"teraz po wymianie tego termosu silnik zagrzewa się szybciutko i 90stC przy -14stC mrozie osiągam w 5km

Napisany 22 grudnia 2009 - 20:56
Napisany 22 grudnia 2009 - 22:48
Damian czyli rozumiem ,że nie ma możliwości z czytania błędów i sprawdzenia co dokładnie nawaliło w dogrzewaczu? W takim układzie trzeba wymienić wszystkie części, bo nie wiadomo co nawaliło:-( chyba ,że jest jakaś inna metoda diagnozy??OS i OP-COM przy próbie połączenia z dogrzewaczem wywala błąd że nieznalazł sterownika, ktoś nawet pisał że w ASO mieli z tym problem.
Napisany 23 grudnia 2009 - 09:24
Przy wymianie głównego termostatu spuściłem cały płyn z układu.a płynu nie musiałeś trochę z układu upuścic??
I jak polecisz palcem od zaworu egr w kierunku przeciwnym do przepływu spalin to natrafisz na chłodnicę a na niej od góry zamontowany jest taki mały plastikowy rurkowaty termostat. AGR czy EGR to to samo - przepraszam. Więcej o tym jak i gdzie go znaleźć masz wyzej.Witam. Tak sobie czytam posty i nie nadążam o jaki drugi (mały) termostat chodzi tobie Sasik. Co to jest AGR - bo ja wiem gdzie jest EGR
Zgadzam się z tym co napisałeś na temat zaworu EGR, ale termostat na nim zamontowany już ma znaczenie i to ogromne bo jeśli jest nieszczelny i nie trzyma to płyn w układzie zamiast "czekać" przed termostatem, aż płyn w silniku rozgrzeje się do temp 70stC to płynie sobie spokojnie przez chłodnicę, a jak wiesz wisko kręci wiatrakiem i choć byś zasłaniał chłodnicę to i tak wiatrak wychłodzi Ci ten płyn i nie dogrzejesz silnika (znam to z autopsji). Sugeruje analizę przebiegu węży układu chłodzenia. Ja to zrobiłem i mnie oświeciło.EGR , czyli zawór ponownego dopalania części spalin z kolektora wydechowego. Używany jest on tylko w celu redukcji szkodliwych dla środowiska spalin i nie ma nic wspólnego z nagrzewaniem się silnika
Zapraszam do Pińczowa (50km na południe od Kielc) - sam zobaczysz jak to u mnie jest. Ja nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać tylko piszę jaki są moje spostrzeżenia."teraz po wymianie tego termosu silnik zagrzewa się szybciutko i 90stC przy -14stC mrozie osiągam w 5km
!" - jest to po prostu nierealne.
W całym układzie jest 10litrów zgoda, ale gdy tylko termostaty są sprawne to tego płynu jest gdzieś o połowę mniej do szybkiego nagrzania a to już jest różnica. O ciągłym schładzaniu płynu w chłodnicy przy nieszczelnych termostatach już nawet nie wspominam. Olej w ilości 6,5-7 litrów owszem trzeba rozgrzać, ale chłodnica/nagrzewnica oleju jest zasilana właśnie z tych 5litrów płynu chłodzącego, który szybko nagrzewamy więc to też nie trwa długo.Pamiętajmy też, że nagrzewamy silnik i oprócz niego również ponad 10 litrów cieczy chłodzącej i 7 litrów oleju silnikowego - to musi potrwać przy temperaturach zewnętrznych rzędu -15 czy -20 stopni. Pozdrawiam i czekam na opinie - bo może czegoś nie wiem.
Napisany 23 grudnia 2009 - 09:49
Napisany 23 grudnia 2009 - 09:57
Sasik
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Akurat o małym termostacie wiedziałem. W BMW wymieniałem oba. Wtedy też jednak spuszczałem całość. Teraz naiwnie liczyłem, że może ten mały jest jednak dobry.
Chodziło mi generalnie o to, czy dużo płynu "poszło" jak odkrecałeś mały.
Tak czy siak dzieki za mega opis. Przyda się na pewno innym uzytkownikom. Padające termostaty, to częsta przypadłość tych silników.
Napisany 23 grudnia 2009 - 13:16
Napisany 23 grudnia 2009 - 14:04
Witam. Tak sobie czytam posty i nie nadążam o jaki drugi (mały) termostat chodzi tobie Sasik. Co to jest AGR - bo ja wiem gdzie jest EGR , czyli zawór ponownego dopalania części spalin z kolektora wydechowego. Używany jest on tylko w celu redukcji szkodliwych dla środowiska spalin i nie ma nic wspólnego z nagrzewaniem się silnika. Cytując Sasik:
"teraz po wymianie tego termosu silnik zagrzewa się szybciutko i 90stC przy -14stC mrozie osiągam w 5km!" - jest to po prostu nierealne. Sprawność nowoczesnego diesla jest tak duża, że produkuje on mało energii cieplnej w porównaniu z benzyną. Stąd stosowane są dogrzewacze, które pomagają szybciej osiągnąć właściwą temperaturę roboczą silnika. Pamiętajmy też, że nagrzewamy silnik i oprócz niego również ponad 10 litrów cieczy chłodzącej i 7 litrów oleju silnikowego - to musi potrwać przy temperaturach zewnętrznych rzędu -15 czy -20 stopni. Pozdrawiam i czekam na opinie - bo może czegoś nie wiem.
Napisany 23 grudnia 2009 - 15:07
Dodam jeszcze, iż termostat AGR (w/g nomenklatury bawarskiej) jest tylko w wersji z ASB. Czyli u Ciebie prawdopodobnie go nie ma.
Napisany 23 grudnia 2009 - 17:28
Ponoć da się to zrobic w serwisie EBERa wtyczke dorobią i są w stanie odczytać błędy.Damian czyli rozumiem ,że nie ma możliwości z czytania błędów i sprawdzenia co dokładnie nawaliło w dogrzewaczu? W takim układzie trzeba wymienić wszystkie części, bo nie wiadomo co nawaliło chyba ,że jest jakaś inna metoda diagnozy??
Napisany 23 grudnia 2009 - 20:47
Nieprawda!
Rodzaj skrzyni biegów nie ma tu najmniejszego znaczenia. Silniki o oznaczeniu M47, M47N, M57, M57N czy w specyfikacji BMW, czy OPLA sa wyposazane w 2 termostaty.
Jest co prawda mały wyjątek, bo podobno w wersjach na Włochy zdarzały się BMW z tymi silnikami bez termostatu EGR, ale to informacja nie potwierdzona. Czy OPEL tez stosował taką politykę, to nie wiem. Wynikała ona z warunków atmosferycznych w jakich użytkowane były pojazdy.
Nalezy jednak przyjąć, ze jesli nie mamy wersji na "tropiki", to ażdy silnik Y25DT jest wyposazony w 2 termostaty. Rodzaj przekładni jest bez znaczenia.
Jak go znaleźć, to idealnie opisał SASIK.
Napisany 23 grudnia 2009 - 23:21
no to ja jestem drugi bo go również mamco najmniej jeden użytkownik Y25dt w manualu, który taki termostat dokładał do swego auta
Napisany 24 grudnia 2009 - 09:55
Nie ma co się egzaltować. W dokumantacji technicznej BMW 525d w elementach chłodzenia min. termostat egr, są odnośniki " dotyczy samochodów z automatyczną skrzynią biegów. To samo w ASO OPEL.
Na forum jest co najmniej jeden użytkownik Y25dt w manualu, który taki termostat dokładał do swego auta;).
Napisany 24 grudnia 2009 - 11:42
Napisany 25 grudnia 2009 - 10:08
Tyle się mówi na Świecie o unifikacji, a tu maż Ci los. Niby każda Omcia Y25DT taka sama - a jednak nie.Termostat chłodnicy spalin EGR/AGR wystepuje w omegach 2.5DTI:
-manual, kombi
-automat, sedan
-automat, kombi
Jedyna wersja bez drugiego termostatu to sedan z manualem
Czyba sa tylko te dwa:Panowie, a tak przy okazji, to gdzie się znajduje 3 zawór odpowietrzania układu chłodznia? Patrząc na auto z przodu, to mamy 1 po prawej stronie tuż przy chłodnicy, drugu jest na termostacie AGR, a gdzie ten 3??
Po lewej stronie chłodnicy jest tylko wężyk z opaską, ale bez zaworka. Przy wymianie duzego termostatu własnie tymi trzema punktami odpowietrzałem, bo za cholere nie znalazłem trzeciego odpowietrznika.
Napisany 25 grudnia 2009 - 13:56
Napisany 25 grudnia 2009 - 19:27
Czyba sa tylko te dwa:
1. Na zaworze EGR
2. Na przewodzie plastikowym w okolicach akumulatora i filtru oleju.
W złaczeniu link do strony z częściami: http://bmwfans.info/..._water_hoses-2/
W lewym górnym rogu widać termostat EGR z zaworkiem od góry - to odpowietrznik nr:1 zaś część zamienna oznaczona na rys. numerem 8 to właśnie drugi dopowietrznik.
Jeśli jest jakiś trzeci to chętnie dowiem się gdzie jest. Ja takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam
Napisany 25 grudnia 2009 - 21:53
Napisany 26 grudnia 2009 - 14:23
Napisany 26 grudnia 2009 - 14:48
Napisany 27 grudnia 2009 - 11:39