alarm fabryczny
Napisany 04 grudnia 2007 - 20:56
pozdrawiam nitrussexpres
Napisany 31 maja 2008 - 20:26
Napisany 01 czerwca 2008 - 07:59
Napisany 11 lipca 2008 - 15:17
Napisany 29 sierpnia 2008 - 11:47
Niby wiekszosc wiazek jest pociagnieta w kazdej Omedze bez wzgledu, czy posiada dane wyposazenie, czy nie (np. pociagniete kable do tylnych szyb), wiec moze wystarczyloby dokupic same czujki ultradzwiekowe na slupki miedzydrzwiowe + przycisk od alarmu na konsole srodkowa?
Chetnie bym sie najpierw dowiedzial, czy juz ktos tak probowal robic, zanim sam nadaremno zaczne rozbebeszac boczne slupki w poszukiwaniu wolnej wtyczki...
Wolalbym miec fabryczny autoalarm bez dodatkowych pilotow, syren pod maska, czy szpetnych czujek przy przedniej szybie :neutral:
Napisany 29 sierpnia 2008 - 17:37

Napisany 25 stycznia 2009 - 12:22
Dreczy mnie jedna sprawa: czy ktos montowal moze FABRYCZNY autoalarm do Omegi, ktora go nie posiada? Czy jest w ogole taka mozliwosc?
Niby wiekszosc wiazek jest pociagnieta w kazdej Omedze bez wzgledu, czy posiada dane wyposazenie, czy nie (np. pociagniete kable do tylnych szyb), wiec moze wystarczyloby dokupic same czujki ultradzwiekowe na slupki miedzydrzwiowe + przycisk od alarmu na konsole srodkowa?
Chetnie bym sie najpierw dowiedzial, czy juz ktos tak probowal robic, zanim sam nadaremno zaczne rozbebeszac boczne slupki w poszukiwaniu wolnej wtyczki...
Wolalbym miec fabryczny autoalarm bez dodatkowych pilotow, syren pod maska, czy szpetnych czujek przy przedniej szybie :neutral:
Chętnie też się dowiem czy jest to możliwe.
Napisany 25 stycznia 2009 - 16:42
Wszystkie wiązki miałem już pociągnięte, w sumie to podłączałem dodatkowe czujniki:
1. wymieniłem centralke centralnego zamka wraz z pilotami
2. wymieniłem lampkę podświetlenia wraz z czujnikami bo miałem bez
3. założyłem przycisk na konsole
4. najwięcej roboty było z zamontowaniem syreny - trzeba było ściągnąć podszybie żeby się do niej dostać i okazało się że mam wtyczkę taką samą jak przy sygnale dźwiękowym auta, moja wersja nie przewidywała podłączenia syreny alarmowej
Wszystko śmiga - jedyne co zauważyłem innego w porównaniu do mojego poprzedniego sterowania to:
1. zmniejszył się zasięg polota do ok 7-8m od auta - a było 50
2. jak otwieram bagażnik to migają mi jeden raz awaryjne światła
Poza tym bez problemów
Napisany 04 lutego 2009 - 02:16
Napisany 04 lutego 2009 - 18:22
Napisany 06 lutego 2009 - 19:26
Napisany 06 lutego 2009 - 19:31
Napisany 06 lutego 2009 - 19:33
Napisany 10 lutego 2009 - 15:18
Napisany 11 lutego 2009 - 12:49

W mojej też mam seryjny centralny i alarm, wszystko sterowane z pilota, alarm posiada czujniki ruchu na supkach pomiędzy drzwiami, czujniki na tylnych bocznych szybkach w bagażniku, oraz czujniki drzwi.
Po wielu godzinach poświęconych temu alarmowi doszedłem do tego że:
wciskając raz przycisk na pilocie zamykamy drzwi, bagażnik, wlew paliwa, wciskając drugi raz guzik zamykania włączamy alarm, przerwa pomiędzy pierwszym a drugim wciśnięciem max 10sekund.
i wszystko wtedy mamy włączone

Drugi sposób włączenia alarmu to wysiadając z autka wciskamy ten śmieszny guziczek z kolesiem uciekającym przed syreną, zamykamy drzwi i wciskamy przycisk tylko raz (ogólnie ten przycisk służy do włącznia alarmu więc wciskając przycisk wciskamy tylko raz i działa to tak samo jak byś my dwa razy wcisneli przycisk na pilocie )
Seryjnie w mojej omedze nie ma syrenki!

Pozdrawiam, mam nadziej że komuś pomogłem.
Napisany 11 lutego 2009 - 19:43
Napisany 20 lutego 2009 - 11:33
Czy wystarczy zamienić centralki?I czy czujniki w słupkach będą miały już przygotowaną instalację?Oryginalnie nie mam alarmu ale na konsoli jest doprowadzona wiązka do przycisku.Dodam że centralny mam radiowy a immo w kluczyku.
Wiem że jedna z wtyczek widocznych na foto jest do włacznika krańcowego a druga do czego?Może być od sygnału?
I jeszcze jedno pytanie.Dlaczego na zdjęciu jest i klakson i syrena?Czy podłącza się obie rzeczy?
Napisany 24 lutego 2009 - 09:24
Napisany 24 lutego 2009 - 10:58
Drugi sposób włączenia alarmu to wysiadając z autka wciskamy ten śmieszny guziczek z kolesiem uciekającym przed syreną, zamykamy drzwi i wciskamy przycisk tylko raz (ogólnie ten przycisk służy do włącznia alarmu więc wciskając przycisk wciskamy tylko raz i działa to tak samo jak byś my dwa razy wcisneli przycisk na pilocie )
Ten guzik na desce nie służy do załączania alarmu, jest on po to abyś mógł zostawić na przykład psa w aucie i auto zamknąć a alarm nie będzie wył.Wszystko opisane dokładnie w instrukcji.