nie działaja szyby elektryczne
Napisany 03 września 2011 - 20:52
A tak to kiedy chce odsunać badź przysunac szybe to razem z tym miga dioda od włączenia i wyłączenia ogrzewania tylnej szyby.
Natomiast gdy włącze ogrzewanie tylnej szyby to w ogóle szyby nic nie reagują (nawet tego chwilowego buczenia nie ma) i nie świecą się te diody w przyciskach.
I tak jeżdżę na lekko uchylonej szybie i za cholerę nie mogę jej zasunąć
Chwała że teraz nie pada to jeszcze się jeździ bo gdy zacznie padać to lipa będzie:masakra:
Wcześniej pomogło jak pojechałem szybciej po wybojach i przeszło a tym razem nawet to nie pomaga, nikt się z czymś takim nie spotkał???
Napisany 04 września 2011 - 11:16
Chodzi o to że tak delikatnie się zaświecały podczas gdy przyciskałem którykolwiek przycisk góra-dół i obojętnie która szyba (ale to przy przękręconym i wyłączonym zapłonie) jak swięcą same diody w przyciskach koło wajchy od biegów.
A tak to kiedy chce odsunać badź przysunac szybe to razem z tym miga dioda od włączenia i wyłączenia ogrzewania tylnej szyby.
Natomiast gdy włącze ogrzewanie tylnej szyby to w ogóle szyby nic nie reagują (nawet tego chwilowego buczenia nie ma) i nie świecą się te diody w przyciskach.
I tak jeżdżę na lekko uchylonej szybie i za cholerę nie mogę jej zasunąć
Chwała że teraz nie pada to jeszcze się jeździ bo gdy zacznie padać to lipa będzie:masakra:
Wcześniej pomogło jak pojechałem szybciej po wybojach i przeszło a tym razem nawet to nie pomaga, nikt się z czymś takim nie spotkał???
może problem z modułem komfortu ,odepnij wiązki od drzwi i kolejno wpinaj zobaczysz czy jest zwarcie na wszystkie czy tylko jedna z szyb
Napisany 04 września 2011 - 19:19
Napisany 04 września 2011 - 19:45
I jak odpiąć te wtyczki w drzwiach żeby nic nie pourywać, bo tylko w przednich są wtyczki jak się je otworzy, z tyłu natomiast nie widzę żadnych wtyczek???
Napisany 05 września 2011 - 05:42
w tylnych musisz wyjąć gumę ze słupka gdzie wchodzi wiązka z przewodami i wewnątrz masz kostkę, rozłącz ją. Przód to odkręcasz w lewo i wyciągasz.I jak odpiąć te wtyczki w drzwiach żeby nic nie pourywać, bo tylko w przednich są wtyczki jak się je otworzy, z tyłu natomiast nie widzę żadnych wtyczek?
Napisany 08 października 2011 - 20:24
Wariant 1.
Wsiadam, odpalam szyby działają później przestają w czasie jazdy.
Wariant 2.
Wsiadam, drzwi otwarte, luz, silnik włączony, szyby działają w momencie kiedy lekko musnę palcem krańcówkę podświetlenie panelu od szyb nadal działa jednak już blokada od szyb tylnych gaśnie, a sterowanie szyb i lusterek przestaje działać.
Co jest nie tak z tą krańcówką ?
Napisany 08 października 2011 - 20:40
Tzn wyłącznik drzwiowy?? wykręcić wyczyścić i powinno być dobrze.Co jest nie tak z tą krańcówką ?
Napisany 11 października 2011 - 18:13
Napisany 07 listopada 2011 - 21:03
nie używamy wulgaryzmów

Napisany 27 grudnia 2011 - 21:03
Koledzy może ktoś mi podpowie coś ciekawego co zrobić zeby nie skrzypiało jak opuszczam i podnoszę szybę . Jest to dość denerwujące bo strasznie skrzypi mi jedna szyba jak ją podnoszę lub opuszczam. Mozę ma ktoś jakiś dobry pomysł zeby to zlikwidować bez rozbierania całych drzwi, pozdrawiam.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 15:24
Mam podobny problem.Otóż mam problem z szybami...Działają do puki nie ruszę krańcowego wyłącznika,wcisnę go i przestają działać.Obojętnie czy z lewej czy z prawej strony.Wtedy jak pogmeram przewodami przy wtyczce od przełączników kierowcy to zadziałają do momentu wciśnięcia krańcowego wyłącznika. I tak w kółko to samo. Co ma wspólnego wył. krańcowy z szybami??? Czy uszkodzony jest główny panel z guzikami od szyb..? Może miał ktoś podobną przypadłość?Moje auto omega B FLPowiedzcie mi jakim cudem krańcówka drzwi kierowcy może mieć wpływ na odcinanie możliwości otwierania/zamykania szyb. Ostatnio mi się coś posrało.
Wariant 1.
Wsiadam, odpalam szyby działają później przestają w czasie jazdy.
Wariant 2.
Wsiadam, drzwi otwarte, luz, silnik włączony, szyby działają w momencie kiedy lekko musnę palcem krańcówkę podświetlenie panelu od szyb nadal działa jednak już blokada od szyb tylnych gaśnie, a sterowanie szyb i lusterek przestaje działać.
Co jest nie tak z tą krańcówką ?
Napisany 15 kwietnia 2012 - 16:22
Sterownik szyb dostaje sygnał o zamknięciu drzwi i odcina zasilanie [przy wyłączonym zapłonie]Co ma wspólnego wył. krańcowy z szybami
Napisany 15 kwietnia 2012 - 17:33
zobacz na połączenie czarnych kabli pewnie zaśniedziały.miałem ten sam problem.
Napisany 23 czerwca 2012 - 23:30
Problem mój polega na tym że nie działają mi szyby
sprawdzałem bezpieczniki Ok
reszta wszystko działa
mój elektryk mówi że to może być wina sterownika
i wysyła do elektronika
moja prośba gdzie jest sterownik od szyb w omce 2,0 16v - 1996r
i czy to na pewno sterownik ????
Guest_DaroX25XE_*
Napisany 24 czerwca 2012 - 00:24
Napisany 24 czerwca 2012 - 07:53
A podświetlają się w ogóle przyciski?
Masz opcję domykania pilotem ?
Napisany 24 czerwca 2012 - 09:36
a szyby domykają się pilotem
Napisany 24 czerwca 2012 - 09:41
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 24 czerwca 2012 - 09:45
Przy silniku podnośnika.gdzie jest sterownik od szyb
Sprawdzić trzeba dobrze bezpiecznik F15
Uszkodzony może być też moduł opóźnionego wyłączania napięcia [pod przyciskami otwierania szyb]
Napisany 24 czerwca 2012 - 09:53
Tak jak Kocyk pisze, skoro domykają się pilotem to modu komfortu ok.
Coś nie styka (wtyczka) albo przerwany kabel.
Wyciągnij na początek skórkę od biegów i zobaczy czy tam wszystko podłączone i czy kable nie przerwane