No to prawie to samo co ja, z tym, ze u mnie silnik pracuje rowno. Zostaje juz chyba tylko sonda do sprawdzenia - u mnie niestety dziala jak nalezy.
Dziwne jednak ze tak wielu osobom te Omegi pala tak samo. Ja mam identyczne spalanie na mojej 2.0: 16 w miescie i ok 9 na trasie. Malo jest ludzi ktorzy maja spalanie pomiedzy, albo 16 w miescie, albo 12. To mnie zastanawia.
Moje drugie auto (Omega 2.2 - benzyna) ma pekniety kolektor, pali olej, nie ma zmienionych ani swiec ani kabli, sondy nie dzialaja wg mnie do konca poprawnie (od oleju) i spala 10l srednio.
Ja jeszcze jade na elektroniczna kontrole skrzyni automatycznej, ale jak rozumiem Ty masz manualna wiec to nie jest pewnie pomocne.
Kolejna sprawa to zastanawiam sie czy sam wydech moze miec wplyw czy czasami srodkowy tlumik nie jest pusty w srodku lub lacznik elastryczny nie puszcza spalin przy obciazeniu. Wtedy spalanie rowniez moze byc zawyzone.
Czujnik temperatury - ten z tylu silnika. Zobacz czy podaje parametry (nie na desce, bo do tego jest inny czujnik) i czy sonda pracuje w trybie "Closed circuit"- jesli czujnik temp nie pokazuje wskazan lub w z innych powodow komputer nie odczytuje parametrow sondy to spalanie rowniez bedzie tak wysokie.
Przeplywomierze czesto juz nowe daja zle wskazania - znam ludzi ktorzy po zakupie Siemensa mieli problemy. Moze to kwestia odpiecia akumulatora i skasowania pamieci adaptacyjnej.
Zapchany filtr powietrza lub paliwa - bardzo rzadko ale zdarza sie, ze to jest powod.
Swiece - sprawdz czy wszystkie sa podobnie zabrudzone. Jesli nie to moze byc powod. dodatkowo kable oraz sama cewka - tutaj jednak trudno czasami sprawdzic (szczegolnie jak cewka podaje troche za niskie napiecie). Najlepiej podmienic wtedy z innym autem
Jesli masz wyniki z czujnikow to podeslij. Ja porownam ze swoimi, moze cos wspolnie wymyslimy a moze dojdzemy, ze to jednak jest normalne i trzeba zmienic auto.