simering uszczelniacz pomiedzy skrzynia a silnikiem
Napisany 30 kwietnia 2011 - 16:59
Napisany 03 maja 2011 - 18:54
Może jest jakiś olej mineralny 10 w 40 który lekko uszczelnia.
Napisany 03 maja 2011 - 18:58
tak, najlepiej nalej Motodoctora to rozwiąże spraweMoże jest jakiś olej mineralny 10 w 40 który lekko uszczelnia.

juz Ci powiedzielismy co masz zrobic, a zrobisz jak bedziesz chciał
na ta przypadłosc nie ma półśrodków.
Napisany 03 maja 2011 - 21:44
tak, najlepiej nalej Motodoctora to rozwiąże sprawe
juz Ci powiedzielismy co masz zrobic, a zrobisz jak bedziesz chciał
Widzisz tu zupełnie się nie zgadzam. Miałem już umierającego trupa (ford orion), który wyrzucał przez odmę prawie 1l olej na 100 km. Naprawa nie wchodziła w grę bo była zqa droga w stosunku do samochodu. Po zalaniu silnika najgorszym syfem jaki był dostępny, czyli selektol (nie polecam do niczego co ma dłużej podziałać) ford wypluwał dużo mniej oleju, mniej niż 100 ml. Łapałem olej do butli po mleku podłączonej do odmy więc było widać ile oleju wypluł.
W przypadku opla nie ma tak spektakularnych wycieków, ale jednak przejście na gęstszy olej powinno zadziałać podobnie. Przez minimalne nieszczelności gęstszy olej powinien wychodzić wolniej albo wcale.
Motodoktora już kiedyś testowałem, zero rezultatów.
Napisany 03 maja 2011 - 22:26
Napisany 03 maja 2011 - 23:02
siepator wypowiedź egona była sarkastyczna, zostało powiedziane co masz zrobić by zlikwidować wyciek...tak, najlepiej nalej Motodoctora to rozwiąże sprawe
zresztą pisze jeszcze...
i to jest konkretna wypowiedź...juz Ci powiedzielismy co masz zrobic, a zrobisz jak bedziesz chciał
siepator albo wymieniasz simering albo jeździsz z kapiącym olejem... żaden gęstszy olej nie powstrzyma wycieku z pod wału. koniec i kropka.
Napisany 20 maja 2011 - 12:35
Napisany 06 września 2011 - 13:00
Napisany 28 września 2011 - 08:50
Napisany 28 września 2011 - 09:01
a od czego wał jest wytarty??Problem w tym że wał jest lekko wytarty w tym miejscu i nowe simmeringi nie zdają egzaminu?

kupić odpowiedni zimering np. firmy Victor-Reinz i go właściwie założyć...
z biegiem czasu zacznie kapać coraz więcej i coraz więcej...tez zauwazylem male nieszcelnosci po nocy spadlo okolo2 k kropel , jest sie czym martwic czy jezdzic poki co . moze by uszczelnml czyms od zewnatrz?
więc po prostu wymienić uszczelniacz.. tzw. zimering

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 28 września 2011 - 10:02
Nie będę się wymądrzał dwóch mechaników stwierdziło, że długa jazda z uszkodzonym simmeringiem uszkadza wał. Swego czasu Beast też przychylił się do takiej diagnozy. Wymieniłem dwa simeringi i oba miały być dobrej firmy. Teraz Mała stoi u innego gościa który robi mi blachę i mam nadzieje, że uszczelni.a od czego wał jest wytarty
kupić odpowiedni zimering np. firmy Victor-Reinz i go właściwie założyć...
Napisany 02 października 2011 - 08:42
Napisany 03 października 2011 - 07:38
Napisany 03 października 2011 - 09:59
w mojej okolicy biorą 200-300zł+koszt simmeringu bo ze ściągnięciem skrzyni jest trochę zabawyJakie są orientacyjne koszty wymiany tego uszczelniacza wału na silniku?
Napisany 03 października 2011 - 10:34
Możesz mi wyjaśnić dlaczego trzeba wymienić uszczelniacz a silikon nie wystarczy?
Nie planuję jeździć omegą, którą mam do końca życia, tylko potrzebuję tymczasowego rozwiązania, do czasu zmiany na nową rakietę.
Rozumiem że możesz mi wyjaśnić ile wytrzyma uszczelniacz a ile silikon.
Nie rozumiem też co ma zwalanie skrzyni do wyjmowania silnika bo nie jestem mechanikiem.
Jest rozwiązanie jak kolega chce silikon użyć. Można silikonem z zewnątrz bez sciągania skrzyni zakleic na około całe łączenie

Napisany 03 października 2011 - 18:30
w mojej okolicy biorą 200-300zł+koszt simmeringu bo ze ściągnięciem skrzyni jest trochę zabawy
Mi mechanik powiedział 400zł plus simmering

Napisany 04 października 2011 - 12:01
jak masz chęci, kanał, klucze i kogoś do pomocy to można śmiało robić samemuMi mechanik powiedział 400zł plus simmering
największy problem wg. mnie to waga skrzyni
Napisany 10 października 2011 - 10:17
Napisany 10 października 2011 - 18:49