Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie jeżdżę na halogenach - APEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
329 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 czerwca 2010 - 10:48

jak najbardziej przyłączam się i również apeluje o jazde bez halogenów
Czasem mam ochote takim delikwentom wyłączyć je młotkiem:D

#122 OFFLINE   Iwona

Iwona
  • 128 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 14:25

ja oczywiście dołączam sie i popieram...włączanie bez celu nic nie polepszy a pogorszy u kierowcy jadącego z przeciwka...

#123 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 czerwca 2010 - 15:11

Również przyłączam się do apelu "Nie jeżdżę na HALOGENACH" Powinni w końcu zmienić ten przepis !! Jazda na halogenach przednich powinna być karana

#124 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 czerwca 2010 - 16:12

halogenach przednich powinna być karana

jest

#125 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 16:28

właśnie nie jest karane ostatnio, jakieś 3 miesiące temu sprzeczałem się z kolegą że jest karane, a on że nie i przedstawił mi kodeks ruchu drogowego z tego roku. Pisało coś takiego, że nie powinno się jeździć na halogenach przednich, a przy przeciw mgłowym tylnim piszą że nie wolno i jazda po za określonymi warunkami jest karana mandatem do 200zł i 2 pkt. karne. Przez swoją pewność fache przegrałem po czym ją z konsumowaliśmy na zgodę :p

#126 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 czerwca 2010 - 17:40

wez jeszcze raz przytocz ten przepis. ale doslownie.
bo nie ma czegos takiego jak "nie powinno sie jezdzic"
jest scisle okreslone w przepisach kiedy i jakich lamp mozemy, lub musimy, uzywac.

z tego co ja wiem w przepisach stoi napisane, ze przednie przeciwmgloe powinny zostac uzyte kiedy mamy zmniejszona widocznosc. spowodowana przez opady, mgly, dym itp.
jak rowniez od zmroku do switu na kretej drodze oznaczonej odpowiednimi znakami.

wynika z tego ze uzywanie przednich przeciwmglowych w innych warunkach drogowych jest zabronione.

tylne przeciwmglowe mozna uzywac tylko i wylacznie gdy widocznosc spadnie ponizej 50 metrow.

np. http://www.v10.pl/pr...elnych,285.html
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#127 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 17:46

regułka pana niebieskiego będzie brzmiała;
urzywanie świateł niezgodnie z przeznaczniem;)
znam z autopsji ale chodziło wtedy o światła awaryjne.

#128 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 czerwca 2010 - 17:50

regułka pana niebieskiego będzie brzmiała;
urzywanie świateł niezgodnie z przeznaczniem;)
znam z autopsji ale chodziło wtedy o światła awaryjne.

jak jedziesz autem i nie znasz przepisow to oczywiscie przyjmiesz taki mandat.
niestety, ale niebiescy czesto tez nie wiedza o wszytkich przepisach, lub je juz pozapominali, co dziala czesto na nasza szkode.
ale jak kierujacy zna przepis i wie gdzie go znalezc, a jeszcze lepiej jak ma przy sobie kodeksi pokaze niebieskiemu, to kasa w porfelu uratowana.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#129 OFFLINE   kris_k.i

kris_k.i
  • 300 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 czerwca 2010 - 17:54

chyba że przekona się niebieskiego że halogen to światło do jazdy dziennej a na takich można śmigać;)

#130 OFFLINE   kichu

kichu
  • 124 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 17:58

a ja uważam, że lepiej nie jeździć jak nie ma mgły i nie musieć wozić ze sobą knigi ani nie musieć przekonywać niebieskich, że są imb...lami:duze_nie:

#131 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 18:03

jak jedziesz autem i nie znasz przepisow to oczywiscie przyjmiesz taki mandat.

a kto mówi o znajomości lub nie przepisów?
znam z autopsji bo stanołem na autostradzie na siku, co nie było awarią:o
Podobnie rzecz się ma do mrygania długimi i ostrzeganiu o kontroli radarowej itp.

#132 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 20:07

Również przyłączam się do akcji i ja też nie jeżdżę na halogenach.

I to nie dlatego że ich nie mam :p

#133 OFFLINE   Ozma

Ozma

The Keymaster

• 195 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 20:49

Odnoszę wrażenie, że mistrzami halogenów są skodziarze. Połowa aut, które widzę na halogenach w środku słonecznego dnia to octavie, superby i fabie. Ot, taka skodziarska moda, kiedyś kapelusz, teraz halogeny. W końcu mają, więc czemu nimi nie szpanować?
Wymarzony potworek już jest...

#134 OFFLINE   RUFI

RUFI
  • 69 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 21:08

ja jezdzilem tylko i wylacznie po miescie i tylko jak swiecilo mocno slonce na samych halogenach az nie zamontowalem xenonow teraz przylaczam sie do apelu NIE JEZDZE NA HALOGENACH

Odnoszę wrażenie, że mistrzami halogenów są skodziarze. Połowa , które widzę na halogenach w środku słonecznego dnia to octavie, superby i fabie. Ot, taka skodziarska moda, kiedyś kapelusz, teraz . W końcu mają, więc czemu nimi nie szpanować?

jak bmw ma RINGI a audi DIODY tak skoda ma przystosowane halogeny to jazdy dziennej kolego
[SIGPIC]http://p1.bikepics.com/pics/2009%5C05%5C25%5Cbikepics-1677758-full.jpg[/SIGPIC]

#135 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 17 czerwca 2010 - 22:01

A jak popatrzycie to jest podzielona lampa na 2 części i macie 2 żarówki znajomy ma octawke i oglądałem bo mi się światła do jazdy dziennej spodobały tylko część świeci i tam jest żarówka 5W

#136 OFFLINE   Piotr 33

Piotr 33
  • 18 postów

Napisany 26 czerwca 2010 - 12:34

Witam,święta prawda za włączanie halogenów powinny być wysokie mandaty i proponuje punkty karne,takie wyszpanowane de...e z półrocznym stażem za kółkiem nie zdają sobie sprawy z zagrożenia jakie powodują na drodze,a już najbardziej wnerwia mnie jak jedzie taki w deszczowy wieczór,brakuje mu jeszcze latarni na dachu :D.Brak wyobrażni i głupota prowadzi często do tragedii.Panowie urzywajmy tego oświetlenia wtedy kiedy to jest naprawde konieczne.
Piotrek

#137 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 26 czerwca 2010 - 17:10

Odnoszę wrażenie, że mistrzami halogenów są skodziarze. Połowa aut, które widzę na halogenach w środku słonecznego dnia to octavie, superby i fabie. Ot, taka skodziarska moda, kiedyś kapelusz, teraz halogeny. W końcu mają, więc czemu nimi nie szpanować?

Bo nowe skody w halogenach mają światła do jazdy dziennej...... no i pewnie też znajdą się tacy których to oślepia...

Co do posta poprzednika... W deszczowy wieczór halogeny jak najbardziej można włączyć i mandat za to nie grozi... Ale nie rozumiem kierowców włączających ich w zwykły słoneczny dzień ? Może laski na to lecą, nie wiem.... A może światło rozprasza powietrze a przy mniejszych oporach mniejsze zużycie paliwa.... :)

#138 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 czerwca 2010 - 20:51

W deszczowy wieczór halogeny jak najbardziej można włączyć i mandat za to nie grozi...

chyba mało jeździsz w deszczowe wieczory jeśli tak myślisz

tak w ogóle to temat o światłach przeciwmgielnych ?? bo jeśli tak to sama nazwa powinna sugerować ich sposób użytkowania

najśmieszniejsze że dziś spotkałem na skrzyżowaniu dwie omegi jedna B a druga BFL i obie jechały na przeciwmgielnych, chyba nie czytają koledzy forum choć klubowe podkładki mieli :bravo: jeden z Wawki drugi z Kielc

#139 OFFLINE   Piotr 33

Piotr 33
  • 18 postów

Napisany 26 czerwca 2010 - 22:46

Posłuchaj kolego zlomega,jezeli uwarzasz ze podczas deszczowego wieczoru halogeny nie oślepiają kierowców z nad przeciwka to jestem pewien ze nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz,i tu zgodzi sie ze mną wielu forumowiczów.Na przyszłośc daruj sobie takie uwagi,tu wcale nie chodzi o budowe świateł bo być moze pomyliłeś forum,mam nadzieje ze masz pojecie co znaczy typ świateł halogen a światła mijania,i nie uwarzam ze światła skody czy innego typu pojazdów mają inne przeznaczenie do którego zostały przeznaczone.Na przyszłość zastanów sie nad czy piszesz,pozdrawiam!
Piotrek

#140 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 26 czerwca 2010 - 23:36

Przepisy odpowiednio się odnoszą do używania tzw halogenów, świateł przeciwmgielnych i jeśli za jazde w normalny dzień ktoś jedzie na halogenach, bo tak mu się podoba i lans na max to 500 zł mandat oduczyłby jednego z drugim takich praktyk.