Bo zasadniczo uszczelki są jednorazowe
A może uszczelkę pod głowicą też zastosowałbyś ponownie??
chyba raczysz żartować, rozbierałem już z 5 razy dolot i nic

Napisany 11 maja 2012 - 00:50
Bo zasadniczo uszczelki są jednorazowe
A może uszczelkę pod głowicą też zastosowałbyś ponownie??
Napisany 11 maja 2012 - 15:32
topserwis - uszczelki na plastik sa pancerne - jak masz w oryginale i nie uszkodzisz jej przy demontazu to nie ma sensu wymieniac. w zamiennikach sa mniejsze i mniej wystaja i wtedy sa problemu. oringi pod kolektor mozna wymienic - w sklepie z oringami kolo 1.2 pln sztuka.
Napisany 11 maja 2012 - 18:05
Nowe, drogie (bo z InterCarsu a nie ze źródła nie znanego pochodzenia) usczelki Elring
Napisany 11 maja 2012 - 18:22
Nowe, drogie (bo z InterCarsu a nie ze źródła nie znanego pochodzenia) usczelki Elring
Napisany 11 maja 2012 - 18:33
Napisany 11 maja 2012 - 18:41
Być może są pancerne, ale jakoś nie widzę w autach które robiłem tych oryginałów.
A tu małe foto story dlaczego ja polecam wymieniać uszczelki
Mimo tego że uszczelka (podwójne serce na tym zdjęciu) była już silikonowana wystaje dokładnie 0,10mm ponad plastik
To jest ciągle ta sama uszczelka - widać "odrobinę" silikonu
Zmierzona grubość starej uszczelki - najwyżej 4,5mm
Grubość nowej uszczelki - jakby nie patrzył ponad 5mm
To nie jest sytuacja w tym jednym aucie - tu drugi plastik w stanie podobnym...
Tutaj oba plastiki od spodu
Tyle wystaje uszczelka potrójna - 0,20mm oczywiście po sylikonowaniu
Kto mi teraz powie ile będzie wystawało bez silikonu? Bo cienko silikonu tam nie ma... Ja wiem - nie będzie wystawało nic.
Od razu zaznaczam że nie wiem ile razy te uszczelki były używane. Jak rozbiorę swój dolot - uszczelki wymieniam przy każdym demontażu pomierzę i wrzucę fotki jak to wygląda przy uszczelce nie zakładanej x razy i oczywiście bez grama silikonu!!
Napisany 11 maja 2012 - 19:22
Przykro mi że tak to odbierasz. Ja nie mam czasu czekać po tydzień na dostawę części nie wiem jakich i obstawiam że każdy z Was odstawiając auto do warsztatu też w ten sposób by podszedł. Do mnie (dokładnie 25km od centrum Warszawy) nawet kurierem paczka z Polski potrafi iść ponad tydzień. Mam w okolicy 3 ogólnopolskie hurtownie - IC, IT i Fota. Poziom cen nie różni się znacznie między nimi - biorę tam gdzie akurat mają "od ręki". Wszystkie te hurtownie mam w zasięgu 10km, a poza tym z każdej z nich dowożą części kilka razy dziennie. Nie przeczę że można kupić coś taniej, ale po prostu nie wierzę żeby ktoś praktycznie w detalu sprzedawał części w cenach w których ogólnopolskie hurtownie je kupują od dystrybutorów, a często sami są dystrybutorami na Polskę... Bo przecież handlując częściami musi na tym zarabiaćTakie teksty są poniżej krytyki. Jak chcesz podam Ci adres hurtowni z której biorę części i zapewniam Cię że są wiadomego pochodzenia. Mój ojciec kupuje od nich kilkanaście lat.
Teraz piszecie że te uszczelki to szrot - tak to szrot. Ale nie są z pierwszego V6 jakie robiłem, a wszystkie które robiłem wcale nie odbiegały znacznie stanem uszczelnień od tego sfotografowanego niestety. Ok - być może Ci którzy dbają o auto i sami robią pewne rzeczy mają uszczelki w lepszym stanie, nie przeczę że to możliwe... Ale auta "z ulicy" które trafiają na warsztat wyglądają właśnie tak... I dlatego upieram się w temacie wymiany uszczelekTe uszczelki co pokazałeś to faktycznie szrot i to nie podlega dyskusji... w ogole to nie wiem kto tam daje silikon :zalamka: Dla mnie takie skladanie to druciarstwo, jak uszczelka nadaje się do kosza to nawalić silikonu
Napisany 23 maja 2012 - 06:35
Napisany 01 listopada 2012 - 01:13
Napisany 01 listopada 2012 - 08:19
widzisz a mamy taki fajny opis jak wymienić termostat ---> http://forum.omegakl...ead.php?t=30390Jak go tam włożyć
Napisany 27 listopada 2012 - 23:09
Napisany 03 grudnia 2012 - 20:56
Napisany 03 grudnia 2012 - 22:19
hm ma spytam jak na blacie temp non stop 90-92 i więcej nie pójdzie.
Górny wąż od chłodnicy ten gruby ciepły ale twardyyy , nawiew w środku troszkę cieplejszy jak letni ale nie za ciepły - termostat ?
Napisany 24 lutego 2013 - 11:03
Napisany 24 lutego 2013 - 12:31
mam pytanie odnośnie dwóch oringów co uszczelniają sztywną rurkę łączącą termostat z przewodem gumowym,chciałem kupić ori w serwisie to mi powiedzieli że są już niedostępne,kupiłem zwykłe oringi tej samej średnicy to są troszkę za grube i rurka nie chce wejść w obudowę termostatu a na silikon nie chcę tego kleić
Zauważyłem też wyciek z tyłu pod mostkiem wodnym przy okazji zwalonego kolektora chciałbym to uszczelnić,może znacie nr oringów pod moskiem wodnym?wydaję mi się że z pod dekla od chłodniczki też ciekło
Napisany 24 lutego 2013 - 13:33