Fakt, że w Omegach B, zwłaszcza z pierwszych lat produkcji, reflektory dosyć szybko się filcowały. Ale czy nie lepiej kupić nowe, markowe zwykłe lampy np. Valeo a nie kombinować z jakimiś dziwnymi wynalazkami?Zdecydowałem się na zakup po ostatnim wyjezdzie na Słowacje, lekka mrzawka, noc, a ja totalnie ślepy, światła myłem co 20 km bez skutku. Przez 80 Km po górach umęczyłem się jak bym przejechał conajmniej 600, normalnie tragedia.

HID - Pseudo Xenon z allegro
Napisany 31 grudnia 2007 - 12:55
Napisany 31 grudnia 2007 - 13:21
Fakt, że w Omegach B, zwłaszcza z pierwszych lat produkcji, reflektory dosyć szybko się filcowały. Ale czy nie lepiej kupić nowe, markowe zwykłe lampy np. Valeo a nie kombinować z jakimiś dziwnymi wynalazkami?Zdecydowałem się na zakup po ostatnim wyjezdzie na Słowacje, lekka mrzawka, noc, a ja totalnie ślepy, światła myłem co 20 km bez skutku. Przez 80 Km po górach umęczyłem się jak bym przejechał conajmniej 600, normalnie tragedia.
Zacznę od tego, że moje org. lampy były jak nowe, nie zmatowiałe, nie zżółknięte, wypolerowane na połysk.
foto

Z ciekawości sprawdziłem ile kosztują nowe,niczym nie różniące się od moich org. lampy Helli, w intercarsie powiedzieli mi 560 zł/szt, co daje 1120 zł . Tyc+Hid kosztował mnie 670 zł. A przynajmniej widzę efekt. Ja może się powtórze, ale nie robiłem tego dla wyglądu samochodu, szpanu czy innych. Ja poprostu jak najmniejszym kosztem chciałem poprowić sobie widoczność w nocy. Dlatego kupiłem zestaw 5000 K, a jak by był dostępny 4300 to bym kupił taki.
Pozdrawiam

www.axel-pc.pl
Napisany 01 stycznia 2008 - 16:51
Napisany 01 stycznia 2008 - 17:58
Do zet_radom : A jakbyś dzisiaj miał wybierać pomiędzy Depo a TYC ? Cena jest zbliżona
Chyba to jedno i to samo, tania podróbka. Nie miałem w ręku Depo, więc ciężko mi jest coś napisać.

www.axel-pc.pl
Napisany 01 stycznia 2008 - 22:37
THIN, - Czy mógłbyś wrzucić fotke jak zamontowałeś przetwornice ?.
Do przetwornic był w komplecie taki aluminiowy uchwyt i to na nim zamocowałem przetwornice a w miejscu dokładnie tam jak z przodu jest ta listwa plastikowa jak się maskę uniesie do góry to ona się składa z 3 elementów - jeden długi po środku i dwa krótkie po bokach - więc na łączeniach listw długiej z krótkimi podkręciłem uchwyt i w nim są przetwornice - wiem, że nie jest to zbyt estetycznie ale jest zimno i poszła sztuka, jednak gdy będzie już cieplej to pokombinuje tak że będą na sztywno umieszczone gdzieś w jakimś niewidocznym miejscu. Fotki zrobię jutro po robocie i wieczorkiem wrzucę, ale podkreślam że to jest rozwiązanie chwilowe - zrobione "oby szybko"

Napisany 05 stycznia 2008 - 00:39
Napisany 05 stycznia 2008 - 13:42
i druga sprawa jesli chcialbym to wymontowac i wlozyc do innego auta w ktorym by nie bylo lamp na h1 a np h4 lub h7 to wystarczy tylko zmienic same zarniki?? bo z tego co widze na tych aukcjach na allegro to przewody ktore trzeba podlaczyc do przetwornic sa chyba na stale polaczone z zarnikami
Napisany 05 stycznia 2008 - 14:17
Trzeba wyjąć lampe bo bez tego ani rusz. Wkładasz żarnik tak jak powinien siedzieć i zakładasz jeden drucik (drugiego nie dasz rady bo ci ten pierwszy wyskoczy).
I u mnie to wyglądało tak:
Płaskim śrubokrętem przytrzymałem ten drucik który już siedział i założyłem drugi, po czym założyłem go za ten pierwszy drucik - wziąłem szybko kombinerki i zawiązałem (zrobiłem jeden obrót tymi drucikami) - teraz trzyma jak cholera i będzie problem z wymianą żarnika ale jak będzie cieplej to i tak muszę nad tym posiedzieć żeby to trochę estetycznie wyglądało

Napisany 05 stycznia 2008 - 14:49
Początek podobny, z tym że ja ten drugi drucik tak długo kombinerkami dopasowywałem, że francowaty przyjął odpowiedni kształt i też się zahaczył. Tak jak napisał THIN, bez wyjęcia lamp się nie obejdzie.Trzeba wyjąć lampe bo bez tego ani rusz. Wkładasz żarnik tak jak powinien siedzieć i zakładasz jeden drucik (drugiego nie dasz rady bo ci ten pierwszy wyskoczy).
I u mnie to wyglądało tak:
Płaskim śrubokrętem przytrzymałem ten drucik który już siedział i założyłem drugi, po czym założyłem go za ten pierwszy drucik - wziąłem szybko kombinerki i zawiązałem (zrobiłem jeden obrót tymi drucikami) - teraz trzyma jak cholera i będzie problem z wymianą żarnika ale jak będzie cieplej to i tak muszę nad tym posiedzieć żeby to trochę estetycznie wyglądało
Napisany 05 stycznia 2008 - 16:14
Napisany 05 stycznia 2008 - 16:28
Napisany 05 stycznia 2008 - 22:11
Napisany 06 stycznia 2008 - 13:19
Trzeba wyjąć lampe bo bez tego ani rusz. Wkładasz żarnik tak jak powinien siedzieć i zakładasz jeden drucik (drugiego nie dasz rady bo ci ten pierwszy wyskoczy).
A ja nie wyjmowałem lampy. Druciki zaskoczyły bez najmniejszych problemów - nie trzeba było żadnych narzędzi. Teraz dla formalności zamontuje dysze sprysków z fabii i będzie git - nie będą pryskać ale będą :razz: . No i zostaje jeszcze porządne zamontowanie przetwornic bo na razie jest tak aby było.
Wieczorem walnę fotkę i tu wrzucę.
Pozdro.
Napisany 07 stycznia 2008 - 16:10
1. ze względu na plastikowe oprawki żarników światła nie dają się dobrze wyregulować,
2. słabe przewody elektryczne, grzeją się,
3. "sieją" zakłucenia elektryczne, słychać pracujące lampy w radiu, w cb, źle działa komputer,
Polecał mi za to gorąco zestaw za ponad 500pln.
Mam nadzieję, że szybko zweryfikujecie te opinie :smile:
Z noworocznymi pozdrowieniami

Napisany 07 stycznia 2008 - 16:34

ja rowniez sie zastanawiam i pewnie sobie takie sprawie jak thin
raczej na 100% a cotam wcale nie duzo pieniedzy zwlaszcza ze zostalo 160 pln w kieszeni po radach i rozwiazaniu kczecha a nie chodzi mi az tyle o efekt co o lepsze swiecenie lamp a co za tym idzie-bezpieczenstwo
Napisany 07 stycznia 2008 - 17:32
Od kilku dni intensywnie myślę nad takim zestawem i nawet dzisiaj byłem u jednego sprzedawcy, który "szczerze" mi odradzał zakup taniego zestawu, bo:
1. ze względu na plastikowe oprawki żarników światła nie dają się dobrze wyregulować,
2. słabe przewody elektryczne, grzeją się,
3. "sieją" zakłucenia elektryczne, słychać pracujące lampy w radiu, w cb, źle działa komputer,
Polecał mi za to gorąco zestaw za ponad 500pln.
Mam nadzieję, że szybko zweryfikujecie te opinie :smile:
Z noworocznymi pozdrowieniami
Oczywiście że szybko zweryfikuję
1. Odnośnie tego jeszcze nie regulowałem ale będę musiał bo świecą trochę za bardzo na prawo, jednak nie oślepiają przy wyprzedzaniu ani kierowców z naprzeciwka i bardzo dobrze oświetlają drogę.
2. Też się o to martwiłem i sprawdzałem - po około godzinie świecenia (bez przerwy) otworzyłem machę i macałem wszystkie kable i końcówki - nie stwierdził aby się coś grzało. Jeżeli źle lub niechlujnie podłączysz to pewnie będzie się grzało.
3. Ja jak kupowałem to zostałem poinformowany że w takim zestawie jaki kupiłem są już filtry przeciw zakłóceniowe czego wielu sprzedawców nie oferuje albo oferuje za kwoty powyżej 500 zł. Nie mam CB, ale w radyjku nic nie słychać - ładnie czysto gra i komputer także działa bez zastrzeżeń - nic się nie zmieniło.
Jeżeli polecał Ci zestaw za ponad 500 zł to myślę że chciał Cię trochę naciągnąc, ponieważ zestaw spełniający twoje oczekiwania (tak myśle - moje spełnił) i nie wprowadzający zamentu w urządzenia elektryczne w aucie jest dostępny nawet za 200 parę złotych. Ja za swój dałem dokładnie 299,- i jestem bardzo zadowolony.
A ja nie wyjmowałem lampy. Druciki zaskoczyły bez najmniejszych problemów - nie trzeba było żadnych narzędzi.
Tomeczku a jakie masz lampy?? Ja mam DEPO, a kolega Zet_Radom ma TYC i u niego też chyba trzeba było lampy wyrzucać bo jakość wykonania zapięcia w tych lampach nie jest najlepsza. Natomiast jeżeli masz lampy HELLA to ja się nie dziwię dlaczego nie musiałeś wyjmować - też się przymierzałem do tych lamp i żarnik się zapiął jakby stąd był. W HELLI jest dużo lepsze to zapięcie i ja także nie miałem problemu - włożyłem zapiąłem i już, a DEPO niestety....
Napisany 07 stycznia 2008 - 19:51
Tomeczku a jakie masz lampy??
Mam lampy Helli. I bardzo się ciesze że takie mam patrząc na problemy z DEPO ( a chciałem takie kupić - co za szczęcie że mi się odmieniło

Jedyne problemy jakie mam u siebie to że przewody nie mieszczą się pod gumowymi przykrywkami i teraz nie mogę lamp w dół opuścić. Ale ten problem już rozwiązuje - zamawiam u "Borówki" z allegro "wysokie" zakrywki do lamp.
TomekSS, minol dzionek a zdjec niema
Jakoś nie mam czasu zrobić - od rana do wieczora w robocie ale spoko będą
Pozdro.
Napisany 07 stycznia 2008 - 20:57