Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

F ---- Reichweite ??? Coz to moze byc?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
92 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   din

din
  • 203 postów

Napisany 20 czerwca 2008 - 09:47

nic nie kombinowalem z elektryka. Mid jest caly ma wszystkie nozki. BYlem w ASO na techu i po podlaczeniu(jak mialem pelny bak) mowili ze widzi tylko 22 litry(i rechwite pokazywalo ok 220km) potem jak jezdze spada te rechwaite i przy 60 litrach w baku mid juz pokazuje 0 albo nic;(

ktos wie gdzie mozna sprawdzic mid czy jest z nim wszystko ok??
din;)))))

#62 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 20 czerwca 2008 - 10:10

Witam - u siebie tez piny zbadalem i wszystko jest OK. Zadnych przerw.
MID u mnie tez jest sprawny a ciagle wyswietlka: F RANGE. Po zatankowaniu do pelna - 200 km.
Cos widze ze kolejna zmora ujawnia sie "seryjnie" w omedze i jest pewnie niemozliwe do naprawienia.
To utwierdza mnie w przekonaniu ze omegi to faktycznie najbardziej awaryjne auta.
Co dalej robic?
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#63 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 czerwca 2008 - 10:23

W obu przypadkach to samo - podłączyć się pod kompa i zobaczyć co jest pieć - bo teraz skoro wsio z kablami jest ok to chodzenie po omacku

#64 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 28 czerwca 2008 - 19:41

Witam chcialem sie podlaczyc pod temat mam to samo i nie wiem skad sie wzial ten komunikat ,,F RANGE,, a wskazowka na blacie spadla do zera w baku. Z tego co sie doczytalem to wydaje mi sie ze ma to cos wspolnego z niełączeniem zoltej lub czarnej wtyczki z wyswietlaczem Mida. Rozebralem wyswietlacz i odswiezylem luty wejscia obu wtytczek na plytce Mida. Ale jednak to nie pomoglo. Rozkladam rece. A wczoraj zmienilem licznik to wskazowka sie podniosla. Jakies cuda na kiju ale widze nie mnie jednego to spotyka. Jezeli ktos cos odkryje to piszcie jak rozwiazaliscie problem bo nie chce sie uczyc na bledach

#65 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów

Napisany 28 czerwca 2008 - 20:45

Wlasnie dzis otrzymalem nowy (stary) licznik z innej omegi 2.5 TD - licznik oryginalny TD bez zadnych zmian. Chce go jutro zapakowac i zobaczyc czy na innym tez bedzie taki blad....Wszystko inne pokazuje b.dobrze.
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#66 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 28 czerwca 2008 - 21:11

Przekładałem kiedyś zegary na inne, zrobiło mi sie to samo na MIDzie. Po przełożeniu wskaźnika paliwa wraz z płytką ze starej tablicy jest OK. Prawidłowo pokazuje stan paliwa i dystans.

#67 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 01 lipca 2008 - 18:08

witam pono dzis zalozylem do przymiarki zegary z 2.5 v6 i podlaczylem swoj komputer MID. Na midzie zgasł błąd ,,F,, a wskazowka w baku sie podniosła. Wniosek taki ze uszkodzony jest licznik u mnie na stowke. Ale przyczyn uszkodzenia nie znam niestety teraz zostaje mi szukac licznik do 220km/h. A z tego co dzwonilem po ludziach z allegro to male szanse na zakup takiego.

#68 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 lipca 2008 - 18:25

A z tego co dzwonilem po ludziach z allegro to male szanse na zakup takiego.

A dlaczego małe szanse.
Przeciez to standardowe liczniki dla benzynki i diesla.
dla przykładu masz tu jeden z ogłoszen.

https://ssl.allegro....ik_omega_b.html

Albo tutaj masz też linka z ogłoszeniami.

http://www.zywinski....lektryczne.html

#69 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 01 lipca 2008 - 18:44

Kolego link na dole odpada ponieważ na nowy niezbyt mnie stać. A natomiast link na gorze mnie zastanawia z jakiego powodu ten gosc sprzedaje ten licznik. On nie ma zadnych innych czesci do omeg wystawionych i wogole nic nie ma oprucz licznika. i ciekawi mnie czy on go wystawil bo mu sie popsul z przewijania czy moze tez mu cos szwankowalo z elektryka bo widziałem ten link. A co do tego co kolega Waldemarz pisze ze

to standardowe liczniki dla benzynki i diesla

Każdy silnik ma swoj model licznika. i z tyłu na tasmie każdy jest inaczej oznaczonny. I jak bym zalozyl z diesla podejrzewam ze obroty inaczej by mi pokazywaly. Ten licznik co dzis mierzylem do sprawdzenia wszystko wskazywalo tylko gaz u siebie wcisnalem do oporu a na blacie bylo 4,5tys obr.

#70 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 02 lipca 2008 - 07:12

siwy99, wszystko się programuje - kupujesz diesla i wbijasz program od XEVa - poczytaj sprawdzone porady - moja porada o MIDZie - będziesz deko bogatszy o tą wiedzę

#71 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 08 lipca 2008 - 13:34

A mam pytanko o liczniki z anglika. One na taśmie z tyłu tak samo oznaczone jak europejczyki. Tylko że przebieg pokazują w milach. Nie rozumie na czym polega pokazywanie przebiegu w milach. Czy chodzi o inny przeskok cyferek czy też inaczej zaprogramowany. Bo da sie założyc licznik z anglika i jeśli go przeprogramować tak by cyferki przeskakiwały w km a nie milach to za darmo moge dostac u siebie taki.
A przełożenie tarcz zegarow to nie problem

#72 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 08 lipca 2008 - 13:37

siwy99, inny program na epromie w liczniku - inny przelicznik - i nie wiem czy techem się go przeprogramuje :/

#73 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 11:24

Witam poraz ktorys tam, pisalem wyzej ze sprawdzalem licznik z wiekszego silnika i zaczął wskazywac wahe na blacie i kod ,,F,, z niknal. Dzis dostalem drógi licznik z identycznymi oznaczeniami z tego samego silnika, Po założeniu komunikat nie zniknal i waha sie nie podniosła. Byłem na kodach nic nie wyszlo. Naprawil u siebie to juz ktos?

#74 OFFLINE   RAFI22DTI

RAFI22DTI
  • 909 postów

Napisany 14 lipca 2008 - 12:15

mialem takie cos u siebie w dieslu. Zalozylem teraz wyswietlacz z tego samego rocznika z ktorego mam auto i z programem pod moj silnik i wsio gra.

#75 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 19 lipca 2008 - 09:49

I jaja ciąg dalszy :panna: kupiłem nowy licznik dosłownie te same oznaczenia na taśmie, zakładam i nic ciagle swieci sie brak wahy. Jak sie wk#$&%%#&%łem pojechalem do kolegi. On ma taka sama ome i jemu mój nowy licznik działa. Wczoraj wymieniłem pływak w baku i nic to nie zmieniło. Dlaczego nikt wiecej nic nie pisze czy rozwiązał ten problem.

Ale w moim przypadku to wogle jakies jaja sie dzieją bo oprucz napiszu ,,F RANGE,, to jeszcze sie wyświetla ,,poziom płynu chłodniczego,, A jest do pełna. Czy tylko TECH mnie poratuje?

#76 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów

Napisany 19 lipca 2008 - 09:51

poziom płynu chłodniczego,, A jest do pełna.

Masz zbiorniczek wyrównawczy z czujnikiem ?

#77 OFFLINE   AndrzejMT

AndrzejMT

LOB'rmscher

• 207 postów

Napisany 08 czerwca 2009 - 19:20

..A więc odświeże temat.. Komunikat Reichweite F, wskazówka paliwa oparta na ogranicznik... Moja diagnoza - coś nie tak z immo, a dlatego ze jak mi wskazówka oparła sie o ogranicznik, komp wyswietlił powyższy komunikat i zasięg 0km, efekt byl taki ze auto przestało jechac az wreszcie zgaslo (a w baku prawie połowa).. Zatrzymałem, wysiadłem, zamknałem pilotem auto, otworzyłem, kluczyk w stacyjke i ok.. Mimo to za nascie km problem pojawił sie ponownie.. Jutro kluczuk zapasowy i sprawdze czy moja diagnoza jest słuszna..
(Moze ktoś do tej pory zdiagnozował podobnie lub w inny sposób? Nigdzie nic przy mid nie grzebałem itp.. ) U Was tez przy okazji tego komunikatu odcinało paliwo? (stad moja mysl o immo).. HELP!
www.mt.radom.pl
www.bestiales.pl

#78 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów

Napisany 09 czerwca 2009 - 18:11

AndzrejMT..ja miałe podobny Komunikat,ale u mnie nic takiego sie nie dziao,jak u Ciebie. Poprostu na Wyswietlaczu wywaliło F...ale oma szła jak burza,zero przerywania itp.Ale pozbyłem sie tego Problemu ,podczas gdy wymieniałem aku...Poprostu stała bez pradu z 2 godzinki i gdy wrzuciłem naowy aku wszystko wróciło do normy...ot moj przypadek z F ...

#79 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 09 czerwca 2009 - 18:46

Ja opisałem swój przypadek w swoim temacie. Silnik mi nie zgasł wprawdzie bo nie miałem komunikatu REICHWEITE O tylko REICHWEITE --- i wskazówka na pręcie. Ja miałem zwarcie w okablowaniu do zegara. U Ciebie wydaje mi się, że coś z pływakiem i przypuszczalnie odcina pompę awaryjnie żeby zapobiec jej zfajczeniu.
Raz miałem przypadek przekłamania na zasięgu mimo, że paliwa troche było i pompa jeszcze nie "siorbała" i na placu mi zgasł. Ale miałem równocześnie wysyp błędów i nie umiem powiedzieć tak naprawdę czy to wina wskazania zasięgu.
p.s gdyby to było imo to mrugałaby kontrolka silnika

#80 OFFLINE   oma

oma
  • 83 postów

Napisany 11 czerwca 2009 - 19:11

witam zmienilem wyswietlacz MID i mam kod 01304 czy to jest od omego 2.0 16v bo mam 2.0 16v rok 94 no i mi pokazuje wszystko dobrze oprocz reichweite wyskakuje F----Reichweite jak to naprawic??? prosze o pomoc