Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

alarm fabryczny

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
159 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   nitrussexpers

nitrussexpers
  • 3 postów

Napisany 04 grudnia 2007 - 20:56

tu nitrissexpres chodzi mi o przycisk z czerwonym posdwietleniem z uciekajacym ludzikiem i 3 ))) takie cos podobno to jest wylacznik ultradzwiekow z fabrycznego alarmu ktory mi dziala ale zamontowalem sobie alarm z domykaniem szyb i te ultra wylaczylem gdyz sie gryzie z fabrycznymi no i ten przycisk swieci sie nonstop nawet gdy podlacze na nowo te orginalne ultra wkurza mnie to i dlatego pytam jak to wyłaczyc a nie wyciagac diody podswietlajcą prosze o konkretna odpowiedz
pozdrawiam nitrussexpres
nitrussexpres

#82 OFFLINE   bobasek116

bobasek116
  • 22 postów

Napisany 31 maja 2008 - 20:26

Witam. Mam pewien problem. Otóż zamykam samochód pilotem. Pilot ma trzy przyciski, od otwierania i zamykania i od otwierania klapy bagażnika. Wduszę raz, wduszę drugi raz i ludzik najpierw się świeci później co 2-3 sek miga. Jednak alarm się nie włącza po próbie otwarcia drzwi czy kołysaniu samochodu kończąc na uderzaniu po szybie czy słupkach. Nic, kompletne zero a ludzik mruga. Co mogło się stać? Lub jak sprawdzić? Pozdrawiam

#83 OFFLINE   WRC7707

WRC7707
  • 60 postów

Napisany 01 czerwca 2008 - 07:59

nitrissexpres np. wypiac przewod z pinu 39 zlacza alarmu.

#84 OFFLINE   Robak

Robak
  • 14 postów

Napisany 11 lipca 2008 - 15:17

mam pytanie, codziennie mi sie wlącza alarm nad ranem i sam sie wyłacza.. dziwne jest to ze zawsze o tej samej porze ..

#85 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 29 sierpnia 2008 - 11:47

Dreczy mnie jedna sprawa: czy ktos montowal moze FABRYCZNY autoalarm do Omegi, ktora go nie posiada? Czy jest w ogole taka mozliwosc?

Niby wiekszosc wiazek jest pociagnieta w kazdej Omedze bez wzgledu, czy posiada dane wyposazenie, czy nie (np. pociagniete kable do tylnych szyb), wiec moze wystarczyloby dokupic same czujki ultradzwiekowe na slupki miedzydrzwiowe + przycisk od alarmu na konsole srodkowa?

Chetnie bym sie najpierw dowiedzial, czy juz ktos tak probowal robic, zanim sam nadaremno zaczne rozbebeszac boczne slupki w poszukiwaniu wolnej wtyczki...

Wolalbym miec fabryczny autoalarm bez dodatkowych pilotow, syren pod maska, czy szpetnych czujek przy przedniej szybie :neutral:

#86 OFFLINE   tiyo

tiyo
  • 33 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 sierpnia 2008 - 17:37

Hej! Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego nie "wyje"mi alarm? Tzn.Klakson działa jak powinien naciskając przyciski w kierownicy,central z kluczyk i pilota działa,domykanie wszystkiego też, guzik z ludkiem też w chwilę po zamknięciu auta miga.Ultradżwięki tym "ludkiem "też wyłączam...Otwieram drzwi siedząc w środku na uzbrojonym alarmie i awaryjne migają jak powinny,ale głucha cisza jest :???: Oczywiście chodzi o fabryczny alarm na podczerwień z 95r.Jak to jest z tym w końcu ? Alarm ponoć miał wyć klaksonem,a tu lipa.Jest gdzieś schowana syrenka jeszcze czy jak ? Bo nic na wierzchu pod maską nie widać...

#87 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 stycznia 2009 - 12:22

Dreczy mnie jedna sprawa: czy ktos montowal moze FABRYCZNY autoalarm do Omegi, ktora go nie posiada? Czy jest w ogole taka mozliwosc?

Niby wiekszosc wiazek jest pociagnieta w kazdej Omedze bez wzgledu, czy posiada dane wyposazenie, czy nie (np. pociagniete kable do tylnych szyb), wiec moze wystarczyloby dokupic same czujki ultradzwiekowe na slupki miedzydrzwiowe + przycisk od alarmu na konsole srodkowa?

Chetnie bym sie najpierw dowiedzial, czy juz ktos tak probowal robic, zanim sam nadaremno zaczne rozbebeszac boczne slupki w poszukiwaniu wolnej wtyczki...

Wolalbym miec fabryczny autoalarm bez dodatkowych pilotow, syren pod maska, czy szpetnych czujek przy przedniej szybie :neutral:

Chętnie też się dowiem czy jest to możliwe.

#88 OFFLINE   Arek_78

Arek_78
  • 27 postów

Napisany 25 stycznia 2009 - 16:42

Ja wczoraj założyłem fabryczny alarm do Omy B FL.

Wszystkie wiązki miałem już pociągnięte, w sumie to podłączałem dodatkowe czujniki:
1. wymieniłem centralke centralnego zamka wraz z pilotami
2. wymieniłem lampkę podświetlenia wraz z czujnikami bo miałem bez
3. założyłem przycisk na konsole
4. najwięcej roboty było z zamontowaniem syreny - trzeba było ściągnąć podszybie żeby się do niej dostać i okazało się że mam wtyczkę taką samą jak przy sygnale dźwiękowym auta, moja wersja nie przewidywała podłączenia syreny alarmowej

Wszystko śmiga - jedyne co zauważyłem innego w porównaniu do mojego poprzedniego sterowania to:
1. zmniejszył się zasięg polota do ok 7-8m od auta - a było 50
2. jak otwieram bagażnik to migają mi jeden raz awaryjne światła

Poza tym bez problemów

#89 OFFLINE   dominik82

dominik82

tapicerka samochodowa

• 85 postów

Napisany 04 lutego 2009 - 02:16

Ja mam pytanie bo posiadam czujniki ruchu i coś na tylnich bocznych szybach i jak piloty jeszcze działały to światła mrygały przy otwieraniu i zamykaniu więc myślę że mam alarm ale niedzała. Sprawa jest tego typu gdzie znajdę centralkę od tego alarmu. (a co do pilotów baterie sprawne, programować też próbowałem a nie działają) oco chodzi. Może ktoś już miał coś takiego??

#90 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 04 lutego 2009 - 18:22

chlopaki mam pytanie w sprawie tego alarmu orginalnego mysle ze mam ten alarm bo mam czujniki w slupkach zamknalem omesie i probowalem ja otworzyc to zaczely kierunki szybko migac ale :zdziwnienie: syrena nie wyje a klakson dziala co to moze byc trzeba go moze zaprogramowac bo mialem raz akumulator odlaczony moze dlatego niewiem nie mam pojecia doradzcie mi cos

#91 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 19:26

pomoże mi ktoś z tym alarmem oryginalnym ????????????????????

#92 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 06 lutego 2009 - 19:31

hej tiyo u mnie jest tak samo jak u ciebie tez juz pisalem ale jakos mi nikt nie odpowiada hmm tez bym chcial zeby mi normalnie dzialal jak powinien a tu dzialaja tylko kierunki bez syreny

#93 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 lutego 2009 - 19:33

alarm ma z tego co wiem dodatkowy synał w podszybiu - sprawdź jak się ma podłącz go na krótko popikaj chwile może juz się pożegnał z toba a może tylko styki zaśniedziały - a byc może nawet odszedł i zostawił ci tylko uchwyty montazowe na pamiatke

#94 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 10 lutego 2009 - 15:18

witam jeszcze jedno pytanie mam te czujniki ruchu w omedze ale one wogole nie reaguja na ruch tylko jak otworze drzwi to kierunki szybko mrygaja a syrena tez nie wyje ale pewno sie popsula ale dlaczego czujniki ruchu nie dzialaja?????????

#95 OFFLINE   sasek

sasek

Zbanowany

• 92 postów

Napisany 11 lutego 2009 - 12:49

Witam, może wam wkońcu pomoge :)
W mojej też mam seryjny centralny i alarm, wszystko sterowane z pilota, alarm posiada czujniki ruchu na supkach pomiędzy drzwiami, czujniki na tylnych bocznych szybkach w bagażniku, oraz czujniki drzwi.
Po wielu godzinach poświęconych temu alarmowi doszedłem do tego że:
wciskając raz przycisk na pilocie zamykamy drzwi, bagażnik, wlew paliwa, wciskając drugi raz guzik zamykania włączamy alarm, przerwa pomiędzy pierwszym a drugim wciśnięciem max 10sekund.
i wszystko wtedy mamy włączone :)
Drugi sposób włączenia alarmu to wysiadając z autka wciskamy ten śmieszny guziczek z kolesiem uciekającym przed syreną, zamykamy drzwi i wciskamy przycisk tylko raz (ogólnie ten przycisk służy do włącznia alarmu więc wciskając przycisk wciskamy tylko raz i działa to tak samo jak byś my dwa razy wcisneli przycisk na pilocie )
Seryjnie w mojej omedze nie ma syrenki!!! alarm jest podpięty pod klakson!!!
Pozdrawiam, mam nadziej że komuś pomogłem.

#96 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 11 lutego 2009 - 19:43

no tak tylko ze u mnie to jakos niechce zadzialac probowalem juz wszystkich sposobow wszystko dziala oprocz syreny no i jak zamkne sie w aucie macham rekoma i czujniki nie reaguja dlaczego??? jak otworze drzwi to kierunki tylko szybko mrygaja troche dziwne ???:zaklopotanie:

#97 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 16 lutego 2009 - 18:39

wie ktos moze o co chodzi z tym alarmem

#98 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 20 lutego 2009 - 11:33

Czy jak kupie taki komplet alarmu z VB to będzie mi to działało w OB?
Czy wystarczy zamienić centralki?I czy czujniki w słupkach będą miały już przygotowaną instalację?Oryginalnie nie mam alarmu ale na konsoli jest doprowadzona wiązka do przycisku.Dodam że centralny mam radiowy a immo w kluczyku.
Wiem że jedna z wtyczek widocznych na foto jest do włacznika krańcowego a druga do czego?Może być od sygnału?
I jeszcze jedno pytanie.Dlaczego na zdjęciu jest i klakson i syrena?Czy podłącza się obie rzeczy?

#99 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 24 lutego 2009 - 09:24

Jeszcze jedna sprawa ,gdzie na schemacie elektrycznym są czujniki ruchu te na słupkach?Właśnie przglądam książkę Sam Naprawiam i niestety nie umiem znależć.

#100 OFFLINE   irroo

irroo
  • 132 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 lutego 2009 - 10:58

Drugi sposób włączenia alarmu to wysiadając z autka wciskamy ten śmieszny guziczek z kolesiem uciekającym przed syreną, zamykamy drzwi i wciskamy przycisk tylko raz (ogólnie ten przycisk służy do włącznia alarmu więc wciskając przycisk wciskamy tylko raz i działa to tak samo jak byś my dwa razy wcisneli przycisk na pilocie )

Ten guzik na desce nie służy do załączania alarmu, jest on po to abyś mógł zostawić na przykład psa w aucie i auto zamknąć a alarm nie będzie wył.Wszystko opisane dokładnie w instrukcji.