Lecz jak każdy zdrowy człowiek czasem zdarzy mi się pomyśleć o innych
z tym że jak pisałem wyżej, jeśli chcemy zmienić coś na dobre, niech każdy zacznie od siebie - bo łatwo jest oceniać innych, a trudniej samego siebie
szerokości

Napisany 28 grudnia 2010 - 21:38
Lecz jak każdy zdrowy człowiek czasem zdarzy mi się pomyśleć o innych
Napisany 29 grudnia 2010 - 10:03
ale to wszystko ok, tylko ja bym chciał aby ten kto wiezie 40t miał tego świadomość.
Według mnie jazda żelazem a zarazem bycie DOBRYM kierowcą tego żelaza wymaga dłuuuugiej praktyki i pasji do tego co sie robi. Ja osobiście przyznam sie do tego ,że nim zacząłem to robic( jeżdzić zawodowo) miałem całkiem inne podejście do tego wszystkiego, uwazałem ze mam szybsze auto wiec te wielkie MUSZĄ zjechac mi z drogi bo sie wleką, zweryfikowałem te poglądy gdy sam siadłem na żelazo i poznałem TĄ drugą stronę- nabrałem respektu do tego co dzieje sie na drodze i innych co po niej jadą .
i po takich wybiórczych incydentach wystawiasz nam kierowcom ciężarówek opinię??Ostatnia sytuacja - dwupasmowka na Southampton, auto za autem. Lewy pas - same ciezarowki ok 55-60MPH, prawy osobowki, ok 70MPH. Nagle kierowca jednej z ciezarowek wlacza kierunkowskaz jednoczesnie zmieniajac pas i prawie spychajac nas z drogi i zaczyna sunac sobie o ok 1MPH wiecej niz reszta ciezarowek blokujac oba pasy. Nadrobil tyle, ze sie o JEDNO miejsce w kolejce przesunal. Tu w UK na szczescie mozna zadzwonic do wlasciciela ciezarowki i mu powiedziec. Mam w tej firmie znajoma i jak sie okazalo byl to wiecznie spieszacy sie Polak...na ktorego jest to juz nie pierwsza skarga.
Zgadzam sie, ze na bycie kierowca ciezarowki trzeba sobie zasluzyc i nie jest to lekki chleb, ale niestety dla czesci ciezarowka jest jedynie wydluzeniem przyrodzenia i koniecznie usiluja to pokazac na drodze.
Napisany 29 grudnia 2010 - 13:11
Napisany 29 grudnia 2010 - 14:43
Kazdym razem kiedy jestem w Polsce i widze manewry co niektorych watpie w to i to mocno.uwierz, ma świadomość tego że jedzie dużum długim i ciężkim pojazdem
Jak najbardziej, tylko dlaczego wielu kierowcow ciezarowek dalej jezdzi jak osobowka? Nie pisze o wszystkich ale nadal o wielu.Chodzi o to że wykonać jakikolweiek manewr żelazem jest trudniej niż osobówką i tu chyba każdy z wypowiadających się w tym temacie przyzna mi racje.
Nie mam problemu z ciezarowkami jadacymi przepisowo (dla wielu "wolno"). Sam czesto sie zatrzymuje zeby ciezarowka mogla wyjechac mimo, ze wiem ze bede za nia potem jechal. Mam problem z tchorzami i cwaniakami w ciezarowkach ktorzy chowaja sie za masa i pokazuja swoje kompleksy z normalnego zycia.brawo kolego, choć jeden zmienił zdanie o kierowcach wagi ciężkiej,
bo z reguły jest tak że za ciężarówką jest za wolno, bo chlapie bo kurzy i trzeba ją wyprzedzić bo się wlecze ale.......
jak już wyprzedzą to wtedy stwierdzają że przed ciężarówką jest za szybko bo pada bo nie widzą itd.
Oni sami WAM wystawiaja opinie.i po takich wybiórczych incydentach wystawiasz nam kierowcom ciężarówek opinię??
Dlatego napisalem, ze do tego nie nadaja sie wszyscy, a niestety patrzac na to kto i jak robi prawo jazdy widze, ze jest inaczej.Może faktycznie nie widział w lusterku tego auta bo było na wysokości koła, w każdym aucie istnieje martwy punkt. Może faktycznie to była jakaś odosobniona jednoistka która dostała prawko za paczke śliwek, nie wiem. Czarne owce też są wśród wagi ciężkiej:(
Kiepscy kierowcy sa i w ciezarowkach i w osobowkach. Jak ktos napisal zacznimy od siebie. Osobiscie NIGDY nie uprzykrzylem zycia ciezarowce ktora mi go nie uprzykrzyla jako pierwsza.Dlaczego kierowcy osobówek za wszelką cenę musząwyprzedzić żelazo??
Dlaczego prawie zawsze po takim manewrze schodzi prawie na zderzak i skręca w prawo, nie mógł poczekać i pojechać te 200-500m dłużej za ciężarówką?
Dlaczego kierowcy mają syndrom ''hamulcowego'' i hamują pod górę a potem ciężarówki blokują właśnie wzniesienia, górki bo nie mogą podjechać??
Blokowanie dwoch pasow przy zwezeniu jest wg mnie wlasnie nie fair, szczegolnie, ze w kazdym innym kraju uzywa sie ich obu. Rozumiem wscieklego dziadka ktory nidgzie nigdy nie byl i nie ma kultury, ale ludzie jak Wy bywaja w swiecie i sami powinni uczyc kultury.Bo pewnie nie umiemy nic innego tylko blokować pasy i utrudniać jazdę kierowcom osobówek:jump:
A to że jesteśmy więksi , ciężsi nie zwalnia nas z kodeksu drogowega i zachowania feer play na drodze:p
Napisany 29 grudnia 2010 - 15:55
Napisany 29 grudnia 2010 - 16:02
Pisales do Prezydenta? Moze jakies ordery zasluzonych powinien Wam dawac.No to kolego mkaminski100 na zakupu na bocznicę kolejowa pojedziesz...
Napisany 29 grudnia 2010 - 16:51
Napisany 30 grudnia 2010 - 20:41
Napisany 30 grudnia 2010 - 20:53
...
Zgadzam sie z tym że są czasami kierowcy Tirów piraci, ale w wiekszosci to jednak są zza wschodniej granicy....
Napisany 31 grudnia 2010 - 00:26
Napisany 31 grudnia 2010 - 09:42
kiedyś, dawno temu widziałem taki fajny napis na tylnych drzwiach naczepy; dokładnie nie odtworzę, ale sens był taki:
narysowana wielka otwarta lodówka, a pod spodem napis:
drogi bez ciężarówek byłyby takie piękne i puste...
podobnie, jak twoja lodówka
Napisany 31 grudnia 2010 - 15:44
o dzięki wielki kierowco że mam co jeść :pad:kiedyś, dawno temu widziałem taki fajny napis na tylnych drzwiach naczepy; dokładnie nie odtworzę, ale sens był taki:
narysowana wielka otwarta lodówka, a pod spodem napis:
podobnie, jak twoja lodówka
Napisany 31 grudnia 2010 - 17:31
podobnie, jak twoja lodówka[/SIZE][/I]
Napisany 31 grudnia 2010 - 18:00
Taka prawda, szkoda ze wielu ludzi nie potrafi ich docenić i tego nie rozumie.
Napisany 31 grudnia 2010 - 18:10
No przeciez pisalem, zeby prosili Prezydenta o medale zasluzonych.
Jednak jakby nie to co ja na przyklad robie to oni by paliwa nie mieli, wiec kura czy jajko pierwsze? Praca jak kazda inna, odpowiedzialna, ale nikt nikogo nie zmusza do jej wykonywania. Mozna stanac na kasie, zostac listonoszem lub siedziec spokojnie w biurze.
Napisany 31 grudnia 2010 - 18:24
Trzeba szanować każdy zawód. Nie mieli by paliwa, nie jezdzili a my bysmy jedli to co sobie wychodujemy, tak samo np osoby sprzątające zeby nie oni zylibysmy w syfie.
Napisany 01 stycznia 2011 - 17:55
Napisany 01 stycznia 2011 - 18:06
Kolego mkaminski100 najbardziej życie utrudniają twoje komentarze... Brniesz z uporem maniaka w temat o którym niewiele jednak wiesz... Wdzięczność tobie - no tu przerosłeś sam siebie, no koment
Napisany 01 stycznia 2011 - 21:20
żeby docenić trzeba najpierw trochę pojeździć :kumple:Taka prawda, szkoda ze wielu ludzi nie potrafi ich docenić i tego nie rozumie.
Napisany 01 stycznia 2011 - 21:46
bo jak na razie to jednostronnie domagaja sie jej sami kierowcy ciezarowek.