Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Podcisnienia w silniku 2.5 v6... czarna magia... POMOCY

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
107 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   Bidek01

Bidek01
  • 6 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 14:47

witam Wszystkich.

Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli wstawiłem temat nie tu gdzie trzeba, ale nie wiedziałem gdzie.

Mam prośbę do kogoś Kto posiada Omegę b 2,5v6 i ma wszystko jak należy podłączone a mianowicie podciśnienie.

Do moich problemów zalicza się to, że oddałem samochód do mechanika, zmieniany był silnik z tego samego 2,5v6 na ten sam(pęknięty blok)i przekładka z automatu na manual.
Po całym zrobieniu wszystko działa jak należy jeździ ok, lecz nie grzeje w środku.

Gdy samochód jest odpalony i stoi to w środku jest ciepło, gdy tylko ruszę... brak.. Na początku myślałem ze to uszczelka pod głowica .. Ale jest nowa wymieniana dopiero co... Nie wiem czy układ może być w jakiś sposób zapowietrzony, czy po prostu nagrzewnica padła... hmm lub istnieje jeszcze inna rzecz możliwe ze jest coś pomieszane w podłączeniu przy silniku(węże itp)..

wiem też, że na pewno nie mam podłączonego zaworu trójdrożnego gdyż znalazłem go w częściach (taki mechanik) bez komentarza.. :masakra:

wiem gdzie go podłączyć, lecz nie wiem jak mają iść wszystkie te cienkie rurki(kabelki) podciśnienia. Moje pytanie i prośba.

1. Czy ktoś może mi po kolei każdy kabelek pokazać skąd dokąd ma iść(zdjęcia itp)
2. Może ktoś posiada taka omegę i Zamieszkuję w Olsztynie I Poświęciłby mi z 20 minut kiedy tylko by miał czas.
3. Czy wpływ na ogrzewanie i te podciśnienie ma tylko to co napisałem, czy jeszcze coś. (aha zaznaczam ze LPG nie jest podłączone do nowego silnika, narazię jezdzę na benzynie.)
4. Posiadam zdjęcia ale nie wiem czy to coś ułatwi, Wstawię i prosiłbym o spojrzenie jak te kabelki idą( wiem ze na 100% nie są dobrze podłączone)

Wiem ze zdjęcia mogą być zrobione nie tak jak powinny ale liczę na wyrozumiałość:D

Zaznaczę kolorami które kable to które.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Wszystkich.

#62 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 stycznia 2012 - 14:59

A to nie pomoże?
http://forum.omegakl...emat podcisnien

#63 OFFLINE   Bidek01

Bidek01
  • 6 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 15:02

już to lukałem ..właśnie o to chodzi ale nie za bardzo mogę się w tym połapać... xD Potrzebuje czarno na białym... jestem jak to powiedzieć początkującym sorki.. dzięki

#64 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 23 stycznia 2012 - 17:10

Witaj. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało na GG lub PW

#65 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 stycznia 2012 - 18:41

Zobacz gdzie masz akumulator podciśnienia ( przy filtrze kabinowym lub rurach dolotowych i napisz na PW to zadzwonię. Drugi temet to nie bardzo wiem jak można to złożyć bez tego zaworu trójdrogowego. On jest elmentem końcowym na podciśnieniu. Trzecia sprawa to sprawdź czy działa Ci pompka pod zbiorniczkiem wyrównawczym. To ona pompuje wodę do nagrzewnicy!!!

#66 OFFLINE   Dj Adriano

Dj Adriano
  • 15 postów

Napisany 19 lutego 2012 - 13:35

Moi drodzy, szukam i szukam i szukam po forum schematów i czegokolwiek nawet o podciśnieniach dla roku 1996 ale nic nie mogę znaleźć ;/
Wszystko dla 97 i wyżej, dlaczego tak? Moja Omcia muli niewyobrażalnie i taką ją kupiłem już, wymieniłem oleje, filtry, zaglądał na to mechanik, stwierdził że pompa wtryskowa mi cieknie, co okazało się nieprawdą bo tylko wężyki były strzelone i lało się w dół po pompie (więc mechanik taki sobie). Sprawdzałem dolot powietrza i nigdzie nie wyczułem ani nie zauważyłem pęknięcia żeby uciekało powietrze, jeszcze w sumie jest opcja z katalizatorem, zabieram się za to żeby wypiąc i sprawdzić czy to tam go trzyma, ale muł jest okropny... ;/ mam automata 2,5 tds v6 i tak czytam tutaj i chciałbym te podciśnienia sprawdzić też, ale nie mogę nic znaleźć... pomożecie?:)

p.s. W mechanice pojazdowej nie jestem zaawansowany, można powiedzieć że się wdrażam, ale głupi nie jestem, szybko zakumam chyba :D

#67 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 lutego 2012 - 15:52

do kolegi Bidek01

tu masz tylko mam dwa akumulatory podciśnienia, masz schemat do jednego akumulatora na forum to zmodyfikuj albo dołóż drugi.:D
Dodany obrazek

#68 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 19 lutego 2012 - 18:56

Moi drodzy, szukam i szukam i szukam po forum schematów i czegokolwiek nawet o podciśnieniach dla roku 1996 ale nic nie mogę znaleźć ;/
Wszystko dla 97 i wyżej, dlaczego tak? Moja Omcia muli niewyobrażalnie i taką ją kupiłem już, wymieniłem oleje, filtry, zaglądał na to mechanik, stwierdził że pompa wtryskowa mi cieknie, co okazało się nieprawdą bo tylko wężyki były strzelone i lało się w dół po pompie (więc mechanik taki sobie). Sprawdzałem dolot powietrza i nigdzie nie wyczułem ani nie zauważyłem pęknięcia żeby uciekało powietrze, jeszcze w sumie jest opcja z katalizatorem, zabieram się za to żeby wypiąc i sprawdzić czy to tam go trzyma, ale muł jest okropny... ;/ mam automata 2,5 tds v6 i tak czytam tutaj i chciałbym te podciśnienia sprawdzić też, ale nie mogę nic znaleźć... pomożecie?

p.s. W mechanice pojazdowej nie jestem zaawansowany, można powiedzieć że się wdrażam, ale głupi nie jestem, szybko zakumam chyba

w omedze nie ma silnika TDS !! Tak samo jak Diesla w V6 !! U ciebie jest silnik 2,5TD (x25td- rzędowa szóstka) link do podciśnień ---> http://forum.omegakl...ead.php?t=27152

Chyba że masz silnik u25td różnica polega na braku przepływki, ale podciśnienia chyba się nie różnią. jeśli się mylę proszę o poprawkę :)

#69 OFFLINE   chester1

chester1
  • 127 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 17:13

Witam ja mam podobny problem z podcisnieniami powoli doszedlem ladu, tylko mam problem grubszego kalibru:( u mnie nie ma sladu po tej wtyczce do zaworu na multiramie :( nie ma przewodu nic... mial ktos taki problem skad jest wziety ten sygnal czy cos...

#70 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 18 marca 2013 - 21:45

to ja sie podł pod tem , chodzi mi oto ze ja niemam podłączonego tego multiramu do tej puszki sprzodu tzn była ale nie podpięta wezykami z tyłu pod podszybiem jest podpieta jak nalezy a ta z przodu wyjołem całkiem bo jest podpięte wezyki ale bez puszki , czy ona musi byc czy zostaić tak jak jest czyli niemam podpietych wezyków pod akumulatorek .??

#71 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 20 marca 2013 - 01:30

Stary, proszę używaj znaków interpunkcyjnych, kilka razy czytałem by mieć pewność że dobrze Cię zrozumiałem :masakra: przed RM96 nie było tej pierwszej puszki, więc jej brak nie zaszkodzi, ani też nic nie poprawi.

#72 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 20 marca 2013 - 16:19

Stary, proszę używaj znaków interpunkcyjnych, kilka razy czytałem by mieć pewność że dobrze Cię zrozumiałem :masakra: przed RM96 nie było tej pierwszej puszki, więc jej brak nie zaszkodzi, ani też nic nie poprawi.

Ja mam 99 rok czytaj ty uwaznie , pisałem ze puszka była ale ktos popodłanczał te przewody inaczej nie do puszki , puszka wisiała przy tym kolrektorze kumasz .

#73 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 20 marca 2013 - 16:58

czy ona musi byc czy zostaić tak jak jest czyli niemam podpietych wezyków pod akumulatorek .

przed RM96 nie było tej pierwszej puszki, więc jej brak nie zaszkodzi, ani też nic nie poprawi.

Przecież udzieliłem Ci odpowiedzi, we wcześniejszych modelach nie było jej, a konstrukcyjnie nic nie zostało zmienione w omegach. Więc jeśli masz tylko zaślepione podciśnienia to zostaw. Na forum w sprawdzonych poradach masz schemat podłączenia z i bez dodatkowego akumulatorka podciśnień. Sprawdź schemat czy poprawnie jest podpięte. Jak masz ochotę możesz podłączyć ten akumulatorek jak był w oryginale. Decyzja należy od Twojej fantazji.

#74 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 20 marca 2013 - 17:04

Przecież udzieliłem Ci odpowiedzi, we wcześniejszych modelach nie było jej, a konstrukcyjnie nic nie zostało zmienione w omegach. Więc jeśli masz tylko zaślepione podciśnienia to zostaw. Na forum w sprawdzonych poradach masz schemat podłączenia z i bez dodatkowego akumulatorka podciśnień. Sprawdź schemat czy poprawnie jest podpięte. Jak masz ochotę możesz podłączyć ten akumulatorek jak był w oryginale. Decyzja należy od Twojej fantazji.

No włąsnie sie zastanawiam , czytałem na forum ze ta puszka daje tak jakby moc czy cos tam a jak jej niema to ponoc nawet spada te troche kucyków prawda to czy nie ??

#75 OFFLINE   zolwik911

zolwik911

V6 killer

• 231 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 marca 2013 - 17:23

Pewnie że nic nie daje. Przy montażu mantzela się ją wywala a jak chcesz mieć trochę więcej mocy to sobie taki rezonator spraw:P

#76 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 20 marca 2013 - 17:25

Pewnie że nic nie daje. Przy montażu mantzela się ją wywala a jak chcesz mieć trochę więcej mocy to sobie taki rezonator spraw:P

Np jaki zdradzisz sekret tajemnicy ??

#77 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 marca 2013 - 17:28

Np jaki zdradzisz sekret tajemnicy ??

a np. taki
http://allegro.pl/pu...3110806007.html
:p

#78 OFFLINE   zolwik911

zolwik911

V6 killer

• 231 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 marca 2013 - 17:31

Np. taki http://allegro.pl/pu...3110806007.html to jest od naszego kolegi z forum a temat o nim masz tutaj http://forum.omegakl...ead.php?t=12536

ps. piniu78 był szybszy

#79 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 20 marca 2013 - 17:44

a np. taki
http://allegro.pl/pu...3110806007.html
:p

To to ja se sam moge zrobic wielka mi filozofia. pomysle moze se zrobie takie cus , ( zartowałem ) a i thanks za info . Tylko ze umnie na gumach tych przed wejsciem do przepustnicy kolektora sa zabespieczenia od gazu przeciw wystrzałom , czy w tej pusce jesli kupie tez moge to zamontować , bo inaczej mi rozdupczy jesli bedzie wystrzał jak niebedzie tych zabezpieczen. zrobię fotke jutro to wrzuce jak to wyglada umnie .

Ps, wiesz moze skąd mozna wytrzasnąć schmat jak zrobić takową puszkę .

#80 OFFLINE   666jack

666jack

Yamaha FZS 600 FAZER

• 141 postów

Napisany 19 kwietnia 2013 - 14:28

Witam, pierwszy raz zwracam się o pomoc gdyż wymieniłem silnik w swojej omedze (2.5 v6) i "fachowcy" nie podłączyli mi przewodów podciśnienia, pomoże ktoś gdzie one maja iść, na jednym zdjęciu widać że są 2 http://www.fotosik.p...694140efca.html i nie wiem gdzie mają iść a na drugim zaznaczyłem miejsce gdzie powinien iść przewód ale nie wiem skąd i jaki http://www.fotosik.p...c602c22b61.html z góry dziękuje