Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Omega B 3.0 dla osiemnastolatka..??Proszę o porady

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
65 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów

Napisany 21 marca 2008 - 01:33

Otóż to Beny BenQ, dokładnie tak samo miałem i dlatego cieszę się, że na początku dysponowałem tylko, albo aż siedemsetką. Myślę, że jeśli ktoś zaczyna od mocnego auta to potem zawsze mu się wydaje, że zdąży (np przy wyprzedzaniu)-efekty widać w statystykach. Natomiast jeśli szlifu nabiera się na słabszym aucie-uczy się oceniać i mierzyć siły na zamiary.
Dobra już więcej nie marudze :oops:
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#42 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 marca 2008 - 08:11

Witam!!
Tak sobie czytam te posty i w każdym wręcz każdy chce powiedzieć że moc ponad 200 koni na początek to dużo..jednak nikt nie powie że ktoś kto ma wyobraźnie potrafi myśleć może w bezpieczny sposób wykorzystać tę moc.Mówię teraz o sobie prawko mam bardzo krótko około 2 lata..mam prawko lecz mam też starszego o 6 lat brata który baardzo pasjonuje się niemiecką marką BMW.Każdy grosz wkłada w swój samochód..Gdy na początku zrobiłem prawko nie miałem bardzo czym jeździć..Omega B taty(tą którą ja teraz jeżdżę) była ciągle w trasie...ja uśmiechałem się do brata on miał wtedy BMW najbardziej sportową wersję M3.Była to po prostu maszyna silnik o pojemności 3.2 o mocy 321 koni!!Przyszedł czas że brat chciał zmienić samochód na BMW E39 M5..samochód zakupił..lecz nie sprzedał jeszcze M3..jako dobry brat dał mi swoją starą eMke na czas 2 miesiąców ..gdy dawał mi kluczyki powiedział żebym uważał i żebym nie doprowadził do sytuacji do której on mało nie doprowadził..(byłby to wypadek odebrał prawo jazdy na 2 tygodnie później mało co nie zawinął się na drzewie..) powiem Wam że uświadomiłem sobie że takim samochodem nie można wariować..dużo kumpli jak jechałem z nimi podpuszczało mnie dawaj wyprzedź go czy coś...Oczywiście nie powiem bo parę razy na JET-cie przypaliło się oponkę.. :) ale na tym się kończyło..także mówie jeżeli ktoś umie wykorzystać moc to taki samochód na początek czemu nie..Ufff ale się rozpisałem
Pozdrawiam!! :wink:

#43 OFFLINE   ramus

ramus
  • 43 postów

Napisany 21 marca 2008 - 08:36

Witam. Osobiście uważam że 200 koni jak na początek to jednak za dużo. Wiem jak każdego młodego kierowcę pociąga duża prędkość. Przecież każdy z nas kiedy dostał prawko, uważał się za króla szos, a mając w stajni 200 koni myślał, że może zdziałać cuda. Adrenalina wygrywa z rozwagą, a skutki mogą być opłakane. Jednocześnie podkreślam, że to jest moje zdanie.
ramus

#44 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 marca 2008 - 09:16

ma wyobraźnie potrafi myśleć może w bezpieczny sposób wykorzystać tę moc

owszem ale nam wszystkim chodzi o to, ze po dwoch miesiacach poczuje sie pewnie za kolkiem, nie bedzie sie bal wcisnac pedalu w podloge a nie ma jeszcze takiego doswiadczenia jak czlowiek ktory przejechal miliony kilomterow... nie ma takiego wyczucia odleglosci, drogi hamowania i w razie gdy przstanie panowac nad pojazdem poprostu spanikuje i nic nie zrobi...
michal987654321, i nie mowiemy ze ma nie kupowac tylko zeby to przemyslec... nie znam chlopaka, nie wiem jakim jest typem goscia... kazdy juz tak ma ze nie raz przycisnie mocniej gaz... a jednak z tych 200KM jest troche mocy...
a no i bynajmniej ja tak mialem ze po jakims czasie te moje 115KM stalo sie za malo... i chcialoby sie te 170... a z 200KM to na co sie przesiasc to juz nie wiem... :razz:
Wszyscy w tym temacie staraj sie myslec z wyobraznia co moze zrobic mlody kierowca w 200konnym aucie jadac np. z kumplami na impreze a nikt nie mowi "nie kupuj"...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#45 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 21 marca 2008 - 09:34

Hrhr czytam ten temat i zlewa z wszystkich, szukacie jakiegos drugiego dna, piszecie dlugie wypracowania. Pytanie jest przeciez banalne i odpowiedz rowniez taka powinna byc, a wy jakies glupoty pieprzycie :roll:
Skoro chce kupic 3.0, to pewnie ma tyle pieniedzy. Skoro ktos u niego w rodzinie (michal987654321) ma Omege, to pewnie jest juz zorientowany mniej wiecej jakie sa koszty utrzymania. Na kasie pewnie ten gosciu nie spi, bo wtedy kupowalby nowe Audi, a nie uzywana Omege. Pewnie szanuje pieniadze i mi na jego miejscu po prostu byloby szkoda rozwalic auto przez glupote na pierwszym lepszym drzewie = nie szalalbym gdzie popadnie :razz:

#46 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 21 marca 2008 - 09:45

Wiem jak każdego młodego kierowcę pociąga duża prędkość.

starego tez... proponuje poczytac watek " ile max poleci wasza omega". Mam omege 3.0 i nigdy nie jechalem nia powyzej 200km/h, takze nie dla kazdego mlodocianina liczy sie tylko predkosc...

#47 OFFLINE   ramus

ramus
  • 43 postów

Napisany 21 marca 2008 - 10:36

Zgodzę się z Tobą YaHooo, nie mniej jednak każdy gdzieś w głębi duszy ma zacięcie rajdowca (nawet stary), tyle że starych gubi często rutyna, a młodych brak doświadczenia. Rozumiem, że nie każdy tak ma, jednak statystyki mówią same za siebie. Pozdrawiam.
ramus

#48 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów

Napisany 21 marca 2008 - 12:39

Piszemy wypracowania (zwłaszcza ja się rozpisać lubie :oops: ), ale to chyba po to tu jesteśmy, czyż nie? Jest pytanie,są rozważania, każdy coś dorzuci, inny punkt widzenia poda i o to chyba chodzi nie? To jest sens forum. Autor pytania poczyta i sam osądzi,wyciągnie wnioski, więc nie rozumiem, że farmazony pleciemy i komuś się nie dobrze robi. Jak się nie dobrze robi to nie czytać, bo to nie zdrowe :wink:
I jeszcze jedno. Każdy w głębi duszy myśli, że jest najlepszy i wie lepiej i że wypadek jego nie dotyczy, że umie zapanować nad autem jak trzeba(nie zależnie od doświadczenia i auta jakim jedzie). Ale często zapominamy, że zdarzenia, które widzimy w wiadomościach, czytamy w gazetach, często komentujemy, co za idiota jechał, kretyn skończony nie myślący, lub młody i w bemce...(tak lubimy właśnie takie stereotypy), przydażyły się normalnym zwykłym ludziom-takim jak my, a nie koniecznie wariatowi. Jesteśmy tylko ludźmi i każdemu wszystko może się przydażyć-pamiętajmy o tym. Wypadki się zdarzają, a w samochochodzie to wystarczy moment.
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#49 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów

Napisany 21 marca 2008 - 12:49

I rownie dobrze moze w nas przywalic ktos inny, nie z naszej winy - a wtedy nie ma roznicy czy mamy 2.0 czy 3.0 pod maska :cool:

A takie dlugie odpowiedzi na proste pytania moga zniechecic samego autora watku do ich czytania i wtedy sens tej wypowiedzi = 0, bo w ogole nie bedzie odczytana :mrgreen:

#50 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 21 marca 2008 - 14:05

I rownie dobrze moze w nas przywalic ktos inny, nie z naszej winy - a wtedy nie ma roznicy czy mamy 2.0 czy 3.0 pod maska :cool:

A takie dlugie odpowiedzi na proste pytania moga zniechecic samego autora watku do ich czytania i wtedy sens tej wypowiedzi = 0, bo w ogole nie bedzie odczytana :mrgreen:

tu się z tobą nie zgodzę ...tematy które zakładam zawsze czytam całe POZDR :grin: :grin: :wink:

#51 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 694 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 21 marca 2008 - 15:00

w środę wracałem ze szkoły na stopa. trafiłem na gostka 20 lat w grand cherookim 4.0 V8. maszyna niezła i ten bulgot pod maską to jest coś :D warunki pogodowe bardzo złe, ledwo widać co się dzieje przed samochodem, a ten wyprzedzał wszystko co się da. na prostej pocisnął 150, a potem lekko zwalniając wchodzi w zakręt. cała buda zaczęła się przechylać, a na koniec zaczęło nam dupe rzucać. do przepisowej prędkości zwolnił tylko 3 razy w tych miejscach gzie za zwykle stoi policja. nie wydaje mi się żeby gość dużo myślał za tym kółkiem. a co by się stało jak by w coś wyrypał, a na pokładzie z nim samym było 5 osób. trochę niepoważnie się zachował.

nie mówię, że wszyscy tak muszą jeździć, ale najwyraźniej te V8 uderzyło mu do głowy i to mocno...

#52 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów

Napisany 21 marca 2008 - 15:07

Wzial tacie kluczyki, takiej okazji nie mogl zaprzepascic :lol:

#53 OFFLINE   Łobuz

Łobuz
  • 686 postów

Napisany 21 marca 2008 - 18:02

Wątek bardzo ciekawy, bo ilu dyskutujących tyle zdań. Super…… dobrze jest mieć swoje zdanie a jeszcze lepiej, gdy inni je szanują, chociaż nie muszą się zgadzać :spor: .

Ale do meritum nigdy bym nie kupił synowi czy polecił bratu, który ma prawko tak krótko ponad 200-tu konnego tylno napędowego auta i tu nie chodzi o koszty utrzymania a bezpieczeństwo jego i innych. Taki samochód jest bardzo wymagający i trzeba do tego „dojrzeć”. Nie wierzę, że nie skusi się kilka razy wcisnąć za mocno prawy pedał i może być kłopot. Sam kilka razy miałem podbramkowe sytuacje na szczęście bez „Gola”, dlatego mam szacunek do koników, bo te mechaniczne o sporej masie trudniej opanować :wink: .

Powodzenia i rozwagi przy wyborze auta może i tego dwustu konnego!! :driver:

#54 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 21 marca 2008 - 18:31

Też uważam żeby uczył sie na czymś mniej wymagającym - jak chce tylnonapędowca niech sobie weźmie Poldka i niech się uczy.

#55 OFFLINE   benny86

benny86
  • 23 postów

Napisany 22 marca 2008 - 21:38

w porównaniu do poldka ile kasy chłopak zaoszczedzi - w dobrym stanie kupi już za 3-3,5 tys PLN a jak zapoda jakiegos nieudanego drifta to i straty będą mniejsze...
a tak na poważnie to mi głupota za kierownica przeszła po 1 roku jezdzenia i widoku człowieka który przelatuje przez maske(na szczescie znajomy prowadził nie ja)

#56 OFFLINE   MaTeJ

MaTeJ
  • 26 postów

Napisany 22 marca 2008 - 22:06

moim pierwszym autem byla calibra 2.5 v6 [mialem wtedy 17 lat i prawko jakis miesiac :p wiec jezeli umie jezdzic to jest ok. ale tez trzeba miec kase na utrzymanie auta :)

Ale tylnio napedowe auto + ponad 200kucy.... trzeba sie umiec opanowac za kierownica bo napewno chec bedzie mial wcisnac gaz :p

#57 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 24 marca 2008 - 13:58

Witam!!
Otóż dziś rano rozmawiałem z Piotrkiem...Mówi że miał jeden problem...a mianowicie jego mama (moja ciocia :) )nie poparła pomysłu aby kupił Omegę z ponad 200konnym silnikiem..natomiast ojciec(oczywiście jego nie mój :) )wie że Piotrek jest rozważny i nie głupieje za kółkiem nie do końca ale się zgodził..Przybliżyłem Piotrkowi opłaty mojej B 2.0 16V..powiedziałem mu że będą wyższe sporo..nie tylko spalanie ale wszelkie naprawy itd..On mówił że popatrzył na ceny części w internecie skalkulował i powiedział że bierze :) trochę mnie zatkało :) powiedziałem mu żeby się zastanowił dokładnie.. ale powiedziałem mu jeszcze że ja w wakacje jadę po 3.2 BFl no i wtedy powiedział że na bank kupuje.. :) Prawdopodobnie pojedzie z moim ojcem do Niemiec ponieważ no jest okazja.. a nawiasem to mój ojciec też jedzie po BFl :) prawdopodobnie 3.0...także w rodzinie teraz każdy kupuje Omegi aby tak dalej :) Pozdrawiam :) :wink: oczywiście jak ojciec kupi i on to wrzucę focisze :)

A może macie jakieś propozycję na allegro czy otomoto omegi b 3.0 do 14 tys..??

#58 OFFLINE   slawekbor

slawekbor
  • 297 postów

Napisany 25 marca 2008 - 09:16

michal987654321, niezależnie od ilości kucy pod maską, każde auto niesie ze sobą ryzyko, ze jeżeli nie będziemy korzystali z własnej "mózgownicy" i właściwie oceniali swoje umiejętności, to może nam się coś przytrafić na drodze, czego oczywiście nikomu nie życzę. Rozwaga na drodze to jedna z ważniejszych cech, ale nie jedyna. Pozdrawiam
Moja krowa nie daje mleka, ale z pod tyłka ucieka

#59 OFFLINE   ramus

ramus
  • 43 postów

Napisany 25 marca 2008 - 15:12

Dokładnie, najważniejsza jest rozwaga i jasna ocena sytuacji. Jeżeli będziemy tego przestrzegać, to i ryzyko będzie mniejsze. Pozdrawiam.
ramus

#60 OFFLINE   magico

magico
  • 70 postów

Napisany 27 marca 2008 - 08:39

niech sie nauczy potem mu ome dac...
cos smiesznego moj szef zrobil prawko 3 miechy temu ma 33 lata i pierwsze auto jakie kupil ma 620km :D

zobaczymy jak z nim bedzie :p