opaski TK? o czym piszesz? Chyba ponosi cie wyobraźnia....
Forum to nie miejsce na twoje inwektywy ale na pomoc innym...
Pompy miałem 3 dzięki mechanikowi z okolic debicy, robertowi O.,ksywa NIUNIU36 z naszego forum, który mnie oszukał /okradł/ na 1600zł, stąd mam nauczkę...
Autem juz sporo przejechałem i jedynie problem mialem z samą zapowietrzającą się pompą a nie z jej wstawieniem i ustawieniem w aucie. Na pompę nie ma bata, jak dostaniesz trefną to pojezdzisz i 3 tyg jak ja, nie ma to nic wspolnego z jej ustawieniem a o tym jest mowa w tym temacie, o czym chyba zapomniales i dales sie ponieść ułańskiej fantazji...
Nie zajmuję sie regeneracją pomp i nie potrzebuję stołu probierczego, stąd też nie wiem po co takie frazesy wypisujesz? Sugerujesz, że do ustawienia kąta pompy wtryskowej /a o tym była moja wypowiedz w tym temacie / potrzebny jest taki sprzet jak stół kalibracyjny ? Gościu, skąd takich biorą jak ty? Nabijasz sobie posty czyimś tematem?
Wymiana pompy trwa ok 30-60 minut jesli nie ma problemu z dostepem do śrub, pozniejsze ewentualne ustawianie to kwestia nastu minut na zrzucenie pokrywy z przodu silnika, zablokowanie wałka pompy odkręceniu 4 srub i lekkiego obrotu kołem pasowym względem wałka pompy. Nastepnie skrecenie do kupy tych 4 srub, osłony metalowej. I... koniec. Nie trzeba zakladac paska wielorowkowego i intercoolera by sprawdzic czy kąt jest wlasciwy. To takie trudne?
Jak juz tak bardzo potrzebujesz to kup sobie na allegro komplet blokad opla za ok 200zł //http://www.allegro.pl/item865131288_blokady_rozrzadu_2_0_2_2_dti_opel_nowy_sacz.html// z czego dostaniesz trzpień, blokadę pod pompkę vacum /całkowicie zbędna jesli sie wie jak oznaczyc polozenie walka względem zębatki rozrządu - chociażby punktak/, jeszcze jeden trzpien i... 200zł wydane
PS.
Do ustawienia pompy i zgrania z fazami rozrządu potrzebny jest specjalny oplowski przyrząd. Montuje się go w odpowiednich miejscach ustawiając układ: wał - pompa - wałek rozrządu względem siebie. Wszelkie próby na "oko" kończą się przeważnie fiaskiem... Te silniki nie znoszą "chodzenia na skróty". Wszelkie inwencje domorosłych mechaniorów nie są mile widziane...
O jakim to "specjalnym oplowskim przyrządzie" piszesz wogole?
W jakich to miejscach "odpowiednich" chcesz go zamontować?
Może się czegoś zawsze nauczę od kogoś z "doświadczeniem warsztatowym" /sprzątasz tam ?? /
Do tej pory to przede wszystkim rady
ArturL i
DamianSZ, którzy tez dochodzili do wszystkiego sami, były mi pomocne a nie brednie o "specjalistycznym sprzęcie oplowskim", którego zastąpił stary wkrętak i jeden punktak.