Problem z roletą elektryczną
Napisany 08 grudnia 2007 - 11:23
Napisany 08 grudnia 2007 - 12:14
Sprawdź czy się śrubka mocująca prowadnicę nie odkręciła / poluzował się.Witam mam omege z elektryczna roleta szyby tylnej naciskam przycsk i lewa prowadnica sie otwiera prawa nie do konca co zrobic ???????????????/
Jak będziesz miał więcej pytań - przeczytaj to:
Porady ogólne ť PORADA - Wyjęcie rolety elektrycznej - Omega B sedan
Pozdro !
Napisany 16 czerwca 2008 - 09:37
Ostatnio troche przetestowałem swój system nagłaśniający, i potem zauważyłe że moja roleta nie chcę się schować. Naciska przycisk, coś tam w niej "cyka" ale ani drgnie. Co się mogło z nią stać?
Dzięuje i pozdrawiam!

Napisany 16 czerwca 2008 - 21:25
ooo hoo!
spokojnie nie wszyscy na raz :razz:
:hehe:
Naciska przycisk, coś tam w niej "cyka" ale ani drgnie. Co się mogło z nią stać?
Standard

Napisany 18 czerwca 2008 - 11:46
Mam w domu omegę B sedan z 94 roku (w prawdzie włąścicelem jest brat ) ale teraz on siedzi w UK więc ja sobie od czasu do czasu powoże tym maleństwem.
Ale do rzeczy pewnie wielu posiadaczy sedanów ma na wyposażeniu roletę przeciwsłoneczną. Więc większość pewnie ma problemem z zacinaniem się tej rolety lub już jej niedziałaniem.
U mnie uszkodzeniu uległo (zużyło się / wytarło ) koło zębate znajdujące się w mechanizmie.
Mam możliwość dorobienia tego elementu tylko potrzebowałbym dobrego - oryginalnego koła. Może być z wymiarowane (jeśli ktoś ma możliwość zrobić to fachowo to starczy sam rysunek).
Pewnie dorobienie tego w ilościach hurtowych będzie tańsze niż dorobienie jednej sztuki.
Tak się zastanawiam czy taka usługa miałaby wzięcie?
Napisany 18 czerwca 2008 - 12:13
Napisany 18 czerwca 2008 - 12:15
Napisany 18 czerwca 2008 - 12:16
Napisany 18 czerwca 2008 - 12:17

Napisany 18 czerwca 2008 - 12:27
kolego, koło zebate to w brew pozorom bardzo trudny element to zaprojektowania a co dopiero do zmierzenia. Zbyt wiele parametrów, średnice ilość zębów można zmierzyć, ale moduł, katy-bez tego to szkoda zachodu...
Masz dobre / sprawne oryginalne - to ja ci je pomierzę.
Mysle, ze niestety nie ma sensu sie tym parac – jest za malo aut z takimi roletami I kazdy woli kupic kolo na zlomie. Rozumiem, ze mozesz dorobic kolo, ale co z tym ktore masz uszkodzone? Srednice I odstep zebow mozesz dobrac.
Właśnie fachowcy myślą nad tym jak to dorobić bo to co dałem jest troszkę zużyte i nawet ciężko pomierzyć coś czego niema :grin:
Jedno dorobili na sucho to nie pasowało więc teraz zabrali resztę przekładni i na podstawie ślimaka będą dorabiać.
a co ci siadło ? Jak próbujesz włączyć to przekaźnik słychać ale się nie otwiera?a ogólnie roleta to niezłe guwno..mi też ostatnio siadła :bad:
wymontuj rozmontuje cała przekładnie wymontuj to duże koło zębate i sprawdź czy obraca sie sam ślimak. Jak tak to stało się to co u mnie.
Scalilem > kolego naucz sie uzywac funkcji edytuj ! zamiast pisac jednego posta pod drugim
Napisany 18 czerwca 2008 - 12:39
Cooo ?olego, koło zebate to w brew pozorom bardzo trudny element to zaprojektowania a co dopiero do zmierzenia. Zbyt wiele parametrów, średnice ilość zębów można zmierzyć, ale moduł, katy-bez tego to szkoda zachodu...
Mierzysz:
-Średnica zewnętrzna
-średnica wewnętrzna
-ilość zębów
-wysokość
-oraz koła współpracujące
Frezer patrzy w książkę, oblicza moduł i robi.
I tyle

Napisany 18 czerwca 2008 - 13:06
Cooo ?
Mierzysz:
-Średnica zewnętrzna
-średnica wewnętrzna
-ilość zębów
-wysokość
I tyle
robiłeś kiedyś koło zębate? bo ja tak.
Napisany 18 czerwca 2008 - 13:12
Cooo ?
Mierzysz:
-Średnica zewnętrzna
-średnica wewnętrzna
-ilość zębów
-wysokość
I tyle
robiłeś kiedyś koło zębate? bo ja tak.
Ja nie ale Ci którzy to robią to tak. Zarabiają tym na życie.
Napisany 18 czerwca 2008 - 13:13
a co ci siadło ? Jak próbujesz włączyć to przekaźnik słychać ale się nie otwiera?
..dokładnie tak jak piszesz, coś cyka a roleta ani rusz...
Napisany 18 czerwca 2008 - 13:18
No to najprawdopodobniej zużyło ci się to (chyba igelitowe) koło zębate i się zacina ślimak na zębach.a co ci siadło ? Jak próbujesz włączyć to przekaźnik słychać ale się nie otwiera?
..dokładnie tak jak piszesz, coś cyka a roleta ani rusz...
Nowe / dobre koło zębate powinno załatwić sprawę.
moi znajomi już nad tym pracują.
Napisany 18 czerwca 2008 - 13:27
normalnie jak projektuje się przekładnie to nie jest takie hop-siup jak to opisujesz. Majster może pomierzyć i z doświadzczenia wiedzieć czy to będzie chdzić czy nie-bo przez lata wyrobił sobie taki instynkt.
Ale przekładnie zwłaszcza pracujące ze znaszcznymi prędkościami, pod dużum obciążeniem projektuje się i wyznacza ze wzorów które zajmują kilkadziesiąt kartek samych wzorów!

Napisany 18 czerwca 2008 - 13:34
kolego nie wiem jak te koło wygląda, jest z tworzywa sztucznego?
normalnie jak projektuje się przekładnie to nie jest takie hop-siup jak to opisujesz. Majster może pomierzyć i z doświadzczenia wiedzieć czy to będzie chdzić czy nie-bo przez lata wyrobił sobie taki instynkt.
Ale przekładnie zwłaszcza pracujące ze znaszcznymi prędkościami, pod dużum obciążeniem projektuje się i wyznacza ze wzorów które zajmują kilkadziesiąt kartek samych wzorów!Poradnik mechanika i proste zależności juz nie wystarczą. ja osobiście zastanowiłbym sie czy chciałby walczyć z roletą pół dnia wsadzić te koło a potem demontować to wszystko jeszcze raz-ty pewnie tez prawda?
Znaczy pytasz mnie - co do samego koła tak tak jest z jakiegoś tworzywa sztucznego ( przypominającego igielit lub podobne)
Co do projektowania i wykonania zajmują się tym fachowcy a nie pan Józio w garażu.
Ta przekładnia nie pracuje z dużymi prędkościami o ile wiem.
Napisany 18 czerwca 2008 - 13:42