Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wyczerpany akumulator-brak mozliwosci otworzenia wozu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
67 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   marjan10

marjan10

eM-A-Gie-I-Ka

• 19 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:01

Panowie a dlaczego nie da rady otworzyc drzwi poprostu kluczykiem z zamka ? czy jesli drzwi sa zaryglowane to z kluczyka sie ich nie otworzy ? pytam na przyszłość bo jesli sa takie komedie to może lepiej na przyszłość soebie podciagnać gdzieś jakiś zaslepiony kabelek plusowy i jak by coś sie działo nie włazic pod auto tylko go wyjaść np.z pod zderzaka i mamy po kłopocie...
Ale dziwi mnie ze bez akumulatora nie mozna otworzyc drzwi bo mi kilka misiecy temu padł i drzwi otwarłem kluczykiem jak gdyby nigdy nic :)

Można otworzyć ale trzeba użyć trochę siły przy przekręcaniu kluczyka w zamku. Ja otwierałem takim sposobem drzwi. Jest mała obawa o kluczyk ale trzeba się na prawdę bardzo postarać żeby go złamać. Przy otwieraniu wystąpi mały zgrzyt ale nie ma co się tym przejmować;)

#42 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 stycznia 2010 - 22:27

Panowie a dlaczego nie da rady otworzyc drzwi poprostu kluczykiem z zamka ? czy jesli drzwi sa zaryglowane to z kluczyka sie ich nie otworzy ? pytam na przyszłość bo jesli sa takie komedie to może lepiej na przyszłość soebie podciagnać gdzieś jakiś zaslepiony kabelek plusowy i jak by coś sie działo nie włazic pod auto tylko go wyjaść np.z pod zderzaka i mamy po kłopocie...
Ale dziwi mnie ze bez akumulatora nie mozna otworzyc drzwi bo mi kilka misiecy temu padł i drzwi otwarłem kluczykiem jak gdyby nigdy nic :)

jak masz drzwi zaryglowane i brak napiecia, to jest taki patent, podnosisz klamke w gore i mocno otwierasz kluczykiem. powinno cos trzasnac i auto powinno byc otworzone

ps. u mnie np. ten sposob nie dziala
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#43 OFFLINE   P@tyk

P@tyk
  • 110 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 03:26

Wczesnej tez nie miałem problemów z otwieraniem i zamykaniem z kluczyka. Też myślałem o dorobieniu takiego kabelka.

#44 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 27 stycznia 2010 - 09:59

Panowie a dlaczego nie da rady otworzyc drzwi poprostu kluczykiem z zamka ?

Nigdy nie powinno być z tym problemu. Nie raz wyjmowałem akumulator i zamykałem drzwi, a na drugi dzień otwierałem z kluczyka i to nie tylko omegę. Podejrzewam że po prostu wkładki są zanieczyszczone albo wcześniej ktoś przy nich majstrował.

jak masz drzwi zaryglowane i brak napiecia, to jest taki patent,

Jak coś nie działa to się naprawia:D
pozdrawiam.

#45 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 stycznia 2010 - 10:14

ps. u mnie np. ten sposob nie dziala

wyczyść zamki i wszytskie mechanizmy to zacznie dzialac.

Jak przez całe życie Omegi używano tylko pilota, to nie dziw sie, ze mechanizmy są zastane i unieruchomione przez bród i nalot.

#46 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 27 stycznia 2010 - 11:09

To i ja wrzucę swoje 3 grosze...
Jak zostawiałem autko gdzieś na dłużej to używałem dodatkowo ryglowania.
Pewnej pięknej niedzieli pojechałem na giełdę i jak zwykle zaryglowałem drzwi. Jakież wielkie było moje zdziwienie, gdy po powrocie drzwi odmówiły współpracy. Wszystkie możliwe kombinacje, które były tutaj przytoczone nie przyniosły efektu.
Na szczęście z tyłu nie mam elektrycznego sterowania szyb. Dzięki antenie CB(!!) udało się nieco ruszyć w dół szybę. Sporo czasu to trwało. Ktoś wezwał nawet policję, że auto jest kradzione. I w sumie bardzo dobrze. Ludzie jednak są czujni. Policja przyjechała:police:, wylegitymowała i... nam pomagała. Miło z ich strony. :D
Po opuszczeniu szyby zapakowałem przez nią do środka syna, który ku swojej wielkiej radości wsadził kluczyk do stacyjki i opuścił szybę kierowcy. Jednak za żadne skarby nie da rady otworzyć drzwi. Ba, nawet rygla nie da rady ruszyć. No to szczupaka do auta i po zajęciu bardzo nietypowej pozycji zacząłem przegląd bezpieczników. No i znalazłem... Wsadziłem nieco mocniejszy i do dziś działa. Ale już dużo rzadziej używam ryglowania, hehehe!! :D
A panom policjantom podziękowałem za interwencję. :)
Pozdrawiam. :)

#47 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 stycznia 2010 - 15:26

wyczyść zamki i wszytskie mechanizmy to zacznie dzialac.

Jak przez całe życie Omegi używano tylko pilota, to nie dziw sie, ze mechanizmy są zastane i unieruchomione przez bród i nalot.

az taki glupi to ja nie jestem. ;)

fakt jak auto kupilem to wszystkie wkladki zamkow staly.
zreszta w drugim aucie tak samo bylo.

w tej chwili wszyskie uruchomilem i dzialaja ok. nie lubie jak cos w aucie jest, a nie dziala

problem w tym ze jak zarygluje auto i odlacze akumulator to nie otworze auta z kluczyka. zaden sposob z opisywanych na forum u mnie nie skutkuje.

mialem tak samo jak kolega wyzej. spalil sie bezp. od centralnego zamka i cale szczescie ze mam kombi i dzialajace wkladki zamkow to wszedlem do srodka
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#48 OFFLINE   P@tyk

P@tyk
  • 110 postów

Napisany 28 stycznia 2010 - 21:24

Zauważcie ze jak zamykacie z pilota 2wu klikiem to auto jest zamykane i ryglowane zamki jak odlaczysz aku kluczyk nie odrygluje zamka i :pupa: Jak zamykasz z kluczyka przy braku aku to tylko na 1 nie na 2 i w tym tkwił problem ze najprawdopodobniej mi alarm zrobił psikusa zamknął i zaryglował podczas odłączania aku.

#49 OFFLINE   belmond

belmond
  • 120 postów

Napisany 16 stycznia 2013 - 11:49

Zauważcie ze jak zamykacie z pilota 2wu klikiem to auto jest zamykane i ryglowane zamki jak odlaczysz aku kluczyk nie odrygluje zamka i :pupa: Jak zamykasz z kluczyka przy braku aku to tylko na 1 nie na 2 i w tym tkwił problem ze najprawdopodobniej mi alarm zrobił psikusa zamknął i zaryglował podczas odłączania aku.

hmmm, zamknolem autko z pilota i zzaryglowalem naciskajac drugi raz guzik na pilocie wyciagnolem aku do podladowania i zamknolem maske, po naladowaniu powrot do autka i nie idzie otworzyc zamka kluczykiem, ale pociagnolem za klamke i puscilem ja, przekrecilem maksymalnioe kluczyk w lewo , cos pstryklo, guzik sie nio podniosl ale drzwi sie otwarly, wszyskim ktorym sie nie udalo otworzyc awaryjnie kluczykiem zarglowanych drzwi pewnie ich pojazdy mialy jakas przygode blacharsko lakiernicza :p
pozdro

#50 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 16 stycznia 2013 - 12:45

Nie wiem co wy macie za wersje:), ale u mnie czy z aku czy bez kluczyk otworzy i zamknie. Jedyne co robię, to raz na jakiś czas jadę do majstra, który konserwuje mi zamki z bębenkiem. Nigdy jeszcze nie miałem problemu z zamkami.

#51 OFFLINE   pers58

pers58
  • 419 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 16 stycznia 2013 - 12:48

Jak zamykasz z kluczyka przy braku aku to tylko na 1 nie na 2

Kluczykiem też można ryglować zamek obracając dwa razy do tyłu.
A kolega belmond otworzył drzwi dokładnie jak nakazuje instrukcja kiedy nie ma aku.

#52 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 16 stycznia 2013 - 12:53

Kluczykiem też można ryglować zamek obracając dwa razy do tyłu.

Ale nie przy braku akumulatora.

#53 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 16 stycznia 2013 - 16:00

Ja tak kiedyś zrobiłem- zaryglowałem drzwi, wyjąłem akumulator i nie dało się ich potem otworzyć. Ale tu na forum gdzieś przeczytałem że trzeba tak na siłę przekręcić kluczyk aż coś chrupnie i można otworzyć drzwi. Nic się przy tym nie popsuło, po podłączeniu akumulatora wszystko działało jak trzeba.

#54 OFFLINE   damianck

damianck
  • 9 postów

Napisany 12 marca 2013 - 09:16

też tak miałem, stała miesiąc zamknięta i padła bateria i nie dało rady otworzyc, tak jak kolega niżej albo na siłe otwierać a jak nie to pod samochód i długim kluczem i latarką można pociągnąć linke od maski i ją otworzyć po czym naładować aku i normalnie otworzyć :)

#55 OFFLINE   ColePL

ColePL
  • 14 postów

Napisany 12 marca 2013 - 12:50

Miałem już taką sytuacje w zeszłej zimie.
Aku mi padł.

Muszisz pokonać strach że złamiesz klucz ;p

Chwyć go pewnie i przekręcaj na siłe.

Pierwsze to otwarcie "ryglowania", drógie to "pokonanie" siłownika i wybicie bolca w góre.

Jak mi się udało to i Tobie też...

#56 OFFLINE   se61

se61
  • 994 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 marca 2013 - 14:07

A jakby podłaczyć plus pod rozrusznik z drugiej baterii powinno zadziałać

Wysłane z mojego GT-I9300

#57 OFFLINE   ColePL

ColePL
  • 14 postów

Napisany 12 marca 2013 - 14:17

A jakby podłaczyć plus pod rozrusznik z drugiej baterii powinno zadziałać

Zapomniałeś o ważniejszym, minusie :D

Misiałbyś się jakoś od spodu dostać, ale z tym jest dużo więcej roboty jak jeszcze masz osłone pod silnikiem.

I musisz wiedzieć gdzie się podpinasz, bo może być ciekawie jak się pomylisz

Jednak twierdzę, że najlepiej, przy zamkniętej masce, jest posiłować się z kluczykiem...

#58 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 12 marca 2013 - 15:10

Gniazdo do przyczepy tez może być :D:D

#59 OFFLINE   se61

se61
  • 994 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 marca 2013 - 18:56

Zapomniałeś o ważniejszym, minusie :D

Misiałbyś się jakoś od spodu dostać, ale z tym jest dużo więcej roboty jak jeszcze masz osłone pod silnikiem.

I musisz wiedzieć gdzie się podpinasz, bo może być ciekawie jak się pomylisz

Jednak twierdzę, że najlepiej, przy zamkniętej masce, jest posiłować się z kluczykiem...

Zaden problem nie można się pomylić ważne aby minus pod mase podłaczyć 15 minut roboty

#60 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 12 marca 2013 - 19:34

ale sie obawiacie tego otwierania z klucza po ryglowaniu... Otwierałem tak awaryjnie swoją omegę i nic się nie połamało.