Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

nie działaja szyby elektryczne

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
152 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   tomc

tomc
  • 44 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 11 czerwca 2013 - 21:23

Wiem, że dostanę zaraz porządne i zasłużone ***** ale tematy w Forum są tak duże i rozwlekłe, że po godzinie grzebania odpodłem ... sorry . Problem mam taki . Od roku nie działa mi domykanie szyb z pilota ani z kluczyka (po przytrzymaniu... ). Od niedzieli po ******* powodzi (zalało mi prawą stronę przez zatkany odpływ wody poniżej filtra kabinowego... przelało się sporo aż z tyłu bajoro). Rozebrałem co mogłem , sterownik zamka centralnego po rozłożeniu wydaje się wręcz zalaminowany (takie moje odczucie laika) więc wierzę , że szlag go nie trafił. Szyby nie reagują ... było parę razy kilka przebłysków " lojalnosci" tzn. czasami zajażyło ale bez kontroli czy jakiejś prawidłowości. Miałem już taką kichę , że szyby opuszczone ,ja daleko od domu, trzeba iść załatwić sprawy a auto z pootwieranymi szybami i amba. Proszę pomóżcie mentorzy bo bez Was nie dam rady. Jeszcze raz przepraszam z temat ale sprawa arcypilna. Wielkie dzięki z góry.

#102 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 11 czerwca 2013 - 21:42

1. sprawdź bezpieczniki
2. czy zauważyłeś jeszcze jakieś problemy w aucie ?
3. świeci się podświetlenie przełącznika szyb w drzwiach kierowcy ?

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#103 OFFLINE   tomc

tomc
  • 44 postów

Napisany 11 czerwca 2013 - 22:08

Bezpieczniki wszystkie sprawdzone potrzykroć , są OK!
Podswietlenie przełączników szyb świeci .
I jeszcze jeden problem : od strony pasażera mogę tylko zamknąć szybę -otworzyć się nie da , to już też od roku . Rozbierałem drzwi , ogłądałem kable , cudowałem ale jestem za mały do tego tematu.
Kolejna rzecz: od kiedy mam to auto (6 lat) nigdy nie działało oświetlenie wnętrza kabiny. Sprawdziłem co się dało, podmieniałem przełącznik i nic!!
Więc może to jednak uwalony sterownik zamka centralnego???

Wczorzaj polutowałem te kable i było prawie super, nie działała prawa szyba pasażera... i zadziaałoło świetło wewnątrz auta !!!!! Ale dzisiaj znowu *******, jestem w trakcie rozbierania tunelu , a co za tym idzie kokpitu ( Rzeźnia! ) No chyba przejdę na ZEN coby się nie stresować.
No zapomniałem już, z tego wszytkiego pożalić się , że szyby smigają ale centralny zamke umarł ... tylko słychać lekki klik w sterowniku (Przekaźnik coś dostaje)... i amba. Coś chyba "przelutowałem "

#104 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 13 czerwca 2013 - 20:54

Więc może to jednak uwalony sterownik zamka centralnego???

może być

ja bym wytargał przełącznik szyb w drzwiach kierowcy i nawet zdjąć boczek można by sprawdzić na krótko. Szczerze nie mam pomysłu gdzie by szukać przyczyny, a nie chce Cie kolego w koszty wpakować. Najlepiej jak masz miernik i podstawową wiedzę elektroniczną to schemat w rękę, rozbierz i szukaj

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#105 OFFLINE   schengen

schengen
  • 109 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 czerwca 2013 - 20:25

Witam , przednich drzwi nie rozbierałem ale tylne rozbierałem bo mogłem szybe opuścić ale podnieść już nie , przycisk w drzwiach nie działał i z przodu tez (choć oba świeciły się )okazało się że był pęknięty kabel w gumowej wiązce miedzy drzwiami a słupkiem może u Ciebie jest podobnie z przednimi coś nie łączy w tej gumie co idą kable do auta szyby,centralka zamka ,podświetlenie wnętrza.

#106 OFFLINE   tomc

tomc
  • 44 postów

Napisany 18 czerwca 2013 - 21:13

Witam Wszystkich zakręconych. Podsumowując to naprawdę tylko i wyłącznie jest sprawa kabli ( przeliczyłem jest ich nie mniej ni więcej tylko 90( oprócz tych w grugych rurkach - liczyłem jako jeden) ). Posprawdzałem jeszcze raz , jak mówiłem wcześniej polutowałem i śmiga . Wina wody pod nogami kierowcy jak i też posażera. Wszystko wróciło do normy nawet szyby domykają się z pilota. Jedynie przełącznik na dzrzwiach pasażera obok kierowcy umarł totalnie ( przed tą grzebaniną tylko domykał szybę ) ale ***** to pies skoro mogę sterować tą szybą z przełącznika głónego przy kierowcy . Auta nie osuszyłem do końca, musiałbym zdjąć fotele , pościągać wszystkie wykładziny i gąbki .... ale ta sprawa na dobry tydzień i w garażu. Tak czy owak temat rozwiązany. Pozdrawiam Wasz druch Tomek.

#107 OFFLINE   mlodzianinwawa

mlodzianinwawa
  • 1 postów

Napisany 28 czerwca 2013 - 11:16

Dobry,

Mam problem z działaniem elektrycznych szyb i lusterek (nie działają wcale)
Sprawdziłem wiązkę pod podłogą.
Wymieniłem panel - w drzwiach.
I NIC:

Zgodnie z poniższym opisem:

4 - czerwony - F1
22 - szaro żółty - LSW
20 - szary - wył.drzwiowy
11 - czarny - F13
21 - wył. drzwiowy
26 - szaro zielony - siłownik szyby
25 - niebiesko czerwony - siłownik szyby
6 - brązowy - masa
9 - niebiesko czerwony - siłownik szyby pr. przód
10 - szaro zielony - siłownik szyby pr. przód
29 - biały - przycisk szyby tył
27 - szaro żółty - podświetlenie przycisku
24 - szaro zielony - siłownik szyby tył
23 - niebiesko czerwony - siłownik szyby tył
5 - biały - przycisk szyby tył
28 - szaro żółty - podświetlenie przycisku
8 - szaro zielony - siłownik szyby tył
7 - niebiesko czerwony - siłownik szyby tył
30 - biało czerwony - lusterka zewn. (składanie)

W kostce jest napięcie
na czerwonym kabelku(F1) +12,8
na czarnym(F13) - jest caly czas +1,5 (czyli brak) - niezaleznie od stacyjki

Jak zepnę spinaczem na krótko te dwa piny, to cała płytka zaczyna działać (przez jakieś 15 minut, a potem przestaje)
Tak samo jak zewrę PIN4 z dowolnym innym pinem - otwiera/zamyka szyby - steruje lusterkami)-

Bezpiecznik F13 - włożony 10A - jest OK
Bezpiecznik F1 - włożony 30A - jest OK.

Czy przyczyna leży w kablu idącym od bezpiecznika F13 ? Czy możecie mi potwierdzić, że to jest faktycznie przyczyna? Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Czy może winą jest przekaźnik ?

#108 OFFLINE   aras2607

aras2607
  • 6 postów

Napisany 14 lipca 2013 - 19:12

witam proszę o pomoc forumowiczów mam problem z szybami nie otwierają się sprawdziłem bezpieczniki o.k rozebrałem drzwi 12v do silniczka przychodzi w sterowaniu szybami od kierowcy mam na jednym pinie 12v nie wiem czy to dobrze czy źle? może jest jeszcze gdzieś jakiś sterownik od szyb? będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomoże.

#109 OFFLINE   pr-jastrzab

pr-jastrzab
  • 71 postów

Napisany 14 lipca 2013 - 22:48

witam proszę o pomoc forumowiczów mam problem z szybami nie otwierają się sprawdziłem bezpieczniki o.k rozebrałem drzwi 12v do silniczka przychodzi w sterowaniu szybami od kierowcy mam na jednym pinie 12v nie wiem czy to dobrze czy źle? może jest jeszcze gdzieś jakiś sterownik od szyb? będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomoże.

To skoro napięcie do silniczka dochodzi a nic się dalej nie dzieje to odpowiedź co sie stało chyba jest... :dziura:

Z tego co opisujesz wszystko jest ok poza... silniczkiem oczywiście :p

#110 OFFLINE   gemini

gemini
  • 25 postów

Napisany 15 lipca 2013 - 06:12

Otóż mam problem z szybami...Działają dopóki nie ruszę krańcowego wyłącznika,wcisnę go i przestają działać.Obojętnie czy z lewej czy z prawej strony. Co ma wspólnego wył. krańcowy z szybami? Czy uszkodzony jest główny panel z guzikami od szyb..? Może miał ktoś podobną przypadłość?Moje auto omega B FL

Mam to samo co kolega powyżej. Problem oczywiście występuje na włączonym zapłonie. Dodatkowo kiedy już zasilanie całego panelu zniknie to pojawia się w losowym momencie, tzn. jak ponownie załączę zapłon to czasami jest, a czasami nie. Gdzie szukać usterki?

#111 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 15 lipca 2013 - 07:40

na czarnym(F13) - jest caly czas +1,5 (czyli brak) - niezaleznie od stacyjki

Musi być 12V po włączeniu stacyjki.

Czy przyczyna leży w kablu idącym od bezpiecznika F13 ?

Może być przewód albo problem na złączu X1.

Czy możecie mi potwierdzić, że to jest faktycznie przyczyna?

Wróżenie z kart jest łatwiejsze niż ustalenie miejsca i przyczyny awarii przez internet.

Czy może winą jest przekaźnik ?

Jaki przekaźnik??

12v do silniczka przychodzi

To dobrze

w sterowaniu szybami od kierowcy mam na jednym pinie 12v

Musi być na dwóch, zobacz post # 107

będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi pomoże.

Tak się dzieje z jedną szybą czy wszystkimi??

#112 OFFLINE   aras2607

aras2607
  • 6 postów

Napisany 15 lipca 2013 - 18:00

Musi być 12V po włączeniu stacyjki.
Może być przewód albo problem na złączu X1.
Wróżenie z kart jest łatwiejsze niż ustalenie miejsca i przyczyny awarii przez internet.
Jaki przekaźnik??

To dobrze

Musi być na dwóch, zobacz post # 107
Tak się dzieje z jedną szybą czy wszystkimi??

witam tak sie dzieje ze wszystkimi szybami jeśli musi być 12v na dwóch pinach to gdzie dalej szukać?

To skoro napięcie do silniczka dochodzi a nic się dalej nie dzieje to odpowiedź co sie stało chyba jest... :dziura:

Z tego co opisujesz wszystko jest ok poza... silniczkiem oczywiście :p

witam zapomniałem napisać że podałem 12v na krótko i szyby w poszczególnych drzwiach ruszyły także silniczki są dobre i teraz pytanie gdzie szukać dalej?:mad:

to jeszcze raz ja mam takie pytanko czy sterownik który znajduje się od strony pasażera pod schowkiem to ma coś wspólnego z szybami?

#113 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 15 lipca 2013 - 18:14

teraz pytanie gdzie szukać dalej

Ja sprawdziłbym na X1 pin 12 (czerwony przewód o ile masz rm.2000) czy jest tam napięcie po stacyjce.

#114 OFFLINE   szymon gsi

szymon gsi
  • 80 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 sierpnia 2013 - 20:18

witam tak sie dzieje ze wszystkimi szybami jeśli musi być 12v na dwóch pinach to gdzie dalej szukać?

witam zapomniałem napisać że podałem 12v na krótko i szyby w poszczególnych drzwiach ruszyły także silniczki są dobre i teraz pytanie gdzie szukać dalej?:mad:

to jeszcze raz ja mam takie pytanko czy sterownik który znajduje się od strony pasażera pod schowkiem to ma coś wspólnego z szybami?

nie - jest to sterownik centralnego i alarmu.

#115 OFFLINE   volvgangster

volvgangster

Alley Mega Majster !

• 182 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 sierpnia 2013 - 10:44

Witam

Mam mały problem z szybami elektrycznymi tzn.nie działami szyba tył lewa strona otwierana z drzwi pasażera. Z panelu od kierowcy można otworzyć i zamknąć.
Stwierdziłem ,że jak nie świeci podświetlenie włącznika szyb to też jest on spalony kupiłem nowy i to samo .Po sprawdzeniu na drugiej stronie w drzwiach pasażera wszystkie
włączniki działają i stary i nowy.Pytanie jest na którym z 4 kabli w drzwiach-przełącznika powinno być napięcie i gdzie szukać:( usterki?

#116 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 18 sierpnia 2013 - 15:51

Pytanie jest na którym z 4 kabli w drzwiach-przełącznika powinno być napięcie

Na białym.

gdzie szukać usterki?

Przełącznik blokady na panelu kierowcy, złącze w drzwiach.

#117 OFFLINE   volvgangster

volvgangster

Alley Mega Majster !

• 182 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 sierpnia 2013 - 15:56

dziś sprawdziłem czy mam napięcie na białym przewodzie i w drzwiach nie ma i w panelu kierowcy na białym też nie mam .Można jakoś pokombinować by podać napięcie na ten kabel?czy jakaś inna sugestia

#118 OFFLINE   Booster1987

Booster1987
  • 50 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 20 sierpnia 2013 - 14:19

Bardzo szybkie pytanie i porosze o szybką odpowiedz. Jestem aktualnie u znajomych, jutro wracam znów do domu ( 540 km), opuściłem szybke od pasażera i nie chce sie juz podnieść, nie reagują także żadne inne szyby, regulacja lusterek,nie działaja ani z konsoli kierowcy ani z poszczególnych drzwi. Podświetlenie jest. Prosze o jakies szybkie rady. Omega B FL.

#119 OFFLINE   michail

michail
  • 81 postów

Napisany 29 września 2013 - 13:51

witam to i ja sie tu podepne, mianowicie szyba od kierowcy slabo opuszcza i slabo sie podnosi, a nawet prawie przy dole (ok1/4 wysokosci) zatrzymuje sie tak jakby z braku sil zarowno jak i opuszczam jak i podnosze.
Tapicere mam sciagnieta i w momencie tego jakby oiporu ta blach od wewnetrznej strony na drzwiach do ktorej jest to wszystko mocowane jest jakby wypychana z naprezen.

Silniczek tak sie meczy ze az jest doslownie goracy...

Co moze byc przyczyna owy silniczek?

Dodam ze pozostale szyby dzialaja bez zarzutu

#120 OFFLINE   Booster1987

Booster1987
  • 50 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 02 października 2013 - 11:23

Ponawiam Pytanie :/

Omega B FL 2000r.Nie działają Mi ani szyby ani regulacja lusterek. Wymieniłem panel bo tamten był poklejony od srodka wiec przypuszczałem ze to on zawiódł ale okazało sie ze po wymianie panela nadal nie działają szyby. Podświetlenie wszystkich przycisków jest, jedynie co zauważyłem to brak powietlenia na przełączniku blokady szyb, czyli ani nie pali sie czerwona ani zielona kontrolka. Co sprawdzić w następnej kolejności?? Poradzcie cos :)