jeżeli używasz diesla z głową to pojeżdzisz następne 300tyś i masz już ok.600tyś i wymienisz łańcuch a zrób to na gazie=zapomnij bez kapitalki
pokaż mi kogoś co do rocznika 96,97r. zakłada sekwencje za 3500zł będę go szanował i zarazem współczuje
dlaczego wspolczujesz ?
ja mam na liczniku prawie 300 000, (silnik ma 230 000)auto 95 rok mam sekwencje i ostatnio wymienilem wtryskiwacza (prawie 800pln). srednie spalanie mojego auta przy ciezkiej nodze to 15.7 x 2 pln bo taka srednia ceny lpg wychodzi z calego uzytkowania to daje 31pln/100km. W miescie spalanie 18/100 czyli kolo 36 pln powiedzmy ze w twojej spalanie w miesice to 10l/100 co przy cenie ropy 3.6 daje dokladnie to samo. z ta roznica ze ja mam o 100 KM wiecej niz ty.
liczac roznice w cenach lpg/nopb na kazdych 100 km oszczedzam 20-25 pln co przy moich przebiegach kolo 2000-3000 miesiecznie daje spore oszczednosci. w rocznym bilansie nawet kolo 5000 pln - to malo ? odliczajac nawet 2 razy w roku swiece (200pln) 2 razy filtry lpg (100 pln) i 60 pln na przeglad - jak by nie liczyl - jestem do przodu. eeee wiecej. nawet jak mi by silnik zdechl po roku (co oczywiscie przy dobrze zalozonej sekwencji i dbaniu o silnik jest malo realne) to mam na silnik, przekladke i jeszcze troche w kieszeni zostanie. wiec zamias dorabiac lobby paliwe wole inwestowac w inne rzeczy.
pomijajac fakt ze taki diesel po 600 000 nie nadaje sie juz do niczego. i zadna wymiana lancucha nic nie da. jesli auto nie bylo dbane to po 300 000 (a realnie na diesla na zachodzie trzeba liczyc 30 000 km rocznie - takie minimum chyba ze ktos wierzy w bajki ze dieslami do kosciola tylko w niedziele jezdza)to kupujac takie auto - 75% ma problemy z pompa nastawnikiem, paleniem na cieplym, brakiem mocy itp itd. Niestety diesel wymaga wiekszej dbalosci o auto i koszta naprawy sa znacznie wyzsze niz benzyny. za koszt pompy z nastawnikiem masz praktycznie silnik benzynowy. dodatkowo silnik x25td to stara jednostka - w zadnym wypadku nieekonomiczna (w miescie na bardzo krotkich trasach w automacie spalanie kolo 12-14 litrow nie powinno nikogo dziwic) wiec 12x3.5 a 18x2 - rachunek jest prosty.