Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ku przestrodze!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
550 odpowiedzi na ten temat

Ankieta: Co sądzisz o stworzeniu wątku "Ku przestrodze!"? (10 użytkowników głosowało)

Co sądzisz o stworzeniu wątku "Ku przestrodze!"?

1. To dobry pomysł. (364 głosów [90.77%])

Procent głosów: 90.77%

2. To zły pomysł. (5 głosów [1.25%])

Procent głosów: 1.25%

3. Nie mam zdania. (32 głosów [7.98%])

Procent głosów: 7.98%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#481 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 grudnia 2014 - 16:07

Kierowcę ciężarówki nigdy nie zrozumie ktoś, kto nigdy ciężarówką nie jeździł.

Nie wiem co masz na myśli, ale masz rację na pewno nie zrozumie super fachowców za kółkiem jak niektórzy z Was nazywają kierowców ciężarówek w sytuacji jaką wczoraj miałem na drodze.
Ok godz 16 w Warszawie jechałem trasą Toruńską najwolniejszym prawym pasem spokojnie z 70-80km/h. Za chwilę z lewego pasa pojawia się ciężarówka którą zjeżdża na prawy pas ( na którym ja jadę ) i dosłownie 1-2sekundy w opóźnieniu mojej reakcji i by było po mnie i po żonce. Z prawej strony solidne wysokie barierki a z lewej rozpędzony tir z debilem w środku. Do tego prowadziłem żonki auto Atosa ( bez ABS nawet ) gdzie z niego jak i z Nas za pewne została by miazga...
Zatrzymałem tego fachowca na środku jezdni i po kilku słowach ręcznie mu wytłumaczyłem że powinien chociaż przeprosić.

I zapewniam, Was że to nie jest odosobniony przypadek takich zachowań kierowców "TIRów". Nie wkładam wszystkich kierowców ciężarówek do jednego worka, ale z racji tego iż jeżdżą wielkimi autami często mają gdzieś i wymuszają na osobówkach pierwszeństwo jak i inne rzeczy. Są tacy co przepuszczą z podporządkowanej ulicy jak mały ruch, zjadą na pobocze żeby osobówka miała łatwiej wyprzedzić ale są i kretyni i buce którzy nigdy np nie zjadą na pobocze , albo celowo trzymają się na granicy środkowej linii aby tylko utrudnić manewr osobówce.

#482 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 01 grudnia 2014 - 16:23

Kierowcę ciężarówki nigdy nie zrozumie ktoś, kto nigdy ciężarówką nie jeździł.

hm...to kierowcę ciezarowki obowiązują inne przepisy??bo mu sie śpieszy? bo na wigilię nie zdązy?...moze w ogóle nie zdążyć...wiesz o tym...ilu ich nie wyrabia sie np.na rondach???ilu ląduje w rowie? itd..

drugie :tak zapytam się z czystej ciekawości: jedziesz prawie 4,5h, masz stanąć , jedziesz całe 4,5h i pozniej szukasz ,czy wczesniej szukasz miejsca do postoju???:)
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#483 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 grudnia 2014 - 18:40

Przez Lublin też mnie szlag trafia, jak mam trzy pasy oczywiście środkowy i lewy stoi po kilka ciężarówek w szczycie. Po za szczytem na prawym stoi jedna , na a na środkowym 2 dojeżdżam na prawym pasie za ciężarówkę za mną 3-4 auta mniejsze , na końcu jest już równo jedzie kolejna ciężarówka, który pas zajmuje? oczywiście środkowy albo lepiej , lewy. Zielone , ruszamy kurcze na prawym psie, 300m od skrzyżowania wyprzedziliśmy sobie wszystkich i spokojnie zmieniłem pas na środkowy, wyprzedziłem ciężaróweczkę na prawym i pojechałem, gdzie reszta wlecze się za idiotami na lewym i środkowym pasie. Więc w tym wypadku, stanął bym za skrzyżowaniem i każdemu z ciężarówki przywalił po 500zł mandatu , przetrzepał auto z godzinę i by się nauczyli kultury jazdy :)
Ci co trochę szybciej jeżdżą , traktują tych wolniejszych jak zło konieczne , a to Wy stwarzacie największe zagrożenie.
Nie pamiętam kiedy dokładnie ale chyba w tamtym roku albo dwa lata temu jechałem do Radomia Voyagerm , jakoś jesienią jeszcze na letnich gumach. Wychodząc od rodzinki na ulicach było już sporo śniegu. Więc całą drogę jechałem ok max. 60-70km/h. No i tak na obwodnicy Puław wyprzedziło mnie kilku cwaniaczków ja przejechałem 500m , a oni byli kolejne 500m dalej zobaczyłem aby obracające się chyba ze dwa auta i po woli wyhamowałem i spokojnie sobie wycofałem do tyłu i pojechałem przez Puławy. Tam , jeszcze przed Górą Puławską , mnie i nie tylko mnie bo nie byłem sam ostrożny wyprzedziło ok. 20 samochodów , różnych nawet jakieś SUV-y i tak sobie jadę i myślę, śpieszy się to niech jadą. Po drodze tym samym kawałku do Góry Puławskiej ok 10 z tych aut siedziało w rowie :) Wiecie jaką miałem zieję z tych nieudaczników? Porządne fury , zimówki , 4x4 i rów :) W drodze na Lublin spotkałem kilka aut w rowie , ale po tym odcinku Radom - Góra Puławska , skończyło się wyprzedzanie, momentami już za Puławami nawet musiałem zwolnić i jechać 30-40km/h bo ktoś też się bał, też może był na letnich, to też za nim tak jechałem, no może ze dwa wyprzedziłem na ładniejszej drodze :) Nie denerwowałem bo używałem głowy i wiedziałem że jak jakiś debil nie wjedzie na mnie, to sam z drogi nie wypadnę. Kozaczenie jest do czasu, byle tylko nie skończyło się tragicznie dla niewinnych. Tolerujmy wolniejszych na drodze!! Aha i nie spychajcie kogoś , kto jedzie lewym pasem zgodnie z przepisami lub ciut szybciej , gdy prawy jest dziurawy bo nikt nie chce sobie psuć auta, w takim przypadku pretensje miejcie do władz miasta a nie do kierowców!!

#484 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 01 grudnia 2014 - 19:35

Pasażer siadający obok oddaje swoje życie w ręce kierowcy, po za tym ciekaw jestem ilu kierowców w Polsce przeszło by psychotechnikę , którą musi przejść kierowca zawodowy.

tyle samo, co przechodzi badania lekarskie na B. Taka sama ściema i kasowanie $$ przez lekarzy. Znam wielu kierowców i po prostu nie wierzę, że część z nich uczciwie zdała psychotesty. Niestety, system jest bardzo nieszczelny, tak samo jak z badaniami na SKP.

I zapewniam, Was że to nie jest odosobniony przypadek takich zachowań kierowców "TIRów". Nie wkładam wszystkich kierowców ciężarówek do jednego worka, ale z racji tego iż jeżdżą wielkimi autami często mają gdzieś i wymuszają na osobówkach pierwszeństwo jak i inne rzeczy. Są tacy co przepuszczą z podporządkowanej ulicy jak mały ruch, zjadą na pobocze żeby osobówka miała łatwiej wyprzedzić ale są i kretyni i buce którzy nigdy np nie zjadą na pobocze , albo celowo trzymają się na granicy środkowej linii aby tylko utrudnić manewr osobówce.

to samo mógłbyś napisać o kierowcach osobówek. Też pełno debili, co to myślą, że 40t staje w miejscu, bo on musi swoją Pandą wyjechać z parkingu. Ilu potrafi pomyśleć, że zestaw skręcający w lewo na ciasnym skrzyżowaniu zachodzi, a oni podjeżdżają do osi jezdni i potem stoi całe skrzyżowanie, drapiąc się po głowie, co z tym fantem zrobić. Przykłady można mnożyć, ale nie o to chodzi, tylko o wzajemne poszanowanie na drodze i odrobinę rozsądku i przewidywania konsekwencji swoich manewrów. Każdy z nas gdzieś jedzie i chce tam dojechać cały.

#485 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 grudnia 2014 - 20:28

Aha i nie spychajcie kogoś , kto jedzie lewym pasem zgodnie z przepisami lub ciut szybciej , gdy prawy jest dziurawy bo nikt nie chce sobie psuć auta, w takim przypadku pretensje miejcie do władz miasta a nie do kierowców!!

przepisy jasno mowia, jakim pasem nalezy sie poruszac.
nic o domniemanym psuciu sie auta w tym momencie nie wspominaja.
jechac zgodnie z przepisami i tyle

#486 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 01 grudnia 2014 - 20:46

przepisy jasno mowia, jakim pasem nalezy sie poruszac.
nic o domniemanym psuciu sie auta w tym momencie nie wspominaja.
jechac zgodnie z przepisami i tyle

Rękami i nogami się pod tym podpisuję. Lewy pas służy do wyprzedzania!!

#487 OFFLINE   zuku19

zuku19
  • 49 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 01 grudnia 2014 - 21:22

premier2 nie chodzi mi o to ze na lewo zdają , tylko jakby tak naprawdę każdy kierowca musiał przejść psychotechnikę , to by się pusto na ulicach zrobiło.
Co do dyskusji ciężarowy/osobowy , wszyscy macie rację, jest takie grono szanownych kierowców co nie myśli na drodze w każdej kategorii tonażowej. Nawet śmiem napisać że sami nie jesteście bez grzechu hahaha.
Ludzie niestety są tacy że swoich błędów nie widzą , ale czyjeś to hoho

#488 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 grudnia 2014 - 21:40

Rękami i nogami się pod tym podpisuję. Lewy pas służy do wyprzedzania!!

Zależy w jakim terenie ;) W zabudowanym pas nie gra roli :)

A co ciężarowek, skoro się tak czepiacie. Może warto pomyśleć dlaczego zajmują dwa czy nawet trzy pasy? Może akurat przed miastem jechał 30 kilometrów za jakąś ciotą i nie miał możliwości wyprzedzenia a czas go goni? Na obwodnicy Trójmiasta jest zakaz wyprzedzania przez ciezarowki to wyprzedam zjazdami, bo niestety inaczej sie nie da :masakra:
Ktoś jak siądzie na ciężarówkę to zrozumie to co scania124 napisał.

A ciągłe wypadki ciężarowek myślicie, że czym są spowodowane? Głupotą? Na pewno w większości nie przez w/w kierowców.

#489 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 01 grudnia 2014 - 21:52

premier2 nie chodzi mi o to ze na lewo zdają , tylko jakby tak naprawdę każdy kierowca musiał przejść psychotechnikę , to by się pusto na ulicach zrobiło.

uwierz mi na słowo, że nawet ci co przechodzę takie badania, w sporej części nie powinni być dopuszczeni za kółko. Pracuję w branży, gdzie mam codzienny kontakt z różnymi kierowcami. Nie są to jednostki, niestety.

#490 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 02 grudnia 2014 - 00:55

nie chodzi mi o to ze na lewo zdają , tylko jakby tak naprawdę każdy kierowca musiał przejść psychotechnikę , to by się pusto na ulicach zrobiło

Bo ci "zawodowi" to som superinteligentni, że zdawajo te testy :lol:

#491 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 02 grudnia 2014 - 08:00

Zależy w jakim terenie W zabudowanym pas nie gra roli

:o:masakra:

#492 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 grudnia 2014 - 13:46

:o:masakra:

Co Ci się stało? :)
Nie można w mieście prawym wyprzedzać? ;)

#493 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów

Napisany 02 grudnia 2014 - 14:07

To sie doszkoliłem właśnie, thx http://www.strefakul...wej-strony.html

#494 OFFLINE   zuku19

zuku19
  • 49 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 02 grudnia 2014 - 18:28

Co wy tacy cięci na zawodowych kierowców i na te nieszczęsne ciężarówki.
Zobaczcie sobie co jeździ po mieście, choćby bo centrum warszawy, tiry ? raczej osobówki i jak oni jeżdżą , jak parkują, wszechobecni najlepsi kierowcy, uważają że na wsi nie muszą używać kierunku że parkują jak chcą , to i w mieście można tak samo,dotyczy to samo pieszych i rowerzystów, niech każdy spojrzy na siebie , a później krytykuje.
Czytajcie ze zrozumieniem, nie napisałem ze na lewo robią za kasę , tylko jakby KAŻDY kierowca (nie tylko zawodowy) miał przejść tą PRAWDZIWĄ psychotechnikę.
To samo taxi , a nie jakiś przewóz osób na cudzej licencji słoik i w dodatku nie znający topografii miasta, dobrze że zna się na nawigacji i tu wyszedł że mnie kulturalny kierowca :masakra:

#495 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 grudnia 2014 - 21:05

raczej osobĂłwki i jak oni jeżdżą , jak parkują, wszechobecni najlepsi kierowcy, uważają że na wsi nie muszą używać kierunku że parkują jak chcą , to i w mieście można tak samo,dotyczy to samo pieszych

I vice versa.
Tak samo zachowuja sie miastowi na wsi.
Ot przyjechalo panstwo, to nauczy burakow jak sie jezdzi.
A, ze swiatel nigdzie nie ma. Ruchem reguluja znaki. To i strach jechac wiecej niz miejskie 50km/h.
A nie daj Boze jakis zakret w czasie deszczu lub zima, to by najchetniej auto przepchali przez niego.
Ale oni uwazaja, ze jada bezpiecznie, tylko wiesniaki (przyzwyczajeni do normalnej jazdy) szaleja na drodze. Wariaci i mordercy.

Tak mozna w nieskonczonosc pisac.
A wojna miedzy miastem, a wsia pozostanie nieroztrzygnieta.
Takze proponuje troche uwazac na to co sie pisze.
smartniete tapfonem
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#496 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 02 grudnia 2014 - 23:10

Dobra skończmy temat bo się robi niesmacznie :(
I tak ta rozmowa nic nie zmieni , a zaraz dojdzie do rękoczynów ;)

#497 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 grudnia 2014 - 08:17

Ja na bezpieczną jazdę mam jedną podstawową formułkę .
Brak zaufania do innych użytkowników drogi.
Dostosowuje prędkość do innych .
Nie skaczę po pasach ruchu bo to nie ma sensu, i nie wyprzedzam na trasie jak jedzie większa kolumna aut.
Są przypadki że nawet jak jedziesz prawidłowo to grozi ci śmierć /kalectwo
Jeśli komuś życie się znudziło to niech wali w drzewo w mur , albo się powiesi.
Pasażer siadający obok oddaje swoje życie w ręce kierowcy, po za tym ciekaw jestem ilu kierowców w Polsce przeszło by psychotechnikę , którą musi przejść kierowca zawodowy.
Uważam że jeśli chodzi o tacho, dostawcze tez powinny to mieć.
Nie czekam na komentarze mam to gdzieś , jeżdżę od 85r legalnie z prawkiem i miałem 1 wypadek na tarchominie nie ze swojej winy.
Na koniec , bądźmy ostrożni i pamiętajmy że nie jesteśmy sami na drodze , wiekszość z nas jest i pieszym, kierowcą auta , roweru, motocykla.

Psychotesty na pewno powinni przejśc Ci którzy dwa razy w centrum miasta rozwalili mi auto. I to nie były obtarcia. Jeden baran (nie wiem ile jechał), stałem na światłach słuchałem radia i nagle koleś zatrzymał mi się na tylnej kanapie w omedze. Zapier...ł!!!! zmieniał pasy jak rękawiczki, bo się spieszył naprawić wózek widłowy w jakiejś firmie...BOŻĘ kalectwo umysłowe, co za argument!. Drugi raz też facet o dziwo po prostu z podporządkowanej sobie wyjechał bo gadał z pasarzerem i patrzył na niego nie na drogę, miałem 70Km/h (uprzedzę żę prędkość na tym odcinku była podniesiona) też omega. Po prostu świry i tyle.

#498 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 grudnia 2014 - 08:51

Temat rzeka wiadomo, że wszędzie są mniej i bardziej uzdolnieni kierowcy. Czasem i dobrym zdarzy się zapomnieć na drodze.

Co do kierowców ze wsi i miastowych, dla mnie nie podlega dyskusji to iż Ci np. z Warszawy którzy jeżdżą często jeżdżą ogólnie lepiej od tych ze wsi. Z miasta są bardziej zdecydowani za kółkiem, znają każdy rodzaj skrzyżowań jak się po nich poruszać ( w tym ronda, zjazdy, ślimaki itp... ). Niestety bardzo dużo osób ze wsi boi się nawet wjechać do miast, znam osobiście wiele takich osób. A część z tych co wjeżdża już do dużego miasta są zagubieni jak dziecko we mgle. Oczywiście, że nie wszyscy różnie to jest.

Nie mam zamiaru nikomu tu ujmować , to jest moja osobista opinia. Bo wiem, że znajdą się tacy co odbiorą to za atak na wieś.

Pozdro ;)

#499 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 03 grudnia 2014 - 10:48

Mam kolegę, który powinien dawno mieć zabrane prawo jazdy.

Zima, dojeżdża do świateł w ostatniej chwili i hamuje. Rozmawia z pasażerem to musi sie odwracać i mówić mu prosto w twarz, nie może patrzeć na drogę i rozmawiać. Manewry ma bardzo słabe. Parkowanie słabo mu wychodzi. Po 2 latach zabrali mu prawko. Miał 18 pkt i przekroczył prędkość bodajże o 39 na 50 i dostał 6 pkt. Odwołał się i do sądu bo policjant był sam i myślał, że coś ugra. Z automatu ma równo 24 pkt. 1 pkt i prawka nie ma. A ma kategorie A,B,C. Jadąć do sądu na rozprawe dostał 2 pkt za gadke przez telefon. 26 pkt. W sądzie jego wniosku nie uznali, prawko mu wstrzymali na wszystkie kategorie. Dostał psychotesty, zaliczył, pani powiedziała na wstępie, że nie chciałaby się z nikim widzieć ponownie i na pewno się nie spotka w tej samej sytuacji. Kolega podbudowany. Zaliczył testy w WORDzie, zdał jazdę znów za pierwszym. Oddali mu kategorię B. Na C całe szczęście nie zdał, choć jeździ w firmie, która zajmuje się transportem. Wracając z egzaminu już jako kierowca, dostał 5 pkt za podwójną ciągłą. Dzisiejszy jego bilans pkt karnych nie jest mi znany. Jest to jedna jedyna osoba z którą wszyscy boją się jeździć. Nikt mu nigdy swojego auta nie pożyczył. Nawet jego ojciec. Takim osobom powinno się prawko zabierać i na psychotesty gruntowe wysyłać.

#500 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 03 grudnia 2014 - 18:42

czy to nie dobre\?

http://www.youtube.c...E&feature=share