Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

MANTZEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2306 odpowiedzi na ten temat

#241 OFFLINE   Sosmos

Sosmos

aka Łukasz

• 134 postów

Napisany 27 marca 2009 - 23:33

..Wyp@%$@#%l ten stozek i wkładaj serie z wkładką.. Stożek to syff!!

Stozek dziala i to jak najbardziej ale musi byc zamontowany odpowiednio i poprawnie malo tego musi byc dobrze odgrodzony od komroy silnika, czyli od cieplego powietrza + dobry dolot i bedzie maszyna smigac:D tylko ile to zabawy jest z tym stozkiem, ale cos za cos

#242 OFFLINE   AndrzejMT

AndrzejMT

LOB'rmscher

• 207 postów

Napisany 27 marca 2009 - 23:47

Stozek dziala i to jak najbardziej ale musi byc zamontowany odpowiednio i poprawnie malo tego musi byc dobrze odgrodzony od komroy silnika, czyli od cieplego powietrza + dobry dolot i bedzie maszyna smigac:D tylko ile to zabawy jest z tym stozkiem, ale cos za cos

..Działa >> na psychikę chyba :cool: ..Jak masz IC co innego, ale chyba nie widziales co sie dostaje do silnika dzieki takim tjuningom :) ..

MANTZEL działa i to nie podlega rzadnej dyskusji, to nie firma z du@%@y wys@%#a, ale firma ktora zna sie na rzeczy. Daje sobie rekę uciac eryk, ze gdybyś miał puche oklejona jakims ekranem (cos jak ilku w linku 7gsi) i seryjny dolot wynik był by większy, moze nie było by to sporo wiecej ale na milion % pod 230..
www.mt.radom.pl
www.bestiales.pl

#243 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 marca 2009 - 23:49

..Działa >> na psychikę chyba :cool: ..Jak masz IC co innego, ale chyba nie widziales co sie dostaje do silnika dzieki takim tjuningom :) ..

MANTZEL działa i to nie podlega rzadnej dyskusji, to nie firma z du@%@y wys@%#a, ale firma ktora zna sie na rzeczy. Daje sobie rekę uciac eryk, ze gdybyś miał puche oklejona jakims ekranem (cos jak ilku w linki 7gsi) i seryjny dolot wynik był by większy, moze nie było by to sporo wiecej ale na milion % pod 230..

bardziej na Nm bym stawial niz za KM. 270 to ma w serii

#244 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 marca 2009 - 02:24

Stozek dziala i to jak najbardziej ale musi byc zamontowany odpowiednio i poprawnie malo tego musi byc dobrze odgrodzony od komroy silnika, czyli od cieplego powietrza + dobry dolot i bedzie maszyna smigac tylko ile to zabawy jest z tym stozkiem, ale cos za cos

stozek bedzie odgrodzony, potrzeba troche przemyslec to jednak, aby nie wygladalo na agro tuning :)

Daje sobie rekę uciac eryk, ze gdybyś miał puche oklejona jakims ekranem (cos jak ilku w linku 7gsi) i seryjny dolot wynik był by większy, moze nie było by to sporo wiecej ale na milion % pod 230..

tak, izolacja termiczna dolotu to teraz najwazniejszy punkt mojego programu dlubania omki, obecnie jestem na etapie oczekiwania na okleine termiczna...

#245 OFFLINE   AndrzejMT

AndrzejMT

LOB'rmscher

• 207 postów

Napisany 28 marca 2009 - 08:24

bardziej na Nm bym stawial niz za KM. 270 to ma w serii

..Jak wyjedzie z fabryki ;) ..Mało jest X30XE które sa na tyle zadbane i po 200tys. przeprowadzony solidny przeglad zeby trzymały serie :)

..Ja miałem rozebrany silnik na czesci pierwsze po 170tyś - wiem co mowie :cool:
www.mt.radom.pl
www.bestiales.pl

#246 OFFLINE   Sitas

Sitas

kombinator

• 429 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 marca 2009 - 08:55

wkładaj serie z wkładką

Hymm... możesz zaproponować coś konkretnego ? Sam myślałem nad takim rozwiązaniem tylko nie za bardzo znam sie na takich sprawach i co by tu kupić aby było dobre za rozsądna kase ? Czeka mnie właśnie wymiana filtra powietrza więc może by jaką wkładke ? Możesz jakieś propozycje zapodać, jakies linki... thx ;)

#247 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 28 marca 2009 - 09:21

No wykresik ladny.
Z tego co porownalem to u Ilku moment osiagany jest nieco nizej i troche mniejszy ( cos przy 4200 ma 275nm ) a u execa jest 280nm przy 4900, ale przy obr ok 4200 tez ma moment ok 270nm, wiec ogolnie stozek chyba podniosl moc w najwyzszych, a reszta zostala prawie tak samo jak na wykresie ilku.

Piszecie, ze stozek jest bee, ale nie do konca bo po odizolowaniu bedzie jeszcze lepiej.

#248 OFFLINE   Sosmos

Sosmos

aka Łukasz

• 134 postów

Napisany 28 marca 2009 - 09:22

Jak masz IC co innego, ale chyba nie widziales co sie dostaje do silnika dzieki takim tjuningom ..

dobrze wiem co sie dostaje i jak to wplywa na caloksztal i zuzycie silnika, przerabialem to i dlatego jestem za orginalnym zestawem + wkładka sportowa np. KN ale sa osoby co do montazu stożka podchodza konkretnie.
Stożkiem ulepszasz góre lub dół, co do Nm, hmm przyrost jest tylko wszystko zalezy od konkretnego montazu.

Hymm... możesz zaproponować coś konkretnego ? Sam myślałem nad takim rozwiązaniem tylko nie za bardzo znam sie na takich sprawach i co by tu kupić aby było dobre za rozsądna kase ? Czeka mnie właśnie wymiana filtra powietrza więc może by jaką wkładke ? Możesz jakieś propozycje zapodać, jakies linki... thx

Ja polecam wkładke KN, dobrze sie sprawdzaja, dobry przepływ powietrza smiało mozesz zakładać;)

#249 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 28 marca 2009 - 09:35

Hymm... możesz zaproponować coś konkretnego ? Sam myślałem nad takim rozwiązaniem tylko nie za bardzo znam sie na takich sprawach i co by tu kupić aby było dobre za rozsądna kase ? Czeka mnie właśnie wymiana filtra powietrza więc może by jaką wkładke ? Możesz jakieś propozycje zapodać, jakies linki... thx ;)

http://www.allegro.p...za_omega_b.html

;)

#250 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów

Napisany 28 marca 2009 - 09:45

http://www.allegro.pl/item585366941_...a_omega_b.html

niby to drogo ale licząc że już do końca obecnej i dwuch następnych klusek, ta opcja jest jedyną ze słusznych :D :cool:

#251 OFFLINE   MaxiKaz

MaxiKaz
  • 56 postów

Napisany 28 marca 2009 - 10:09

A może ktoś wie jak się ma dźwięk auta na takiej wkładce w stosunku do silnika ze stożkiem ? :) Bo na przykład dla mnie to też jest ważne :D :cool:

#252 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 marca 2009 - 11:32

..Jak wyjedzie z fabryki ;) ..Mało jest X30XE które sa na tyle zadbane i po 200tys. przeprowadzony solidny przeglad zeby trzymały serie :)

..Ja miałem rozebrany silnik na czesci pierwsze po 170tyś - wiem co mowie :cool:

zgadza sie, ja u siebie przekrecilem wlasnie 250tys, podejrzewam, ze przy tym przebiegu seria bez dlubania mialaby juz kilka KM mniej niz 211, mozna wiec zakladac, ze modyfikacje przyniosly troche wiecej niz 14KM wynikajace z roznicy od serii...

ale sa osoby co do montazu stożka podchodza konkretnie.
Stożkiem ulepszasz góre lub dół, co do Nm, hmm przyrost jest tylko wszystko zalezy od konkretnego montazu.

zainstalowana puszka skraca dolot o prawie 1 metr, stozek to kolejne ponad pół metra mniej zasysanego slupa powietrza, trzeba to dobrze zdlubac, odizolowac termicznie i musi zapitalac... :)

#253 OFFLINE   Sosmos

Sosmos

aka Łukasz

• 134 postów

Napisany 28 marca 2009 - 12:34

zainstalowana puszka skraca dolot o prawie 1 metr, stozek to kolejne ponad pół metra mniej zasysanego slupa powietrza, trzeba to dobrze zdlubac, odizolowac termicznie i musi zapitalac...

Dokładnie:D

#254 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 28 marca 2009 - 17:28

zgadza sie, ja u siebie przekrecilem wlasnie 250tys, podejrzewam, ze przy tym przebiegu seria bez dlubania mialaby juz kilka KM mniej niz 211, mozna wiec zakladac, ze modyfikacje przyniosly troche wiecej niz 14KM wynikajace z roznicy od serii...

zainstalowana puszka skraca dolot o prawie 1 metr, stozek to kolejne ponad pół metra mniej zasysanego slupa powietrza, trzeba to dobrze zdlubac, odizolowac termicznie i musi zapitalac... :)

w przyszłym tygodniu będziemy mieli tą termookleinke :D
wczoraj zamówiłem , wiec duże prawdopodobieństwo że do końca tygodnia się spotkamy i :zabawki: sie naszymi "KRÓWKAMI";)

#255 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 28 marca 2009 - 19:04

w przyszłym tygodniu będziemy mieli tą termookleinke
wczoraj zamówiłem , wiec duże prawdopodobieństwo że do końca tygodnia się spotkamy i sie naszymi "KRÓWKAMI"

Tez takiego cuda szukam. Podrzuc jakas linke.

W ostateczosci zaloze karimate 2 warstwowa z aluminium, ale moze sie przytapiac i bedzie wygladac beznadziejnie.

Przy dlugim kolektorze moja puszka jest jakies 2cm od wentyklatorow, dlatego szukam cos pewnego.

#256 OFFLINE   .JARO.

.JARO.
  • 254 postów

Napisany 28 marca 2009 - 20:41

Tak dajcie jakiegoś linka .Czekam na puche i zamieżam sie za to zabrać dosyć dokładnie

#257 OFFLINE   8siem3

8siem3
  • 61 postów

Napisany 29 marca 2009 - 09:41

Doklejam prośbę o linka jakiegoś do tej okleiny Termo :D

#258 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 29 marca 2009 - 14:06

Wypróbujemy z Exec'iem i damy znac co i jak
fakt faktem jest to izolacja termiczna 6mm samoprzylepna z blacha alu 0.6mm wiec bedzie raczej ok
koszt 1 m2 ok.50zl - na dwie puchy wyjdzie ok 1.5m2 tak by wszystko mialo rece i nogi
pozdrowionka
p.s. dostepnosc raczej dla firm zajmujacych sie wentylacją i klimatyzacją dużych powierzchni biurowo/magazynowych

#259 OFFLINE   .JARO.

.JARO.
  • 254 postów

Napisany 29 marca 2009 - 17:53

Wypróbujemy z Exec'iem i damy znac co i jak
fakt faktem jest to izolacja termiczna 6mm samoprzylepna z blacha alu 0.6mm wiec bedzie raczej ok
koszt 1 m2 ok.50zl - na dwie puchy wyjdzie ok 1.5m2 tak by wszystko mialo rece i nogi
pozdrowionka
p.s. dostepnosc raczej dla firm zajmujacych sie wentylacją i klimatyzacją dużych powierzchni biurowo/magazynowych

Ok czekamy na wieści
.

#260 OFFLINE   Sitas

Sitas

kombinator

• 429 postów

Napisany 29 marca 2009 - 18:11

hymm... a nie myślał nikt o matach odbijających ciepło takich jak sie uzywa np. do oklejania ścian w budynkach w miejscach gdzie są grzejniki ? Taka mata podobno tez izoluje i odbija ciepło a przy tym jest tania i dostępna w każdym sklepie z materiałami budowalanymi :D ??