Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Rozjeżdżanie mapy wtrysków

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
72 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 07 października 2009 - 15:47

WItam!
Rozjeżdża mi się mapa wtrysków na PB zapewne z powodu LPG ale chciałem zapytać czy można ustawić na nowo mapę wtrysków na PB. Poczytałem trochę że należy ustawić instalację gazową ale u mnie to nie przyniosło skutku, tzn. po regulacji jeden dzień było ok ale na drugi znowu to samo. Czy rozjeżdżanie mapy jest spowodowane tylko LPG czy może są jakieś inne powody? Albo mój problem polega na czymś innym a ja o tym nie wiem :D

#2 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 października 2009 - 15:55

Jakie masz LPG?
Jesli nie ma emulacji lambdy .. to zainwestuj w takie urządzonko .. powinno pomóc.
Co do rozjechanej mapy. Nie włączaj LPG przez dzien, dwa .. moze trzy i jeździj tylko na benzynie. Wszystko wróci do normy.

#3 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 07 października 2009 - 15:58

Odlacz aku na noc. Nastepnie okolo 100km musisz pojezdzic na benzynie przy roznych obciazeniach silnika. Nastepnie jedziesz wyregulowac gaz dopiero.

#4 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 07 października 2009 - 16:04

niczego nie musi odłączać. Po prostu pojeździj na benzynie nie włączając LPG

#5 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 07 października 2009 - 16:13

Jeździłem parę dni na PB i po odpaleniu przez chwilę autko nie maiało mocy i jest było przymulone, po chwili było ok. Ale mam jeszcze jedno pytanko bo jak ruszę od razu po odpaleniu i wrzucę na luz to obroty potrafią skoczyć do 2000 i przez chwilę się tak utrzymać, to normalne? I co to jest emulacja lambdy i gdzie to zamontować? Może to pomoże moja instalka sekwencja elpigaz stella :)

#6 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 października 2009 - 16:23

Jeździłem parę dni na PB i po odpaleniu przez chwilę autko nie maiało mocy i jest było przymulone, po chwili było ok. Ale mam jeszcze jedno pytanko bo jak ruszę od razu po odpaleniu i wrzucę na luz to obroty potrafią skoczyć do 2000 i przez chwilę się tak utrzymać, to normalne? I co to jest emulacja lambdy i gdzie to zamontować? Może to pomoże moja instalka sekwencja elpigaz stella :)

Nie. Ja mam tak samo jak mam mapę rozjechaną.

#7 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 07 października 2009 - 16:25

No dobra, jak jeździłem tylko na PB było tak samo. A mapę wtrysków można ustawić samą? Czy trzeba gaz ustawić żeby wszystko było ok?

#8 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 07 października 2009 - 16:28

Jak jest rozjechana to jeżdżenie na Pb tylko może trwać długo zanim wróci do normy. Ogólnie po odpięciu aku na 30 minut masz mapę na zero i wtedy na Pb będzie chadzać lepiej niż na rozjeżdżonej, i będzie się ładnie ustawiać.
Jak ją poustawiasz dopiero wtedy jedziesz na regulację gazu.

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 07 października 2009 - 16:29

niczego nie musi odłączać. Po prostu pojeździj na benzynie nie włączając LPG

tez tak mozna ale adaptacja trwa dluzej. prosciej jest odlaczyc aku i masz parametry wyuczone czyste i w srodku skali

#10 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 07 października 2009 - 16:34

Raz aku było odłączone na całą noc i rano też nie miał mocy. Czy coś z nieszczelnością wchodzi w gre? Zapieczone wtryski? Ten samochód mnie dobija :) za dużo elektroniki i techniki i się człowiek gubi :D

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 07 października 2009 - 16:38

Raz aku było odłączone na całą noc i rano też nie miał mocy. Czy coś z nieszczelnością wchodzi w gre? Zapieczone wtryski? Ten samochód mnie dobija :) za dużo elektroniki i techniki i się człowiek gubi :D

przyczyn moze byc kilka, przeklamujacy czujnik temp plynu na ECU, przeplywka, kiepski uklad zaplonowy (swiece w oleju, stare swiece, kiepski przewody)

#12 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 07 października 2009 - 17:56

przyczyn moze byc kilka, przeklamujacy czujnik temp plynu na ECU, przeplywka, kiepski uklad zaplonowy (swiece w oleju, stare swiece, kiepski przewody)

W poniedziałek wymieniam świece i kable i zobaczę jak będzie. Odepnę aku na noc, pojeżdżę trochę na PB i pojadę na regulację LPG. A jeszcze mam pytanie do was co to jest i co daję emulacja sondy?:)

#13 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 07 października 2009 - 18:23

Jak masz sekwencję to jest podpięta pod sondę więc nic nie daje, luz.

Co do rozjeżdżającej się mapy, to co mi Beast znalazłeś że cylinder nie palił, okazało się że we wtryskiwaczu już było tyle nagaru że się przycinał (niby nowe, ale miały wtedy prawie 20 kkm najechane co przy jakości naszego gazu może być normą). Także obyło się bez zmiany kabli i świec.

#14 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 07 października 2009 - 20:38

a takie pierdoły jak kable WN? Świece? Przepływka? Dobre masz? Jeśli ci słabo działa na benie to się nie dziw że na LPG będzie chodziło kiepsko. Chciałem sie zapytać czy jesteś pewny ze ci się mapy rozjeżdżają? Jak masz dobry sterownik i wtryski to nie ma bata ze ci rozjedzie. U mnie nawet przy wypadaniu zapłonu spowodowane przerwą w cyl. 1-3-5 i to pod koniec tak konkretnym ze tylko na 5 cyl. juz jeździłem i mi autem telepało, nie rozjechało map. Jak podłączyłem u gazownika pod kompa to byłem w szoku jak ładnie linie się nakładają. Oczywiscie po wymianie lewego modułu wszystko powróciło do normy. Toteż moje pytanie skąd wiesz ze masz rozjechane mapy? Przeczytałeś na forum czy ktoś ci to zdiagnozował?

#15 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 07 października 2009 - 21:11

a takie pierdoły jak kable WN? Świece? Przepływka? Dobre masz? Jeśli ci słabo działa na benie to się nie dziw że na LPG będzie chodziło kiepsko. Chciałem sie zapytać czy jesteś pewny ze ci się mapy rozjeżdżają? Jak masz dobry sterownik i wtryski to nie ma bata ze ci rozjedzie. U mnie nawet przy wypadaniu zapłonu spowodowane przerwą w cyl. 1-3-5 i to pod koniec tak konkretnym ze tylko na 5 cyl. juz jeździłem i mi autem telepało, nie rozjechało map. Jak podłączyłem u gazownika pod kompa to byłem w szoku jak ładnie linie się nakładają. Oczywiscie po wymianie lewego modułu wszystko powróciło do normy. Toteż moje pytanie skąd wiesz ze masz rozjechane mapy? Przeczytałeś na forum czy ktoś ci to zdiagnozował?

Przeczytałem na forum, wywnioskowałem z innych postów po moich objawach. A poza tym poprzedni właściciel wymienił filtr gazu i powietrza i gazownik nie potrafił mu wyregulować :o Od tamtego czasu zaczęły się takie rzeczy dziać więc myślę że się mapy rozjechały. Świece wymieniam w poniedziałek razem z kablami WN, odłączę aku pojeżdżę na PB i pojadę do regulacji gazu. A i jeszcze jedno co to jest ta przepływka i gdzie ją zlokalizować? Co się z nią dzieje jak nie działa prawidłowo?

#16 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 07 października 2009 - 21:34

emulacja = symulacja , polega to na tym ze centralka lpg podaje sygnaly do ecu (jednostki sterujacej silnika) ze wszystko jest ok, np
jezdzac na gazie , wtryski paliwa sa wylaczane i gdyby nie "emulator wtryskow" to na tablicy zobaczylbys kontrolke check i blad wtryskiwaczy. Kolejna bardzo popularna emulacja (dot II gen) to sklad mieszanki. tego typu instalacje sa w stanie korygowac sklad mieszanki powietrze/gaz ale nie robia tego idelanie i zeby ecu nie "widzial" tych problemow to instlaka symuluje sygnal danej sondy i ecu silnika"mysli" ze jest ok.
Czesto centralki gazowe zaburzaja prace sond/-y co powoduje ze wlasie rozjezdzaja sie wartosci adaptacyjne (popularnie mapy) . W II gen rozwiazuje siue to w ten sposob ze albo zmienia sie parametry cemulacji albo polaczenie lamda-instalka gazowa. W sekwencji nie ma emulacji wiec sklad mieszanki musi byc wlasciwy. Aby to uzyskac to oprocz wlasciwego montazu , trzeba dobrac odpowiednio dysze, cisnienie gazu itd... czasem trzeba odlaczyc sondy od centralki.
P.S. W ecu gdzie odpiecie ecu przynosi przywrocenie wartosci fabrycznych (np sterowniki BOSCH) producenci instalek wymyslili "patent" ze zasilanie ecu puszcza sie przez centralke lpg ktora po zgaszeniu silnika odlacza zasilanie do ecu :) da sie.....
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#17 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 08 października 2009 - 10:38

Żeby nie zakładać nowego tematu to napiszę tutaj może ma to jakiś wpływ na mój problem. Rano zczytałem kody błędów metodą drucika i zworki i mi coś takiego wyszło tylko nie wiem jak to odczytać: mrugnięcie 2 razy zgasło mrugnęło 1 2 1 2 przerwa 3 1 przerwa 3 1 przerwa 3 1 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 3 1 przerwa i tak w kółko. Jak to odczytać?

#18 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 08 października 2009 - 10:46

Żeby nie zakładać nowego tematu to napiszę tutaj może ma to jakiś wpływ na mój problem. Rano zczytałem kody błędów metodą drucika i zworki i mi coś takiego wyszło tylko nie wiem jak to odczytać: mrugnięcie 2 razy zgasło mrugnęło 1 2 1 2 przerwa 3 1 przerwa 3 1 przerwa 3 1 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 1 2 przerwa 3 1 przerwa i tak w kółko. Jak to odczytać?

Dobrze że nie założyłeś nowego tematu ale że nie zajrzałeś tutaj ??
http://forum.omegakl...hread.php?t=202
Proponuję zapoznać się z tym przyciskiem :szukaj:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#19 OFFLINE   klimi

klimi

Kulam się megane scenic

• 355 postów

Napisany 08 października 2009 - 10:54

Dobrze że nie założyłeś nowego tematu ale że nie zajrzałeś tutaj ??
http://forum.omegakl...hread.php?t=202
Proponuję zapoznać się z tym przyciskiem :szukaj:

Zapoznałem się z tym tematem wcześniej tylko nie zauważyłem że niżej są kody dwucyfrowe, teraz mam jeszcze pytanie co oznacza kod:
31 Brak sygnału obr/min z silnika ?
Bo teraz nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie silnika na PB ;)
Już wiem że nie ma to wpływu na działanie :) więc proszę nie bić, mam nadzieję że po wymianie świec, zresetowaniu kompa i pojeżdżeniu na PB wszystko wróci do normy i w końcu uda się ustawić te mapy wtrysków.
I jeszcze jedno czy czujnik temperatury który idzie do ecu gdyby nie działał to komp pokaże jakieś błędy czy po prostu go wymienić bo nie da się tego sprawdzić?
Dodam jeszcze bo przejechałem z 10 km na PB i po odpaleniu na silnik chodzi bardzo nie równo i trochę trzęsie :eek: No a na LPG obroty skaczą i potrafi zgasnąć i szarpie przy zmianie biegów czego na benzynie nie ma,

#20 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 08 października 2009 - 11:03

Zapoznałem się z tym tematem wcześniej tylko nie zauważyłem że niżej są kody dwucyfrowe, teraz mam jeszcze pytanie co oznacza kod:
31 Brak sygnału obr/min z silnika ?
Bo teraz nie wiem czy to ma jakiś wpływ na działanie silnika na PB ;)

To jest kolego błąd który zawsze się pojawia przy czytaniu błędów - silnik nie jest zapalony więc siłą rzeczy nie ma sygnału z czujnika położenia wału. Czyli de facto nie masz żadnych błędów zapamiętanych co jest dobrą wiadomością.

Wskaźniki co do map można przeczytać tylko fejsem, nie odczytasz ich na spinacz.