teoretycznie tak, ale póki służba zdrowia jest finansowana z publicznych pieniędzy, to na leczenie konsekwencji Twojego świadomego wyboru składamy się my wszyscy.nie rozumiem po co sa mandaty za jazde bez pasow. komu ja szkodze jak pojade bez pasow dlaczego nie moze to byc swiadomy wybor kierowcy i pasazera

Fotoradary
Napisany 28 lutego 2013 - 23:34
Napisany 01 marca 2013 - 00:12
teoretycznie tak, ale póki służba zdrowia jest finansowana z publicznych pieniędzy, to na leczenie konsekwencji Twojego świadomego wyboru składamy się my wszyscy.
no wlasnie, z publicznych, czyli Twoich, moich itp.
ja place i chce miec wybor, proste,
zreszta sluzba zdrowia to temat na osobna ksiażke.
jezdze zawodowo 10 lat i powiedz mi kolego ,ktoredy ty jezdziesz z poludnia na polnoc kilkanascie godzin,bo ja nawet ciezarowka nie jestem tyle w stanie pojechac co ty a robie trase slask gdans bardzo czesto ,no chyba ze masz na mysli rower to co innego,sa drogi w oplakanym stanie ,ale patrzac na bieg czasu wstecz i w przod to jest niebo a ziemia
tak, zgadza sie, jest lepiej, ale ciagle nam daleko do doskonolosci.
ps. przejedz sie ode mnie do zakopanego. zrob to w dzien i powiedz ile czasu bedziesz jechal.
acha i koniecznie wylacz CB i jedź jak najbardziej przepisowo.
Napisany 01 marca 2013 - 00:43
no wlasnie, z publicznych, czyli Twoich, moich itp.
ja place i chce miec wybor, proste,...
To teraz policz ile płacisz, a ile kosztuje leczenie osoby po wypadku.
Suma sumarum wszyscy robimy zrzutkę na rehabilitację przeciwnika pasów bezpieczeństwa.
Napisany 01 marca 2013 - 01:25
Ale to nie o tym temat
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk
Napisany 01 marca 2013 - 01:31
I ta argumentacja mi się podoba... jest trafiona i jak najbardziej się z nią zgodze ... w tym wypadku prędkość będzie miała znaczenie...5-letnie dziecko robi na przekór mamie i ucieka wpadając na ulicę - jedziesz wolno - zahamujesz, jedziesz szybko - dramat dla matki, dziecka ale i dla Ciebie.
Tylko teraz nasuwa się pytanie...
Czy bezpośrednią przyczyną tego zdarzenia losowego będzie prędkość ? ...
Pomine dochodzenie przy tym wypadku z racji zbyd wielu czynników które mogą się przyczynić do powstania tego zajścia... Odnajdzie się w tech sytuacji Fotoradar ?Dziadek wyjeżdża z podporządkowanej - zagapił się i wymusił pierwszeństwo - albo zdążysz wyhamować albo rozbijesz mu wychuchanego matiza i przyprawisz go o zawał.
Wymaga się od kierowców przestrzegania przepisów?? (pomijam zasadność niektórych) OK!
Najpierw niech władza je przestrzega zapewniając bezpieczeństwo i niech nie udaaje że niema problemu a wszystkiemu winna jest prędkość... dopiero wtedy próbujmy egzekwować ...
ale nie rozumieja tego ci, co twierdza ze jezdzą bezpiecznie-200km/h
Odniesiesz się kolego do tego :
Szybko i bezpiecznie się nie da ?
To ja mam pytanie?
Co robią samochody na zachodnich autostradach bez ograniczeń podróżujące z prękościami 150-180 i wyższe ?
Notorycznie zabijają ludzi ?
Fotoradary? ok , niech będzie ich jak "mrówków" tam gdzie ich naprawde potrzeba , ale pieniądze z nich niech ida na szkolenia , drogi , oznakowania , infrastukture a nie na bicie zer dla budżetu nieudolnie funkcjonującego Państwa które wmawia mi że, nielegalne nieoznakowane pojazdy z wideorejestratorami są legalne, a fotoradary służą poprawie mojego bezpieczeństwa...
Nie uważam tak , mimo jakiegoś tam doświadczenia a możliwe że i umiejętności, jestem świadomy tego że nie tacy Mistrzowie Kierownicy jak ja, wąchają kwiatki od spodu...Wiem, że każdy uważa samego siebie za najlepszego kierowcę
Dodatkowo zdaje sobie sprawe że będąc kierowcą nigdy nie jest się doskonałym , zawsze może przytrafić się jeden znaczący błąd... tak jak saperowi który myli się tylko Raz..
Lubie merytoryczną dyskusje i przyjemnie prowadzi mi się tą konwersacje, ale te "setki tysiące kilometrów" doprowadziły mnie do łez :smiech2:POwstały w ostatnik czasie setki km autostrad i ekspresówek, wyremontowno i zmodernizowano tysiące km - nie zauważasz tego?
W cywilizowanych krajach w tym czasie buduje się dwa razy więcej i za minimum połowe mniejsze pieniądze...
trwałość budowli przemilcze...
_________
Temat dróg jak i Służby Zdrowia jak najbardziej do działu Politycznego , bo powoli zaczynamy robić małe burdello w temacie o Fotoradarach...
Napisany 01 marca 2013 - 08:08
gdzie tam pisał o setkach tysiącach km????
po drugie...zauwaz ze ja pisze o radiowozach nieoznakowanych , ze to jest remedium na całe zło, w tym kierunku trzeba isc...a radary??? co sądzisz o kierowcach ktorzy płaca za przekroczenie szybkosci przy fotoradarach stacjonarnych?? przeciez są oznakowane, odpowiednio wczesniej...dlaczego mimo to jeszcze ktos sie łapie?ślepota, albo arogancja?
i jeszcze jedno: uwazam ze wpadasz w skrajnosci...nie pamietasz ulic z kostki brukowej? to teraz masz dywany...mozna i tak
Napisany 01 marca 2013 - 09:32
...i autostrady na które nas nie stac ( cięzarówką nie musi się martwic - za przejazd płaci pracodawca- własciciel ciężąrówki )

Napisany 01 marca 2013 - 15:40
jezdze z Gdanska na slask ,Krakow i jeszcze tyle nie jechalem nawet w dzien. Jesli jezdzisz malo ,to oczywiscie wpychasz sie w Łodz i stoisz w korku ,ale musisz tak tam trafic ,zeby dojechac w szczycie. Porownujesz polskie drogi ,ze nie mamy autostrad... jezdz do Niemiec i stan w korku na 50km i wtedy tez powiesz,ze sie nie da przejachac - nawet autstradatak, zgadza sie, jest lepiej, ale ciagle nam daleko do doskonolosci.
ps. przejedz sie ode mnie do zakopanego zrob to w dzien i powiedz ile czasu bedziesz jechal.
acha i koniecznie wylacz CB i jedź jak najbardziej przepisowo

Poprawiłem tak, żeby było to zrozumiałe, ale następnym razem taki post poleci do kosza bo nie znam szyfru Enigmy żeby takie rzeczy czytać//A10
Napisany 01 marca 2013 - 16:30
Napisany 01 marca 2013 - 16:54
no coz Polska jest na dorobku,
odkad pamietam, zawsze to samo, Polska jest na dorobku, odrabiamy straty po wojnie, komunizmie, rzadach Wałęsy, Kwaśniewskiego, PiS-u, Platformy.
zamiast sie wziac w garsc i budowac drogi, pilnowac tych co je naprawiaja to tylko gadanie o dorobku.
dzisiaj widzialem jak kilku fachmanow łatalo droge, miotla usuwali wode, na to kilka lopat masy i poskakac po niej, zostaje zamiast dolu gorka, ktora i tak za kilka dni odpadnie,
no ale fotoradar sprawi, ze bedziemy jezdzic bezpiecznie i komfortowo
jaki mandat dostanie zwykly kierowca za uderzenie w hydrant i urwanie go??
200 zl?? 500zl?? 6 pkt karnych?? a jaki mandat dostanie policjant??
http://kontakt24.tvn...?categoryId=496
Napisany 01 marca 2013 - 17:09
Napisany 01 marca 2013 - 17:31
no coz Polska jest na dorobku

Z całym szacunkiem, za tow.Wiesława też byliśmy na dorobku.
Wtedy staliśmy na skraju przepaści, ale zrobiliśmy wielki krok na przód

Napisany 01 marca 2013 - 17:46
Smutne to, ale prawdziwe i potwierdzone przez historię naszego narodu - narodu samych wybrańców i sumienia cywilizowanego świata. Ja od kiedy odkryłem ten nasz narodowy sekret (a było to dosyć dawno) jestem wyluzowany i życiu dosyć ciężko jest mnie zaskoczyć

Napisany 01 marca 2013 - 17:56
Zastanawiam się kiedy większość zrozumie, że tak pierd.....ego narodu jak Polacy, to nie ma na całej kuli ziemskiej.
no ej..... jest jeszcze Rosja

Napisany 01 marca 2013 - 17:59
Ale Rosja, pomimo tego jaka jest nie dała się poprzez "durność" swoich obywateli rozebrać sąsiadom wielokrotnie :zdziwko1: no i jest niezależna, a nie tak jak Polska zawsze musiała mieć kogoś komu by pałe robiła, zero samodzielności i poczucia własnej wartości.jest jeszcze Rosja
Napisany 01 marca 2013 - 19:43
Ale Rosja, pomimo tego jaka jest nie dała się poprzez "durność" swoich obywateli rozebrać sąsiadom wielokrotnie :zdziwko1: no i jest niezależna, a nie tak jak Polska zawsze musiała mieć kogoś komu by pałe robiła, zero samodzielności i poczucia własnej wartości.
I dodaj jeszcze ze zawsze polak wiecznie narzeka, jak mu to cieżko i zle...popatrz komentarze wyzej , jak ich ubodło słowo: "na dorobku" hahahah dobre... tak jakby w tej Polsce nic sie przez ostatnie 20 lat nie zmieniło na lepsze tylko na gorsze ..[mam na mysli drogi, nie słuzbę zdrowia , czy co innego]...a co ciekawe ,najwięcej narzekają ci ,co zapłacili juz mandat z fotoradaru..
Napisany 01 marca 2013 - 19:45
I dodaj jeszcze ze zawsze polak wiecznie narzeka, jak mu to cieżko i zle...popatrz komentarze wyzej , jak ich ubodło słowo: "na dorobku" hahahah dobre... tak jakby w tej Polsce nic sie przez ostatnie 20 lat nie zmieniło na lepsze tylko na gorsze ..[mam na mysli drogi, nie słuzbę zdrowia , czy co innego]...a co ciekawe ,najwięcej narzekają ci ,co zapłacili juz mandat z fotoradaru..
a poczucie humoru nie opuszcza............
..
Napisany 01 marca 2013 - 19:50
Może mają inne zdanie niż np. emeryci??ubodło słowo
ale nie jesteś do końca o tym przekonany??a co ciekawe ,najwięcej narzekają ci ,co zapłacili juz mandat z fotoradaru..
Napisany 01 marca 2013 - 19:58
kolego , ten emeryt, tak jak piszesz z ironią, przeszedł juz troche, i tak jak pisze widziałem, i jezdziłem po drogach z bruku i kostki, po betonce koło Gliwic, zachwalając się jaka to piękna " autostrada"..a teraz narzekają wieczni malkontenci ze mają koleiny i fotoradary....jest roznica???ale to trzeba przezyc...ja wiem ze mamy XXIw...i jestesmy jeszcze daleko, zeby nie Unia, bylibysmy jeszcze dalej w tyle,..ale to nie znaczy ze mozna na wąskiej drodze jezdzic 100km/h...a o pasach pisac ze ograniczają moją wolnosc...to jest chore..w/g mnie