Podłączenie parownika 2.5 V6
Napisany 14 listopada 2009 - 20:51
dokładnie tylko tnij za tym "C" bliżej mostka wodnego tam jest około10cm prostego węża łatwiej z trójnikiem się zmieścić i wąż wyprowadzić do parownikarozumiem, ze bypass valve to sam sławny zawór trójdrożny - a parownik należy wpiąc w ten gruby wąż w kszałcie litery C - czyli wstawić trójnik... ?
Napisany 14 listopada 2009 - 22:05
Napisany 16 listopada 2009 - 20:10
Napisany 17 listopada 2009 - 01:40
Napisany 17 listopada 2009 - 17:58
a gdy latem zacznie działać klima i odłączy nagrzewnice to parownik niedogrzanyu mnie parownik podpięty został w obwód nagrzewnicy, ale w okolicach zbiorniczka wyrównawczego. podłączenie szeregowe, bez żadnych trójników. efekt jest taki, że po 400 metrach parownik ma 40 stopni.
jedyne i słuszne prawidłowo działające podpięcie to przed zaworem trójdrożnym
Napisany 17 listopada 2009 - 18:32
Napisany 16 kwietnia 2010 - 12:02
opiszę teraz jak mam wszystko podłączone:
zasilanie parownika mam wpięte przed zaworem trójdrożnym poprzez trójnik (jak na zdjęciu poniżej)

wyjście z parownika idzie do górnego wejścia w nagrzewnice poprzez pompkę(jak na zdjęciu poniżej)

wyjście górne z zaworu trój. wpięte jest w wąż do górnego wejścia w nagrzewnicy poprzez trójnik (jak na zdjęciu poniżej)

a dolne wyjście z zaworu trój. pozostało bez zmian bynajmniej tak mi się wydaje:hmm: jest podłączony taki jak by zawinięty wąż w kształcie literki C i idzie on chyba do bloku.
o co chodzi dokładnie z tym powrotem gdzie z kąt do kąt powinien on być prawidłowo poprowadzony??
wygląda to teraz tak że gdy wł na LOW parownik jest ciągle podgrzewany nie jak to miało miejsce że zamarzał wcześniej, leci sobie zimne powietrze ale po przełączeniu na HI powietrze jest przez chwilkę ciepłe ale po chwili robi się zimne jak na LOW
czuje że co spaprałem tylko nie wiem co:hmmm: proszę o pomoc jak i co powinienem zmienić:kat:
niestety na gazowników w moim mieście nie mam co liczyć

Napisany 16 kwietnia 2010 - 12:08
Napisany 16 kwietnia 2010 - 12:12
Tomek widocznie sie wczoraj nie zrozumielismy przez telefon ja dodam zaraz swoje zdjecia
no na telefon to masakra a nie robota czekam na fotki:)
Napisany 16 kwietnia 2010 - 12:17
no na telefon to masakra a nie robota czekam na fotki:)
zasilanie parownika OK ale reszta masakra
za zaworem 3 droznym czyli ze strony jak masz 2 wyjscia
gorne - idze do pompki pod zbiorniczkiem i przez pompke wraca na gorna aluminiowa ru
urke do nagrzewnicy
dolne - idzie do dolnej rurki nagrzewnicy i zawija slimaka na aluminuiowa rure do bloku.
Napisany 16 kwietnia 2010 - 12:40
aha już czaje:) ale jeszcze pozostaję mi teraz wyjście płynu z parownikazasilanie parownika OK ale reszta masakra
za zaworem 3 droznym czyli ze strony jak masz 2 wyjscia
gorne - idze do pompki pod zbiorniczkiem i przez pompke wraca na gorna aluminiowa ru
urke do nagrzewnicy
dolne - idzie do dolnej rurki nagrzewnicy i zawija slimaka na aluminuiowa rure do bloku.

beast czy te wyjście właśnie trzeba wpiąć w wąż miedzy zbiorniczek a tą rurę stalową??
Napisany 16 kwietnia 2010 - 13:14
aha już czaje:) ale jeszcze pozostaję mi teraz wyjście płynu z parownika
powinno być tak jak tu w opisie http://forum.omegakl...267&postcount=4
Napisany 16 kwietnia 2010 - 13:21
czyli ten Powrót to rozumiem że jest to właśnie wyjście płynu z parownika??
Napisany 16 kwietnia 2010 - 13:37
"Powrót należy podłączyć do przewodu zbiorniczka wyrównawczego (pomiędzy zbiorniczkiem a magistralą wodną"
czyli ten Powrót to rozumiem że jest to właśnie wyjście płynu z parownika??
Tak kolego.
Napisany 16 kwietnia 2010 - 14:03
Napisany 16 kwietnia 2010 - 16:53
moze tak byc. w sumie powrot nie jest tak wazny jak zasilanie. ja mam wpiety w obieg doatkowy pompki ale mialem tez do zbiorniczka wyrownawczego
Napisany 24 kwietnia 2010 - 19:34
Znalazlem u gory przyklejony watek. Sorki za zawracanie glowy. Udaje sie do lektury
Napisany 17 maja 2010 - 19:09
moze tak byc. w sumie powrot nie jest tak wazny jak zasilanie. ja mam wpiety w obieg doatkowy pompki ale mialem tez do zbiorniczka wyrownawczego
Witam.
Panowie jutro zaczynam walke z podpięciem parownika w układ chlodzenia.
U mnie byl poprzednio polączony pod podgrzewaniem przepustnicy(tyle ze teraz cos sie zj**... i nie dziala wiec postanowilem zrobic jak nalezy)
Podepne sie wg obrazka robert514 jak na zdjęciu, mam nadzieje ze bedzie ok.
w razie jakichkolwiek problemów napiszę i proszę o pomoc