Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Słabe ogrzewanie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
256 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 19:53

Witam szanownych klubowiczów. Jestem tu nowy, a także jestem świeżym posiadaczem Omegi.
Mój problem polega na tym iż jak kupiłem ja było bardzo słabe ogrzewanie pierwsze podejrzenie nagrzewnica no to myk do sklepu i nowiutka założona rurki gorące (nie idzie ich dotknąć) ale ogrzewanie hmmm słabe rzekł bym iż bardzo słabe nagrzewnica THERMOTEC podobno dobra klima manual sprawdzałem klapki tz linki jak chodzą od cięgna ciepło/zimne niby sprawne. zagłębiłem się w forum szukałem szukałem zawór trójdrożny niestety o mnie go nigdzie nie ma idzie wąż z głowicy prosto do nagrzewnicy a z niej do parownika gazu i nie mam pojęcia co się dzieje. Proszę o porady podobno mrozy ida a ja słabiutkie ogrzewanie mam i nie wiem co począć .....:masakra:

Zastanawia mnie jeszcze co to może być na tym zdjęciu na dole tego jest pokrętło i podłączone dwa przewody niebieski i czarny wychodzi z tego metalowy drucik który jest wtopiony w obudowę nawiewu ...

#102 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 stycznia 2014 - 21:53

nagrzewnica THERMOTEC

I tu jest Panie kolego szanowny szkopuł, otóż jest to zamiennik bardzo słabej jakości. Kup na forum sprawną oryginalną używkę i załóż. Miałem identyczny problem, kupiłem na Allegro nową nagrzewnicę ( zamiennik ) i niestety musiałem ją wywalić i włożyć oryginał ( używka ) i jest cieplutko w aucie ;)

#103 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 13 stycznia 2014 - 22:48

I tu jest Panie kolego szanowny szkopuł, otóż jest to zamiennik bardzo słabej jakości. Kup na forum sprawną oryginalną używkę i załóż. Miałem identyczny problem, kupiłem na Allegro nową nagrzewnicę ( zamiennik ) i niestety musiałem ją wywalić i włożyć oryginał ( używka ) i jest cieplutko w aucie ;)

Dzieki za podpowiedz.
Zrobiłem tak jak napisałeś wymieniłem na oryginał z VALEO kupiłem od kolegi.
Lecz problem nie ustał przed montażem jeszcze ja dokładnie wypłukałem, powietrze dalej jest ciepłe ale w aucie nie jest gorąco :confused:
zauważyłem też że z tyłu z tunelu leci chłodne powietrze nie wiem co już mam począć :(

#104 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 13 stycznia 2014 - 23:05

Zastanawia mnie jeszcze co to może być na tym zdjęciu na dole tego jest pokrętło i podłączone dwa przewody niebieski i czarny wychodzi z tego metalowy drucik który jest wtopiony w obudowę nawiewu ...

To na zdjęciu to termostat z kapilarą , pokrętło to pewnie do nastawiania temperatury tylko po kiego grzyba ale musi mieć to związek z brakiem zaworu i pewnie błędnym wpięciem parownika od gazy który spowalnia lub uniemożliwia przepływ przez nagrzewnicę.

#105 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 14 stycznia 2014 - 10:09

To na zdjęciu to termostat z kapilarą , pokrętło to pewnie do nastawiania temperatury tylko po kiego grzyba ale musi mieć to związek z brakiem zaworu i pewnie błędnym wpięciem parownika od gazy który spowalnia lub uniemożliwia przepływ przez nagrzewnicę.

Hmmm parownik jest wpięty na powrocie z nagrzewnicy nie wiem czy dobrze gaz sekwencja BRC może to być wina tego parownika ? jak powinny być wpięte rórki w nagrzewnica górna powrót dolna zasilanie ?

#106 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 14 stycznia 2014 - 10:25

W poprzedniej omie miałem podobny problem, też mądrzy gazownicy wywalili ten zawór przy zakładaniu LPG i potem ja miałem problem, parownik odbiera zbyt dużo ciepła. Trza z powrotem zawór założyć i zrobić tak jak fabryka przykazała. W obecnej sam zakładałem gaz i gazownik nie popełnił tego błędu...

Dodany obrazek

#107 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 14 stycznia 2014 - 16:53

Hmmm parownik jest wpięty na powrocie z nagrzewnicy nie wiem czy dobrze gaz sekwencja BRC może to być wina tego parownika ? jak powinny być wpięte rórki w nagrzewnica górna powrót dolna zasilanie ?

tu masz jak podłączyć parownik w 2,0 http://forum.omegakl...ead.php?t=32461

#108 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 15 stycznia 2014 - 02:34

Panowie mam pytanko czy jezeli pomylilem przy montazu przewody od wody bedzie slabiej cieplo bo spac teraz przez to nie moge patrzylem na stara nagrzewnice i na gornym wejsciu jest strzalka na wejsxie napisanie EIN a na dolnym OUT i kwestia przewodow z glowicy idzie zasilanie prawda ? Ja ten z glowicy mam wpiety na dole czyli do OUT prosze o pomoc

#109 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 15 stycznia 2014 - 09:30

No to zamienić trza i cała filozofia...

Dodany obrazek

#110 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 15 stycznia 2014 - 16:57

No to zamienić trza i cała filozofia...

Ale tu pytanie czy ma to jakieś znaczenie odnośnie ogrzewania w aucie ?
I czy dobrze napisałem ze EIN powinien być podłączony do węża wychodzącego z głowicy.

#111 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 15 stycznia 2014 - 17:31

EIN - do środka
AUS - na zewnątrz

#112 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 15 stycznia 2014 - 22:04

Ale tu pytanie czy ma to jakieś znaczenie odnośnie ogrzewania w aucie ?

Ma znaczeni, miałem taki sam problem, mechanik wymieniając zawór nagrzewnicy założył odwrotnie przewody i nie było ogrzewania.

#113 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 15 stycznia 2014 - 22:23

Górny wejście a dolny masz powrót.

Dodany obrazek

#114 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 19 stycznia 2014 - 14:43

Zamieniłem przewody niestety bez żadnego skutku :( nie wiem co już jej dolega zauważyłem też że na postoju jest słabsze ogrzewanie tak jak by wcale go nie było i z tylnej kratki leci chłodne powietrze ......:masakra:

#115 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 19 stycznia 2014 - 15:18

Zamieniłem przewody niestety bez żadnego skutku :( nie wiem co już jej dolega zauważyłem też że na postoju jest słabsze ogrzewanie tak jak by wcale go nie było i z tylnej kratki leci chłodne powietrze ......:masakra:

Na postoju jest słabsze bo pompa wolniej kręci a więc i obieg cieczy jest wolniejszy, możliwe że ona pompa jest już wydarta tym bardziej jeżeli miała skrzydełka z plastiku to może mieć związek ze słabszym ogrzewaniem , w tym silniku pompa jest w układzie paska rozrządu więc sprawdzenie jej stanu wiąże się z rozpięciem , a to boli.

#116 OFFLINE   awhaker

awhaker

Czytamy AWUHAKER... :D

• 905 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 19 stycznia 2014 - 16:05

Sprawdź podciśnienia do zaworu trójdrożnego, prawa strona komory silnika (lewa stojąc przodem do silnika) w podszybiu,

#117 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 19 stycznia 2014 - 16:19

nagrzewnica do plukania na90%

#118 OFFLINE   MAteusz9312

MAteusz9312
  • 6 postów

Napisany 23 stycznia 2014 - 22:34

Witam,nastał w mojej omie problem taki jak przestala grzac a raczej grzeje tylko bardzo słabo, temperatura silnika na poziomie 92-95 st. z nawiewów bardzo letnie powietrze dodam ze stało sie tak prawie z dnia na dzien , zaobserwowalem że gorny wąż do nagrzewnicy jest bardzo goracy a dolny letni,przekopalem troche forum i i znalazlem ze moze byc to wina zaworu trojdroznego czy jednak zapchana nagrzewnica ? płynu chłodzącego nie przybywa nie ubywa, bardzo prosze forumowiczy o szybką odpowiedz bo pogoda za oknem nie sprzyja jeździe bez ogrzewania.Z góry dzięki za pomoc

#119 OFFLINE   lukaszczarnodolski

lukaszczarnodolski
  • 11 postów

Napisany 24 stycznia 2014 - 15:03

Witam,nastał w mojej omie problem taki jak przestala grzac a raczej grzeje tylko bardzo słabo, temperatura silnika na poziomie 92-95 st. z nawiewów bardzo letnie powietrze dodam ze stało sie tak prawie z dnia na dzien , zaobserwowalem że gorny wąż do nagrzewnicy jest bardzo goracy a dolny letni,przekopalem troche forum i i znalazlem ze moze byc to wina zaworu trojdroznego czy jednak zapchana nagrzewnica ? płynu chłodzącego nie przybywa nie ubywa, bardzo prosze forumowiczy o szybką odpowiedz bo pogoda za oknem nie sprzyja jeździe bez ogrzewania.Z góry dzięki za pomoc

u mnie nadal problem nie rozwiązany założyłem nawet pompkę:masakra: wspomagającą ale dalej leci letnie powietrze a zaworu u mnie nie ma wcale :(

#120 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.3D

Napisany 24 stycznia 2014 - 15:27

plukanie nagrzewnicy rozwiaze problemy

http://forum.omegakl...42&postcount=37