Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka antena do cb ?? , która najlepsza ?? - rady & opinie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
247 odpowiedzi na ten temat

#181 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 11 października 2012 - 20:54

W grę do Lemm'a AT 1200 i Sirio Turbo 1000 wchodzi jeszcze Lemm AT 71/72 (czym się w zasadzie różni 71 od 72?)

A na długi bacior pozwolę sobie w jakimś późniejszym czasie (na razie nie jest mi potrzebny). Ogólnie mam na drugim aucie Sirio ML 145 na magnesie ale w Omie chciałbym wykorzystać ori dziurę w dachu, a nie mogę zabrać tamtej anteny (ewentualnie mogę ją wziąć, ale muszę kupić mniejszą metrową wkręcaną w podstawkę magnesową od ML'ki a do ML'ki dokupić uchwyt i wsadzić w dziurę w dachu - tak rozważam taką drogę :p).

#182 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 11 października 2012 - 21:06

no to założyć główkę pl w dach i kupić sobie coś metrowero na pl jakieś sirio lub sirtela a na pl można też zakręcić potem ml145 i czaderskie takie jak s1200 i dakota

#183 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów

Napisany 11 października 2012 - 21:34

Też jakieś wyjście, ale zależy mi także na składaniu antenki w razie potrzeby wjechania do garażu czy coś. A takie półtora metra wystające z dachu to już się robi ze 3m od podłoża :)

gdyby nie to, już dawno bym ML'kę zabrał, a dał tacie jakąś mniejszą, bo narzeka, że ML'ka jest za długa :p

#184 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 października 2012 - 21:46

(czym się w zasadzie różni 71 od 72?)

tym że 71 ma motylka do skręcania główki, a w 72 masz klamkę, ot co cała różnica... z podanych wyżej to brał bym AT-71/72 najlepiej pracuje z podanych ;)

Santiago 1200 fajna, ale diabelnie ciężka antena, jak na oryginalne mocowanie po antenie fm/navi to będzie mocno gięła blachę...

#185 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów

Napisany 11 października 2012 - 21:51

tym że 71 ma motylka do skręcania główki, a w 72 masz klamkę, ot co cała różnica... z podanych wyżej to brał bym AT-71/72 najlepiej pracuje z podanych ;)

Santiago 1200 fajna, ale diabelnie ciężka antena, jak na oryginalne mocowanie po antenie fm/navi to będzie mocno gięła blachę...

Trochę przeraża mnie te 165cm ponad dach. Jest coś porównywalnego do AT71/72 ale w okolicy 1m?

#186 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 11 października 2012 - 21:53

dakota, texas, s1200, sirio turbo i performer 5000 wszystkie są łamane więc nie ma problemu a nie warto w małe anteny ładować pieniędzy. ja mam misouri i kupię z czasem s1200 albo texas a na razie będzie ml145 nie uznaję pół środków bo nie ma dobrych krótkich anten!!!

#187 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 13 października 2012 - 13:21

pokaż jak to wygląda jeśli to nie tajemnica!?

sory że tyle to trwało ale jakoś tak się poukładało.

nie będzie problemu, warto usztywnić dach i dać blachę od spodu, ja tak zrobiłem i o gięciu dachu nie ma mowy.
Dużą wadą santiago w otworze jest to że przy częstym odkręcaniu, przykręcaniu (u nas to chyba nie uniknione) ściera ona lakier, ja podłożyłem jakiś krążek z tworzywa ale i tan po jakimś czasie się wykruszył. Główka santiago jest w tej kwestii beznadziejna. Oczywiście problem da się rozwiązać ale trzeba coś pokombinować.

#188 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 13 października 2012 - 22:31

warto usztywnić dach i dać blachę od spodu,

mnie tego mówić nie musisz ;) aczkolwiek mam lżejszą antenę Diamond CR-11 z blaszką aluminiową 30cm/30cm i mimo wszystko pracuje. Bez obaw ranty zeszlifowałem tak by się nie odgniatały na blasze ;)

Co do główki Sirtela, to faktycznie :masakra: dlatego zdecydowałem się na montaż PL-ki Sirio
Dodany obrazek

Może nie wyglądać tak ładnie jak u Ciebie, ale ma być praktyczne a nie wyglądające ;) :p
Dodany obrazek

#189 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 14 października 2012 - 08:14

Co do główki Sirtela, to faktycznie dlatego zdecydowałem się na montaż PL-ki Sirio

to jest wg mnie najlepsza główka niestety santiago na nią się nie wkręci, no chyba że antenę się przytnie od dołu, mi osobiście takie rzeźbienie nie odpowiada.
Do santiago chyba najlepszym sposobem jest przyklejenie w kształcie podkładki jakiejś grubszej foli do oklejania, to powinno załatwić sprawę.

blaszką aluminiową 30cm/30cm i mimo wszystko pracuje.

to że pracuje to normalne, ważne żeby zakres tej pracy nie spowodował pofalowania dachu. Aluminium do tego nie jest zbyt sztywne, wg mnie lepszym rozwiązaniem jest tu zwykła blacha.

Może nie wyglądać tak ładnie jak u Ciebie, ale ma być praktyczne a nie wyglądające

:D tu akurat wg mnie u Ciebie wygląda to lepiej niż u mnie, a główka santiago przy zdjętej antenie jest niezbyt urodziwa. Podobnie z anteną diamond to chyba najładniejsza antena na rynku, chyba najbardziej szpanerska ;)

#190 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów

Napisany 14 października 2012 - 21:50

No i kupiłem złączkę Sirio na PL i wkręciłem w otwór z dachu. Dokupiłem jeszcze antenę dla ojca AS100, a do Omegi wsadziłem ML'kę 145. Śmiga miło, tylko mam przebicia w radiu i podejrzewam, że to z winy podpinania radia w gniazdo zapalniczki z tyłu (?).

#191 OFFLINE   Victorrr

Victorrr

DGC 3,8 V6

• 157 postów

Napisany 14 października 2012 - 22:05

http://forum.omegakl...=1&d=1350247192

Tak to wygląda u mnie.

Co do główek sirio, to nie są wykonane z dobrych materiałów. Śniedzieje tzw. "gorący".
Byc może jest to efekt częstego odwiedzania myjni (choc kapturek zakładam zawsze), lub nadawanie powyżej 100W. Ciężko powiedziec. Tej na zdjęciu nie wymieniałem, ale czyściłem papierem ściernym na waciku i nakładałem smar miedziany.

No i kupiłem złączkę Sirio na PL i wkręciłem w otwór z dachu. Dokupiłem jeszcze antenę dla ojca AS100, a do Omegi wsadziłem ML'kę 145. Śmiga miło, tylko mam przebicia w radiu i podejrzewam, że to z winy podpinania radia w gniazdo zapalniczki z tyłu (?).

Jakie przebicia i na którym radiu ??

Jak na samochodowym to może byc efekt bliskości anten. U mnie tak się zdarza czasami, ale przy mocy powyżej 100 wat.

#192 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów

Napisany 14 października 2012 - 22:29

Moją antenę gsm i gps wywaliłem, a w miejsce oryginalnej dziury wsadziłem PL'kę od Sirio i zamontowałem ML 145. Przebicia mam na Radiu CB. (Uniden 520XL) a jest to tak, że jak mam Squelch rozkręcony na max to słychać w głosniczku dźwięk silnika (jak skręcę tak do połowy skali to nie słychać).
Jutro zrobię zdjęcie jak to wygląda u mnie, bo teraz jest ciemno i nie chce mi się wychodzić :p

#193 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 14 października 2012 - 23:28

Aluminium do tego nie jest zbyt sztywne...

3,5mm daje radę ;)

Podobnie z anteną diamond to chyba najładniejsza antena na rynku, chyba najbardziej szpanerska

co by było śmieszniej to nie podoba mnie się CR-ka szczególnie ten łącznik, jest smukła, ale bardziej odpowiada mnie jej charakterystyka ćwierć falowa :D w terenie zabudowanym lepiej mnie się sprawdza, niż to jak wygląda. A moim zdaniem to T5000 bardziej szpanersko wygląda ;)

Co do główek sirio, to nie są wykonane z dobrych materiałów. Śniedzieje tzw. "gorący".

właśnie też się naciąłem chyba na podróbkę, w poprzednim aucie po zimie (ok 5 m-c od założenia) zaczęła mi śniedzieć i obudowa pękać. później kupiłem droższą i hula już 4 rok bez problemów...

Byc może jest to efekt ... lub nadawanie powyżej 100W.

oooo to to to to :D a z czego tam dmuchasz no i gdzie KF czy UKF ??

#194 OFFLINE   Victorrr

Victorrr

DGC 3,8 V6

• 157 postów

Napisany 27 października 2012 - 15:46

3,5mm daje radę ;)

właśnie też się naciąłem chyba na podróbkę, w poprzednim aucie po zimie (ok 5 m-c od założenia) zaczęła mi śniedzieć i obudowa pękać. później kupiłem droższą i hula już 4 rok bez problemów... A jaką założyłeś?
oooo to to to to :D a z czego tam dmuchasz no i gdzie KF czy UKF ??

Na CymBale na razie. Do egz. na KF przymierzam się juz z rok czasu... może w końcu zrobię licencję.
Z czego gadam? W prywatnym Superchetaah z podpórką (Zetagi B303), w firmowym galaxy 95t2, lub general grant na zmianę. :D

#195 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 27 października 2012 - 15:55

A jaką założyłeś?

Sirio znów i działa dalej ;)

(Zetagi B303)

i poco tak grzać antenę skoro i tak wikszości rozmówców nie usłyszysz :lol:

Na CymBale na razie. Do egz. na KF przymierzam się juz z rok czasu... może w końcu zrobię licencję.

Ja się przymierzałem 3 miechy bo tyle musiałem czekać na egzamin :D dosłownie 5 min i po robocie, dłużej czekasz na papiery około 2/3 tyg. Papier jest wisi ładnie na ścianie, a w razie W to i jakąś ciekawą łączność się zrobi ;)

#196 OFFLINE   Victorrr

Victorrr

DGC 3,8 V6

• 157 postów

Napisany 27 października 2012 - 16:07

Sirio znów i działa dalej ;)

i poco tak grzać antenę skoro i tak wikszości rozmówców nie usłyszysz :lol:

Hehe...ale miło zatykac odbiorniki na śmietniku #19. :D

Na #19 tylko gdy trzeba. Generalnie Wawa #7 bazowo i mobilnie . Jest nas tu troche i pogadac jest zawsze o czym.

będziesz goscinnie to wołaj "siedem".

#197 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 27 października 2012 - 16:24

jak bywam okazjonalnie to drę paszcze, ale to jak jestem ;)

#198 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 grudnia 2012 - 02:24

jako, ze gwiazdor mi pod choinke wymienil mojego JFK I na JFK II i do tego zrobionego na 23W to teraz sie zastanawiam nad zmiana anteny.

ogolnie celuje w sirio turbo/performer 5000 lub santiago 1200.
i teraz nie wiem czy postawic to na magnesie, czy zalozyc uchwyt.

bedzie to latalo na renault scenic.

jedno jest pewne. dziury w dachu nie mam zamiaru robic. zalezy mi na maksymalnym odbiorze.

co polecacie?? zastanawiam sie tez na president texas

do tej pory latalem na ML145 midlanda, na magnesie, juz dosyc stara i zniszczona od srodka (ktora naprawilem), ale pojawialy sie piski przy nadawaniu z moca wieksza niz 13W.
po zalozeniu nowki MISSOURI nadawanie jest ok. ale ze wzgledu na dlugosc tej anteny, wole zmiane na 2 metrowke

zeby zapobiec zbednym komentarzom typu: po co mi takie radio odpowiadam, takie mam i chce, zeby to przyzwoicie dzialalo,
zreszta i tak mam moc skrecona, bo jak wiadomo wielkiej roznicy nie ma miedzy 4W,a np 10W na mobilnych antenach

nie ukrywam, ze czekam na opinie np. ziutka ;)
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#199 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 26 grudnia 2012 - 07:09

nie ukrywam, ze czekam na opinie np. ziutka ;)

szatanie wzywałeś :diabel: :D

Na magnesie pamiętaj że przy takich antenach bezwzględnie obowiązuje Cię zakaz rozpędzania się powyżej 120km/h (tak, tak wiem są ludzie co z takimi antenami latali 180 i nic się nie działo aż do pewnego pięknego dnia...)anteny są ciężkie także trzeba się pilnować. Kolejny minus podstawy magnesowej to uszkodzenia przewodu przez przytrzaskiwaniem klapą czy drzwiami, jak i uszkodzenie przewodu przy zdejmowaniu zakładaniu, mam na myśli wyrywanie kabla z podstawy no i późniejsze już wspomniane:

do tej pory latalem na ML145 midlanda, na magnesie, juz dosyc stara i i zniszczona od srodka (ktora naprawilem)

domniemam że mowa była o kablu w podstawie. Również dobrze jest pamiętać że magnes powinno się przyklejać na oczyszczoną powierzchnię z wody śniegu czy piasku. Plusem jest łatwa mobilność anteny i podstawy do innego auta. Sam wymiar podstawy powinien być co najmniej 15cm średnicy a najlepiej 16cm.

Co do uchwytu warunek jaki musi spełniać przy takich dużych antenach to mocowanie czteropunktowe zresztą polecam lekturę do poczytania --> http://forum.omegakl...ead.php?t=48743
Minusem takiego mocowania jest również uszkodzenia kabla w miejscu zamykania klapy, drugi minus to samo mocowanie krawędziowe które może zniszczyć rant klapy jeśli za mocno skręcimy śruby do mocowania. Kolejny minus to taki że osobno trzeba zakupić uchwyt i kabel z główką do mocowania, co często okazuje się że zakup na porządnych podzespołach kosztuje tyle co podstawa magnesowa lub nawet więcej. Czasami zdarzają się problemy ze strojeniem anten, na szczęście bardzo rzadko, ale jednak się zdarzają, a w takich przypadkach przyczyną jest brak masy pomiędzy klapą a karoserią. Da się to obejść ale to na kiedy indziej opisze.

Co do firm magnesów czy uchwytów to jakieś Sunkery, Presentery czy inne tanie gówna omijaj szerokim łukiem, poszukuj Midlanda lub Sirio.

ps. i znowusz wyszedł krótki elaborat :smiech:

#200 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 31 grudnia 2012 - 18:32

ogolnie celuje w sirio turbo/performer 5000 lub santiago 1200

i nie ma co się rozwodzić nad tematem
przy magnesie 23W to chyba jakbyś nie kombinował to poza piskiem nic więcej nie wyzioniesz. Uchwyt masz szansę znacznie lepiej zmasować.

zeby zapobiec zbednym komentarzom typu: po co mi takie radio odpowiadam, takie mam i chce, zeby to przyzwoicie dzialalo,

oooo a skąd takie egoistyczne myślenie, mając takie radio masz misję :) tzn ganianie bydła na 19 ;)