Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

KLIMATYZACJA ! ! !

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
124 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   bluebit

bluebit

hamstwo

• 61 postów

Napisany 12 lutego 2008 - 12:06

Mam pytanie a nie chce dublować :)

Jak włączam klime to przez pierwsze kilka moze kilkanaście sekund silnik mi głośniej chodzi czy to normalne ?

#82 OFFLINE   szubka102

szubka102

szubka102

• 28 postów

Napisany 28 maja 2008 - 21:39

witam
napelnilem ukad klimy i po wlaczeniu okazalo sie ze sprezarka nie daje znaku zycia ,koles podpiol na krotko i nic
powiedzial zebym jechal do elektryka.
od czego powininem zaczac
czy sprezarke mazna naprawic
szubka102

#83 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 maja 2008 - 10:00

witam
napelnilem ukad klimy i po wlaczeniu okazalo sie ze sprezarka nie daje znaku zycia ,koles podpiol na krotko i nic
powiedzial zebym jechal do elektryka.
od czego powininem zaczac
czy sprezarke mazna naprawic

mozna ale taniej cie wyjdzie kupic sprawna uzywke. Jak chcesz mam taka na sprzedaz

#84 OFFLINE   janosik07

janosik07
  • 6 postów

Napisany 15 czerwca 2008 - 18:19

Podstawa to używać klimy przez cały rok bez przerwy :mrgreen:
gregor

#85 OFFLINE   Medio

Medio
  • 15 postów

Napisany 29 marca 2011 - 01:08

Witam, tydzień temu kupiłem Omegę 2.0 8V z klima-tronikiem, problem jest następujący zmieniając temperaturę od kierowcy wyświetlacze obydwa pokazują ta sama temperaturę jaka ustawie dopiero jak oddzielnie od pasażera zmienię to można sterować temperaturami jak się chce oddzielnie... nie wiem czy to normalne czy nie... Następny problem chyba najpoważniejszy po naciśnięciu przycisku ECO nie dzieje się zupełnie nic... obroty nie przeskakują pokazując załączenia sprężarki... wiatraki stoją... null... zero... nic... Zupełnie nie wiem jak za to się zabrać i czy przede wszystkim się opłaca to robić jeżeli tak opłaca to co to jest lub może być żeby nie dać sie oszukać w zakładzie zajmującym się tego typu usterkami...

P.S Jeżeli to w czymś pomoże to dodam że właściciel poprzedni od którego odkupiłem autko a który sprowadził tą omegę kilka dobrych lat temu nigdy nie uruchamiał klimatyzacji... Przynajmniej tak twierdził podczas rozmowy, byłem skłonny w to uwierzyć ponieważ pan miał około 60lat a jadąc z nim jego nową Vectrą umarłem z gorąca... jak zapytałem czy nie da się włączyć klimę stwierdził że nie wie jak to działa i nie jest mu to do niczego potrzebne bo jest ciepło luby... to samo i podobnie było podczas rozmowy i kupna Omegi prze zemnie... Błagam Ratunku Idzie wiosna Pozdrawiam.

#86 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 29 marca 2011 - 09:41

Jedź do ludków od klimy niech sprawdza czy jest czynnik, na miejscu dowiesz się ile kosztuje sprawdzenie szczelności i ewentualne nabicie.
Co ciekawe w climatronicu domyślnym ustawieniem jest klima on, po wciśnięciu auto klima się włącza, po przerwie w dostawie zasilania też domyślnie jest włączona. I aż dziwne że koleś jeździł bez klimy tłumacząc to brakiem świadomości.

Co do ustawiania temperatury to strona kierowcy jest nadrzędna i takie zachowanie jest normalne.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

#87 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 29 marca 2011 - 09:47

Medio, Twoja Omega jest zdrowa w tym temacie:
1. Jeśli pasażer nie zmieni swojej temperatury na klimatroniku to klima chodzi w trybie mono, tzn temperatura jest ustawiana dla prawej i lewej strony razem. Dopiero zmiana u pasażera uruchamia osobne sterowanie dla lewej i prawej strony.
2. Tryb EKO w climatroniku jak sama nazwa wskazuje to tryb ekonomiczny. Nie uruchamia się w nim sprężarka i klima działa jako zwykły nawiew.

Poza tym polecam szukajkę jako że ona nie gryzie...

#88 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 29 marca 2011 - 10:05

Medio, Twoja Omega jest zdrowa w tym temacie:
1. Jeśli pasażer nie zmieni swojej temperatury na klimatroniku to klima chodzi w trybie mono, tzn temperatura jest ustawiana dla prawej i lewej strony razem. Dopiero zmiana u pasażera uruchamia osobne sterowanie dla lewej i prawej strony.
2. Tryb EKO w climatroniku jak sama nazwa wskazuje to tryb ekonomiczny. Nie uruchamia się w nim sprężarka i klima działa jako zwykły nawiew.

Poza tym polecam szukajkę jako że ona nie gryzie...

No nie do końca zdrowa skoro klima nie startuje-nie ma redakcji na naciskanie eco.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

#89 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 29 marca 2011 - 10:13

Może było za zimno. Klima chodzi od ~5-6 stopni Celsiusza. A może trzeba dobić czynnika.

#90 OFFLINE   Medio

Medio
  • 15 postów

Napisany 29 marca 2011 - 13:51

To w w końcu Tryb ECO ma coś do klimatyzacji czy nie:o?? Rozumiem ze skoro tryb ECO nie jest od klimatyzacji to klimatyzacje uruchamia sie przyciskiem AUTO?

#91 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 29 marca 2011 - 13:53

Dokładnie. EKO to tryb nawiewu (grzeje i chłodzi, ale bez udziału klimy i sprężarki)

#92 OFFLINE   Medio

Medio
  • 15 postów

Napisany 29 marca 2011 - 14:00

Bylem w 90% przekonany ze tryb ECO to klimatyzacja... :o Jest na forum temat wyjaśniający pełniej działanie trybu ECO bo jest w takim razie ciekawy o co chodzi... Czyli żeby sprawdzić klimatyzacje muszę włączyć tryb AUTO?? Kurde ale w trybie AUTO wieje na maxa nie da sie tego jakoś zmniejszyć????:confused:

#93 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 29 marca 2011 - 14:13

Tryb auto:
Klima steruje prędkością nawiewu oraz miejscem w które wieje (ogólnie wszędzie po trochu), jak również dostosowuje temp powietrza do tej ustawionej na regulatorze. Wszelkie zmiany ustawiają tryb manualny (zmiana kierunku nawiewu, prędkości wiania etc).
Tryb Eco różni się tym od Auto, że nie uruchamia się sprężarka klimatyzacji, przez co zimno jest zależne od temp. powietrza na zewnątrz. Ustawienie kierunku wiania na szybę powoduje uruchomienie dmuchawy na max obrotach celem odszronienia szyby lub jej odparowania. Regulację manualną masz obok wyświetlacza i Trybów Eko i Auto.

#94 OFFLINE   Medio

Medio
  • 15 postów

Napisany 29 marca 2011 - 15:32

To sprawdzę jeszcze raz wszystko po kolei, i dam znać.

#95 OFFLINE   Tom3ek

Tom3ek
  • 16 postów

Napisany 29 marca 2011 - 16:32

Nie strasz go co moze byc, ale podaj mu jakis namiar na porzadny warsztacik od klimy, oby nie byl to tylko fachowiec od lodówek. :mrgreen:
Nie zawsze odrazu musi byc jakaś przyczyna, mówiąc szczerze to zawsze po roku powinno się ja dobijac, ponieważ czynnik sie sie zużywa.

po pierwsze to czynnik sie nie zużywa ! a po drugie nie ma czego takiego jak dobicie ! czynnik sie ściąga, waży i nabija ilością podaną przez producenta ....

#96 OFFLINE   Medio

Medio
  • 15 postów

Napisany 29 marca 2011 - 23:05

Niestety zrobiłem wszystko co zalecaliście. Wyłączyłem tryb ECO, dałem na AUTO i kupa po 3 minutach zero reakcji... Boje sie ze to nie brak czynnika... :( A nie nie chce inwestować w klimatyzacje kosmicznej kasy:masakra:

#97 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 17 października 2011 - 10:04

Panowie ja chciałbym się tylko dowiedziec czy jak włączycie w swoich omegach klimatronik na auto dacie temp.np.Hi lub 27 to gdzie u was wieje z których nawiewów.U mnie jak tak włączę klimatronik to najpierw wieje wszędzie oprucz środkowych nawiewów ale najwiecej na nogi po chwili przełącza na szybę i na tym koniec moje pytanie czy nastepnym krokiem nie powinno przełączyc jeszcze do środka?na środkowe nawiewy?Zaznaczam że jak steruje manualnie to wszystko przełącza się ok.Jak jest u was?bo nie wiem czy u mnie jest ok czy też nie proszę o odpowiedż dzięki

#98 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 października 2011 - 21:39

Jak ustawisz na chłodzenie to klimatronik będzie dmuchał przede wszystkim na twarz.
Jak ogrzewasz, to oczekujesz ciepła przede wszystkim w nogach. Klimatronik dodatkowo zaczyna dmuchać na szybę by zapobiec zaparowaniu/oszronieniu.
Tak to zaprogramowano i jest to raczej prawidłowe.

#99 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 18 października 2011 - 08:25

Jak ustawisz na chłodzenie to klimatronik będzie dmuchał przede wszystkim na twarz.
Jak ogrzewasz, to oczekujesz ciepła przede wszystkim w nogach. Klimatronik dodatkowo zaczyna dmuchać na szybę by zapobiec zaparowaniu/oszronieniu.
Tak to zaprogramowano i jest to raczej prawidłowe.

ok dzięki wielkie tzn.że u mnie jest wsio ok:jump:

#100 OFFLINE   Lukas-l61

Lukas-l61
  • 330 postów

Napisany 01 kwietnia 2012 - 21:08

Witam.Problem jest nasępujący.W ustawieniu na panelu klimatronika na AUTO nawiewy dają tylko na nogi i parują szyby.Przy ustawieniach na szybe,centralnie lub nogi szyba działa wszystko poprawnie.Czy jest to norma ,czy da rade to jakoś przestawić?
Czy na ustawieniu na AUTO powinno dmuchać wszystkimi otworami?

przeniosłem w istniejący temat ,;kocyk