Co wybrać 2.5 v6 czy 3.0 v6
Napisany 16 sierpnia 2010 - 21:55
Napisany 16 sierpnia 2010 - 22:01
Moze 4 cylindrowe diesle klekocza, ale V-alki na common-railu pracuja bardzo cicho. Jezdzilem ostatnio jeepem crdi 3.0 (silnik merca) i jakos zadnego z tych objawow niezauwazylemLubię mieć komfort w aucie a nie czarny kopel dymu, drgającą kierownicę i stado bocianów pod maską

A wracajac do omegi to 2.5 dti tez bardzo ladnie chodzi i tylko na jalowym slychac, ze to diesel.
Napisany 16 sierpnia 2010 - 22:22
Chyba nigdy nie naprawiałeś V-ki chłopie nie wiesz co piszesz miałem tą przyjemność więc proszę Cię nie pisz głupot .
kuzo ma V-ke w benie i nie raz mówi dobrze ze to nie diesel bo koszty naprawy były by kosztowniejsze ! nie wiem bo dieselka nie miałem i nie bede miec! ale tata ma zafire w dieselku i wiem jak wyglada naprawa jego auta a moja, do porówniania wymiana całego silnika w benie nawet v jest tansza od diesla(ceny allegro silnik na gwarancji)taki przykład ! ale w jednym przyznaje masz racje nigdy nie naprawiałem v-ki wszystko zalezy od dostawcy potrzebnych elementów
Napisany 16 sierpnia 2010 - 22:50
kuzo ma V-ke w benie i nie raz mówi dobrze ze to nie diesel bo koszty naprawy były by kosztowniejsze ! nie wiem bo dieselka nie miałem i nie bede miec! ale tata ma zafire w dieselku i wiem jak wyglada naprawa jego auta a moja, do porówniania wymiana całego silnika w benie nawet v jest tansza od diesla(ceny allegro silnik na gwarancji)taki przykład ! ale w jednym przyznaje masz racje nigdy nie naprawiałem v-ki wszystko zalezy od dostawcy potrzebnych elementów
Diesel jest ok, ale jak sie nie psuje. Ja nosiłęm sie z zamiarem kupna drugiej omy ( miała byc Bfl wyszła b

Napisany 16 sierpnia 2010 - 22:53
Diesle to najlepiej max 4-5 letnie.I jak kupywac diesla to napewno nie 94-95 rok bo w wiekszosci to juz trupy czyli skarbonka bez dna.
Napisany 16 sierpnia 2010 - 23:09
komik88 twierdzisz ze nowe diesle sa takie super i sie nie psują? dziwne, bo nie znam chyba czlowieka ktory jezdzi nowym dieslem i by nie narzekal na jego awaryjnosc a tym bardziej na koszta z tym zwiazane, malo tego fajnie sie czulem w ostatnie mrozy kiedy moja 14 letnia omega odpalalem nowego pasata czy jakies volvo. wiec nie wiem w czym diesel goruje nad benzyna, ale ok.
cytat fnd:
widzę, ze nie jesteś zbytnio przekonany do żadnego konkretnego silnika i nie wiesz za bardzo czego chcesz a jeżeli silnik nie ma dla Ciebie aż tak ogromnego znaczenia, to poszukaj sobie po prostu samochodu
zadbanego. Sprawa wersji silnika niech zejdzie na II plan. Ważne, żeby był w miarę zdrowy
powiem tak, chce silnik powyzej 4 cylindrow:)
Mój kumpel nie narzeka na awaryjność dizla. Ma 2-letnią skodę fabię 1,4 TDi i daje jej w p....ę , że aż miło. Wogóle jej nie oszczędza , a ma smykałkę do zajeżdżenia auta

Napisany 16 sierpnia 2010 - 23:12
"więc proszę Cię nie pisz głupot .
Napisany 16 sierpnia 2010 - 23:23
My tez mamy Fabie 1.9TDI z 2008 roku, przejechane 45k km i zadnej awarii tez nie mielismy.Mój kumpel nie narzeka na awaryjność dizla. Ma 2-letnią skodę fabię 1,4 TDi
Napisany 17 sierpnia 2010 - 05:53
Napisany 17 sierpnia 2010 - 07:57
Ale takie cieszą się największą popularnością, bo ceny są atrakcyjne i można mieć luksusową furkę za mały kesz :hehe:I jak kupywac diesla to napewno nie 94-95 rok bo w wiekszosci to juz trupy czyli skarbonka bez dna.
Napisany 17 sierpnia 2010 - 08:12
Napisany 17 sierpnia 2010 - 08:35
Ogłoszenie dla FANÓW diesela Mam MAREA 2.4 TD NOBLA dla tego kto zapali to zimą

Napisany 17 sierpnia 2010 - 11:30
Życzę szczęścia więc w kupnie dwuletniej omegi w dislu :-)
Wiem , że jest temat omegi ,ale kolega acor504w nadmienił temat o awaryjności nowych dizli więc odpowiedziałem. A twoje stwierdzenie o 2-letniej omedze jest głupie.
Napisany 17 sierpnia 2010 - 12:14
Jak powiedziałeś jest to temat o Omedze, gdzie najmłodsza może mieć 7 lat. W tym wieku czy benzyniak czy diesel to pewnie będą tak samo awaryjne.Wiem , że jest temat omegi ,ale kolega acor504w nadmienił temat o awaryjności nowych dizli więc odpowiedziałem. A twoje stwierdzenie o 2-letniej omedze jest głupie.
Napisany 17 sierpnia 2010 - 13:53
komik88 twierdzisz ze nowe diesle sa takie super i sie nie psują? dziwne, bo nie znam chyba czlowieka ktory jezdzi nowym dieslem i by nie narzekal na jego awaryjnosc a tym bardziej na koszta z tym zwiazane, malo tego fajnie sie czulem w ostatnie mrozy kiedy moja 14 letnia omega odpalalem nowego pasata czy jakies volvo. wiec nie wiem w czym diesel goruje nad benzyna, ale ok.
...
Bo w Polsce "nowy" diesel to 3-4 latek ze "stanem licznika" 150 tys km, sprowadzony od "dziadka" ze Szwajcarii.
W wiekszosci krajow diesel ma kilka punktow wyzszosci na benzyna. W Polsce to bedzie popularne za kilka lat, ale pewnie w koncu dotrze:
- tansze ubezpieczenie
- nizsze oplaty srodowiskowe (np do wielu miast mozna wjechac za darmo tylko dieslem)
- pali mniej. Nie biore pod uwage LPG bo poza Polska malo ludzi decyduje sie na zabawe z gazem (zmniejszenie bagaznika, problemy z parkingami podziemnymi, serwisem, ustawieniami, wyzsze koszty przegladow). Jezeli wiec porownasz benzyne i diesla to diesel jest tanszy.
Mialem Omege z gazem i tez nie rozumialem ludzi w dieslach. Zrozumialem jak kupilem pierwszego, bo
- zrobilem Europe na jednym tankowaniu, a Omega co 200-300km szukalem stacji w nocy.
- od ostatniego tankowania mam najechane w miescie 450 kilometrow i polowe zbiornika (zbiornik 53l).
- tankuje co 2-3 tygodnie za 20-30 Funtow, a nie jak ostatio Omega co tydzien po min 20 (najczesciej 25)
Napisany 17 sierpnia 2010 - 16:56
Napisany 17 sierpnia 2010 - 17:03
No weź... Moja pali 4 litrytylko wiesz, kupując Omegę 2,5TD to nie zaoszczędzisz mówiac ze mniej bali bo to g... prawda

Na 40 km

Napisany 17 sierpnia 2010 - 17:07
Napisany 17 sierpnia 2010 - 17:38
Panowie
Ogłoszenie dla FANÓW diesela Mam MAREA 2.4 TD NOBLA dla tego kto zapali to zimąChętnie sprzedam Wersja full wypas ma wszystkie bajery 1996r. Powodzenia dla miłośników starych ropniaków. Moja kluska 2.5 V6 całą zimę paliła od strzała a Fiat stał
to masz szrota nie diesla ja moją w zimę przy -27 paliłem od strzała a benzyniaki na krawacie za mną. Fakt raz mi sie parafina wytrąciła i musiałem wymienić filtr i troszkę postała w garażu. Ale to tylko raz bo nie dolałem uszlachetniacza do ON