Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie jeżdżę na halogenach - APEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
329 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   kanathea

kanathea

czołg

• 84 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 czerwca 2010 - 22:12

@tomspeed - Wez pod uwage, ze snop swiatla padajacy z lamp osobowki oswietla korony drzew, tu nie ma znaczenia czy ciezarowka jedzie na dlugich czy osobowka. Przeciwnik tak samo obrywa. W przypadku halogenow jest podobna sytuacja, mokra jezdnia dziala na zasadzie lustra, wiec siedzac 2m nad ziemia czy 50cm efekt jest ten sam.

Dlatego jestem przeciwnikiem jazdy na swiatlach przeciwmglowych, podczas takiej pogody.

#162 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 27 czerwca 2010 - 22:21

mokra jezdnia dziala na zasadzie lustra, wiec siedzac 2m nad ziemia czy 50cm efekt jest ten sam.

I tu masz 100% racji. Ja osobiście jeżdżę ciężarówką na co dzień i po całej nocce jak jakaś święta krowa jedzie na halogenach i mnie oślepia to dostaję kur...wicy, bo niby siedzę wysoko, ale mnie też to oślepia i nie dziwcie się jak ktoś wam "strzeli" z ciężarówki po oczach nie dlatego żeby pokazać jakie ma ładne światła, ale dla tego żeby jeden z drugim zobaczył jak to jest fajnie

#163 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 27 czerwca 2010 - 22:22

I jeszcze do tego żeby ludzie umieli wymieniać żarówki a nie wkładać przekręcone tak że jedzie na mijankach a wali jak z drogowych to w ogóle byłoby super, ale widzę że każdy ma swoje teorie.... sorry za OT

#164 OFFLINE   kanathea

kanathea

czołg

• 84 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 czerwca 2010 - 22:31

zginie przez niego czlowiek, zobaczy dziecko ktore traci ojca przez jego zachowanie to moze przypomni sobie lub skojarzy oc zym mowa...

Po wyprzedzaniu ciezarowki koniecznie zacznij ostro hamowac, to moze do sytuacji ktora opisujesz nie dojdzie.

Ja sie :pokoj:, zycze wszystkim spokojnej nocy tym duzym i tym malym.

#165 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 27 czerwca 2010 - 22:51

popieram kolege...
a wtedy jadaca z przeciwka ciezarowka z 150 kilogramowym wieprzem zwanym zawodowym kierowcom ciezarowki wlacza wszytskie mozliwe szperacze oslepiajac cie na 2-5 secund...zalezy od wrazliwosci oczu..

I oślepi takiego chudego 50 kg niedzielnego kierowcę, który jest ślepy, i powinien włączyć jeszcze tylne światła przeciwmgielne żeby widzieć jeszcze w lusterkach.

Widzę, że masz jakiś problem ze sobą

#166 OFFLINE   partyzant

partyzant
  • 88 postów

Napisany 28 czerwca 2010 - 11:41

Nie jeżdżę na halogenach bo po prostu ich nie posiadam.

#167 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 28 czerwca 2010 - 21:28

Oczywiście że nie jeżdżę na halogenach;) zresztą w omedze są tak kiepskie że pewnie nikomu by nie przeszkadzały podobnie jak nic nie dają na drodze...

#168 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 czerwca 2010 - 17:51

nikomu by nie przeszkadzały podobnie jak nic nie dają na drodze
...

w gestej mgle , przy 40 na godzine daja calkiem sporo, w innych okolicznosciach sa bezuzyteczne

#169 OFFLINE   mózg

mózg
  • 76 postów

Napisany 29 czerwca 2010 - 18:55

w gestej mgle , przy 40 na godzine daja calkiem sporo, w innych okolicznosciach sa bezuzyteczne

W takim razie ja będę musiał swoje lepiej ustawić bo nawet w mgle nic nie pomagają:mad:

#170 OFFLINE   FOTON

FOTON

GMS+Pioneer+MacAudio :D

• 2 963 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18S gaźnik

Napisany 15 października 2010 - 19:53

I tu masz 100% racji. Ja osobiście jeżdżę ciężarówką na co dzień i po całej nocce jak jakaś święta krowa jedzie na halogenach i mnie oślepia to dostaję kur...wicy, bo niby siedzę wysoko, ale mnie też to oślepia i nie dziwcie się jak ktoś wam "strzeli" z ciężarówki po oczach nie dlatego żeby pokazać jakie ma ładne światła, ale dla tego żeby jeden z drugim zobaczył jak to jest fajnie

Dokładnie. Ja jak widzę takich agentów, którzy jeżdżą na halogenach i to w terenie zabudowanym, to też włączam. Jak ktoś mi świeci po oczach bez potrzeby to pokazuję,zę ja też mam sprawne- czasem się zdarzy, że ktoś wyłączy, ale większość jedzie dalej, a ja wyłączam:)
Może to niezbyt eleganckie, ale trudno, jak ktoś jedzie na długich i nie zmienia światła to też jest nie eleganckie (a miałem taki przypadek, że gość sam jechał na drogowych i jeszcze mi trąbiłe, żebym zmienił mimo że jechałem na mijania i mu chyba ze 3 razy mrugałem, że ma drogowe:)

#171 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 19 listopada 2010 - 10:06

Pewnie powiecie, że jestem *******, ale ostatnio założyłem sobie halogenty tylko po to, żeby serdecznie pozdrawiać gamoni jadących na światłach cały czas (a zwłaszcza przy mokrej nawierzchni) oraz kolesi na chińskich ksenonach, po których minięciu nic nie widzę przez kilka sekund.
A skoro o tym zacząłem to powiedzcie czy macie, koledzy podobne wrażenie jak ja, że ostatnio 3/4 kierowców ma głęboko w d......ie ustawienie świateł? Czasami - coraz częściej - jak jadę a za mną koleś na ksenonach to świeci mi na podsufitkę praktycznie - nie mówiąc o lusterku wstecznym, które pomimo ustawienia nocnego razi jak małe słoneczko.
Co się dzieje?????
Pozdrawiam

#172 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 listopada 2010 - 11:36

Ja nie wiem co was w tych przeciwmgielnych oślepia? I jeśli o mnie chodzi to mi nie przeszkada, że ktoś jedzie na halogenach, tylko to wiocha(chce się pochwalić, że ma?) A sam tylko na krętych drogach używam bo jakoś fartem we mgle nie mam potrzeby jechać.

A co do starych gratów z HID'ami i nie ustawionymi to się zgodzę, zamontują sobie ksenonki w ryflowanych lampach nie ustawionych załadowanych i świecą na podsufitke.
I tak samo pierdoły co na długich jeżdzą za dnia i nie daj Boże nocą

Może to, że niektórych oślepiają przeciwmgłowe to dlatego łatwo zachaczyć zderzakiem i uszkodzić wtedy przeciwmgłowe, świecą może po oczach. Moje świecą płasko jak amerykańskie na wysokości mijania i bardziej ba boki.

Panowie bez urazy, ale to temat jakichś niedzielnych kierowców do tego frustratów co mają biedną opcje bez halogenów słabo jeżdzą i zwalają na wszystko tylko nie na swoje słabe umiejętności? Przeciwmgłowe nie są żeby świecić po oczach tylko we mgle oświetlać lepiej droge bo są nisko, poniżej warstwy mgły lub zakręty doświetlają na krętej drodze, ale nie świecą wyżej jak mijania to jak mają oślepiać? Do tego świecą płasko jak amerykańskie to na zakręcie też nie mogą oślepiać, jak ciul jedzie na długich to oślepia i mnie, ale nie jak niektórzy piszą, że na ileś tam czasu czy ekstremalni to muszą się zatrzymać, może na rente od razu? Jechał ***** na długich to jechał jade dalej. Dla mnie jedyny powód dla którego nie jeżdzę na halogenach żeby lepiej widzieć to straszna wiocha po mieście na halogenach, jak golfy stare i diodami z allegro do jazdy dziennej.

Ażeby nie być gołosłownym

w 47sekundzie zapala halogeny z HID'ami 6000K
przedtem ma mijania z 4soczewkami
potem włącza wszystkie 6lamp i wyraźnie odróżniają się przeciwmgłowe bo mają 6 a nie 4,3tysiąca kelwinów
I widać że przeciwmgłowe świecą niżej jak mijania.

Polecam więcej filmików tego gościa.

#173 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 19 listopada 2010 - 12:10

Halogeny skierowane są w dół - tak jak mówisz. A kiedy droga jest mokra to przed sobą widzę odbicie świateł przeciwnika na drodze - jakieś 5-7 metrów świecącej jezdni. W dzień po suchym to mi nie przeszkadza, ale w deszczu to jest dla mnie masakra. Na prawdę mnie to oślepia. Choć do renty to jeszcze chyba mam daleko ;)

#174 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 19 listopada 2010 - 12:30

Ja nie wiem co was w tych przeciwmgielnych oślepia? I jeśli o mnie chodzi to mi nie przeszkada, że ktoś jedzie na halogenach,

Człowieku, a widziałeś kiedyś jak jakiś jełop jedzie na nich w czasie deszczu?? Bo wydaje sie, ze nalezysz do

jakichś niedzielnych kierowców

, co malo jeszcze widzieli, bo twierdza ze nie oslepiaja.

Dla mnie jedyny powód dla którego nie jeżdzę na halogenach żeby lepiej widzieć to straszna wiocha po mieście na halogenach

Kazdy ma swoja teorie. Ja jak moge, to wlasnie na nich jezdze, nie wlaczajac ksenonow, bo swiatla w miescie za dnia to dopiero durny przepis!!

#175 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 19 listopada 2010 - 12:55

Ja jak moge, to wlasnie na nich jezdze, nie wlaczajac ksenonow, bo swiatla w miescie za dnia to dopiero durny przepis!!

Masz racje Dave ;) ja niestety musze na ksenonach bo mi jeden halogen wyleciał :D za dnia mozna je wykorzystac do jazdy dziennej jak najbardziej pozatym wole spalić żarówke h7 za pare złotych niż obciażac ksena gdzie żarnik juz nie jest taki tani;) w nocy halogen jak najbardziej ale jak lecisz po zadupiach albo jak nic nie ma z naprzeciwka w nocy jak pada ? głupota... same swiatła mijania sie odbijaja od jezdni a tu jeszcze halogen to juz wogole przesada .. co do chińskich xenonów ... jak najbardziej ok ( nie mowie tu o paściach po 100 zl z allegro ale np o niemieckim wyrobie HEMERA za 400 cos ) z tym ze nie w zwykłych ryflach które niejednokrotnie są niewyregulowane ale np HID w soczewce nie działa juz tak źle ...... i tak mistrzowie to są ci co w piekny sloneczny dzień jezdza po miescie na mijania , halogenach i niejednokrotnie maja jeszcze te listwy ledowe podlaczone ( pozdrawiam panów w passatach B5 ) eheh ludzie troche pomyślunku na drodze, w koncu nie jestescie na niej sami . OVER :tank:
Only PB -> Dodany obrazek
Klucha na PJ

8)Żaden mężczyzna niczego by nie wymyślił, gdyby nie wymagania kobiet8)
Jeleń stawia.... 8)Daniel pije :stop:

#176 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 19 listopada 2010 - 14:24

Przyznam Wam racje, mokra nawierzchnia nie odbija(ja tej opcji nie omawiałem).
Również świecące w dół mijania mogą się odbijać.

Przeciwgłowe są dlatego nisko, że mgła nisko przy ziemim jest dużo żadsza albo wcale nie ma i też przyznam wam racje, że od mokrego mogą się odbijać jednak takiej opcji nie rozważałem.

Halogeny w dzień + pozycyjne to ma swój urok(już kwestia gustu) ale nie pojmuję dzień, dobra pogoda, mijania + halogen.

No i halogen przeciwmgłowy dokładnie nie mają świecić wysoko i oślepiać, jak tak jest to nie jest to wina świateł tylko tego jak ktoś ma je ustawione, bardzo dobrze widać to na filmiku, z ciekawości mogę dla porównania zrobić zdjęcie u mnie we Fronterce, (jak nawracam koło domu to włączam halogeny czasem w nocy bo na boki lepiej świecą), ojciec czasem wsiąze pojedzie bo świecą dokładnie tak samo wysoko tylko płasko (tylko mijania jak na ryflowane bardzo precyzyjnie świecą)

#177 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 19 listopada 2010 - 18:11

Tak... tylko właśnie przepis mówi że gdy pada to należy właczyć przednie mijania lub przednie przeciwmgłowe lub oba jednocześnie.....
Nie mówiąc ze nowe auta to teraz co drugie będzie oślepiać w zakrętach bo prawie wszędzie montują doświetlanie zakrętów halogenami....

#178 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 19 listopada 2010 - 19:06

Nie mówiąc ze nowe auta to teraz co drugie będzie oślepiać w zakrętach bo prawie wszędzie montują doświetlanie zakrętów halogenami....

Taaa... to jest wg mnie kolejna durnota, jesli nie mozna jej z wewn wyłączać. Mnie by to sssssstrasznie irytowalo, jakbym nie mogl tego kontrolowac (on/off).

#179 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 19 listopada 2010 - 19:25

patent na częste wizyty w serwisie... zapalająca się co chwila żarówka wcześniej się przepali... a pewnie żeby wymienić trzeba będzie zderzak zdejmować :)

Co do samego patentu, sprawdza się na nieoświetlonych drogach, w mieście bezużyteczne...

#180 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 19 listopada 2010 - 19:36

Ale +5 do lansu na mieście :D