Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

TEMPOMAT

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
220 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 kwietnia 2008 - 14:41

1. Czy jeśli po naciśnięciu hamulca zapala się światło stop, to ten sam czujnik odpowiada za wyłączanie tempomatu.

Tak, to ten - zwróć uwagę czy ma 4 czy 2 przewody - powinien mieć 4

2. Czy ktoś może już aktywował funkcje tempomatu przez tech 2, jaki to koszt i gdzie to można przeprowadzić ? Autoryzowany serwis ? Gdy tłumaczyłem swojemu mechanikowi to ten upierał się że nie potrafię go włączyć i nie dociera że trzeba go aktywować w softwarze.

W ASo lub tam gdzie mają komputer do diagnostyki tech2

#62 OFFLINE   mario26

mario26
  • 8 postów

Napisany 08 kwietnia 2008 - 00:01

ja montuje wlasnie w calibrze v6- musze zmienic czujnika hamulca???
kupilem taki sam na sprzeglo- 3 przewodowe - przeciez to tylko sluzy do rozlaczania - mam sie wpiac w te czujniki jednym kablem?? zdaje sie ze pod pin z zcarno zoltym przewodem- tzn do jednego czujnika z pinu d kostki przy serwomotorze a do drugiego z pinu g????

w sumie do podpiecia zostaly mi czujniki tylko no i serwomotor podlaczyc- ciezko bedzie miejsce znaleszc zeby to upchac ale moze da rade

#63 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 08 kwietnia 2008 - 19:30

podepnij się pod ten sam pin co przycisk reset - zobacz na którym pojawia się sygnał

#64 OFFLINE   omega25

omega25

impra

• 40 postów

Napisany 17 kwietnia 2008 - 19:00

mam pytanko mam omege 2.5 td manual jaką musze mieć manetke 2 czy 4 pinowa i gdzie taką dostać na allegro nie ma bo szukałem
piwo to moje paliwo

#65 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 17 kwietnia 2008 - 19:29

omega25, wiesz co to trzeba być na maksa leniwym żeby zadawać takie pytanie nie czytając wątku w którym pytasz. Ale rzeczywiście po co, niech się inni męczą i piszą tu różnego rodzaju posty o manetkach rodzajach, silnikach.

Kliknij tutaj - post 2 strony wstecz.
http://forum.omegakl...er=asc&start=30

A co do manetki to pewnie jak z poprzednim pytaniem
http://www.allegro.p..._b_omega_b.html

tu jest i 2 i 4 przewodowa

#66 OFFLINE   damianzuz

damianzuz
  • 18 postów

Napisany 18 kwietnia 2008 - 16:29

A jak nie ma luznej wtyczki to co zrobic. Mam 2.5td czujnik bialy na sprzegle czrny 4 pinowy na hamulcu a nie mam tej wtyczki do raczki tempomatu. Prosze o pomoc
damianzuz

#67 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 18 kwietnia 2008 - 16:34

Damian będziesz na spocie to pokminimy :) - spot 20.04 o 12

#68 OFFLINE   banan998

banan998
  • 32 postów

Napisany 18 kwietnia 2008 - 18:00

Nie chciałem zakładać nowego postu - napiszę tutaj może coś doradzicie:
miałem wymieniane serwo hamulca i po odebraniu Omegi z warsztatu okazało się że tempomat nie działa. Myślę że gość czegoś nie podłączył albo coś zepsuł.
Jeśli wiecie co można odłączyć, zepsuć itp. podczas naprawy hamulca (serwo, wymiana płynu itp.) to dajcie znać - wolę wiedzieć jak pojadę do warsztatu z reklamacją usługi.

#69 OFFLINE   Bartus

Bartus
  • 252 postów

Napisany 26 maja 2008 - 19:36

w moim tempomacie byla urwana tasma naciagajaca i dlatego nie dzailal.... POzdrawiam

#70 OFFLINE   grzes997

grzes997
  • 3 postów

Napisany 05 czerwca 2008 - 11:20

Witam klubowiczów, po przeczytaniu całego tematu i wiele innych postanowiłem kupić zestaw tempomatu razem z manetką, instalacją zajęła mi niecałą godzinę, w moim przypadku wystarczyło przykręcić tempomat do nadkola wymienić manetkę podłączyć wszystkie dwie kostki wyregulować długość linki kontrola napięć i jazda do przodu działa pięknie, okazało się że na pedale hamulca jest już wszystko fabrycznie podłączone więc nie miałem za wiele roboty a moja Omesia to stara jednostka 2L 8V z automatyczną skrzynią biegów. Polecam wszystkim co pokonują długie dystanse i nie tylko.
Pozdrawiam

#71 OFFLINE   emarax

emarax
  • 2 postów

Napisany 23 czerwca 2008 - 20:08

Witam! Mam pytanie czy przewod CANCEL od manetki ( 4 zylowej ) do wtyczki przy servie jest pomiedzy rozlaczony, czy tez idzie on bezposrednio? Ewentualnie prosilbym o schemat podlaczenia tempomatu. A na marginesie prawdopodobnie mechanik rozcial mi przewod, bo do wtyczki glownej nie dochodzi + od CANCEL.
Dzieki z gory.

#72 OFFLINE   Shreader

Shreader

ani B, ani B FL ;)

• 218 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 06:46

Witam! Mam pytanie czy przewod CANCEL od manetki ( 4 zylowej ) do wtyczki przy servie jest pomiedzy rozlaczony, czy tez idzie on bezposrednio? Ewentualnie prosilbym o schemat podlaczenia tempomatu. A na marginesie prawdopodobnie mechanik rozcial mi przewod, bo do wtyczki glownej nie dochodzi + od CANCEL.
Dzieki z gory.

Kolego poczytaj najpierw cały wątek a potem zadawaj pytania !
Wszystko jest tu dokładnie opisane, twój problem również.
Miałem tak samo jak Ty, nalezy pociąnąć nowy przewód, co i jak czytaj w tym temacie.

#73 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 06:59

emarax, nie idzie bezpośrednio - przechodzi przez złącze nadwozia X1 (lewy dolny róg auta za podstópkiem)

#74 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 10:40

..wszystko mam już niby opanowane przed monterką tempomatu tylko zastanawia mnie jedno, do serwa podłączam tą szeroką końcówke którą mam obecnie wolną w komorze, ale 1 co zrobic z tym czymś co wisi tu Dodany obrazek. 2 Pod zbiorniczkiem, a obok bolców na monterke tego ustrojstwa są dwa wyjścia z przewodami ( po jednym w każdym) czy to któryś z nich trzeba tam własnie podczepić, bo wydaje mi sie że oba konkretnie gdzies są juz podłączone(pewności nie mam bo wszystko mocno na spinkach mam pościskane a dopuki nie mam pełnego osprzętu to nie bede rozbebeszał tego). 3 Zapytałem gościa od którego prawdopodobnie zakupie cały mechanizm czy ma czujnik na sprzęgło, on na to że ma 'czujnik stopu który w układzie z przekaźnikiem działa tak jak czujnik sprzegła' - jak ten układ miałby niby wyglądać ?? Do tych co nie pogubili się jeszcze w moich wątpliwościach prośba o pomoc w rozwiązaniu zagadek :cool:

#75 OFFLINE   Shreader

Shreader

ani B, ani B FL ;)

• 218 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 11:24

1. należy tam podłączyć linkę tempomatu, bo tu jej BRAK, i dalej tą linke podłanczasz obok linki od gazu, jest tam miejsce specjalne na to.
2. nie mam pojęcia o czym mówisz :roll:
3. Ja kupiłem dokładnie to http://motohurt.info...oducts_id=77709 nazywa się wyłacznik stopu i u mnie wsio działa jak należy, więc wychodzi na to że gość dobrze gada :wink:

#76 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 12:26

Holera faktycznie zapomniałem calkiem o lince :razz: . W takim razie drugi punkt całkowicie nie aktualny, a chodziło mi o to że obok miejsca montażu serwomotora są dwa wyjścia z przewodami i kombinowałem że może któryś z nich trzeba jedszcze do tego serwa podłączyć (czasem kombinuje na zapas zupełnie nie potrzebnie :lol: ). To jedyne co już zaprzątac mi może głowe to ten czujnik sprzęgła, bo obiło mi się gdzieś o uszy że różni się on od hamulca ale skoro Tobie to bangla Shreader to widac tak może być. Dopisz tylko jak możesz czy to bez przeróbek wsadzałeś ??

#77 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 13:21

Zapytałem gościa od którego prawdopodobnie zakupie cały mechanizm czy ma czujnik na sprzęgło, on na to że ma 'czujnik stopu który w układzie z przekaźnikiem działa tak jak czujnik sprzegła' - jak ten układ miałby niby wyglądać ?? Do tych co nie pogubili się jeszcze w moich wątpliwościach prośba o pomoc w rozwiązaniu zagadek :cool:

W manualu ma być czujnik sprzęgła i już - czujnik stopu czujnikiem stopu, ale potrzebny jest też czujnik sprzęgła - można go obejść ale w momencie naciśniecia sprzęgła obroty polecą w góre bo tempomat będzie chciał wyrównac prędkość i otworzy dalej przepustnicę.

#78 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 14:28

Roozga to jak odnieśc się do tego co napisał Shreader

Ja kupiłem dokładnie to http://motohurt.info...oducts_id=77709 nazywa się wyłacznik stopu i u mnie wsio działa jak należy, więc wychodzi na to że gość dobrze gada

Nie zależy mi na przerabianiu na siłe, ale jak i tak mam dostać w komplecie tego czuja na hamulec to zakombinowac troszke możnaby.

#79 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 14:44

Czujnik stop to jedno, czujnik sprzegła drugie - to dwa różne czujniki

Jak chcesz obejść czujnik sprzęgła to zmostkuj wtyczkę i już

#80 OFFLINE   Shreader

Shreader

ani B, ani B FL ;)

• 218 postów

Napisany 24 czerwca 2008 - 14:56

Halo Pany !
Przecież napisałem co z tym czujnikiem !
Dzwoniąc do tego sklepu powiedziałem że potrzebuje czyjnik na sprzęgło, Pan porosił mnie o nr VIN auta i powiedział że to jest to.
Podłączyłem bez żadnych przeróbek i działa wszystko jak należy.
Mówię tu tylko dokładnie o tym czujniku co podałem !
W innym przypadku tak jak Roozga napisał.