Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem z roletą elektryczną

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
107 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   bzyq

bzyq

on road

• 183 postów

Napisany 27 kwietnia 2009 - 08:08

też bym z chęcią rozkręcił to ale ...jak czytam że pół dnia mi to zajmie walka z tylnią półka + ew problemy to mi się odechciewa :)

opisz po koleji od czego zacząłeś operację

zapozyczony post:

ja ostatnio wymieniałm półkę na taką z roletą.
demontaż:
roleta przykręcona na 3 nakrętki - w suficie bagażnika je znajdziesz
dlaej wyciągasz 3 zagłówki i 6 plastików mocujacych zagłówki
kładziesz do przodu tylnie oparcia, zdecydowanym ruchem wypinasz boczki oparć tylnich foteli, od strony bagaznika ściskasz i wciskasz chyba 7 białych zatrzasków i wyciągasz całą półkę.

jedyny problem jaki miałem to montaż tych boczków oparć kanapy tylniej - skończyło się na odgięciu dolnego metalowego ucha, założeniu tego boczka i dogięciu ucha.

pozdrawiam i powodzenia :)

30 min dla kogos kto robi to 1 raz, wczoraj wyciagalem jak montowalem BOSE....
wewnatrz karoserii to na chwile obecna mam konsole, przednie siedzenia i szyberdach z silniczkiem...reszta lezy w garazu, pierze sie, wala po bagazniku....

#62 OFFLINE   adamo_

adamo_
  • 156 postów

Napisany 27 kwietnia 2009 - 20:41

A mi dziś się roleta sama......naprawiła I zeby było smiesznie wsiadł znajomy mechanik do mnie do autka bo chciał posłuchac silniczka i ja mu mowie : wszystko super tylko sie roleta sp***doliła , a on nacisnij, ja naciskam....a tu bzyk.... poszło a ja w szoku. :)

#63 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 30 kwietnia 2009 - 17:55

a ta moja co ją kupiłem ostatnio jest spier**lona :censored::censored::censored: otworzyła się ładnie ale jak chce się zamknąć to zamyka się 10% po czym słychać przeskakiwanie trybików mechanizmu. no a że mam dość już dnia to zostaje do jutra. jak nareperuję jutro to się podzielę :) a może ktoś miał problem z przeskakującymi trybikami ? takie trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

zabrałem się za roletę.
pogięte ząbki kółka aluminiowego oraz starte kółka plastikowego :/
na szczęście silnik z przekładnią posiada oznaczenie firmy Buehler :D a pracowałem kiedyś w firmie WObit - www.wobit.com.pl i oni handlują tymi silniczkami z przekładniami. już wysłałem pytanie o taki jak nasze - 1.61.068.006 a - zobaczymy jaką cenę podadzą.

#64 OFFLINE   radek82

radek82
  • 2 postów

Napisany 18 maja 2009 - 14:06

jakis TUPTUS napisał:, [I]zdecydowanym ruchem wypinasz boczki oparć tylnich foteli, od strony bagaznika ściskasz i wciskasz chyba 7 białych zatrzasków i wyciągasz całą półkę.[/I ] u mnie po takim zdecydowanym ruchu zatrzaski pękły !!!!!! bo nie domyśliłem sie ze ten zdecydowany ruch powinien byc skierowany na bok na zewnatrz auta zeby sie wypieło!!! jesli szarpniecie w linji prostej napewno PEKNIE wiec uwaga

#65 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 maja 2009 - 14:44

jakis TUPTUS napisał:, [I]zdecydowanym ruchem wypinasz boczki oparć tylnich foteli, od strony bagaznika ściskasz i wciskasz chyba 7 białych zatrzasków i wyciągasz całą półkę.[/I ] u mnie po takim zdecydowanym ruchu zatrzaski pękły !!!!!! bo nie domyśliłem sie ze ten zdecydowany ruch powinien byc skierowany na bok na zewnatrz auta zeby sie wypieło!!! jesli szarpniecie w linji prostej napewno PEKNIE wiec uwaga

bo prościej jest odgiąć języki u dołu boczka.

#66 OFFLINE   adamo_

adamo_
  • 156 postów

Napisany 18 maja 2009 - 14:50

u mnie się roleta sama naprawiła...

#67 OFFLINE   mike51V6

mike51V6
  • 16 postów

Napisany 17 czerwca 2009 - 15:43

Witam:)mam pytanko???co moze byc przyczyna ze tylnia roleta sie nie składa???tzn.jedno skrzydło dobrze a drugie gdzies szwankuje i nie składa sie tylko tak jak by sie łamała?

#68 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 czerwca 2009 - 07:13

ja przypuszczam ze sie ramię zaciera bo ta ramka jest aluminiowa kup smar w sprayu i nasmaruj prowadnice ramki bo kusz i czas robia swoje i pomoż jej sie żlożc recznie kilka razy ipowinno byc oki

#69 OFFLINE   krzysiek1989

krzysiek1989
  • 770 postów

Napisany 18 czerwca 2009 - 18:25

a moja roleta podczas rozwijania, podarla sie:( Czy da sie kupic sam ten material? bo reszta jest ok silniczek rozwijal ja i zwijal . napiszcie cos w tej sprawie:)

#70 OFFLINE   mike51V6

mike51V6
  • 16 postów

Napisany 18 czerwca 2009 - 19:17

A u mnie nastapił taki problem ze niechce sie skladac jak naciskuje przycisk to tylko tak cos cyka:(:(:(owszem za któryms razem sie złoży ale to chyba nie tak powinno chodzic:(co moze byc przyczyna tego oto stanu rzeczy???Prosze o rady-pozdrawiam

#71 OFFLINE   bazylek1

bazylek1
  • 3 postów

Napisany 19 czerwca 2009 - 16:52

Cześć, temat ten przerabiałem miesiąc temu więc w kilku słowach postaram sie wyjasnic co moze byc tego przyczyna. Otoz po wyjeciu polki z roleta (zapewne wiesz jak to zrobic - jesli nie, napisze nastepnym razem) obok silniczka (on najczesciej jest sprawny) znajduja sie w tzw. "puszce" koncowka slimakowa od silniczka, dwa kola zebate, jedno male z tworzywa sztucznego, drugie wieksze metalowe oraz sprezyna, ktora wspomaga cykl podnoszenia i opuszczania rolety. "Puszke" nalezy otworzyc i wyjac wszystko co sie w niej znajduje, zapamietujac jednakże polozenie wystajacego z puszki trzpienia, by nie bylo pozniej problemu z zalozeniem elementu z ramionami rolety. Korzystajac z okazji mozna podlaczyc prostownik kabelkami i sprawdzic czy silniczek dziala bez obciazenia. A teraz najwazniejsze, wyjete kola zebate (plastikowe male i metalowe duze, nalezy oczyscic tzn. na wszystkich wycieciach gromadza sie rozne zabrudzenia (opilki, brud, zuzyte fragmenty plastikowe). Po oczyszczeniu tych kol i po ich zalozeniu to "puszki" wszystko powinno dzialac w najlepszym porzadku. Powodzenia.

#72 OFFLINE   awena23

awena23
  • 1 postów

Napisany 22 czerwca 2009 - 21:32

Witam mam problem z roleta ,jedno z ramion sie niewysuwa,trzeba kupić nowa-używana,czy da się to zrobic

#73 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 czerwca 2009 - 07:54

pewnie sie da zależy co masz urwane proponuje wyciągnać półke z roleta i zweryfikować co jest zepsute

#74 OFFLINE   Arturp.

Arturp.
  • 73 postów

Napisany 24 czerwca 2009 - 11:00

a moja roleta podczas rozwijania, podarla sie:( Czy da sie kupic sam ten material? bo reszta jest ok silniczek rozwijal ja i zwijal . napiszcie cos w tej sprawie:)

Jak by nie udało Ci się kupić samego materiału to może byś chciał sprzedać silnik z mechanizmami?
Kto pyta nie błądzi

#75 OFFLINE   separator80

separator80
  • 14 postów

Napisany 17 marca 2010 - 11:18

Witam u mnie tez tak się działo aż w końcu uszkodziła się na dobre.szukam innej dlatego mam pytanko potrzebuję pomocy. Panowie czy sama roleta elektryczna rożni się od omegi przed liftingiem a po liftingu .BO ja mam omegę po FL200 rok i chce kupić roletę od starczego modelu do 1998 czy będzie pasować czekam na info na gg 941722 lub tel 691668667.Z góry dziękuję i pozdrawiam

#76 OFFLINE   paveell

paveell
  • 8 postów

Napisany 26 kwietnia 2010 - 22:10

Nie mam pojęcia czy przed liftem były takie same rolety, ale jakbyś czasem nadal jej szukał, to posiadam taką od B FL w kolorze beżowym. Jak coś to daj znać na PW, to prześlę Ci jakieś fotki.

pozdrawiam

#77 OFFLINE   separator80

separator80
  • 14 postów

Napisany 26 kwietnia 2010 - 23:38

oki dam znać a za jakie pieniądze ja oddasz

#78 OFFLINE   skobel76

skobel76
  • 1 postów

Napisany 28 września 2012 - 10:33

witam tez mam problem z roleta tynia nie otwiera sie wcale ale jak wlanczam przycisk to cos klika tam w rolecie jak by chciala isc a nie moze

#79 OFFLINE   bestia

bestia
  • 102 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 września 2012 - 18:48

witam tez mam problem z roleta tynia nie otwiera sie wcale ale jak wlanczam przycisk to cos klika tam w rolecie jak by chciala isc a nie moze

Ja miałem podobny problem po wymianie płytki elektronicznej która uruchamia roletę problem się rozwiązał i śmiga. Z tego co u siebie zauważyłem są dwa rodzaje tych płytek, jedna to wchodzą do niej 2 wtyczki jedna od silnika rolety i druga od zasilania i drugi rodzaj jest trochę dłuższa i wchodzi do niej tylko wtyczka silnika i bezpośrednio z niej wychodzi kabel do zasilania - wtyczka jest taka mała.

#80 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 01 listopada 2012 - 23:16

Moja roleta rozkłada i składa się całkowicie normalnie (równo lewa i prawa strona , nic nie zgrzyta,cyka itp)

Problem polega natomiast na delikatnym popukiwaniu rozłożonej rolety o szybe podczas jazdy..
(Plastikowe boki rolety na zakończeniach stykają się z szybą)

Jest mozliwość usztywnienia , naciągu rolety? (oczywiscie bez rezygnacji z opcji złożenia)

Ktoś ma podobną przypadłość ?