Katalizator - wywalić czy nie???
Napisany 07 stycznia 2010 - 10:59

Napisany 07 stycznia 2010 - 11:12
Napisany 07 stycznia 2010 - 11:42
Tylko teraz co proponujecie w miejsce kata?
Kolego kup tłumik przelotowy w obudowie kata, a przegląd przejdzie skoro masz LPG, bo przecież będą mierzyć spalanie LPG a nie Pb.
Napisany 07 stycznia 2010 - 12:00
zadnych strumienic
zwykla rurka
a przegladu nie przejdzie bez kata
chyba ze po znajomosci
j.w. z tym ze...
moja przeszla

gosciu sprawdzal tylko zawieszenie itp...
legalizacje gazu itp...
nie wchodzil pod spod...
p.s. zamiast katow mam powycinane "kawalki mostow" proste rury...
auto szybciej sie zbiera...mniej pali...
porownuje z wczesniejszym stanem kiedy mialem 2 katy...
dopoki jednego nie trafilem...
Napisany 07 stycznia 2010 - 12:37
na benie nie da rady zeby zachowalo normy
moja nie trzyma

Napisany 12 stycznia 2010 - 21:42
Pomyślę chyba o strumiennicy - na pewno będzie lepiej niż jest, więc mi to obojętne

Napisany 13 stycznia 2010 - 08:37
przeglądem się nie martwię jakoś za bardzo. Zresztą - jakby wszyscy tak bardzo restrykcyjnie przestrzegali przepisów w związku z przeglądem, to 80% samochodów by nie przeszło, a do takiego, co odrzuca przegląd w co drugim aucie, to by nikt nie pojechał. Wiadomo.
Właśnie a tak być nie powinno autko powinno być sprawne choćby po to zebyśmy
czuli się w nim bezpiecznie.
Co z tego że pan Stasio podstępuje nam dowód jak po ulicach jeździ złom.
Inna sprawa ze Polskie przepisy czepiają się pierdół,odrzucają autko za np.strumienice
a za kaske dopuszczają do ruchu bez hamulca

<embed FlashVars="bt=devil 63... &cl=rainbow" src="http://www.superpimper.com/generators/LED_Scroller/LED_Scroller.swf" quality="high" wmode="transparent" bgcolor="000000" width="380" height="50" name="blipsy-sign" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash"><br>
Napisany 14 stycznia 2010 - 15:21
Od początku zrobiłem:
kolektor wydechowy + uszczelki
kompletny rozrząd + pompa wody
łożyska tył - oba
zmiana kół - z 17 na 15 (bo moim zdaniem nie da się na 17 jechać - btw. chce ktoś kupić??)
Hamulec ręczny
hamulce tył
przewody, świece, filtry itp no to wiadomo...
i coś by się jeszcze wymyśliło. Powiedziałem, że się nie przejmuję przeglądem pod względem normy emisji spalin co jak dla mnie jest kretyńskie i nastawione tylko na to, żeby ściągać kasę. Bo katalizator - a raczej reaktor katalityczny działa tylko w pewnym zakresie. Ale mniejsza.
Strumienica właśnie zamówiona - jak już znajdę czas, żeby ją wspawać, to powiem jakie skutki.
Pozdrawiam!! i czekam na dalsze opinie

Napisany 14 stycznia 2010 - 21:31
Napisany 14 stycznia 2010 - 22:36
Napisany 24 stycznia 2010 - 11:29

teraz turbinkę tylko bardziej słychać

Napisany 26 stycznia 2010 - 23:04

spalanie chyba bez zmian
Napisany 16 lutego 2010 - 11:07
Napisany 19 lutego 2010 - 00:11
Jestem na etapie wymiany katalizatorów w mojej MV6, oczywiście na tłumiki przelotowe ze względów oszczędnościowych, lecz zanim je kupię i zawiozę do tłumikarza muszę znać średnicę rur układu wydechowego. Wobec tego jeśli wiecie jakiej średnicy zewnętrznej powinny być rurki nowych tłumików będę wdzięczny za info.
Przeglądałem wiele wątków o ukł. wydechowym, ale niestety nic nie znalazłem na ten temat.
pozdrawiam
Napisany 19 lutego 2010 - 19:55
Na początek witam wszystkich.
Jestem na etapie wymiany katalizatorów w mojej MV6, oczywiście na tłumiki przelotowe ze względów oszczędnościowych, lecz zanim je kupię i zawiozę do tłumikarza muszę znać średnicę rur układu wydechowego. Wobec tego jeśli wiecie jakiej średnicy zewnętrznej powinny być rurki nowych tłumików będę wdzięczny za info.
Przeglądałem wiele wątków o ukł. wydechowym, ale niestety nic nie znalazłem na ten temat.
pozdrawiam
Średnica rur to bodajże 60 mm. Trzeba kupić mniejsze, więc 55, albo 50 mm, bo wtedy najlepszy montaż jest. Ja kupiłem w Inter Carsie. Mają w obudowie katalizatora.
Napisany 25 lutego 2010 - 10:45
JAKA JEST ŚREDNICA ZEWNĘTRZNA RURY PRZED I ZA KATALIZATOREM??????
Zależy mi na informacjach pewnych i potwierdzonych pomiarem.
Z góry dziękuję
Napisany 26 lutego 2010 - 23:07
reeporter dzięki za odpowiedź, ale niestety nie zgadzam się z Twoją opinią. Co prawda nie sprawdzałem suwmiarką średnicy w moim aucie, natomiast z tego co mi wiadomo to w 3.0 wynosi ona 50 lub 55mm, a Ty mówisz że 60. Skąd masz takie informacje, tym bardziej że z tego co widzę to jeździsz 2.0, a tam układ wydechowy jest przecież zupełnie inny. Wobec tego ponawiam pytanie i kieruje je do osób, które jeżdżą MV6:
JAKA JEST ŚREDNICA ZEWNĘTRZNA RURY PRZED I ZA KATALIZATOREM??????
Zależy mi na informacjach pewnych i potwierdzonych pomiarem.
Z góry dziękuję
tak, tak - sam się też potem zorientowałem, że w V-kach przecież nie musi być tak samo

Jeszcze rada - może sprawdzisz np. w katalogu? W katalogu IC powinno być jaka jest średnica rur... (głośno myślę)

Napisany 10 marca 2010 - 16:38
Napisany 10 marca 2010 - 18:11
Moim zdaniem (ale to tylko subiektywna opinia) zmiana katów nie powinna spowodować u Ciebie tak drastycznego wzrostu wolnych obrotów.