Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opony bieżnikowane. Czy warto!?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
125 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   piotrekbb

piotrekbb
  • 274 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 18:48

Przy kupnie bieżnikowanych opon żądajcie rachunku z wpisanymi numerami rejestracyjnymi waszego samochodu -na opony i montaż .
Jeśl bieżnik sie rozleci i narobi szkód za wszystkie zapłaci producent.Druga sprawa to jeśli bieżniki to tylko na zime i do prękości nie wiekszej jak 120km/h niezaleznie od oznaczeń na oponie.Dobra frmą robiąca nalewki jest niemiecki Condor.Miałem kiedys folder i było pokazane jak przeswietlaja stare opony przed nalaniem bieżnika.

".....Sieć hurtowni R.TEC jest częścią istniejącego od 1910 roku holdnigu REIFF GmbH z Reutlingen (Niemcy). W skład holdingu wchodzą ponadto: fabryka opon condor, sieć serwisów opon, fabryka części do maszyn Reiff.
Oferujemy: opony i felgi do każdego samochodu. Na życzenie klienta dostarczamy towar pod wskazany adres. Korzystny system rabatów.
Nowość: niemieckie opony bieżnikowane Condor letnie i zimowe do samochodów: osobowych, dostawczych i ciężarowych.
- 100% gwarancji na opony Condor do chwili zużycia bieżnika (TWI)
- sprawdzane laserowo
- certyfikat ISO 9002
- certyfikat AIR......"
Moją kluską jeździ teraz balwanekbuli - nowy forumowicz.Ja bujam się mondeo , komfort nie ten sam co w klusce ale średnia spalania non stop na 6,2l :))

#82 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 listopada 2007 - 21:12

piotrekbb, kupowanie bieżnikowanych opon do omegi to profanacja, jeśli stać kogoś na auto to na opony nawet używane nie ???

poza tym nawet te super niemieckie nalewki tanie nie są prawdopodobnie koszt zakupu nalewki jest niewiele niższy od zakupu nowej z najtańszych opon, zapewne nic specjalnego to nie będzie ale przynajmniej nie nalewka

#83 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 21:47

pomijająć już koszty.. ze względu na własne bezpieczeństwo nie kupuj tego.. śmierć w oczach..

#84 OFFLINE   piotrekbb

piotrekbb
  • 274 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 22:00

ja nie kupuje :mrgreen: wypowiedziałem sie tylko na temat producenta..
Moją kluską jeździ teraz balwanekbuli - nowy forumowicz.Ja bujam się mondeo , komfort nie ten sam co w klusce ale średnia spalania non stop na 6,2l :))

#85 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 22:03

kamień z serca :mrgreen:

#86 OFFLINE   Krzyś

Krzyś
  • 196 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 16 listopada 2007 - 13:31

witam. no to wam mogę powiedzieć troszkę na temat tych nieszczęsnych nalewek.
One może są dobre ale do fiata 126p.
miałem kiedyś takie nalewki w golfieIII.spoko wyglądały bo 195 R14 musi być fajne. i co? nie powiem co ja przeżył jak wpadłem w poślizg w czasie hamowania i wtedy nie było mi do śmiechu.....powiem tak nie polecam, ale każdy robi co uważa za stosowne i odpowiednie dla siedie i swojego auta.
A propo całego procesu produkcji nalewek procucenci zapewniają że każda opona jest prześwietlana i niby nie jest starsza niż 4 lata czy coś, ale realia są inne.... wiem bo pracowałem na wulkanizacji i wiem coś nie coś. sam miałem dosyć często jak nowa nalewka nie da się wyważyć..

a propo jeżeli już miałbym wybierać między używką a nalewką wybieram używkę zawsze masz wszystkie uszkodzenia na wieszchu, a nalewki? możesz mieć wkład wklejony i tago nie będziesz widział albo nawet stopka nalana a przy montażu leci jak masło i to jest podstawowa przyczyna nie uznania gwarancji....
byłem w Monachium i Pobiedziskach na kursach i można wiele mówić o tyl temacie....
Krristof

#87 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów

Napisany 16 listopada 2007 - 19:27

dokładnie.. nie wiadomo z czego jest to zrobione... i kto to robił i jak...

#88 OFFLINE   PinGviN norgE

PinGviN norgE
  • 20 postów

Napisany 17 listopada 2007 - 10:09

hej.oczywiscie ze biezniki to poraszka ale nieprzesadzajcie,niekazdy ma kase,polecam firme polska "profil" dobre opony bieznik continental winter conti,gosc je testowal na wlasnym garbie i bieznik mu odpadl dopiero przy 190km/t ja mam biezniki mar-gum czy jakos tak, do 150 daly rade,kuplem w pszczynie nowe na gwarancji z zaloziem,396zl dobra cena,bieznik continental,jesli kupujecie biezniki to kupujcie w jdnym miejscu a zakladajcie gdzieindziej bo opone bieznikowana latwo sprawdic jej jakosc,jak kupilem opony to facet muwi o biezniki ale lipa pewnie bieznik juz na wywazarce poleci se mysle oco mu chodzi cwaniak bo kase ma ja co zalozyl i wywaza a tu wszystko ladnie i gosc :shock: ladnie wylane zero bicia mialem dobre felgi prawienic nienabijal a na koniec przeprosil i ze sie mylil co wyszlo w praniu po jednym sezonie poolecam do slabszych omesi :mrgreen:
KLUSKA-SEX-i ROCK&ROLL ;)

#89 OFFLINE   roberth78

roberth78
  • 81 postów

Napisany 17 listopada 2007 - 16:12

ja tam kupilem bieznikowane globgumy 225/55/16 i wszytko bylo ok. a nie raz jezdzilem ponad 200km/godz.
www.mmt.xu.pl TUNING OD A DO Z
www.s-t-s.pl Tuning, drifting, motoryzacja
www.szkoladriftu.pl
www.driftingo.pl Najwiekszy w Europie portal o drifcie

#90 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów

Napisany 17 listopada 2007 - 16:33

ja tam kupilem bieznikowane globgumy 225/55/16 i wszytko bylo ok. a nie raz jezdzilem ponad 200km/godz.

Ale nastepny raz moze byc ostatnim :looz: . Czego Tobie i innym oczywiscie nie zycze. Polowa opon dostepnych na rynku nie posiada odpowiedniego indeksu dla takich predkosci (nowe), a co dopiero bieznikowane :looz: . Jest jakis powod , dla ktorego jest zakaz montazu opon bieznikowanych na przednie kola np w sam. ciezarowych. Ryzykant z Ciebie

Pozdro

#91 OFFLINE   PinGviN norgE

PinGviN norgE
  • 20 postów

Napisany 17 listopada 2007 - 16:49

no wlasnie glob -gum bo to dobre gumy byly...
KLUSKA-SEX-i ROCK&ROLL ;)

#92 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 17 listopada 2007 - 18:28

ludzie jak was nie stać nawet na używki to po co kupujecie auto klasy wyższej - tragedia - bieżnikowane nadają się do fiaciorów i poldków

#93 OFFLINE   roberth78

roberth78
  • 81 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 00:48

Ale nastepny raz moze byc ostatnim :looz: . Czego Tobie i innym oczywiscie nie zycze. Polowa opon dostepnych na rynku nie posiada odpowiedniego indeksu dla takich predkosci (nowe), a co dopiero bieznikowane :looz: . Jest jakis powod , dla ktorego jest zakaz montazu opon bieznikowanych na przednie kola np w sam. ciezarowych. Ryzykant z Ciebie

ja akurat mam biezniki z indeksem H wiec do 210km/h
a i wiekszosc producentow robi nowe 16" zimowki z indeksem H, a zimowe 17" ida juz nawet z indeksem V wiedz do 240km/h, nie wiem jak jest z mniejszymi rozmiarami ale pewno maja nizszy indeks predkosci

ludzie jak was nie stać nawet na używki to po co kupujecie auto klasy wyższej - tragedia - bieżnikowane nadają się do fiaciorów i poldków

tego akurat nie rozumie :peace:
bo
uzywki kupilem po 100zl za szt. bieznikowane po 165zl szt.

jezdzilem i na uzywkach i na bieznikach wiedz troche moge sie wypowiedziec w tym temacie chyba :peace:
www.szkoladriftu.pl

#94 OFFLINE   n-e-o

n-e-o
  • 88 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 02:32

ja nigdy już nie kupie opon bieżnikowanych po tym jak jakiś czas temu odkleił mi sie taki właśnie bieżnik z opony urwał sie cały zostały tylko druty i wewnetrzna warstwa która o dziwo trzymała nadal powietrze no ale po nadkolu tylko wspomnienie zostało a huk był że myslałem że mi zbiornik z paliwem wybuchł . tak więc jeżeli juz nie nowe to dobre używki .

#95 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 10:26

jezdzilem i na uzywkach i na bieznikach wiedz troche moge sie wypowiedziec w tym temacie chyba

Jesli tak twierdzisz..... :looz: .

Ja akurat wychodzie z zalozenia , ze po regeneracji to najwyzej moge kupic sobie chlodnice ,a nie opony, ktore w czasie jazdy sa jedynym lacznikiem miedzy mna a droga :mrgreen: .
A to ,ze na starej oponie , ktora posluzyla jako baza do przyklejenia nowego bieznika , jest index vmax 210 , nie znaczy, ze mozesz smigac z taka predkoscia po regeneracji. :roll:

Podpisuje sie pod tym , co napisal Gachu. Moze czas pomyslec o jakiejs Corsie 1.5D?

Pozdro

#96 OFFLINE   roberth78

roberth78
  • 81 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 10:29

A to ,ze na starej oponie , ktora posluzyla jako baza do przyklejenia nowego bieznika , jest index vmax 210 , nie znaczy, ze mozesz smigac z taka predkoscia po regeneracji. :roll:

Pozdro

Nie na starej tylko na nowym biezniku. Tak przynajmniej producent twierdzi :mrgreen:
www.szkoladriftu.pl

#97 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 10:51

roberth78, to powiedz mi jak nowa jest bieżnikowana skoro nowa opona zanim sie zetrze mija z reguły 4-5 lat a do czasu sprzedania też leży potem firma lejąca bieżnik kupuje mase starych łysych opon o przebiegu przeważnie kilkadziesiąt tysięcy kilometrów co nie pozostaje bez wpływu na kord opony, potem opona składowana jest najczęściej pod chmurką przez kilka miesięcy zanim trafi do produkcji. I tu zaczynają sie schody do odnowienia bieżnika trafiają przeróżne stare opony - czesto jedynie rozmiar się zgadza a kordy to opony przeważnie letnie (bo tych najwięcej się sprzedaje) przeróżnych producentów używających przeróżnych technologi do produkcji kordu. Dobra mamy nowiutkie naleweczki tego samego producenta Gum coś tam i myślimy jest super, jakież jest nasze zdziwienie jak auto chodzi przy wyższych prędkościach dlaczego zapytacie - dlatego właśnie że do produkcji trafiają kordy różnych producentów i one różnie się zachowują ....

jeżdże już od 96 roku i miałem kilka samochodów z równymi oponami - parę lat wcześniej nowe zimowe kosztowały duzo więcej a używek nie było :roll:

producent i sprzedawca napisze wszystko byle tylko sprzedać towar - przykład antyradary

#98 OFFLINE   V6

V6
  • 429 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 11:00

Proponuje zerknąć tu http://forum.omegakl...ight=przestroga i każdy niech podejmuje decyzje. Ja osobiscie uważam ,że na oponach , układzie hamulcowym i kierowniczym nie ma co oszczedzać.Zrobić sobie krzywde to jeszcze pół biedy ale pamiętajmy że nie jezdzimy sami.

#99 OFFLINE   beaktor

beaktor
  • 1 postów

Napisany 08 marca 2011 - 15:12

Chyba globgum 205/55/16 bo 225/55/16 to chyba nie maja ?

#100 OFFLINE   moniek_12345

moniek_12345
  • 27 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 marca 2011 - 20:43

witam nie polecam takich opon bieżnikowanych nikomu sam mam doświadczenie na sobie podczas jazdy bieżnik mi się rozpadał:)