Wymiana lamp przednich w Omedze
Napisany 14 października 2009 - 10:24
W mojej Omci są zainstalowane stare ryfle Hella i chcę to zmienić na Xenon. jak by co to dzięki Pozdrawiam
Sorki za kłopot już znalazłem info chyba że macie jakieś dodatkowe rady to chętnie poczytam
Napisany 14 października 2009 - 13:06
Drodzy forumowicze mam wielką prośbę POMOCY! Jak pisalem już wcześniej w czwartek biorę się za wymianę lamp przednich na Xenony. Nadal nigdzie nie mogę znaleść info na temat podłączenia elektrycznego lamp xenon Hella (orginał). Wiem do czego służy wyszukiwarka i uwierzcie mi ciągle jej używam ale non stop znajduje info na temat spryskiwaczy i poziomowania tych lamp i co więcej w każdym z tych tematów ciągle jest poruszany temat czy poziomowanie jest konieczne czy nie. Wiem że gdzieś temat elektryki był poruszany bo to czytałem ale nie mogę tego tego wyszukać.
W mojej Omci są zainstalowane stare ryfle Hella i chcę to zmienić na Xenon. jak by co to dzięki Pozdrawiam
Sorki za kłopot już znalazłem info chyba że macie jakieś dodatkowe rady to chętnie poczytam
sam opisywalem dziesiatki razy,
do przetwornicy ida 2 kable - zolty - zasilanie - gorny pin
brazowy - masa - dolny pin
w oryginalnej okraglej wtyczce w starych helkach masz zolty kabel (swiatla mijania) przecinasz i laczysz z zoltym kablem do przetwornicy
i masz zasilanie
a brazowy do przetwornicy mostkujesz z ktoryms z brazowych z okraglej wtyczki.
dodatkowo wymieniasz bezpieczniki (2 od prawej i 2 od lewej gorny rzad pod kierownica) z 10 A na 20 A i po problemie
Napisany 15 października 2009 - 10:34

Napisany 29 października 2009 - 21:18
powyżej przedstawim fotografie z czego należy wydobyć silniczek regulacji w lampach zwykłych czy też soczewkowych.
Dziś robiłem i poszło gładko.
Silniczek obracamy o 1/3 obrotu w prawo i wyciągamy troszeczkę do góry, następnie trzymając w palcach robimy ruch(tak jakbyśmy malowali pędzelkiem) w kierunku zewnrzenj strony lampy do kierunkowskazu i zakończona kuleczką śrubka (pręcik jak niektórzy nazywają) wyjdzie z tej wanienki na zdjeciu. Nie można w ten sposób jej uszkodzić także spoko polecam.
Zakladamy do nowej lampy w taki sam sposób jeno odwrotnej kolejności

porównując moje stare zwykle lampy z nowymi Depo jest o niebo lepiej ale musze podjechać jeszcze na ustawienie.
Pozdrawiam:)
tu link do tej fotki bo sie nie wkleiła ... nei wiem dlaczego:(
http://img692.images...i/dsc00897.jpg/
Aaaaa... dodam jeszcze
wyciąganie lamp:
-ściągamy klemę (-)
-zdejmujemy grila
-odkręcamy obie listwy spod reflektorów
-odkręcamy reflektory (dwie śruby u góry i jedna na dole, dość głęboko)
-wyciągając lekko reflektor odłączamy sterowanie silniczkiem, zasilanie reflektora i wyjmujemy żarówkę kierunkowskazu z oprawką.
i to cala filozofia

Napisany 23 listopada 2009 - 19:34
Napisany 23 listopada 2009 - 19:38
O ile przetwornice będą ok, to żarnik ma inne mocowanie. Najprościej kupić nowe żarniki na gniazdo D2S.kupiłem xsenony hella bez przetwornic, da sie do nich założyć hida od starych (miałem hida w ryflach) ??
Napisany 23 listopada 2009 - 19:41
Napisany 23 listopada 2009 - 19:45
http://www.allegro.p..._gwarancja.html
Nie mówię, że ten, chodzi tylko o typ oprawki.
Napisany 03 grudnia 2009 - 19:09

Klucha na PJ
8)Żaden mężczyzna niczego by nie wymyślił, gdyby nie wymagania kobiet8)
Jeleń stawia.... 8)Daniel pije
Napisany 03 grudnia 2009 - 20:22
To weź od niego ten kawałek przodu:smiech:Używana ale u poprzedniego własciciela było ok

OT przepraszam
Napisany 03 grudnia 2009 - 20:25
ale niestety taki juz urok DEPO.
Napisany 05 grudnia 2009 - 12:23

Klucha na PJ
8)Żaden mężczyzna niczego by nie wymyślił, gdyby nie wymagania kobiet8)
Jeleń stawia.... 8)Daniel pije
Napisany 05 grudnia 2009 - 15:11
http://img692.imageshack.us/i/dsc00897.jpg/
powyżej przedstawim fotografie ......
....
....
tu link do tej fotki bo sie nie wkleiła ... nei wiem dlaczego:(
http://img692.images...i/dsc00897.jpg/
tak to się robi

Napisany 05 grudnia 2009 - 16:21
Problem znów u mnie pojawił się inny. Po założeniu DEPO soczewek nie zaświeca się za każdym razem H1. Zawsze zaświeci się pozycyjna, a w lewej od kierowcy światło mijania (H1) raz zaświeci się innym nie. Jak puknę w klosz dość mocno to zaskakuje. Sprawdziłem dziś wsuwki. Masa była jakby lekko luźna, wiec zacisnąłem wsuwkę porządnie i już się cieszyłem ze będzie fajnie a tu druga próba i to samo. Nie wiem co jest grane, bo przewody jak nówki a na starej lampie nic się takiego nie działo, wiec wnoszę że wina leży w samej lampie i jej wewnętrznym okablowaniu-przerabiał może ktoś coś podobnego??? Żarówkę też oglądałem (zresztą świeża jest i w starych lampach świeciła bez problemu) wiec ją też wykluczyć można.
Napisany 05 grudnia 2009 - 22:32
depo jest tak kiepsko zrobione ze te bolczyki co siedza w kostce sie wysuwaja i nie lacza
Napisany 18 grudnia 2009 - 23:44
pozdrawiam serdecznie:D
Napisany 19 grudnia 2009 - 01:15
Panowie mam pytanie czy owe lampy firmy DEPO lub TYC posiadają homologację DC ? oraz jak mam omegę mv6 z roku 94 i oryginalne soczewki helli (umęczone jak sandały chrystusa) a chciałbym zmienić na TYC + xenon i chciałbym żeby przy starcie dokonywały samopoziomowania jak to jest w przypadku aut fabrycznych to jest taka możliwość ?
pozdrawiam serdecznie:D
samopoziomowanie nie robi sie na starcie tylko dziala caly czas. zeby dzialalo u ciebie potrzebujesz, 2 czujniki, 2 silniczki, jednostke sterujaca, wlacznik swiatel, wiazki i to wszystko zalozyc. Jesli chodzo o dupo albo tyc poczytaj sobie - dozbieraj $$$ i kup helle
Napisany 28 grudnia 2009 - 09:56

Właśnie zakończyłem montaż soczewek w swoim aucie. I chciałbym podziękować kolegom za fachowe informacje. Dzięki nim montaż przebiegł sprawnie, bez żadnych niespodzianek i uszkodzeń

Napisany 28 grudnia 2009 - 12:01
poszukaj problemu w kostce polaczeniowej. tam gdzie podlaczasz lampe do instalacji.
depo jest tak kiepsko zrobione ze te bolczyki co siedza w kostce sie wysuwaja i nie lacza
i tam go wlaśnie znalazłęm - 2 bolce(właściwie trudno nazwać je bolcami - badziew i tyle) sie wsunęły do środka i nie łaczyło, na szczeście idzie podsunąć tam palucha i wciskając złącze przytrzymać te bolce żeby nie wyszły do tyłu - narazie dziala

Napisany 01 marca 2010 - 20:28