Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

UWAGA MINA!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1284 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 kwietnia 2008 - 13:02

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4736485

Przód samochodu robiony, poduszka kierowcy od VX, poduszka powietrzna pasażera pokryta materiałem podobnym do tapicerki i przyszyta zszywkami:)
Schowek sie niedomyka, z przodu widać ślady spawania.
Sprzedawca opisuje ze bezypadkowy, po oględzinach mówił że taki do nich z Niemiec przyjechał, a po chwili proponuje wymiane kierownicy w zaprzyjaźnionym warsztacie

Błąd: Strona o podanym adresie nie została znaleziona.

po napisaniu posta sprawdzajcie czy linki sa poprawne

#102 OFFLINE   kmkristo

kmkristo
  • 11 postów

Napisany 03 maja 2008 - 11:51

http://www.otomoto.p...how&id=C5112746
nr rej CMG 01FT Opel Omega 2,5 ciemno zielona
Bac-Zit
Kardynała Wyszyńskiego 7
88-320 Strzelno

Warto zapamiętać to auto i ten komis.
Pojechałem po nie 400km w jedną strone, wcześniej 2 razy dzwoniłem żeby się upewnić czy wszystko jest OK. W rozmowie wyraźnie podkreśliłem że mam 400 km i droga będzie mnie sporo kosztować. Otrzymałem zapewnienie że auto jest w 100% sprawne.
Przejechałem się nim 2 km i z pod maski zaczął wydobywać się dym.
Po otwarciu maski okazało się że w zbiorniku płunu chłodzącego jest sucho, z okolic prawej głowicy paruje rozgrzany olej. Po dokładniejszych oględzinach okazało się że wlew oleju jest przyklejony silikonem.
Odradzam to auto , a i komis warto omijać z daleka.

#103 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 09 maja 2008 - 13:36

http://moto.allegro....sne_skory_.html
.. komentarz jest chyba zbędny :mrgreen:

#104 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 09 maja 2008 - 13:40

http://moto.allegro.pl/item361406978_sedan_czarna_omega_2_5_dti_150km_jasne_skory_.html

Co tu nie tak?

Oprócz obróbki zdjęć ;)

#105 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 09 maja 2008 - 13:50

http://moto.allegro.pl/item361406978_sedan_czarna_omega_2_5_dti_150km_jasne_skory_.html

Co tu nie tak?

Oprócz obróbki zdjęć ;)

jedyne co mi nie pasuje to grill od starszego modelowo i nie ma oslony na silniku. aha i jedna lampa jest chyba nowsza

#106 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 09 maja 2008 - 15:02

jedyne co mi nie pasuje to grill od starszego modelowo i nie ma oslony na silniku. aha i jedna lampa jest chyba nowsza

:hehe:

To takiej to ze świecą szukać :p

#107 OFFLINE   majk233

majk233
  • 220 postów

Napisany 09 maja 2008 - 17:29

ja bym do tego dorzucił jeszcze odkręcane oba błotniki przednie i maska, zgubione zaślepki od wycieraczek - możliwe że szybę wymieniali; bardzo krzywa lewa przednia felga; kierownica jakaś taka dziwna, oryginalna skóra na kierownicy wygląda chyba trochę inaczej

Więcej nie udało mi się znaleźć, ale tak naprawdę to jest tylko wróżenie ze zdjęć, podejrzewam że na żywo można by jeszcze wiele innych rzeczy odkryć

#108 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 09 maja 2008 - 17:45

słabo chłopaki się przyjżeliście.. to wady, które ja wylookałem:

1)Sprzedawca jest z Płońska
2)Auto jest sprowadzone z Holandii
3)Rocznik 2003, więc lampy tylne powinny byc chyba dymione, tak jak u mnie.
4)Grill jest z rocznika 99-01
5)Widac, że to dosyc bogato wyposażona wersja, a ksenonów, czy chocby przeciwmgilenych przednich brak
6)Lakier się świeci jak psu jajca, a auto ma już 5 lat
7)Przebieg na bank oryginalny :lol: fotele są bardzo zniszczone i wytarte
8)Nie ma osłony silnika
9)Akumulator też był ruszany, bo źle klemę włożyli i maskownica odstaje
10)Boczki drzwi były robione - tapicerka jasna, a maskownice głośników są ciemne
11)Z tyłu brakuje popielniczek i zaślepki od gniaza 12v, jak i kilku zaślepek w tapicerce
12)W radiu brakuje chyba magazynku na CD, wyświetlacz od klimy był wyciągany, bo widac na nim dorbne uszczerbki przy szczelinie
13)No i cena :twisted: 31.600, a omegi w dobrym stanie dalej chodzą średnio po 10tys ojro

#109 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 09 maja 2008 - 19:14

Atrapa chyba nie zależy od rocznika, patrząc na allegro na Omegi od 2003 to połowa ma jeden rodzaj, a połowa drugi.
Nie wiem czy ten http://moto.allegro...._alu_klima.html
nie był montowany w wersji sport czy coś podobnego. Podobnie lampy dymione. Ta wersja ma też takie pseudo kubełkowe fotele, z wysuwaną częścią pod uda. W skórze nie występuje...

Pozdr.
M.

#110 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 09 maja 2008 - 19:27

_Maciek_,

Po pierwsze, są 3 rodzaje atrap chłodnic w omie b fl. Do 2002r. wszystkie miały takie same atrapy z paskiem po środku. Po 2002r. we wszystkich modelach z 6-cio cylindrowymi silnikami montowali bez paska z dużym logiem OPLA, a w wersji Irmsher też bez paska tyle, że z mniejszym logo opla i dodatkowym mikro znaczkiem Irmschera.

Po drugie, modele wyprodukowane po listopadzie '02 występowały tylko w 3 wersjach wyposażenia: Selection, Edition i Executive.

Po trzecie, te według Ciebie "pseudo kubełkowe fotele", to sportowe fotele Recaro, które są bardzo wygodne i zapewniają świetnie trzymanie boczne na zakrętach, a pozatym były za dopłatą. Mylisz się również pisząc, że nie występowały w skórze, bo występowały tyle, że są bardzo rzadko spotykane.

Co do dymionych lamp nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że po 11.2002 wszystkie modele miały dymione klosze.

#111 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 09 maja 2008 - 19:29

To można zaliczyć do wad? ;)

fotele są bardzo zniszczone

Czy ja wiem...

Nie ma osłony silnika

Bo to diesel ;) Chłodzenie dodatkowe sie przyda :)

Ogólnie patrząc na takie wady to ja mam kompletnego szrota :mad:

Wiem, że to nie temat do dyskusji ale nie wytykajmy co niektórych wad. To nie auto z salonu i o niebo lepiej wygląda od większości wystawionych Omeg.

#112 OFFLINE   _Maciek_

_Maciek_
  • 465 postów

Napisany 09 maja 2008 - 19:40

kogut, Irmiego w to nie mieszaj :)
Patrząc po allegro to i 4 cylindrowe tez mają te atrapy bez paska, a 6 cylindrowe nie wszyskie mają. Reguły nie dostrzegłem - chyba, że więszkość była przodem walona ;)

Pozdr.
M.

Maro, może lepiej wygląda ale na fotkach ;)

#113 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 09 maja 2008 - 19:47

I o czym to świadczy - każde auto z płonska jest o kant d??

Jak 27% aut sprowadzonych w zeszłym roku do Polskie

6)Lakier się świeci jak psu jajca, a auto ma już 5 lat

w ogóle nie rozumiem

8)Nie ma osłony silnika

nie wiem czy wiesz jak jeżdżą ludki za granicą - żadko kiedy się uchowa taka osłona, bo oni te auta używają a nie podlewają tylko raz w tygodniu na myjni

9)Akumulator też był ruszany, bo źle klemę włożyli i maskownica odstaje

Czyli jak rozumiem nie należy kupować auta z wymienionym aku tylko z oryginalnym?

12)W radiu brakuje chyba magazynku na CD, wyświetlacz od klimy był wyciągany, bo widac na nim dorbne uszczerbki przy szczelinie

Znaczy jak padło podświetlenie od klimatronica to też nie wolno wymieniać?? - czy jak

13)No i cena :twisted: 31.600, a omegi w dobrym stanie dalej chodzą średnio po 10tys ojro

Gdyby niemiaszki po tyle u siebie sprzedawali te auta to by wogóle nie schodziły - nowa Viki C z maks wyposażeniem to koszt 110 Euro miesięcznie, Audi A6 z maks wyposażeniem w leasingu bez limitu kilometrów i ze wszystkim w pakiecie (opony, części itd) w cenie 390 Euro miesięcznie ( nie pamiętam tylko na ile lat). Ładnie utrzymaną omegę można wyrwać juz za 5,5 - 7 tys Euro (info od kumpla który jest handlarzem tych autek ze Swinoujścia, zaopatruje sie w Auto Hus DASS pod Rostockiem)

Z taki podejściem to auta nigdy się nie kupi - ja rozumiem że gdzieś są granice wymagań i pierdoły można zawsze naprawić (bądź co bądź kupujemy używane auto)

Co do pozostałych punktów się zgadzam

#114 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 maja 2008 - 20:30

Zaczep podłokietnika urwany :) i grill z rocznika 1999-2000 (ja taki mam). Reszta to polerka, wosk koloryzujący i photoshop :smiech:

#115 OFFLINE   lutas

lutas
  • 316 postów

Napisany 09 maja 2008 - 22:33

Ten temat naprawdę zmierza w złym kierunku, zamiast piętnować samochody w tragicznie sposób naprawiane, spawane z dwóch, itp, - skupia się na pierdołach typu zepsuty podłokietnik czy zderzak bez halogenów.

Przecież drobna stłuczka przodem również może być powodem wymiany zderzaka, a że został założony bez halogenów to inna sprawa.

Nie popadajmy w paranoję, zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Ktoś, kto naprawdę liczy na ten temat - nawet nie zauważy że ktoś napiętnował padakę bo straci czujność na 95% postów odnoszących sie do aut w stylu:

- lakier ma 5 lat a błyszczy się jak nowy,
- samochód jest z 2002 roku ,a grill ma taki z 2000.
[center:50fb7585b3]
>> PROFESJONALNE SZABLONY AUKCJI ALLEGRO <<[/center:50fb7585b3]

#116 OFFLINE   lpr

lpr
  • 3 postów

Napisany 10 maja 2008 - 10:55

Nie popadajmy w paranoję, zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Zgadzam się w 100% ... ale... :-)

Taka ogólna uwaga do samych ogłoszeń, a konkretnie do zdjęć. Byłem oglądać osobiście dwa auta z ogłoszeń:

Omegę i Passata

Obydwa auta jakoś dziwnie zniszczone bardziej niż na zdjęciach, napewno się tak nie błyszczą, nie są tak wypucowane i idealne. Omega ogólnie zniszczona, a Passat był mocno porysowany - szczególnie przednia maska (jakby koty na lakierze ostrzyły pazury :-) ). Pozatym w Paasacie bardzo nierówno pracuje silnik (cały drży z układem wydechowym) i strasznie dymi z pod bagnetu przy włączonym i ciepłym silniku. (oglądałem 2lata starsze auto i z większym przebiegiem i tam silnik pracował równo i nie dymił bagnet).

Podrążyłem mocno temat (także u znajomego który sprowadza auta) i wygląda to tak, że większość handlarzy z okolicy Płońska wykonuje zdjęcia u fotografa z Płocka (na zdjęciu Omega, ta z linku od Koguta, była fotografowana pod nowym mostem w Płocku). Zdjęcia są robione w różnych miejscach Płocka, ale łatwo rozpoznać że robił je ten sam fotograf. Czasami na zdjęciach widać jego auto - biały C15 tak zwany "gołębnik". Płacą pieniążki za profesjonalne wykonanie zdjęć, takich zdjęć jakie chcą - które mają przyciągnąć klienta. Prawdopodobnie (brak dowodów) zdjęcia są podrasowywane w programie typu Photoshop. Wiadomo, każdy orze jak może, ale tu uwaga dla kupujących:

Radzę obejrzeć auto i przespać się jeszcze przed zakupem oraz zabrać ze sobą niezależną osobę, która będzie krytykować auto :-)

Mogę jeszcze dodać, że użytkownik allegro -m-a-l-e-k-7-7- znany jest z tego, że kupuje auta jak najtańsze i wszelkimi dostępnymi tanimi siłami podrasowuje auta żeby wyglądały na idealne, np. zaprawki lakieru (ciekawe na ile starczają).

Łukasz

#117 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 10 maja 2008 - 15:56

Dobra, w ramach sprostowania.

Napisałem moje spostrzeżenia po obejrzeniu fotek zapoznaniu się z opisem auta na aukcji. Jest napisane jak byk, że auto jest B E Z W Y P A D K O W E i ma przebieg 160tys., a na bank było walone i ma więcej natrzaskane Km.

Czemu jest dla mnie dużym -, że auto jest sprowadzane z Niderlandów i oferowane jest przez handlarza z Płońska? Bo Holendrzy targają campingi i robią bardzo dużo kilometrów, a sprzedją auto dopiero jak się zaczyna sypac i utrzymanie robi się kosztowne. A co do hadlarzy z Płońska, to mam wyrobioną opinię, bo obserwuję systuację na allegro i wiem, że opis auta na ich aukcjach nie pokrywa się ze stanem faktycznym (co nieznaczy, że każdy kto jest z tego miasta, to kanciarz i oszust).

Co do lakieru, to auto, które ma 5lat powinno nosic ślady zużycia (zarysowania, lekkie zmatowanie itp.) Chyba, że było garażowane i myte wyłącznie na myjniach ręcznych np. tak jak moje :mrgreen:

To, że auto nie ma pokrywy silinka świadczy o tym, że było coś przy silniku grzebane, a przy tym rzekomym przebiegu raczej nie powinno się nic dziac chyba, że było nie prawidłowo eksploatowane.

Przeglądam te oferty na mobile.de i autoscout24 i za cholerę nie moge znaleźc nic w dobrym stanie za te 19,5tys. zł :evil:

#118 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 10 maja 2008 - 18:44

Jest napisane jak byk, że auto jest B E Z W Y P A D K O W E i ma przebieg 160tys., a na bank było walone i ma więcej natrzaskane Km.

Mogę się założyć, że 80% aut ma tak samo niewiarygodne opisy.

Holendrzy targają campingi i robią bardzo dużo kilometrów, a sprzedją auto dopiero jak się zaczyna sypac i utrzymanie robi się kosztowne.

Wszyscy? ;)

myte wyłącznie na myjniach ręcznych np. tak jak moje :mrgreen:

Twoje na pewno wygląda jak z salonu i wszystko jest idealne :p

kogut, wiem o co Ci chodzi. Ja też mam uczulenie na handlarzy, używają wszelkich sposobów aby przyciągnąć klienta i jak najwięcej zarobić ale nie wytykajmy paru niewielkich mankamentów. Jest tyle szrotów na aukcjach. I ten temat ich dotyczy. Już ciekawsze są nawet Omegi z Bielawy z zaje :censored: stymi bananowymi skórkami.

PEACE :kumple:

#119 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 10 maja 2008 - 19:00

To jest mina :!: :!: :!:

http://www.otomoto.p...how&id=C5187105

Niezła rzeźba :hehe:

Progi na bank nie Irmschera a laminat z Allegro za 120 zł ;)
Zderzak tylny też odbiega od oryginału. Do tego te rury... szkoda komentować.
Przedni... też jakiś dziwny.
Lotka na szybie... wygryziona? :smiech:
Tablice rejestracyjne to chyba celowo nie są myte :p
Do tego przebieg jaki skromny ;)

Jest ktoś z Poznania kto ma jakieś pojęcie w Irmscherach i mógłby to "coś" oblookać? Tak z ciekawości. Zresztą na każdym elemencie powinno być wytłoczone logo Irmiego i numer.

#120 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów

Napisany 10 maja 2008 - 19:18

mówcie co cchecie, ale tył to mi sie podoba, poza ta lotką na szybie, i żeby zderzak był troche "krótszy", nie wystawał tak daleko, ale ogólnie tyłek ładny, lubie takie smutne spojrzenie, i bez kantów