Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pogaduchy na Podlasiu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1358 odpowiedzi na ten temat

#901 OFFLINE   AK47

AK47

PN C+ C20NE in progress

• 7 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 26 września 2014 - 10:10

Adi no tu masz rację, ponieważ nie miałem jeszcze stycznosci z lżejszym zamachem choć kto wie co będzie za jakiś czas:D a w głowie mi coś tam chodzi. tylko najpierw auto doprowadzić do stanu dobrego-bardzo dobrego;)

mimo wszystko ciągle trzymam kciuki za Twoją Omegę i przeprowadzane w niej modyfikacje.

#902 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 października 2014 - 18:43

Mam już lekkie koło,jego dokładna waga nie jest mi znana bo nie walczyłem na elektronicznej wadze tylko na zwykłej łazienkowej to wychodzi mi coś deczko ponad 5kg:-)dystans pod wysprzeglik będę miał na początku przyszłego tygodnia to pewnie nie wytrzymam i będę wyrywał dwumasę.Muszę znaleść tarcze najlepiej od Vectry A/B v6 gdzie była jednomasa...tylko ciężko znaleść taka co jeszcze mi trochę posłuży

#903 OFFLINE   AK47

AK47

PN C+ C20NE in progress

• 7 postów

Napisany 02 października 2014 - 14:13

ciekawie się zapowiada;) ja zwalczyłem drobne usterki. gumy stabilizatora i łączniki wymieiłem i powiem tak, dużo lepiej się prowadzi prawa stona była wybita, lewa to masakra. kolejne w kolejce, tłumiki, uszczelka kolektora wydechowego, silent block wahacza tylnego no i ręczny poprawić.

#904 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 02 października 2014 - 17:58

To bardzo ucieszyła się Twoja czerwona strzała z dotychczasowej operacji:-)dzisiaj odebrałem dystans od tokarza,przez przypadek znalazłem nowa tarczę sprzegłową,został mi tylko docisk który posiada mój kolega który ma całe sprzegło od astry gsi.Szkoda że jego lekkie koło ma nie tego symbolu co trzeba,to nie szukałbym części po świecie...może jak wszystko pójdzie gładko to w przyszłym tygodniu wkładam zestaw:D

#905 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

najszybsza na Podlasiu :D

• 564 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 02 października 2014 - 22:25

Adi wiesz jaka decyzja zapadła?? Oma zostaje :D lekki zamach mam caly ugadany od calibry

#906 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 03 października 2014 - 17:45

:hura:a juz się obawiałem że Nasz Regionalny :oszalał:

Jak zrobię sprzegło to kolejnym modem będzie wydech a dokładnie wymiana środkowych i katow na tlumiki przelotowe,żeby gdy trzeba budził się pazur v6.Mam na oku markę RM Motors na myśli...dają 5 lat gwarancji na swoje wyroby

#907 OFFLINE   DystanS

DystanS
  • 5 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 października 2014 - 19:20

adi gratki postepow nad omka :)

odnosnie firmy RM to slyszalem tyle samo dobrych opinii co i zlych odnosnie ich produtow.

mi dzis udalo sie pakupic drzwi przednie do omci , z tylem to jakas masakra bo na szrotach albo nic nie ma albo sa kombiaki, jak juz sie trafi jakis sedes to korozja zrobila z nich ser szwajcarski, zdziwilem sie ze sa takie ciezkie, ledwo je dotachalem do bagaznika :D

w polowie tygodnia zaprowadze ja do kolegi zeby zaczal ja doprowadzac do ładu ;)

#908 OFFLINE   AK47

AK47

PN C+ C20NE in progress

• 7 postów

Napisany 03 października 2014 - 20:29

sezon się kończy, wszyscy sie biorą za dupowozy, co by na kolejny sezon dawały :) i zadowolenie włascicielowi, pozdrawiam wszystkich co ogarniają swoje autka;)

#909 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 03 października 2014 - 20:42

Na początek zrobię małe zamieszanie w wydechu,najpierw won pójdą środkowe bo rewelacji u mnie już nie ma z jednego.Dzisiaj musiałem pasta trochę go połatać żeby nie furczał ( Bronek Twój środkowy tłumik co u Ciebie nabyłem jeszcze trzyma fason ).Później przyjdzie pora na katy

#910 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

• 564 postów

Napisany 04 października 2014 - 07:11

To dobrze ze trzyma sie :D O rm motors wiem ze są w kwasówki i dosyć dobre. Ceny nie wysokie. Ja sam w zimę bede robił pewno wydech cały bo zimą moze cos ruszyć w projekcie.

#911 OFFLINE   DystanS

DystanS
  • 5 postów

Napisany 04 października 2014 - 12:37

zima to kluska bedzie bujać dupcia po zakratach :D :D :D latem szkoda meczyc te poczciwe 2.0 ;)

#912 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

• 564 postów

Napisany 04 października 2014 - 16:24

no ja dziś zakładam na wieczór zamiast 235 205 i męczyć się nie będzie. Poskładane na dirko i wszystko pięknie ładnie.

#913 OFFLINE   AK47

AK47

PN C+ C20NE in progress

• 7 postów

Napisany 12 października 2014 - 19:22

cicho się zrobiło, ale nie znaczy, że bynajmniej ja próżnuje, uszczelka kolektora wydechowego zmieniona, jeszcze jakieś części dokupiłem, no i zrobiłem "smoked front" lecz nie pokazuje ponieważ nie jest gotowy (kierunkowskazy muszę przyciemnić) ;)

Ktoś coś działa?

#914 OFFLINE   DystanS

DystanS
  • 5 postów

Napisany 12 października 2014 - 19:49

z racji ze kolega mial urwanie glowy ostatnio to dopiero wczoraj omega dojechala do niego na zabieg upiekrzajaco-naprawczy. Termin powrotu do domu jescze nie znany ... takze cos tam sie dzieje ;)

#915 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

• 564 postów

Napisany 13 października 2014 - 08:50

Także zamówiłem sobie lekki zamach. Całe sprzęgło za 200zł plus wysyłka. czyli zamach tarcza i docisk od c20xe. Adi ile ty dałeś

#916 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 13 października 2014 - 18:21

Za koło i docisk dałem 80 plus udało mi się kupić za 70zł nowa tarcze jak dobrze pamiętam od astry 2.0 DTI o kodzie silnika Y20DTH (101 KM).Pisałem na forum że lekkie koło zamachowe o nr R90 285 192 nie będzie dobre tylko R90 209 935 bo ktoś miał jakiś problem odwołuje,mam oba koła i są takie same.Gdybym nię został wprowadzony w bose to koło i docisk miałbym za naprawdę śmieszna kwotę 40 zł a tao już go nie ma.Koło te które zostało kiedyś przez kogoś odelżone nie będę wkładał,ponieważ gość który je sprzedawał do końca nie znał historii tego koła co później się okazało że ktoś przekładał w astrze gsi skrzynie o innym krótszym przełożeniu dla lepszego przyspieszenia i nie mógł złożyć tego bez przeróbki koła zamachowego i kołnierza skrzyni.Koło było zebranie 3.5 mm z jego grubości od strony styku z dociskiem co zmienia wogóle wymiar dystansu wysprzeglika o te właśnie 3.5 mm.Później się dowiedziałem że koło zamachowe o nr R90 .... 190 także podejdzie to kupiłem oryginał a te drugie niech sobie leży,kiedyś się wytoczy odpowiedni dystans i będzie na handel.Zamówilem dzisiaj w ASO nowe śruby do przykręcenia docisku do kola ( coś około 4 zł za sztukę a idzie 6 szt. ) może jak ddobrze ****** jutro będę wkładał zestaw do auta.Trzeba też dac inne śruby do przykręcenia dystansu pod wysprzeglik tylko nie znam ich wymiaru to kupiłem kilka śrub 8mm i kilka 6mm o lbie na imbus bo tam trochę mało może być miejsca na zwykla.Mam nadzieje ze tak jie hedzie nietypowego wymiaru jak przy srubach do przykręcenia docisku botakm idzie 7 na drobny gwint.

Tak na marginesie to Rafke najprawdopodobniej nie byłby szczęśliwym właścicielem lusterek steinmetz które były na olx był tylko chwilę szybszy ode mnie.Pisze że najprawdopodobniej bo ktoś zarezerwował je do którejś godziny po rozmowie że sprzedającym i dogadali się że mają wspólnych znajomych więc ten co sprzedawał nię chciał już robić z gęby d**y i do zeszłego piątku do godziny 17 miał sie pojawić po oodbiór...szkoda miałbym coś więcej z S na omedze i to w takiej niskiej cenie

#917 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

• 564 postów

Napisany 14 października 2014 - 16:49

Dziś do mnie dotarło sprzęgło z cali. Koncowy nr 192 pomierzyłem to tarcza od cali nie pasi do skrzyni omy na wieloklin. Wiem ze mozna to w necie przeczytać ale obie rzeczy akurat mam na wierzchu. Zamach pasuje do wału v6. Jak wziąłem w ręce ten zach od cali to strasznie lekki sie wydaje względem omegowej dwumasy. Tarcze dobrać tylko i hulać. Pomierzyłem i dokładnie tarcza ma 23cm

#918 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 14 października 2014 - 23:01

Ja dzisiaj założyłem sprzegło,co mogę powiedzieć na ten temat ze miło popatrzeć na wskazówkę od obrotów:-)napewno zbiera się lepiej..dwie godziny temu skończyłem pracę to jeszcze nie jeździłem tak konkretnie żeby zauważyć wszystkie zmiany jakie zaszły.Faktycznie tulejka zdystansowa o wymiarze zew około90mm jest za duza.Dzisiaj jeszcze przed montażem zauważyłem że będą z nią problemy więc tokarz zmniejszył ja do wymiaru 75mm.W tulejce miałem wywiercone trzy otwory montażowe to stoczyłem akurat do połowy tych otworów.W przeciwnym razie nię przykrecimy śrub podstawy wysprzeglika.Trzeba dorobić kawałek nowej rurki idącej od wysprzeglika do odpowitrznika,bo jak damy dystans to będzie problem z połączeniem.Ja użyłem rurki wcześniej przygotowanej o długości tak na oko i mniej więcej 15cm i była ok z zapasem.Odpowietrznik musiałem wyjąć że skrzyni bo nie mogłem odkręcić i później solidnie dokrecić rurki,bo kluczem 11 oczkowym z przecięciem do hamulców nie mogłem podejść.Rurka która idzie od pompki sprzęgła do wysprzeglika wystarczy na długość.Na zewnątrz odpowietrznik ma taką blaszkę którą się wyciąga żeby go zdemontować.Sprzegło mam mega lekkie we wciskaniu,zaczyna brać już gdy puszczę jakieś 4 cm od podłogi.Na niskich obrotach pod obciążeniem np na drugim biegu słychać charakterystyczne szmery jak u innych co mówili o nich że występują które ustają wraz z wyższymi obrotami silnika.Chętnie podzielę się wiedzą w tym temacie jakby co..

#919 OFFLINE   AK47

AK47

PN C+ C20NE in progress

• 7 postów

Napisany 15 października 2014 - 14:27

tak jak mówiłem tak i robię;) sam trochę niezadowolony jestem z efektu, ale na razie tak pojeżdżę
Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#920 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 348 postów

Napisany 17 października 2014 - 18:19

Moja oma chodzi jak wariatka,brakuje teraz szpery z przełożeniem 4.22 ale powoli i ona się kiedyś znajdzie.Troche ciężko było się przyzwyczaić do nisko biorącego sprzęgła ale już wszystko opanowane:-)wczoraj koleszka się przejechał to powiedział że jemu jest za bardzo zrywna...co tam on wie jak on posiada e46 1.9 w benzynie to co tu równać g***o do twarogu:D