Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie oponki-rozmiar

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
626 odpowiedzi na ten temat

#401 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 maja 2013 - 10:07

Regulacji tam żadnej nie ma więc już wiem co mnie czeka przy kolejnym serwisie.

jest regulacj pochylenia tylnych kół. Jedziesz na geometrię i przy usawianiu przodu powinni ustawić też przód.

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/

Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor

#402 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 maja 2013 - 10:10

jest regulacj pochylenia tylnych kół.

:hmmm: jesteś w stanie mi to wyjaśnić ?? wg. moich informacji nie ma regulacji na tylnej osi, jest drążek od regulacji zbieżności i trochę może wpłynąć na kąt pochylenia, ale typowej regulacji to nie ma.

#403 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 07 maja 2013 - 10:23

jesteś w stanie mi to wyjaśnić wg. moich informacji nie ma regulacji na tylnej osi, jest drążek od regulacji zbieżności i trochę może wpłynąć na kąt pochylenia, ale typowej regulacji to nie ma.

o to mi chodziło, ale drążek regulacji zbieżności wpływa na kąty pochylenia koła. Może nie tak drastycznie że z 0* zrobi się hellaflush czy inne badziewie amatorów tuningu gdzie koło stoi w 45*...

#404 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 07 maja 2013 - 12:12

przy usawianiu przodu powinni ustawić też przód.

a to mozesz mi wyjasnic ;)

#405 OFFLINE   sipa666

sipa666

1-sze 6 biegów w V6 w PL

• 484 postów

Napisany 07 maja 2013 - 21:30

u siebie mam kąt pochylenia tylnych kół po 3.5* każde i bardzo dobrze się jeździ. na koleinach ani nigdzie nic mi nie rzucalo nigdy, przynajmniej nic nie czulem. a jezdzilem na 245/40/18 z tylu i 215/45/18 z przodu.

Quote Napisał siwysarbinowo Zobacz post
przy usawianiu przodu powinni ustawić też przód.

a to mozesz mi wyjasnic

mnie tez chcieli ustawiac zbieznosc z tylu jak zobaczyli po 3.5* z tylu, ale zapieczone drazki mialem :D

#406 OFFLINE   siwysarbinowo

siwysarbinowo

Marcin

• 1 152 postów

Napisany 07 maja 2013 - 22:00

a to mozesz mi wyjasnic

powiem szczerze że trochę mi się nie chce...:dziura: było to już wcześniej wałkowane dość długo. Ogólnie rozchodzi się o to że powinno się najpierw ustawić tył żeby później ustawić prawidłowo przód i żeby auto "nie latało po koleinach" :)

#407 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 307 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 08 maja 2013 - 05:12

powiem szczerze że trochę mi się nie chce...:dziura: było to już wcześniej wałkowane dość długo. Ogólnie rozchodzi się o to że powinno się najpierw ustawić tył żeby później ustawić prawidłowo przód i żeby auto "nie latało po koleinach" :)

nie wiem czy ominalem temat?!ale jakie maja byc wartosci zbieznosci? bo bym pojechal sprawdzic czy mam dobrze ustawione.

#408 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 08 maja 2013 - 08:12

nie wiem czy ominalem temat?!ale jakie maja byc wartosci zbieznosci? bo bym pojechal sprawdzic czy mam dobrze ustawione.

http://forum.omegakl...light=geometria

1 minuta szukania ;)

#409 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 307 postów

Napisany 08 maja 2013 - 16:33

http://forum.omegakl...light=geometria

1 minuta szukania ;)

dzieki...niestety zdjecie jakies baby a nie zbieznosci :)

#410 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 11 maja 2013 - 07:54

dzieki...niestety zdjecie jakies baby a nie zbieznosci :)

Ty na serio czy jaja se robisz ??
2 post Marka_Klossa ---> http://img209.images...chowek01km6.jpg

#411 OFFLINE   paszeko

paszeko
  • 307 postów

Napisany 11 maja 2013 - 08:09

Ty na serio czy jaja se robisz ??
2 post Marka_Klossa ---> http://img209.images...chowek01km6.jpg

wtedy byla baba.teraz spoko.dzieki.pozdrawiam.
Ps:czasami robie <jaja> ;)

#412 OFFLINE   SScafe

SScafe

Każdy ma swój mały fetysz

• 416 postów

Napisany 11 maja 2013 - 22:36

Jak pojedziesz gdzieś sprawdzić to każdy zakład zajmujący sie zbiernością ma dokładne dane w ksiażce lub w komputerze w zalerzności od stopnia zaawansowania technicznego warsztatu. a jak nie maja takich danych to auto na plecy i spierdzielaj jaknajdalej

#413 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 11 maja 2013 - 23:17

Koledzy, a jak wygląda sprawa z oponami w rozmiarze 225/55/16? Są jakieś dobre opony w niewygórowanych cenach? Zależy mi na dobrych warunkach jezdnych oraz komforcie podróżowania ale też aby nie uszczupliły bardzo portfela :p

Mam obecnie Hankooki VentusPrime2 niby są 2letnie ale bieżnika maja bardzo mało (takie dostałem z autem od poprzedniego właściciela) Więc będzie trzeba na następny sezon się już rozejrzeć.

Warto w ogóle brać coś z niższej półki czy omijać szerokim łukiem?

#414 OFFLINE   SScafe

SScafe

• 416 postów

Napisany 12 maja 2013 - 09:01

dobre firmy to misiolen, continent i najlepsze goodYear resta to kwestja na co trafisz

#415 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 12 maja 2013 - 15:19

zależy, co rozumiesz przez niższą półkę. Jak masz na myśli bieżnikowane, to ja takich opon się nie dotykam, ale znajdziesz takich co je sobie chwalą. Również chińczyków omijam z daleka.
Co by nie pisał, opony to jest ta JEDNA, JEDYNA rzecz, która trzyma auto na drodze. Ja wolałbym, żeby tak pozostało i nie będę eksperymentował i sępił na podstawowym elemencie bezpieczeństwa. To tak, jakby zamiast pasów zapinać się sznurkiem, w końcu na co dzień spełni swoją funkcję identycznie. Problem może zaistnieć w sytuacji 1 na 1000 i wtedy wolałbym mieć pas, nie sznurek. Tak samo z oponami - na co dzień da się jeździć nawet na łysych i o różnym rozmiarze na każdym kole. W sytuacji awaryjnej okaże się na co je (nie)stać...

#416 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 maja 2013 - 16:36

Oczywiście nie piszę tu o bieznikowanym badziewiu. Miałem raczej na myśli opony marek typu nankang itp. Różnica na sztuce ponad 100zl a opinie pozytywne. Chociaż opinia jest jak d***, każdy ma swoją...
A teraz pytanie, lepiej brać kierunkowe czy asymetryczne?
Co myśli cię o tych rainsportach? A może coś jest lepszego w podobnej lub niższej cenie?

Czy te nokiany http://www.oponeo.pl...-55-r16-99-w-xl byłyby ok jak za taką cenę?

Myślicie, że na koniec sezonu ceny spadną?

#417 OFFLINE   SScafe

SScafe

• 416 postów

Napisany 12 maja 2013 - 17:06

nie chce być tu tępiony ale uważam że urzywana markowa opona jest lepsza.
Przekonałem się o tym na przykładzie zimowych opon. Znajomy kupil na zimę nowe opony tak się składa Nokian wygladały ok ale ja na moich starych wysłurzonych goodyerach wyjechałem pod gurkę bez jednego ślizgnięcia a on na nowych oponach nie podjechał nawet do połowy a że często tam jeździliśmy i był początek zimy to wystawił je na allegro i kupił używane 5mm goodYeary i od tego czasu przestał ze sobą zabierać łańcuchy. Od tego czasu jestem utwierdzony że wole kupić używane ale najlepsze w klasie opony zamiast nowych jakichś mało popularnych marek.
Zawsze sie znajdzie jakiś gosć co zimą jeździ tylko po odśnieżonych drogach i powie że hinczury są tańsze i tak samo skuteczne.

I mimo że mój przykład dotyczy zimy to opony letnie są równie ważne bo zimą podejrzewamy każdy odcinek drogi że może nam d*pę zarzucić a latem jeździmy po suchym i nigdy nie wiadomo kiedy spadnie deszcz.

Ten twój nokian ma skopiowany bierznich z continentala ale nie wierz z jaką dokładnością jest nalorzony względem całej oopony i w końcu z jakiej gumy jest zrobiony oraz w jakiej technologi

#418 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 12 maja 2013 - 17:31

:masakra: SScafe, zainwestuj w słownik ortograficzny, albo używaj modułu sprawdzania pisowni, bo czytanie twoich postów przyprawia o ból zębów...

Co do opon używanych, to skąd wiesz, że opona nie pochodzi z auta po wypadku i nie ma pękniętej osnowy, lub nie jest wyząbkowana? Ja naciąłem się 2 razy i dałem sobie spokój. Kupuję nowe i mam problem z głowy na kilka sezonów. A jak kogoś nie stać na utrzymanie auta...

Nokian jest akurat sprawdzoną firmą i ich opony brałbym bez obaw, ceny za opony letnie będą spadać, ale jesienią

#419 OFFLINE   SScafe

SScafe

• 416 postów

Napisany 12 maja 2013 - 17:34

ślepy nie jestem i oglądam każdą oponę przed zakupem. trzeba się albo kompletnie nie znać albo być ślepym żeby tego nie zauważyć.

#420 OFFLINE   Couunter

Couunter

Meegi

• 75 postów

Napisany 12 maja 2013 - 17:44

:masakra: SScafe, zainwestuj w słownik ortograficzny, albo używaj modułu sprawdzania pisowni, bo czytanie twoich postów przyprawia o ból zębów...

Co do opon używanych, to skąd wiesz, że opona nie pochodzi z auta po wypadku i nie ma pękniętej osnowy, lub nie jest wyząbkowana? Ja naciąłem się 2 razy i dałem sobie spokój. Kupuję nowe i mam problem z głowy na kilka sezonów. A jak kogoś nie stać na utrzymanie auta...

Nokian jest akurat sprawdzoną firmą i ich opony brałbym bez obaw, ceny za opony letnie będą spadać, ale jesienią

SScafe w 100% masz racje, wyząbkowaną opone widac z 1km, a jesli ktoś jest "....." to ją kupi. A co do utrzymania auta.. pff smiech za Twoja wypowiedz, jeśli kogoś nie stać na nowe opony tzn, że ma nie mieć samochodu? Tak wynika z Twojej wypowiedzi.. bardzo ciekawa teoria, nigdy nie kupiłem choć jestem młody nowych opon i kupuje używane w dobrym stanie i nigdy mnie nie zawiodły, jeżdżę na conti. Równie dobrze możesz kupować opony nizszej klasy ale NOWE i mieć gorsze własciwości.