Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

UWAGA MINA!!!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1284 odpowiedzi na ten temat

#561 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 maja 2011 - 09:51

Co do wymiany uszczelki to - kumpel w vw golf 5, 2.0 w dieslu za taki zabieg zapłacił 1500zł a to 4ro cylindrówka więc w ceny rzędu 2tysi w gorę jak najbardziej wierzę przy 6cio cylidrowym silniku.

sama robocizna za silnik v6 to u mnie 700-800 pln + czesci. calosciowo wychodzi kolo 2200-2500 z olejami filtrami rozrzadem itp. za silnik r4 robocizna 400 + czesci.

#562 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 maja 2011 - 22:30

ja go męczyłem, żeby mi koła sprzedał, dobrze, że napisałeś jak one wyglądają

Ja tez bylem chetny na te alusy:p ale juz nie jestem po przeczytaniu tych wpisow. Z drugiej strony, to ich nie ma wcale dostepnych na rynku wtornym, a po drugie, to ktore alusy nie byly naprawiane?

#563 OFFLINE   smadapmega

smadapmega
  • 776 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 maja 2011 - 22:39

sama robocizna za silnik v6 to u mnie 700-800 pln + czesci. calosciowo wychodzi kolo 2200-2500 z olejami filtrami rozrzadem itp. za silnik r4 robocizna 400 + czesci.

w tym wszystkim najśmieszniejsze jest że co niektórzy myślą że płacenie za omegę B V6 12 tyś to przegięcie bo już można kupic fl. Na przykładzie opisywanej omegi macie najprostszt przykład co jest warta omega V6 za 9 tyś. i ile jeszcze wymaga zł wkładu...

Ja tez bylem chetny na te alusy:p ale juz nie jestem po przeczytaniu tych wpisow. Z drugiej strony, to ich nie ma wcale dostepnych na rynku wtornym, a po drugie, to ktore alusy nie byly naprawiane?

kup sobie Irmiego TwinSport, jakoś ostatnio sie ich namnorzyło na allegro :D

#564 OFFLINE   dddelff

dddelff
  • 11 postów

Napisany 14 maja 2011 - 12:00

Nie wiem czy ja jestem taki dociekliwy czy ludzie poprostu są normalni inaczej.

Zrobię tutaj anty reklamę autokomisu z żor AUTOELBA:
Szukam samochodu do siebie i natrafiłem na takie ogłoszenie:
http://otomoto.pl/op...-C15220346.html

Byłem wizualnie oblukać auto no i zużycie pewnych elementów wskazuje na dużo większy przebieg a tu magiczne 189 tysi. -- już podpowiem żebyście sobie zapamiętali numer rej. widoczny na zdjęciu zrobionym od tyłu samochodu.

A tutaj przypadkowo natrafiłem na archiwalne ogłoszenie tego samego komisu - i jak się okazuje tego samego auta (nr rej.) tylko że jeszcze z dużo większym przebiegiem:
http://www.autobryka...99-slaskie.html

Czyli ewidentnie gościu z komisu cofnął licznik to raz, a dwa - widać że gościu z komisu chcąc chyba przepalić omegę wybrał się w trasę i gdzieś "trochę" go obił:
-patrząc na archiwalne zdjęcia w omedze jest gril "kratka" i spójrzcie na spasowanie przedniego prawego błotnika (od strony pasażera) z maska - można powiedzieć że idealne
-patrząc na obecne ogłoszenie, widać że pojawia się normalny gril i patrząc na spasowanie elementów tych co powyżej widać już ewidentną różnicę.

#565 OFFLINE   Scooby

Scooby
  • 65 postów

Napisany 14 maja 2011 - 18:27

Nie wiem czy ja jestem taki dociekliwy czy ludzie poprostu są normalni inaczej.

Zrobię tutaj anty reklamę autokomisu z żor AUTOELBA:
Szukam samochodu do siebie i natrafiłem na takie ogłoszenie:
http://otomoto.pl/op...-C15220346.html

Byłem wizualnie oblukać auto no i zużycie pewnych elementów wskazuje na dużo większy przebieg a tu magiczne 189 tysi. -- już podpowiem żebyście sobie zapamiętali numer rej. widoczny na zdjęciu zrobionym od tyłu samochodu.

A tutaj przypadkowo natrafiłem na archiwalne ogłoszenie tego samego komisu - i jak się okazuje tego samego auta (nr rej.) tylko że jeszcze z dużo większym przebiegiem:
http://www.autobryka...99-slaskie.html

Czyli ewidentnie gościu z komisu cofnął licznik to raz, a dwa - widać że gościu z komisu chcąc chyba przepalić omegę wybrał się w trasę i gdzieś "trochę" go obił:
-patrząc na archiwalne zdjęcia w omedze jest gril "kratka" i spójrzcie na spasowanie przedniego prawego błotnika (od strony pasażera) z maska - można powiedzieć że idealne
-patrząc na obecne ogłoszenie, widać że pojawia się normalny gril i patrząc na spasowanie elementów tych co powyżej widać już ewidentną różnicę.

to nie wiesz ze w polsce im starszy samochod to ma mnie kilometrow

#566 OFFLINE   witas1979

witas1979
  • 72 postów

Napisany 14 maja 2011 - 18:37

Już w pierwszym linku widać po kierownicy widać, że przebieg jest we wersji "netto".:masakra:

#567 OFFLINE   caliber21

caliber21
  • 41 postów

Napisany 14 maja 2011 - 20:25

I potem ktoś nie zorientowany kupi takie auto i płacze że mu się wszystko sypie przy 200 tys.Ja miałem astre F która miała 510 tys kilometrów jak ją sprzedawałem i chodziła super!

#568 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 14 maja 2011 - 22:12

to nie wiesz ze w polsce im starszy samochod to ma mnie kilometrow

bo te km to jest przebieg jaki został do całkowitej agonii auta...

#569 OFFLINE   transbol

transbol
  • 62 postów

Napisany 17 maja 2011 - 18:33

Pewnie od nowości w Polsce bo tablice czarne (:

#570 OFFLINE   djtween

djtween
  • 357 postów

Napisany 17 maja 2011 - 22:14

http://allegro.pl/op...1599319526.html

Nie polecam! Znam ten samochod, blad na bledzie w silniku, chodzi jak traktor w kabinie, rdza byla zaawansowana, auto zostalo podpicowane (blacha) tylko do sprzedazy. Bite w tyl. Od dwoch lat olej nie wymieniany, sposob na dolewke!:masakra::masakra::masakra: Klima nie dziala, gaz nie wbity w dowod!!!!!!!

#571 OFFLINE   MateuszOmega

MateuszOmega
  • 136 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 20 maja 2011 - 14:18

auto zostalo podpicowane (blacha) tylko do sprzedazy

A na aukcji napisane:

w zaden sposob nie podpicowane do sprzedazy

:masakra:

Pewnie gość liczy, że ktoś poleci na same felgi:smiech:

#572 OFFLINE   djtween

djtween
  • 357 postów

Napisany 20 maja 2011 - 17:12

A na aukcji napisane:

:masakra:

Pewnie gość liczy, że ktoś poleci na same felgi:smiech:

Felgi kupione w NL firmy "No Name". Na zywo wygladaja gorzej. Nawet grill kupiony specjalnie do sprzedazy:masakra:

#573 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 maja 2011 - 17:22

Felgi kupione w NL firmy "No Name". Na zywo wygladaja gorzej. Nawet grill kupiony specjalnie do sprzedazy:masakra:

Dla mnie to ta omega tragicznie juz wygląda na zdjęciach :) I jeszcze cena 5,5 za 94 rok :)

#574 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 maja 2011 - 07:37

Witam. Ponieważ ten wątek tyczy się "MIN" a nie konkretnie aut, myślę ,że warto tutaj opisać swoje doświadczenia z zestawem rozrządu do silników V6 firmy BERG.

Zestaw zawiera komplet rolek SKF + napinacz SKF i w moim przypadku pasek Contitech'a. Po zamontowaniu wszystko ładnie działa. Niestet już po kilkunastu kilometrach zaczął dochodzić mnie niepokojący dzwięk. Dzwięk przypominał tarcie lub delikatnie popiskiwanie. Po zdemontowaniu przodu , zdjęciu pokrywy rozrządu odpalamy auto. Piszczy środkowa rolka ta między głowicami na samej górze. Jedyny wniosek jaki przyszedł do głowy to wada fabryczna. Zdjeliśmy rolkę i założyliśmy starą...iiiii cisza. Pojechałem po nową rolkę (110PLN). Zakładmay, odpalamy iiii świszczy :). Ręce opadły , rozum wyparował. Sprawdziliśmy naciągi paska, ustawienia napinacza, wszystko książkowe. Zaczeliśmy się przyglądać ogólnie całemu rozrządowi i zauważyliśmy delikatny nalot gumowy na pompie wody i tylnej osłonie rozrządu. Oznacza to ,że pasek musi o coś trzeć. Poniewąż dzwięk dobiegał z górnej rolki , skoncentrowaliśmy się na niej. Skontaktowałem się również z BEAST'em aby dowiedzieć się czy zna jakieś przyczyny które mogą powodować taką pracę rolki i tarcie paska. Nakierował nas na podkładkę pod tą rolką. Okazało się ,że ów podkładka w zestawie BERG'a jest nieprawidłowej grubości i rolka za bardzo wystaje, co powoduje tarcie paska i ten dzwięk. Górna podkładka powinna być cieńsza od dolnej. Dodam,że dolna rolka przy wale korbowym jest identyczną z górną rolką między głowicami, jednak powinny być tam inne podkładki. W zestawie BERG'a są takie same (grube). Rozrząd był kupiony pod numer silnika.

Jedynym ratunkiem, ponieważ nie mieliśmy już podkładki ze starego rozrządu było zeszlifowanie podkładki o 1,5 mm co w efekcie dało cichą prace rozrządu.

Myślę, że albo jest na rynku jakaś słąba partia tych zestawów, albo ktoś kompletując tan rozrząd nie uwzględnił ,że te podkładki muszą być różne.

Dodam jeszcze, że nie ma możliwości podczas montażu tego zestawu pomylić podkładek , ponieważ górna rolka i napinacz są już zamontowane na podstawie.

Uważam też ,że to MINA!!. Kasa spora , towar dobrej jakości, a całość może się rozpaść z winy głupiej podkłądki.

Pozdro do wszystkich i podziękowania dla Beasta oraz przedewszystkim dla Caliba-TEAM Turbo technik :D

#575 OFFLINE   RafisLSP

RafisLSP
  • 2 postów

Napisany 27 maja 2011 - 22:29

Ponieważ szukam Omegi mogę powiedzieć co nieco o niżej podanej.

http://moto.allegro....1634987287.html

To będzie moje drugie auto jakie kupie więc nie jestem aż tak obeznany w kupowaniu samochodu ale przewertowałem forum i porady na temat zakupu i udało się uniknąć błędu.

Więc tak
-sprzedawca raczej handlarz gdyż pod domem stoją auta na sprzedaż
-gwarantuje że auto bezwypadkowe i wszystko w oryginale jednak na pewno prawy błotnik był malowany, tylni zderzak demontowany bo brak zaślepek na śruby a podobno nic nie było ruszane.
-jedne z drzwi czarne od środka a granatowe na zewnatrz
-data na bocznych szybach różna
- coś puka w tylnym zawieszeniu( sprzedawca ponoć założył gumy na wahacze od BMW)
-podczas hamowania z puszczoną kierownicą znalazłem się na drugim pasie
-obroty falują na gazie i benzynie
-GAZ NIE WBITY W DOWÓD bo sprzedawca nie chciał go wbijać podobno
- podgrzewanie siedzenia pasażera nie działa
-amory z przodu do wymiany czym prędzej
-ręcznego brak
-olej w silniku mineralny bo zdaniem sprzedawcy taki jest najlepszy do 16v,podobno dolewał 1 litr na 10000
-nie wiem jak zachowuje się zimny silnik bo oczywiście był nagrzany

Ogólnie sprzedawca dość upierdliwy, cokolwiek chciałem obejrzeć to zaraz podchodził i robił wykład że "to tak musi być". Podczas jazdy próbnej chwile po odpaleniu pierwszy zakręt sprzedającego bokiem z piskiem opon, dziury nie robiły na nim wrażenia więc raczej o auto nie dbał. Jak zapytałem czy może jakoś udokumentować przebieg to stwierdził że jest to nie istotne bo silnik to część wymienna. Gałka od zmiany biegów podarta, mieszek wymieniony na nowy.
Na kompie palił się cały czas check, jednak nie zapamiętałem komunikatu, wyjaśnienie sprzedawcy że zamontował nie oryginalne żarówki ksenonowe i maja inne napiecie i przez to check - nie wiem ile prawdy z tymi żarówkami, nie znalazłem nic o tym na forum.

Miałem plan jechać i obejrzeć auto a potem pojechać jeszcze na stacje diagnostyczną jednak odpuściłem. Ogólnie sądzę że nie jest wart tych pieniędzy.

#576 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 czerwca 2011 - 14:55

Że jest na miejscu z nie duzym uszkodzeniem przodu oglądałem tą sztuke

http://otomoto.pl/op...-C19255557.html

Golas zupełny z wypasu ma tylko elektryczne szyby z przodu i telefon, z przodu juz była walona cały pas ma zmieniony, przy drzwiach kierowcy ogranicznik wyrwany razem z blachą, pordzewiała, malowana pędzlem, tylny zderzak pękniety, na kąpie łącznie chyba 7 czy 8 błędów, zalany olejem i nie chciała dać sie odpalić, fotele obszywane jakims badziewiem które juz sie rwie. Omega tylko na czesci na nic wiecej sie nie nadaje :)

#577 OFFLINE   lubelak

lubelak
  • 138 postów

Napisany 13 czerwca 2011 - 15:12

Niemieckie taxi mają taki skaj...

#578 OFFLINE   RafisLSP

RafisLSP
  • 2 postów

Napisany 18 czerwca 2011 - 22:41

poszukiwania trwają i tak

http://otomoto.pl/op...-C19352615.html

oględziny trwały dosłownie 5 min.
zaprawki na samochodzie porobione pędzlem czyli wygląda to tragicznie
przyjechałem godzine wcześniej niż umówiony termin i nie udało się sprzedawcy nagrzać silnika. Po odpaleniu popychacze hałasują tak że masakra- strzelam na przebieg z 500 tys albo masakrycznie katowane auto. Najlepszy motyw kolektor wylotowy i głowica uszczelnione sylikonem jak silnik się zagrzał to cały sylikon zaczął się topić i dymić na szaro bo nie był wysokotemperaturowy. Ewidentnie auto picowane na handel najnizszym kosztem. W środku nawet nie byłem...Nie polecam strata czasu

#579 OFFLINE   Shen

Shen

Młody Omaniak

• 103 postów

Napisany 18 czerwca 2011 - 23:07

Mnie odstraszają tak idealne auta. Pod silnikiem wszystko wypicowane, we wnetrzu to samo, z zewnątrz to samo. Jak jechać oglądać taki samochód to naprawdę trzeba prześwietlać całe auto bo w większości to są niestety miny. Fajnie że opisałeś to auto jakie jest naprawdę. Pozdrawiam

#580 OFFLINE   szakal2004

szakal2004
  • 223 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 czerwca 2011 - 10:37

ja co prawda kupiłem w komisie ale stało zimą rozładowany akumulator w końcu było -15. W środku trochę kurzu pod maską też i do tej pory odpukać śmiga bez problemów.