Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Samopoziomowanie xenonów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
218 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 13 marca 2013 - 22:28

kazdy chwali swoje

Nie chwalę swojego, jechałem wieloma Omegami w różnych konfiguracjach lamp i wiem, że zestaw Hella Xenon po regeneracji jest najlepszym rozwiązaniem do Omegi.

Co do silniczków - podmień silniczek z innej Omegi i dowiesz się czy to jego wina. Sprawdź wcześniej, czy Twój silniczek jest dobrze osadzony.

#162 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

• 1 091 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 14 marca 2013 - 15:13

Mamy maly klopot z silownikami xenon. Bujam autem i silniczki brzecza ale ten trzpien nie pracuje w ogole.
Na desce jest komunikat headlamps range.
Na op-comie sa takie bledy:
B2689-za slabe wejscie sygnalu czujnika polozenia lewego serwomotora-obecnys
b3440-nieprawidlowe dzialanie prawego serwomotora (zacisk 2/4)-nie wystepuje

Silniczki rozebralem i w srodku nie za wiele sie tam dzieje :)
Po podlaczeniu brzecza ale trzpien nie chodzi.

Wyglada ze czujniki na podwoziu sa ok bo jak pobujam to te nieszczesne silniczki brzecza.
Wyglada jakby padlo cos w nich.

Wg mnie serwomotory(silniczki) do wymiany..tak jak kolega radził.podmień na próbę...zobacz pod autem z przodu czy nie wisi Ci cięgło od czujnika..mogą brzęczeć bo tylni może podawać sygnał..

#163 OFFLINE   iwan00

iwan00
  • 202 postów

Napisany 10 kwietnia 2013 - 15:11

Jop, przedni czujnik często się rozsypuje. poszukaj na forum jest całkiem ładna fotorelacja z naprawy.

Po włorzeniu ręki za koło poczujesz czy jest OK czy coś się dynda, nie ma nawet potrzeby zdejmowania koła.

Jeśli się dynda to po złorzeniu "do kupy" powinien Ci zniknąć błąd z komputera.

#164 OFFLINE   asyeiusz

asyeiusz
  • 68 postów

Napisany 19 maja 2013 - 21:04

Witam ponownie.
Zrobiło się ciepło, więc zdemontowałem zderzak i zabrałem się za sprawdzanie wiązki prześwietliłem wszystko i wszystko gra. Już nie wiedziałem gdzie szukać. Jak pisałem wcześniej lampa robi u mnie test na początku, i pokazuje błedy na monitorku. Wpadłem na pomysł żeby zajżeć do sterownika lamp. I dowiedziałem się ze w aucie a konkretnie w obudowie tego właśnie sterownika, mam akwarium.
W sterowniku było pełno wody połowa płytki zaśniedziała. Postanowiłem zreanimować. Płytka poszła do czyszczenia w rozcięczalniku. szczoteczka i do roboty. Po osuszeniu i wsadzeniu do auta połowa sukcesu. Znikneły 2 błędy z 5 :) pozostały tylko 3. I teraz nie wiem czy sterownik walnięty i dlatego czy może udało mi sie go zreanimować a błedy z czegoś innego????płytka jest już czyściutka ale wiadomo woda to wróg elektroniki. I być może coś się już tam spaliło. Poradzcie coś

#165 OFFLINE   maestro

maestro

modyfikator

• 285 postów

Napisany 19 maja 2013 - 22:22

Odczytać błędy bo tak to bedziesz szukał na macanego. U mnie widziałem że tylny wisi, to znaczy dynda sobie i po zapaleniu ksenonów wywala headlight vision coś tam :)

#166 OFFLINE   asyeiusz

asyeiusz
  • 68 postów

Napisany 20 maja 2013 - 20:54

błędy były zczytane już podalem we wcześniejszych postach. Ale panowie problem zarzegnany. Wszystko bylo sprawne (prawie), nadaremnie się męczyłem z prześwietlaniem przewodów i takie tam. Ale zawsze jest tak jak z pękiem kluczy, do potrzebnych drzwi zawsze będzie pasował ostatni klucz. Kupiłem sterownik za 50 zł. w super sklepie w łodzi i po zamontowaniu wszystko hula jak trzeba. :) teraz w omci mam już ( prawie ) wszystko sprawne. ( nie dziala jeszcze tylko zmieniarka ale to tak bardzo nie potrzebne, wyprowadzony przewód na mp3 mam).
Proponuje zaglądnąć do sterownika tym co coś nie hula. Dowiedziałem się że to doc czeste że dostaje się tam woda. Na obudowie jest taka dziwna membramka która wpuszcza powietrze a nie powinna wpuszczać wody. Ale niestety nie spelnia się do końca bo wodę też potrafi przepuścić. I mamy awarię
Pozdrawiam

#167 OFFLINE   Manciarz

Manciarz
  • 48 postów

Napisany 20 maja 2013 - 22:00

Witam szanownych Kolegów i mam pytanie apropo poziomowania. Mianowicie w mojej Oci nie było oryginalnie xenów więc wiązka jest pod zwykłe lampy i poziomowanie manualne. Niedawno zakupiłem lampy hella xenony ze spryskami i zbiorniczkiem i chce je włożyć do siebie tylko nie wiem czy moge podłączyć poziomowanie manualne pod ten silniczek regulujący wysokość z xenonów. Chodzi mi nie o porady prawne bo to wiadomo że nie moge ale czy praktycznie jest to do zrobienia? Bo różnią się ilością kabli w kostce. Jeśli ktoś już to przerabiał to poprosił bym o podpowiedź gdzie i co mam ze sobą połączyć. POZDRWIAM

#168 OFFLINE   Coolisz

Coolisz
  • 286 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 20 maja 2013 - 22:07

Przekładasz silniczki regulacji lampy ze starych lamp. I nic więcej robić nie musisz.

#169 OFFLINE   Manciarz

Manciarz
  • 48 postów

Napisany 21 maja 2013 - 21:57

rozumiem dzięki :)

#170 OFFLINE   grzegorz72

grzegorz72
  • 35 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 czerwca 2013 - 09:50

Jak większość mam pytanko: da się może jakoś zastąpić brakujące dźwigienki łączące czujnik regulacji poziomu ksenonów z wahaczem? Tego u mnie brakuje i nie mam regulacji, wyświetla się komunikat: "Leuchtweite Fahrlicht". Może od tylnego czujnik pasują?

Omega b '99 X20XEV

#171 OFFLINE   yatta

yatta
  • 252 postów

Napisany 18 sierpnia 2013 - 12:47

raczej napewno , bo tylni jest identyczny z przodem wg epc.
Ale to ze nie masz dzwigni chyba nie jest przyczyna komunikatu, poruszaj plastikowa dzwignia i posluchac czy sie reguluje lampa.
U mnie jest taki komunikat, tylko ze u mnie wypadl ten plastik z czujnika.

#172 OFFLINE   grzegorz72

grzegorz72
  • 35 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 20 sierpnia 2013 - 23:07

poruszaj plastikowa dzwignia

no właśnie nie mam czym poruszać, brak obu dżwigni, nic z czujnika nie wystaje...

#173 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 21 sierpnia 2013 - 09:38

NO TO KLOPS..dzwignie prawie nigdy, same nie mozna kupić, chyba ze ktos ma uszkodzony czujnik, tak ze prawdopodobnie trzeba kupic cały, ale popytaj na forum, moze ktos ma częsci
Życie jest chwilą - więc żyj i kochaj.

#174 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 17 września 2013 - 07:55

I znów mam problem z swiatłami,: po załączeniu zapłonu słychac "warczenie " silniczkow, ida do gory i na doł, tak około 3-4 sek..potem cisza, po załaczeniu swiateł, ,znowu słychać "warczenie" i apjać od nowa, do gory i na dół, tak około 10 sek.potem opadają, do O..sprawdzałem oba czujniki przeczysciłem, sprawdziłem sterownik , czysty, juz nie wiem co moze być..kto ma jaki pomysł?

#175 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 17 września 2013 - 10:56

Nie blokuje się gdzieś odbłyśnik na uchwytach?

Dodany obrazek

#176 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 17 września 2013 - 14:37

Nie blokuje się gdzieś odbłyśnik na uchwytach?

nie blokuje, odbłysniki działają oba, oba sie ruszają w gore nw doł...

#177 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 17 września 2013 - 17:52

może w samym silniczku jest problem? coś jest poluzowane i gdy teoretycznie osiągnie max przestaje pracować

#178 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 września 2013 - 20:43

I znów mam problem z swiatłami,: po załączeniu zapłonu słychac "warczenie " silniczkow, ida do gory i na doł, tak około 3-4 sek..potem cisza, po załaczeniu swiateł, ,znowu słychać "warczenie" i apjać od nowa, do gory i na dół, tak około 10 sek.potem opadają, do O..sprawdzałem oba czujniki przeczysciłem, sprawdziłem sterownik , czysty, juz nie wiem co moze być..kto ma jaki pomysł?

jeśli to nie ksenon to problem jest w silniczkach. Miałem tak w vectrze. Tam poza przekładnią ze ślimakiem jest potencjometr suwakowy który informuje sterownik o położeniu. Trzeba rozebrać, oczyścić i posmarować wazeliną ( potencjometr), no chyba że
oba majtają się jednocześnie w tą samą stronę i razem się zatrzymują to wtedy problem masz w innym miejscu.

#179 OFFLINE   rukcug

rukcug

omega i s klasa

• 1 067 postów

Napisany 18 września 2013 - 06:28

oba majtają się jednocześnie w tą samą stronę i razem się zatrzymują to wtedy problem masz w innym miejscu

TAK,wlasnie tak jest, oba..i to jest dziwne, kupiłem nowy sterownik, wymienie, moze to będzie to?zobaczymy, bo nic innego nie przychodzi mi na mysl

#180 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 września 2013 - 06:40

kupiłem nowy sterownik

Skoro masz sterownik do poziomowania świateł to zapewne masz ksenony a tam to normalne...zwłaszcza po włączeniu świateł.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!