Panowie oba modele różnią się tylko przyłączem gumowego węża, ja kupiłem ten z szybko złączką o końcówce 723 i po prostu ją zmieniłem wystarczy wyjąć sprężynę zabezpieczającą i zmienić końce, UWAGA NA TĄ KOŃCÓWKĘ DZIAŁA SILNA SPRĘŻYNA I MOŻE WYSTRZELIĆ.
Ok, właśnie wymieniłem u siebie termostat EGRu. Bardzo dobry dostęp, całość zajmuje 20 minut roboty.
Przy okazji wyjaśnię to, o co sam wcześniej pytałem. Do Omegi pasuje termostat nr
11 71 7 787 870 , czyli taki jak wg BMW do E60. Termostat z E39 różni się sposobem połączenia z wężem - tam jest szybkozłączka, a u nas (i w E60) wąż z zaciskiem.
W przypadku, gdy chcemy dostosować termostat z E39 (
11 71 2 247 723) do Omegi można, tak jak sugerował DamianSz, przełożyć końcówkę ze starego do nowego. Tylko tutaj ważna UWAGA! Szczelność tego termostatu zależy między innymi od wspomnianej końcówki! Jej wewnętrzna średnica pracuje z mosiężnym grzybkiem elementu roboczego. W moim wymontowanym termostacie to właśnie wewnętrzna średnica tej końcówki była wyrobiona (zowalizowana) i to było jedną z głównych przyczyn uszkodzenia / zużycia całego termostatu. Łatwo się zatem domyśleć, że wymiana termostatu, przy której przekładamy stara, zużytą końcówkę jest bez sensu.
Zatem: Do Omegi 2.5 DTI - wyłączenie
11 71 7 787 870 (taki też był u mnie, zakładam, że fabrycznie).