Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ogromne spalanie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
133 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 lutego 2011 - 11:09

kiedyś mi palił LPG ok 12l/100km w mieście

nie miala prawa tyle palic skoro norme benzyny ma kolo 13. miales za uboga mieszanke.
co do zapachow - sprawdz elektrozawory

#102 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 lutego 2011 - 11:18

no może trochę przesadziłem ze to miasto, przepraszam poniesło mnie hehehe :) bo wyjeżdżałem z Lublina przez 3km, potem miałem z 10 trasy na Świdnik i znów 2-3km po miasteczku i po pracy do domciu to mi wychodziło ok 12, sama trasa 9-10 w zależności od warunków, powiedzmy że w mieście wychodziło 14-15, no ale teraz to przegięcie, 20 i ponad miasto (odpalany na PB i zawsze ok 1-2km na beni jadę) tras nie robię ostatnio więc nie wiem i w trasie wychodzi ale właśnie te smrody z pod machy i ciężkie odpalanie to mi wychodzi na przepuszczający zawór, ale jak to sprawdzić czy to którys z nich padł?, jak oba stukają przy zapłonie i po wyłączeniu, one tam maja jakieś uszczelki do wymiany , czy cały elektrozawór trzeba wymieniać? a i jeszcze jedno, sprawdzałem na alledrogo to jak to zawór w butli to kosztuje sporo ponad 100zł bo to chyba cały kpl. z pływakiem tak? a jak by tak założyć dodatkowy zawór powiedzmy z filtrem i podłączyć go pod te same przewody co na butli to by dało efekt?

#103 OFFLINE   Przemek1308

Przemek1308
  • 7 postów

Napisany 23 stycznia 2012 - 19:40

Witam pozwulcie że sie podepne pod temat
Jetem świeżym właścicielem Omci 2.5 sekwencja KME i ostatnio coś mnie zaintygowało...
Natomiast- kiedy kupiłem auto to na pełnym baku LPG robiłem ok 195 km
Byłem u gazownika który wymienił mi filtry i ponoć skasował błedy ale po wizycie u niego mam wrażenie że auto mi jeszcze więcej pali:mad:
Jak myślicie mam wrócić do niego i zrobić mu "KUKU" ?...

#104 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 23 stycznia 2012 - 22:52

Jak myślicie mam wrócić do niego i zrobić mu "KUKU" ?...

zależy jaki to był gazownik. O dobrego fachowca nie jest łatwo :pokoj:

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#105 OFFLINE   Przemek1308

Przemek1308
  • 7 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 05:25

myśle że raczej dobry bo każdy z którym rozmawiałem polecał mi go
zobaczymy!... jeszcze raz podjade do niego i niech podłączy do kompa...

#106 OFFLINE   rafkuli21

rafkuli21
  • 4 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 20:11

Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem pieknej omeszki 3.0 98 r i mam z nia taki problem ze spala mi przy jezdzie do 100 km/h 18-20 l lpg / 100 km do miasta to sie boje wjezdzac.:pokoj:
Byłem dzisiaj u mechanika podłaczył sie pod kompa i pokazało spadek napiecia na 2 sądzie jak twierdzi nie ma ona nic wspolnego z gazem ze tyle pali. Dodam ze gaz regolowałem w poniedzialek wraz zwymiana filterków, a gazownik powiedzial ze reduktor bedzie do wymiany i maksymalnie zwiekszył mu cisnienie. Czy ktos może mi pomóc to moj pierwszy opelek i pierwsza gazownia wiec sie nie znam.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
:masakra:

Dodam jeszcze ze na benzynce wszystko jest wporzadku autko zbiera sie pieknie do przyspieszania nie szarpie nie dławi sie i nie faluje na obrotach.

#107 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 28 lutego 2013 - 21:44

Wiec tak jesli masz ciezka noge, a do tego w kiepskim stanie instalacje gazowa to taki wynik w tym silniku to cos normalnego, doprowadz instalacje lpg do ladu a zurzycie zapewne spadnie,zwlaszcza po wymianie parownika lub co najmniej regeneracji,moja Oma spala przy normalnej jezdzie 14.5l ale przy ciezkiej nodze w granicach 16-19l, z tym ze ja mialem wymieniana cala instalacje w listopadzie, a ze starej zostala tylko butla a cala reszta jest nowa a nie po regenaracji

#108 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 28 lutego 2013 - 23:08

skoro poarownik nie daje cisnienia ,to musisz zapewnie jej duzo gazu dawac co wiaze sie ze spalaniem,najpierw parownik potem koljena regulacja i mozesz zaczac myslec o spalaniu ,jestes z okolic pomorskiego ,to jest duzo warsztatow co to ogarnie i dobrych :)

#109 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 28 lutego 2013 - 23:20

Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem pieknej omeszki 3.0 98 r i mam z nia taki problem ze spala mi przy jezdzie do 100 km/h 18-20 l lpg / 100 km do miasta to sie boje wjezdzac.:pokoj:
Byłem dzisiaj u mechanika podłaczył sie pod kompa i pokazało spadek napiecia na 2 sądzie jak twierdzi nie ma ona nic wspolnego z gazem ze tyle pali. Dodam ze gaz regolowałem w poniedzialek wraz zwymiana filterków, a gazownik powiedzial ze reduktor bedzie do wymiany i maksymalnie zwiekszył mu cisnienie. Czy ktos może mi pomóc to moj pierwszy opelek i pierwsza gazownia wiec sie nie znam.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
:masakra:

Dodam jeszcze ze na benzynce wszystko jest wporzadku autko zbiera sie pieknie do przyspieszania nie szarpie nie dławi sie i nie faluje na obrotach.

a jakie jest spalanie Pb w trasie ? :)

Wiec tak jesli masz ciezka noge, a do tego w kiepskim stanie instalacje gazowa to taki wynik w tym silniku to cos normalnego

jadąc w trasie do 100km/h to nawet 10l gazu nie spalisz, a benzyny z 8 może
chyba że jedziesz, hamujesz jedziesz albo jedziesz odcinki po 10km

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#110 OFFLINE   rafkuli21

rafkuli21
  • 4 postów

Napisany 01 marca 2013 - 13:13

A czy sonda lambda ma coś do tego też? bo pokazuje jej bład.
Pb spala ok 8-9 l /100 także jest dobrze.
A jestem z okolic Słupska a tu warsztat co jeden ma lepsza opinie od drugiego i jak macie jakis do polecenia to chetnie skorzystam.

#111 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 01 marca 2013 - 13:38

Może na sam początek sam sprawdź kody błędów metodą na spinacz, bądź jak masz możliwość może ktoś z forum ma złącze i by Ci sprawdził co w trawie piszczy.
Wymień sondę to po pierwsze skoro padła, lub kuleje.
Rozumiem, że masz instalację sekwencyjną czy inną? Jeśli tak to jaką i od kiedy jest w aucie?

#112 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 01 marca 2013 - 14:38

A czy sonda lambda ma coś do tego też? bo pokazuje jej bład.
Pb spala ok 8-9 l /100 także jest dobrze.
A jestem z okolic Słupska a tu warsztat co jeden ma lepsza opinie od drugiego i jak macie jakis do polecenia to chetnie skorzystam.

1. podaj jeszcze spalanie Pb i LPG chwilowe z mida, przy wyłączonych wszystkich urządzeniach (radio, klima, światła, nawiewy itd). oczywiście na ciepłym silniku :p
2. silnik równo pracuje na biegu jałowym ?
3. wymienić sondę
4. Napisz proszę co masz za graty od gazu (wtryski, reduktor, komputer).

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#113 OFFLINE   rafkuli21

rafkuli21
  • 4 postów

Napisany 01 marca 2013 - 15:45

to jest LPIGAS instalacja ma 10 lat i teoretycznie przelatane jest na niej 80000 chyba ze licznik byl cofany. NA kompie pokazuje na Pb 1.3 l/h a na gazie wariuje i pokazuje od 1.1 - 1.7 l/h przy czym obroty skacza od 300- 700 . a na benzynce to silniczek chodzi jak igiełka moim zdaniem. I byłem przed wczoraj na kompie to nic nie pokazało poza sonda

#114 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 01 marca 2013 - 21:16

to jest LPIGAS instalacja ma 10 lat i teoretycznie przelatane jest na niej 80000 chyba ze licznik byl cofany. NA kompie pokazuje na Pb 1.3 l/h a na gazie wariuje i pokazuje od 1.1 - 1.7 l/h przy czym obroty skacza od 300- 700 . a na benzynce to silniczek chodzi jak igiełka moim zdaniem. I byłem przed wczoraj na kompie to nic nie pokazało poza sonda

jeśli masz starą generacje to sonda nic do spalania LPG nie ma. Trzeba by ją dobrze wyregulować, ewentualnie wymienić zużyte części i tyle.
Oczywiście idealnie by było wrzucić sekwencje, nawet jakąś używkę ale to większe koszta

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#115 OFFLINE   rafkuli21

rafkuli21
  • 4 postów

Napisany 04 marca 2013 - 21:10

Witam ponownie.
Jestem po wymianie reduktora teraz daje piekne ciśnienie i moge śmiało depnać bez obaw że gazu zabraknie. Teraz gazownik powiedzial ze jeszcze wyreguluje mi listwe z wtryskami ( podjął sie naprawy instalacji i za 250 zł ponad tydz sie męczy juz) i bedzie pieknie chodzic. Teraz jak nią latam tak 110- 130 km/h to pali 13,7 l/lpg.

Dziekuje Wszystkim za pomoc.

#116 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 06 marca 2013 - 16:21

Witam ponownie.
Jestem po wymianie reduktora teraz daje piekne ciśnienie i moge śmiało depnać bez obaw że gazu zabraknie. Teraz gazownik powiedzial ze jeszcze wyreguluje mi listwe z wtryskami ( podjął sie naprawy instalacji i za 250 zł ponad tydz sie męczy juz) i bedzie pieknie chodzic. Teraz jak nią latam tak 110- 130 km/h to pali 13,7 l/lpg.

Dziekuje Wszystkim za pomoc.

mowilem,zebys od tego zaczal:D

#117 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 16 marca 2014 - 00:53

Witam,
Przeczytałem wiele tematów na forum o tym ale hmm dalej nie mogę doszukać się tego co bym chciał. Więc zacznę od początku omege kupiłem 2 mies temu oczywiście pech chciał po 2tyg użytkowania padła pompa oleju no i omege poszła do mechanika:szpital:. Po odebraniu okres zimowy + zimowe opony średnio wychodziło,że na 30l LPG robiłem 170 km hmm myśli okey idzie to przeżyć. 3 dni temu włożyłem ten sam rozmiar alufelgi z tym samym rozmiarem opon ale letnich no i po paru setkach przejechanych KM coś mi nie grało komputer zaczął wariować ze spalaniem pokazywał średnie spalanie na 100/km 14-15l PB :o. Postanowiłem sprawdzić spalanie, zatankowałem do pełna na LUKOIL po 110km podjechałem na CPN i o mało na zawał nie padłem przy ekonomicznej jeździe oma spaliła 19.5l. Instalacja gazowa sekwencja Stag 300. Filtr powietrza był wymieniany 2 mies temu więc nie jest to wina filtra, poprzedni właściciel mówił,ze sam regulował instalacje czy to jest to możliwe,że z dnia na dzień instalacja się rozregulowała i zaczęła więcej palić ? Czy wymiana filtr lpg coś pomoże czy to tylko tzw "estetyka" dla świętego spokoju ? Dodam,że pali się "check" od kiedy kupiłem omegę i na LPG i na PB chociaż muszę się przyznać,że nie udało mi się pojeździć dłużej na benzynce więc nie wiem czy po dłuższej przejażdżce gaśnie czy nie :masakra:. Co proponujecie pierw wizyta na diagnostyce komputerowej ? Czy pierw wizyta u gazowanika ? Czy jest jakas inna opcja tak dużego spalania. Na dniach będę próbował jeździć bardziej dynamicznie zmiana biegu przy 2500 - 3000 tyś wczesniej robilem to przy max 2000tyś :masakra:. z GÓRY przepraszam za chaotycznie napisany temat:pokoj::stop:

#118 OFFLINE   bzyku9999

bzyku9999
  • 318 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 16 marca 2014 - 09:57

zatankowałem do pełna na LUKOIL

Na tej stacji sie nie tankuje:hihi:

Na początek zatankuj na innej stacji i wtedy sprawdz czy tez będzie takie spalanie, nie wszystkie stacje lpg są uczciwe i mają "podkręcone" liczniki, to ze na dystrybutorze pokazało że zatankowałeś przykładowo 30L lpg nie znaczy ze do zbiornika tyle trafilo, u mnie w miescie tez jest jedna stacja lpg gdzie jak 2 razy zatankowalem to spalanie mi wyszlo 22L/100km

#119 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 16 marca 2014 - 11:29

Na tej stacji sie nie tankuje

Na lukoil'u do baku o pojemności 40l pb wchodzi 45 litrów...

#120 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 16 marca 2014 - 12:27

wcześniej tankowałem na całkiem innym cpn koledzy wlasnie ostatnie 2 razy tam sprobowalem bo znajomy polecał :/