Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

HID - Pseudo Xenon z allegro

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1614 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 stycznia 2008 - 08:03

dupo czy tyc

jedno i drugie to jest ten sam producent,

zy jest to na biezaco zmieniane w zaleznosci od pochylenia

tak

gorzej z samopoziomowaniem. zastanawiam sie jak to ogarnac. ;)

no z tym to będziesz miał problem bo gdybyś chciał to zakładać to potrzebujesz jeszcze czujników montowanych na wahaczach, silniczki też sa troche inne - szybciej działają

#142 OFFLINE   żółwik

żółwik

rastafaraj

• 292 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 10:47

Przepraszam, że się wtrącę.
Ja montowałem xenony do Omegi. Lampy Hella-soczewkowe. Kupiłem zestaw Boscha za 450zł - 6000K. Świecą ładnie i jestem zadowolony. Jak znajdę zdjęcie to wyedytuje post i je wkleje.
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#143 OFFLINE   Hrabia

Hrabia
  • 387 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 stycznia 2008 - 11:11

Jak mozesz to walnij fote od przodu :)

#144 OFFLINE   żółwik

żółwik

rastafaraj

• 292 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 11:26

proszę
Dodany obrazek

Tylko głupcy marzą o tym, czego nie mogą mieć ... - król Artur. :eek:

Dodany obrazek

Sprzedam Ome-4900zł (uszkodzona ASB i TPS)

#145 OFFLINE   pablo181

pablo181
  • 87 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 11:44

Strasznie ci to naniebiesko wali, po deszczu nie będziesz nic widział. Zasięg swiatła super tylko kolor tragiczny, będzie mocno dawał po oczach tym co jadą znad przeciwka.
Najlepiej kupić 4300 K najlepsza widoczność dla kierowcy jak również dla tych z przeciwka.

#146 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 stycznia 2008 - 11:47

Strasznie ci to naniebiesko wali, po deszczu nie będziesz nic widział. Zasięg swiatła super tylko kolor tragiczny, będzie mocno dawał po oczach tym co jadą znad przeciwka.
Najlepiej kupić 4300 K najlepsza widoczność dla kierowcy jak również dla tych z przeciwka.

dokladnie. po deszczu bedzie kicha. ja jak sie mijam z takimi swiatlami to koles zawsze dlugimi dostaje po oczach jesli mnie oslepia

#147 OFFLINE   żółwik

żółwik

rastafaraj

• 292 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 11:56

No jak wiadomo jest to zakładane nielegalnie, mimo że i przetwornice i żarniki posiadają homologację. Na regulatorze poziomu ustawiam na 3-czyli nisko-jak jeżdżę po mieście. Uważam, że lepiej zamontować do soczewki (gdzie jest odcięty "snop" światła od góry) niż do zwykłym reflektorów...a przyznam, że widziałem i takich modelów. Wtedy faktycznie oślepia.

Co do jazdy w deszcz-jechałem już nie raz i nikt mi długimi nie dawał "znaków" , że go oślepiam. Bierzemy jeszcze pod uwagę przekłamanie barwy przez aparat. W rzeczywistości nie świecą tak niebiesko-bardziej biało z lekką poświatą niebieskawą.

Każdy wybiera to co chce i lubi. Ja chciałem 6000K więc takie kupiłem. 4300K nie widziałem na żywo więc się nie wypowiadam.
BTW chyba nawet najgorsze żarówki będą oślepiać jeśli ktoś ma reflektory ustawione do poświetlania nieba.
Ja we wszystkich swoich dotychczasowych samochodach badałem ustwienie co pół roku.

PS.Zauważcie Panowie, że w temacie gdzie można zaprezentować swoją omegę, dałem zdjęcia omegi robionych w dzień. Tam również znajduje się fota z włączonymi xenonami-efekt jest taki, że wyglądają ...... zielono. Nie sugerujcie się więc fotkami bo albo ja źle ustawiam aparat (jego funkcje), albo mam problemy ze wzrokiem i inaczej odbieram rzeczywistość.

#148 OFFLINE   klonek

klonek
  • 166 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 12:22

zdjecia innych autek z zestawem 6000k w tym poscie nie swieca tak na niebiesko wiec moze nie sugerujmy sie tym moze faktycznie tak zrobil aparat ja swoj zestaw montuje jutro tez 6000k i wrzuce fotki zobaczymy jak to u mnie wyglada
polska to jedyny kraj ktory ma kopie prezydenta i rzad sterowany radiem

#149 OFFLINE   żółwik

żółwik

rastafaraj

• 292 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 12:26

Przepraszam za OT-rodak z Płocka!! :kumple: :lol:

#150 OFFLINE   TOMEK_TD

TOMEK_TD
  • 12 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 17:22

Kupiłem zestaw Boscha za 450zł - 6000K

no fajnie fajnie ale niewiem czy wiesz ze bosh nigdy niesprzedawal swoich zestawow HID!!czegos takiego niema jak zestaw HID z bosha,bylo nawet o tym jakies 2 tygodnie temu chyba w gazecie motor albo auto swiat:)
ale kolor 6000k jest zajeb... sam mam taki i powiem szczerze jest ok:)
a cio do 4300 to jest porazka,wyglada to jakbys mial zwykle zarowki:)szkoda kasy :(
pozdrawiam kolege :wink:

#151 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 stycznia 2008 - 17:59

a cio do 4300 to jest porazka,wyglada to jakbys mial zwykle zarowki:)

Bo o to chodzi w ksenonie, aby dawał jak najwięcej światła, a nie ładnie wyglądał.

Ja za chwilę powinienem mieć aparat z powrotem, to pójdę porobić fotki, jak moje 5000 wygląda.

#152 OFFLINE   żółwik

żółwik

rastafaraj

• 292 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 18:09

I jeśli mógłbym prosić to fotki mocowań przetwornic-tzn gdzie je przykręciłeś bo ja mocowań nie zamontowałem póki co. Nie wiem gdzie to przykręcić, nie mam zbyt dużo miejsca.

#153 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 18:15

Darek_Plock zamontuj przetwornice jak jest w oryginalnym xenonie, od dołu po lampą.

#154 OFFLINE   V6

V6
  • 429 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 18:16

lord_craven, napisz czy wyjmowałeś lampy, czy były jakieś problemy, niespodzianki przy montażu itp, itd :mrgreen:

#155 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 18:24

Relacja będzie jak zrobie fotki
Nie będę pisał pińcet postów.

Trochę na ten temat napisałem dziś na SB.

#156 OFFLINE   TomekSS

TomekSS
  • 167 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 19:30

czy wyjmowałeś lampy

Jeżeli masz lampy helli to nie trzeba ich wyjmować. Żarniki pasują idealnie.
Była: Omega B 2.5TD , Aktualnie: Skoda Felicja 1.3

#157 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 22:49

Jestem po montażu i testach.
Zamontowałem taki zestaw:
http://archi.inos.in...97530944_1.html
H1 5000
BTW, sprzedawcy nie polecam.

Montaż na luzie dwie godzinki z czego co najmniej pół godziny to kompletowanie narzędzi ;)
Do montażu wyjąłem lampy, przetwornice umieściłem pod lampami. Przykręcone w saneczkach z kompletu:
Dodany obrazek Dodany obrazek
Z tym, że ta przetwornica finalnie odwrócona została przewodami w drugą stronę.

Pierwsze fotki na gorąco z garażu:
Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

Po wyjechaniu z garażu udałem się na ustawienie świateł. Pan na stacji diagnostycznej przystawił przyrząd, lewe światło ustawił bardziej do środka i na tym się skończyła wizyta. W międzyczasie z kolegą skomentowali piękną linię światłocienia :mrgreen:
Oczywiście przy operacji ustawiania światełka miały ustwioną dwójkę na korektorze w kabinie ;)

I teraz kilka fotek nocnych (starałem się stanąć jak najbardziej prostopadle do muru):
Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek Dodany obrazek

To zdjęcie chyba najlepiej odzwierciedla kolor:
Dodany obrazek

Fotki lampek:

Teraz tak. Jak wyżej pisałem podczas ustawiania lamp, korektor był w pozycji "2". Testowałem lampki przy pozycji korektora "0" i nikt ani raz nie mrugnął że go oślepiam. Przy tej pozycji zasięg światełek poprawiał się dramatycznie.
Na fabrycznym radiu (Delco CDR 500) nie stwierdziłem żadnych zakłóceń pochodzących od przetwornic.
Ta pozycja pewnie wiele osób zainteresuje:
Uniden 520XL podpięty do gniazda zapalniczki + Sirio ML 145 na magnesie - nie stwierdziłem żadnych zakłóceń.

Ostateczny koszt:
lampy soczewkowe Hella - 700 zł + 30 zł przesyłka
zestaw HID - 274 zł + 15 zł przesyłka
ustawienie lampek - 10 zł

EDIT:
Przy lampkach Hella palnik ładnie wchodzi w zaczepy, nic nie trzeba zginać, wyginać, dopasowywać. Wyjąć żarówkę, założyć palnik i zapiąć drucik.

#158 OFFLINE   klonek

klonek
  • 166 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 22:50

dzis rozmawialem z kolega z pracy ma fiata maree ma zestawik i jak wlacza swiatla to kasuje mu sie dzienny przebieg kilometrow (ma cyfrowy) dzieje sie to tez jak wlacza dlugie swiatla jak ma odpalone xenony i wariuja mu wskazania komputera
jak to jest u was koledzy ktorzy zamontowali zestawy sa jakies uboczne obiawy??
dzieje sie cos co nie powinno sie dziac??

ja swoj zestaw montuje jutro :mrgreen: :mrgreen:
polska to jedyny kraj ktory ma kopie prezydenta i rzad sterowany radiem

#159 OFFLINE   THIN

THIN
  • 1 365 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 stycznia 2008 - 23:03

Dlaczego?? Ja u niego kupiłem - byłem osobiście odebrać, rozmawiałem z nim dłuższy czas i bardzo miły człowiek - jeszcze trochę byśmy pogadali to sam by mi je założył z wrażenia - bo jak on mówił "omegi to takie piękne wozy...." :)

A co do zestawów HID firmy BOSH
to w styczniowym "Auto Świat" jest bardzo rozbudowany artykuł na ten temat. Firma nie przyznaje się do produktu - więcej - powiedzieli że te zestawy mogą stwarzać zagrożenie na drodze bo robił je perfidnie ktoś w garażu używając ich logo.

Zauważcie że na allegro nie ma już tych zestawów, bo jak powiedział jakiś tam rzecznik - znaleźli typa i pozwali go do sądu za bezprawne posługiwanie się znakiem firmowym.

#160 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 25 stycznia 2008 - 23:10

Dlaczego?? Ja u niego kupiłem - byłem osobiście odebrać, rozmawiałem z nim dłuższy czas i bardzo miły człowiek - jeszcze trochę byśmy pogadali to sam by mi je założył z wrażenia - bo jak on mówił "omegi to takie piękne wozy...." :)

Bo po zakupie 14.01.2008 przesyłkę otrzymałem dopiero 24.01.2008. W tym czasie żadnej informacji od sprzedającego, pomimo dwóch maili co się dzieje z realizacją zamówienia.

Ja jestem na nie ;)