mobila1 polecam. wiem że jest wiele negatywnych opinii na jego temat. Być może wynikają one z nagminnego podrabiania tej marki. Moja omega ma już swoje lata i gdy ją kupowałem silnik nie zachowywał się zbyt dobrze. Teraz nawet przy kilkunastu stopniach mrozu silnik jest cichy i bardzo ładnie pracuje. Oczywiście to nie tylko zasługa oleju, ale żadnych remontów nie dokonywałem. Czyszczenie wszystkiego co się dało bez rozbierania silnika no i częste wymiany oleju. Filtry oleju z konieczności wymieniałem po dwa razy na jedną zmianę oleju. w tamtym roku syf nie do końca rozpuszczony przez olej tak zbił filtr, że potrafiło zerwać jego wkład.
5w50 vavoline to dobry olej. Jednak jego baza to oleje hc. Z tego wynika konieczność częstej wymiany. Znacznie szybciej ulega degradacji niż oleje o bazie czysto syntetycznej.
Ja akurat czesto zmieniam olej. Max 10000km. Ostatnio zmienialem w kwietniu i juz znowu zmiana mnie czeka. Co do Mobila to biore zawsze z pewnego zrodla, a moj kolega leje go do swojego Volvo s60 2.0t i nie narzeka. Ceny za mobil i valvoline sa podobne i za 5l wychodzi mnie Ł38. Wiec przy nastepnej wymianie sie skusze bo na obecna wymiane mam juz wszystko zakupione.