się co robić.......
zakładając teoretycznie, że omedze tego kolesia dolegało to samo co naszym i dodatkowo wykluczymy skrzynie biegów ( Ty ją podmieniałeś i nic ) można wyciągnąć wnioski, że problem tkwi gdzieś między skrzynią a silnikiem (sprzęgło , dwumasówka ) albo na łączniku między skrzynią, a wałem.... popraw mnie jeżeli wyciągam złe wnioski, co o tym sądzisz kolego????? ( ale to tylko teoria )
Napisany 09 sierpnia 2011 - 16:33
Napisany 11 sierpnia 2011 - 21:48
przy okazji włożyłem łyżkę montażową miedzy obudowę skrzyni, a poząbkowany pierścień na przegubie nad którym są umieszczone czujniki od kontroli trakcji( nie wiem jak to się nazywa ) zauważyłem tam luz i nie wiem czy to normalne.....
Napisany 11 sierpnia 2011 - 21:55
doszedł jednak do wniosku, że te wibracje to z okolicy mostu, przegubów, ogólnie z tyłu auta......
a może poduszki mostu?
Napisany 12 sierpnia 2011 - 06:33