nie działaja szyby elektryczne
Napisany 27 listopada 2008 - 19:48
Wczoraj odpiąłem na noc akumulatror w celu sprawdzenia, dzisiaj w południe po podpięciu, raczej wszystko jest ok oprócz elektrycznych szyb. Mianowicie inaczej sie zamykaja i otwieraja, żeby otworzyć lub zamknąć szybę musze cały czas trzymać przyciśnięty przycisk, przedtem wystarczyło raz dotknąc i szyba jechała w dół drugie przyciśnięcie i szyba stawała. W poradniku "Sam Naprawiam Samochód - Opel omega" jest napisane żeby "po podpięciu akumulatora na nowo zaprogramować pamięć urządzeń starujących i podnośników". Jak sobie z tym poradzic.
Pozdrawiam
Napisany 27 listopada 2008 - 19:56
Mozesz tez rownoczesnie to robic :smile:
Pozdro
Napisany 28 listopada 2008 - 16:45
równiez mam problem z elektrycznymi szybami niestety nie działają wszystkie cztery... moze ktos z was mial juz taki przypadek i sobie z tym poradził, albo macie jakie pomysly. z góry dzięki. a tak przy okazji moze wiecie który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Posiadam Opla Senatora takze mysle ze bedzie podobnie jak w omedze.
Napisany 28 listopada 2008 - 18:12

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 29 listopada 2008 - 17:01
Napisany 29 listopada 2008 - 17:07
Napisany 29 listopada 2008 - 20:24
Napisany 28 marca 2009 - 19:10
z tym że mam Omege Awitamim
równiez mam problem z elektrycznymi szybami niestety nie działają wszystkie cztery... moze ktos z was mial juz taki przypadek i sobie z tym poradził, albo macie jakie pomysly. z góry dzięki.
Czitos, otworz skrzyneczke z bezpiecznikami i poprostu zobacz ktory spalony... wymien.. jak nei pomoze bedziemy kombinowac dalej :razz:
już to zrobiłem jak również reszta bezpieczników tez jest ok
lecz mam tez odnośnie bezpieczników zagwozdkę gdyż mam bezpieczniki F28 i F29 na rozpisce nie ma ich ale podejrzewam ze każda szyba ma oddzielny bezpiecznik i one też są w porządku.
jeśli chodzi ci o sterownik ten przy przyciskach od strony lewej to tam dochodziło napięcie jak sprawdzałem w dzień a teraz jak sprawdzałem bez przekręcenia zapłonu nie ma napięcia zaś po przekręceniu na zapłon jest i jest również podświetlenie ale szyby dalej ani drgną.
co może być
Napisany 28 marca 2009 - 22:19
Nie wiem jak jest w A ale w B jest to prawidłowo napięcie na szybach jest po przekręceniu na zapłon i po wyłączeniu zapłonu do momentu wyjścia z auta i zatrzaśnięcia drzwiw dzień a teraz jak sprawdzałem bez przekręcenia zapłonu nie ma napięcia zaś po przekręceniu na zapłon jest i jest również podświetlenie ale szyby dalej ani drgną
sprawdź napięcie na bezpiecznikach.bezpieczniki sa ok. jest to bodaj 19 i 20.
Napisany 28 marca 2009 - 23:43
Napisany 29 marca 2009 - 17:31
Nie wiem jak jest w A ale w B jest to prawidłowo napięcie na szybach jest po przekręceniu na zapłon i po wyłączeniu zapłonu do momentu wyjścia z auta i zatrzaśnięcia drzwi
sprawdź napięcie na bezpiecznikach.
u mnie było dopóki się nie spie.... tak że bez zapłonu chodziły szyby nawet przy zamkniętych drzwiach.
napięcie na bezpiecznikach sprawdzę jutro
u mnie jak przestały działać szyby to okazało się że złącza przy drzwiach zaśniedziały wystaczyło wypiąć zaaplikować WD40 i wszystko wróciło do normy
hehe tyle to ja wiem że tak może być ale to już sprawdziłem nie są zaśniedziałe wiec to nie to
Napisany 29 marca 2009 - 17:50
W środku jest kawałek elektroniki bardzo możliwe że jej coś odbija.
Napisany 29 marca 2009 - 17:57
Przełącznik szyb lewy [po stronie kierowcy] jedna z możliwych przyczyn.
W środku jest kawałek elektroniki bardzo możliwe że jej coś odbija.
tego się domyślam że to może być ta elektornika (sterownik szyb) a nie wie ktoś ile to może kosztować???
Napisany 29 marca 2009 - 18:24
tak(sterownik szyb)
allegro kilkadziesiąt zl[30/50]ile to może kosztować???
Napisany 27 maja 2009 - 13:38
Napisany 28 maja 2009 - 20:41
jeśli jest mniejsze niż 8V to gdzieś masz zwarcie albo przełamane przewody
u mnie tak było ale nie bawiłem sie w szukanie bo nie miałem czasu tylko puściłem nowe przewody do siln i sterownika
Napisany 07 czerwca 2009 - 08:25
Napisany 07 czerwca 2009 - 08:54
Napisany 07 czerwca 2009 - 10:06