Domyślnie
Cytat:
Napisał FPL Zobacz post
...A to, że oszczędność jest często nazywana obciachem, to inna kwestia, psychologiczna. Socjologiczna.
Przykro mi , ale tego to już w ogóle nie rozumiem.Być może jestem już za stary by przejmować się tym co jeden czy drugi idiota sobie myśli kiedy ja tankuję samochód choćby za 20 zł i do tego jeszcze gazem.
A kwestię psychologiczną to pozostawię bez komentarza temu, który ma problem widząc mnie zakładającego gaz,czy go tankując nawet za te 20 zł.
Cytat:
Napisał Odi18 Zobacz post
z tymi waszymi wyliczeniami to nie jest az tak rozowo:P bo przypominam ze auto jezdzace na LPG pali tez PB
Ale czy ono pali tę benzynę stojąc czy jadąc? Bo nie za bardzo rozumiem to stwierdzenie.
W instalacji Landi Renzo omegas auto przełącza się na gaz automatycznie po uzyskaniu odpowiedniej temperatury , dziwnym trafem u mnie przełączy się na gaz praktycznie po kilkuset metrach.Więc ile mi spali tej benzyny jeżeli odpalam ją na zimnym silniku 2 razy dziennie?
Jeżeli chodzi o inne wydatki związane z LPG - to jest bardziej rożowo jak myślisz.
Do tej pory wydałem na instalację dokładnie 88 zł (po 15 tys km).Tyle kosztuje drugi przegląd gwarancyjny.Pierwszy przegląd jest darmowy.Dopiero w przyszłym roku zapłacę pierwsze 60 zł więcej za przegląd techniczny.
W takim układzie jeżeli w przeciągu 5 lat zapłacę 4 razy droższy o 60 zł przegląd - to jest to dokładnie 240 zł.
Do tego 6 razy serwis gazu po 88 zł ( w ciągu 100 tys przebiegu) = 528 zł
Trzy razy wymiana wkładu filtra gazowego = 3 x 22zł=66 zł.
Do tego jeden raz więcej wymiany świec = 100 zł
Czyli wychodzi na to, że nawet mnie 1000 zł nie wyjdzie!
O co więc hallo?
Ten koszt mieści mi się w tym co wyliczałem za ewentualnie sprzedany wrak + montaż gazu.
Przejadę w ciągu 5 lat 100.000 km i wrak do żyda i za zaoszczędzone pieniądze
z jazdy na gazie kupuję następny samochód.Dokładnie tak właśnie kupiłem (sprowadziłem) obecny swój (dokładnie żony) samochód.
Koniec pieśni.Orkiestra też może się rozejść...
spalisz około 2l/100km tzn zeby nie bylo ja tyle spalam przy jezdzie glownie miejskiej jak tylko dlugie trasy to bedzie troche mniej, pozatym przeglad jest drozszy, pozatym filtry gazowe jak napisales, do tego szybsze zuzycie swiec kabli i cewek no i oczywiscie dosyc niekorzystny wplyw na trwalosc zespolu napedowego jak i ukladu wydechowego ze wzgledu na wyzsza niz na PB temperature spalania.
kiedys liczylem to dosyc dokladnie poniewaz prowadze dokumentacje wszystkich tankowan napraw i wydatkow na auto i realnie oszczednosc LPG do PB wynosi okolo 80 do 75% sam jezdze na LPG i chce ci tylko uswiadomic ze to nie jest wszystko takie oczywiste do policzenia.