Może komuś się przydać.
Moje kryteria wybierania skrzyni:
Dzwonie, pytam: "czy mogę przy Panu odkręcić miskę olejową, bo i tak ją muszę odkręcić, w celu wymiany filtra a nie chcę stracić gwarancji rozruchowej z powodu ingerencji w skrzynię."
...jeżeli sprzedający się zgodzi (większość się zgadza, ale patrzy na ręce co robisz), to bije do niego jak w dym z kluczem na grzechotce M10 i wkrętarką (żeby było szybciej.
Moja kontrola wygląda następująco:
oględziny wzrokowe tzn. czy miski były odkręcane (osad na uszczelkach, silikonie).
oględziny bardziej ingerujące w skrzynie, czyli po odkręceniu misek, sprawdzam jak miski odchodzą od skrzyni (czy trzymają w jakimś stopniu, czy odpadają a jeżeli mają jakieś opory, to mogą być nie ruszane), kolor, zapach oleju i to co kapie z góry skrzyni (różowy do czerwony, przeźroczysty to za***iście, mętny lub mocno mętny, różowy, czerwony lub od brązowego po czarny, to jest jak muchomor- smaczny, ale zabójczy i taka skrzynia wystarczy na max 1000km bo może mieć wodę w oleju), elementy w miskach (dopuszczalny jest tylko magnes, może być olejony odrobiną "szarej plasteliny" i nic więcej).
Ja już swoje ASB wybrałem, kupiłem, założyłem i kilka razy przeżegnałem się nogą
.
Zagadała ślicznie, mam nadzieję, że posłuży.
Ps. Upewnij się, czy Twoja ASB nie padła z powodu chłodnicy, bo ja tylko odrobinkę się spóźniłem z wymianą chłodnicy i po trzech wymiankach oleju w ASB,
musiałem szukać innej.
Fajnie by było, żeby ten temat rozwinął się w ten sposób, że unikasz danej skrzyni i ostrzegasz o tym innych przed sprzedającym bądź ofertą (żeby nie było niepotrzebnego szukania, jeżdżenia i zminimalizowania,uniknięcia kosztów, rozczarowań).
Edytowany przez grzegorz0280, 08 września 2016 - 22:38.